NAK BELAJAR PASIF INCOME DENGAN SIAPA?

Baik.. bila korang dah start mahir main game CASHFLOW101.. yang korang selang seli.. dengan baca buku financial.. dengar CD financial.. dengar CD agama..

Korang ulang-ulang benda nii.. sampai korang seronok.. sampai korang bole ajar kawan lain.. main game CASHFLOW101 nii

Cuma pengalaman aku.. kesilapan besar yang pernah aku buat.. menyebabkan aku lambat ada pasif income.. yang pasif income tadi jauh lebih banyak dari perbelanjaan aku.. adalah.. aku hanya main game nii.. dengan kawan-kawan.. yang biasa-biasa jee..

Bila aku main dengan kawan yang biasa-biasa jee.. hasil dia biasa-biasa gak.. tak dee ilmu pelaburan baru.. yang aku blajar.. proses kat sini.. buang banyak masa

Sebaliknya bila aku main game nii.. dengan mereka yang kaya.. yang kooprat.. yang niaga juta-juta.. proses main dengan mereka nii lah.. yang aku blajar banyak ilmu baru..  macam-macam teknik pelaburan yang mereka apply..

Antaranya.. invest pakai teknik personal loan.. invest pakai teknik refinance rumah.. invest kat saham.. invest pakai teknik sedekah.. teknik OD rumah.. teknik joint venture.. teknik jual semua tanah.. teknik MLM.. dan macam-macam lagi

Sebab tuu aku cadangkan.. bagi mereka yang ada impian.. nak ada pasif income.. pasif income korang lebih banyak dari perbelanjaan.. start main game nii.. dengan mereka yang berjaya.. yang kaya.. insyaallah.. macam-macam ilmu yang korang akan blaja

Ok

Klik LIKE tanda belajar

BERSAMBUNG…

INGAT TANAH, INGAT PASIF INCOME, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA NAK BELAJAR PASIF INCOME?

Hari nii.. aku nak share ngan korang pasal teknik belajar.. korang tahu.. kita nii belajar.. ada macam-macam cara.. ada yang cara bermain.. ada yang cara membaca.. ada yang cara menghafal.. dan macam-macam lagi..

Cuma yang paling mustahak.. kalau korang nak belajar sesuatu.. korang kena tahu.. teknik mana yang paling efisyen.. yang paling cepat.. paling sesuai.. paling ngam dengan korang

Bagi kes aku.. aku paling sesuai belajar.. dengan cara bermain..

Aku main game CASHFLOW101 setiap hari.. aku luangkan sejam sehari.. main game CASHFLOW101 nii

Kadang-kadang tuu main sorang-sorang.. main dengan kawan.. dengan wife.. dengan staf.. apa yang yang paling mustahak.. aku nak kena faham.. kena biasa.. dengan benda-benda investment dan accounting nii

Mula-mula main tuu.. merangkak-rangkak gak.. terkial-kial gak.. bodoh-bodoh… ambik masa lama.. tapi lama-lama.. dah cepat dah

Bila aku dah start faham.. baru laa aku start baca buku financial.. macam-macam buku aku baca.. seminggu tuu.. paling tidak.. 1 buku mesti baca.. Cuma banyak-banyak buku aku baca.. aku paling suka.. buku-buku Robert Koyosaki.. majalah Personal Money..

Apa aku buat.. lepas baca 1 tajuk.. aku main game.. baca 1 tajuk lagi.. aku main game.. aku ulang-ulang benda nii…. semua tuu.. nak uji kefahaman aku pasal financial

Masa memandu lak.. nak pergi opis.. nak pergi meeting.. aku wajiib dengar CD-CD financial.. aku ulang-ulang benda nii.. sampai laa sekarang nii

Cuma yang terbaru nii.. aku selang seli dengan dengar.. CD-CD agama.. macam CD Ustaz Shamsuri.. CD Ustaz Kazim.. CD Ustaz Azhar Idrus dan ustaz lain

Supaya ada balance sikit.. duit nak gak.. akhirat lagi-lagi laa kita nak

BERSAMBUNG…

Klik “LIKE” tanda belajar

INGAT TANAH, INGAT PASIF INCOME, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA NAK KIRA PASIF INCOME?

