Semalam, sepanjang malam dan seawal pagi.. aku khusyuk baca buku RICH KID SMART KID je.. Bukan apa.. semua tu info yang baik. Sampaikan wife aku, tengok aku semacam jee.. hehehe..
Aku nak imbas sikit pengalaman aku masa sekolah.. Dulu aku sekolah kat Kajang. Sekolah asrama. Rata rata semua kawan kawan aku anak anak orang kaya. Ada anak pengarah, ada anak reaktor UIA, ada anak pensyarah, ada anak ahli politik.. dan macam macam lagi lah.. kalau dibandingkan dengan diri aku.. aku rasa kecik sangat. Maklumlah budak kampung. Sebab lepas bapak aku meninggal, abang and mak aku yang besarkan aku..

Masa belajar pulak.. kawan kawan aku semua bijak bijak.. Dapat result baik. Semua masuk U yang bagus bagus. Pergi oversea, ambik jurusan yang boom bom.. Sekarang ni ramai dah jadi engineer, pensyarah, buat bisnes sendiri. Aku jee tersesat.. ambik jurusan ukur tanah kat UTM.. jurusan tak glamour, kerja masuk hutan, dok tepi jalan, comot comot, ukur sana, ukur sini.. heheh..

Macam mana pun aku syukur sangat.. sekarang ni aku and partner dah pun setup firm sendiri. Alhamduliilah projek pulak, tak henti henti. Macam macam klien aku jumpa.. dari orang kampung sampailah ke pak menteri.. heheh.. Aku dapat banyak pengalaman dari klien klien aku.. terutama Wak Sudir, Hj Samuri, Hj Ali, Saudara Saiful, En Rafi, .. Mereka ni ada step step, ada langkah, ada teknik untuk berjaya. Terlibat aktif dalam pelaburan hartanah. Dan pasif Income mereka lebih tinggi dari pendapatan. Hebat bukannn..

Yang aneh nya,, mereka ni tak ada degree pun.. tak belajar tinggi pun.. tapi mereka belajar carik duit.. teknik carik duit. Sebab tu bagi aku, sekalipun orang tu kureng zaman belajar dulu.. tak dapat result baik.. tapi kalau mereka belajar pasal financial.. pasal pasif income, mereka boleh berjaya.

Bagi aku, keputusan peperiksaan masa sekolah dulu, masa kat u dulu.. semua tu tak menjamin kita untuk jadi mewah.. sebab kita diasuh untuk menjawab soalan semata mata. Sapa dapat markah tinggi.. mereka tu lah bijak.. cikgu selalu puji.. kalu dapat markah rendah pulak.. mereka dikatakan gagall.. tak ada masa depan.. cikgu selalu marahh..

Jadi dah sampai masanya.. kita perlu berubah.. untuk asuh anak anak kita faham pasal financial, pasif income, investment, ajar mereka main monopoly, main cashflow101..