Hari nii aku nak share ngan korang pasal pasif income.. pasif income nii ialah.. satu usaha yang kita buat sekali jee.. susah sekali jee.. lepas tuu.. duit wajib masuk dalam akaun kita setiap bulan.. sekali pun kita tak mau.. duit tadi tetap gak.. kena masuk dalam akaun kita.. tuu adalah pasif income

Contoh benda-benda.. yang boleh bagi pasif income macam.. rumah sewa.. dividen asb.. dividen tabung haji.. kereta sewa.. kedai sewa.. sewa tanah.. bagi talk.. direct selling.. agent insuran.. penulis buku.. pemuzik.. tulis blog dan lain-lain lagi laa

Pendek kata.. apa sahaja usaha.. yang kita buat sekali jee.. lepas tuu.. terus menerus duit masukkk.. semua tuu.. pasif income

Macam kes kawan aku.. baru nii dia beli rumah kedai 2 tingkat.. kat Shah Alam.. Seksyen – – .. mengadap jalan besar.. dan dah siap ada penyewa.. bumi unit.. market value RM750K.. dia beli 680K.. dia bayar cash.. unit bawah sewa RM2400.. unit atas kosong lagi.. tak de penyewa..  

Macam mana nak kira pasif income kedai nii?

Sewa : unit bawah RM2400 dan katakan unit atas bole sewa RM1000.. jadi total sewa RM3400

Kos : RM680,000

ROI atau return on investment dia : 3400 x 12 / 680,000 x 100 = 6% dan pasif income RM3400

Apa option lain yang dia ada?

Option ke 2.. kalau dia simpan  RM680,000 tadi dalam Tabung haji.. dividen tabung haji selalunya bagi 6.5 / 100 x 680,000 : 44200 setahun.. sebulan 44200/12 : RM3683(pasif income)

Option ke 3.. kalau dia simpan dalam ASB lak.. dividen ASB selalunya 8.0/100 x 680,000 : 54,400 setahun.. sebulan 54400/12 : RM4533 (pasif income)

Option ke 4 dan seterusnya.. aku pun tak tahu.. cecuba korang cadangkan sikit.. sila sila..

INGAT TANAH, INGAT PASIF INCOME, INGAT HAFIZAL

INGAT TANAH, INGAT PASIF INCOME, INGAT HAFIZAL AHLAN

Hari ni aku share dengan korang pasal versi penulisan lak.. bukan apa kekawan.. sebab tadi aku sempat borak panjang lebar dengan mentor aku.. kita orang bincang.. pasal halatuju penulisan aku.. untuk versi kali nii

Menurut mentor aku.. apa yang dia perhatikan.. masalah utama dikalangan kita sekarang nii.. mereka yang invest kat emas.. invest kat hartanah.. invest kat saham.. invest kat bisnes dan lain-lain.. sebenarnya.. ramai yang tak clear.. apa  matlamat.. yang mereka nak capai

Kita tak tahu nak kira pasif income? Kita tak tahu berapa pasif income yang perlu kita ada?.. kita tak tahu berapa jumlah zakat yang perlu kita bayar?.. kita tak tahu berapa jumlah sedekah yang perlu kita infakkan? Kita tak tahu berapa jumlah simpanan tunai yang perlu kita ada? Kita tak tahu bila waktu terbaik untuk tambah sedekah.. kita tak tahu siapa mentor bisnes yang terbaik yang perlu kita ikut?

Bila asas pelaburan tak kukuh.. dan matlamat tak clear.. kita akan teraba-raba bro.. kita akan jadi pak turut.. orang invest.. kita invest.. orang buat untung.. kita rugi katak

Untuk tuu.. insyaallah kali nii.. versi penulisan aku.. aku akan banyak focus.. bincang masalah-masalah kat atas tuu.. share pengalaman aku sendiri.. dan jalan penyelesaian yang terbaik.. insyaallah

Jadi aku nak survey sikit.. berapa ramai kat sini.. yang nak belajar sesuatu.. dari pengalaman aku?

Klik LIKE tanda sokongan

INGAT TANAH, INGAT PASIF INCOME, INGAT HAFIZAL AHLAN

DARI BLOGGER… NAK JADI PETANI

Hari ni aku nak share ngan korang pasal presentation.. aku dengan  saudara Shafie Bustan..  telah dijemput oleh Pengarah Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (En Daud Otheman) semalam.. untuk bentangkan pandangan kita orang.. sebagai seorang blogger.. “Kenapa belia tak minat pertanian?”

Sesi brainstorming nii.. telah dibuat kat Kompleks Latihan Mardi, Serdang

Takut gak kita orang nak bentang tajuk ni.. maklum laa yang datang tuu.. semua otai otai pertanian.. tiba-tiba lak.. kita orang yang tak tahu pasal pertanian nii.. nak mencelah.. bagi pandangan..

Rasa seram sejuk gak beb

Apa yang kita orang kongsikan semalam ialah.. kalo nak jadikan belia nii suka pertanian.. pertamanya.. mesti ada mentor dalam pertanian dulu.. belia-belia yang berjaya dalam pertanian.. yang jutawan dalam pertanian.. suruh dia orang share pengalaman dia orang . dalam blog.. dalam FB.. dan update selalu perkembangan dia orang

Macam mana dia orang bermula.. macam mana dia jatuh.. macam mana dia urus duit.. macam mana dia buat marketing.. macam mana dia naik balik.. sampai dia berjaya.. sebab belia suka benda-benda macam nii

Aku ambik contoh macam kes Youtube.. kalau kita nak berjaya dengan youtube.. kita ada Najwa Latif.. Yuna.. kalau kita nak berjaya  dalam fotografi.. kita ada Saiful Nang.. kalau kita nak berjaya dengan hartanah.. kita ada abang ensem.. pie2020.. dan ramai lagi.. Cuma kalau kita nak berjaya dengan pertanian.. ramai yang tercari-cari.. info tuu agak kurang sikit

Bila tak ada mentor.. jadi ilmu-ilmu pasal pertanian… yang untung juta-juta tuu.. tak disebarkan..  jadi macam mana belia nak minat  pertanian

Golongan belia nii… mereka suka nombor.. mereka suka figure.. dan gerenti untung.. bukan projek tipu-tipu punya.. akan ramai laa belia yang akan invest..

Selain tuu.. pertanian gak.. kena ada system yang menarik.. supaya kalau belia nii buat pertanian.. keluarkan modal sekian.. gerenti untung sekian.. benda nii belia suka

Malah… kita orang cadangkan supaya mereka yang terlibat dengan pertanian gak.. kena bijak financial.. bijak pusing duit.. untung bertani.. invest kat hartanah.. invest kat benda lain..

Supaya petani-petani nii.. ada pasif income yang banyak.. dan lebih banyak dari perbelanjaan di orang

Pengalaman aku laa.. bukan senang buat pertanian nii.. nak dapat RM1000 –RM 2000.. kalau luas tanah ciput.. susah nak dapat beb

Selain tuu.. kita orang gak.. ada share dengan peserta semalam.. kes-kes study.. real kes.. petani-petani yang terlibat mengusahakan projek lembu.. projek ayam.. tapi pada waktu yang sama.. terlibat dengan hartanah.. dan mereka tuu semua untung besar

Aku tak tahu laa.. apa yang kita orang share semalam tuu.. baik atau tak.. Cuma semua tu pandangan kita orang.. sebagai blogger

Cuma pesan kita orang.. mana yang baik tuu.. ambik laa.. mana yang tak baik tuu.. letak tepi aa..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT PASIF INCOME, INGAT HAFIZAL

AKU CUBA SEMBUNYI.. AKU CUBA DIAM.. AKHIRNYA.. AKU TAK BOLE TAHAN

Korang nak tau.. sejak dua menjak ni.. aku cuba pujuk diri aku.. aku cuba pujuk.. tak mau lagi tulis blog.. tak mau lagi share.. cerita-cerita pasal tanah lagi.. tak mau share pasal investment investment nii.. aku cuba nak dok diam jee

Korang nak tahu.. lagi aku cuba nak sembunyi diri.. lagi macam-macam pengalaman tanah aku terima.. macam–macam masalah tanah aku jumpa.. ayooooo

Dan aku rasa.. pengalaman-pengalaman nii.. bila aku tak syer ngan orang lain.. aku rasa tertekan broo.. bukan tuu jee.. benda nii gak buat diri aku jadi kacau broo.. he he he.. kepala otak jadi menggelegak broo.. berdenyut-denyut kepala jadinya.. he he he

Jadikan.. hari nii aku blaja satu benda.. kalo laa kita ada pengalaman.. pengalaman tuu.. kita asyik pendam jee.. asyik simpan jee.. lama-lama bole jadi barah broo.. he he he

Selain tuu.. kalo aku mati.. pengalaman tadi akan terkubur.. dan pengalaman aku tak bole bagi manfaat.. pada orang lain

Jadi.. insyallah lepas nii.. aku kena rajin-rajin update blog.. biar semua pengalaman tanah aku nii.. aku bole muat turun dalam blog buruk nii

Klik “LIKE” tanda sokongan

INGAT TANAH, INGAT HAFIZAL AHLAN