Archive for October 30th, 2008

FAHAM KONSEP… MACAM MANA NAK KAYA?

Aku teringat lebih kurang 4 tahun lepas.. bila Hj Samuri tanya aku,

Hj Samuri : Zal, ko dah kaya dah??
Juruukur : Lom lagi Hj
Hj Samuri : Apa kaya bagi ko Zal?
Juruukur : Bila saya ada 500K.. saya kayalah..

Lepas tuu.. masa pun berlalu.. Aku selalu lah jumpa budak budak dia jee.. Uruskan hartanah Hj Samuri. Maklomlah orang kaya.. banyak tanah nak kena urus.. Sampai lah tahun lepas, masa tu kat Bangi Kopitiam..Hj Samuri tanya soalan yang sama..

Hj Samuri : Apa kaya bagi ko Zal?
Juruukur : Bila saya ada 1juta saya kaya lah.. Hj ” heheh..
Hj samuri : Nanti, bila ko ada 1 juta pun .. ko kata ko pun tak kaya..

Bila dengar Hj cakap macam tuu.. aku pun pening-pening kejap. Dalam maksud kata kata Hj nii.. Malam tuu.. aku masih lagi pikir.. sampai nak tido pun, aku masih lagi teringat ingat kata kata Hj. Lama gak aku carik jawapan.. Aku carik dalam internet, borak ngan kawan kawan.. Semua jawapan macam hampeh jee.. Macam apa yang fikir jee.. Sampai lah aku jumpa buku RICH DAD POOR DAD.. Masa tu aku beli kat MPH, bahasa Melayu lagi.. heheh.. Aku pun baca lah buku tuu..

Dengan tekun aku baca.. Apa yang cantiknya.. semua soalan Hj tadi, ada jawapan dalam buku nii..
Dalam buku nii lah juga baru aku dengar konsep pasif income.. habis jee baca buku nii.. aku pun tipon Hj

Juruukur : Hj, dulu Hj ada tanya sy, Zal, apa kaya bagi ko. Kaya tuu.. bila pasif income saya lebih banyak dari perbelanjaan.. saya kaya lah Hj..betul kee??
Hj samuri : Betul Zal.. tahniah Zal.. ko dah dapat jawapan dia..
Juruukur : Tima kasih Hj.. ingat kan saya

Lepas tuu.. aku pun carik lah info pasal pasif income.. kebetulan masa tuu ada kursus CASHFLOW 101 anjuran Pak Di. Sebab dalam buku RDPD tuu ada bagi tau.. kalu nak paham pasal pasif income kena main game CASHFLOW 101 nii.. Jadi aku pun datang lah.. Kursus tuu buat kat kedai CC Pie2020, kat bandar Baru Bangi..heheh.. masa tuu aku tak kenal Pie lagi.. dia tak glamour macam sekarang nii.. heheh

Masa main game nii..pada sesi pagi aku kalah.. sebab aku betul betul jadi diri aku. Tak pandai uruskan duit.. tak tau teknik dapatkan pasif income. Bila sesi petang lak.. aku masih kalah lagi.. geram betul lah dibuatnya.. hari tuu kebetulan PIPIT jadi fasilitator. Aku bincang ngan PIPIT, apa perlu aku buat untuk aku paham pasal pasif income nii.. konsep and teknik dia. PIPIT syorkan aku baca balik buku RDPD, pas tu paham kan.. pastu datang balik main kali ke dua. Aku ikut lah nasihat PIPIT tuu..

Alhamdulilah.. kali kedua aku main, aku berjaya keluar dari RAT RACE, baik sebelah pagi mau pun petang.. Best lah.. Sambil main tuu.. kita orang pun borakk.. borak.. salah seorang peserta tuu bagi tau.. kalau nak belajar pasal financial.. layari blog pie2020.com.. sebab mamat tu hebat dalam financial planning.. heheh

Aku pun apa lagi.. start lah carik info.. datang lah TT Pie kat RJ. Kenal kenal lah.. Dari situ lah baru aku belajar OD, Auction, Od Rumah, pasif income.. CPO, share. Kalu tak selama nii dunia aku ukur jee.. Ada cara mudah buat duit.. tapi aku tak nampak.. Sebab tuu.. aku panggil Pie tuu sifu..banyak financial vocab aku tau.. heheh

Renungan hari nii : Fikirkan.. Apa usaha yang aku boleh buat sekali, boleh dapat pasif income selamanya..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

NASIHAT RAKAN SEPERJUANGAN

Semalam, awal-awal pagi lagi aku gi jogging. Lama gak aku pusing-pusing. Ada 30 minit. Rasa dah lama sangat tak jogging. Takut nanti kalau tak ada excercise nii… mau kolestrol aku naik.. hehehhh

Lepas jogging, aku siap-siap gerak gi Majlis Perbandaran Kajang. Sebab aku nak hantar permohonan pengesahan pelan untuk 2 client aku nii.. saudara Ridwan dan Mr. Puan. Dia orang nii nak mohon tukar syarat tanah dan pecah sempadan dari pertanian kepada bangunan kediaman. Alaaa.. mohon untuk buat lot-lot bungalow tuu.. dari lot besar pecah pecah jadi lot kecik kecik.. supaya boleh dapat geran asing-asing.. dah dapat geran nanti boleh jual.. heheh.. kayo kayo

Siap jee urusan kat MPKj, aku gi pulak Pejabat Tanah Bangi.. Mohonkan geran En Hazir. Kes dia agak komplikated sikit.. dia beli tanah kat Beranang, luas tanah tuu 2 ekar. Beli cash lagi. Bila dah siap pindah milik geran atas nama dia. Dia mintak aku tukarkan syarat tanah tu, dari kategori pertanian kepada bangunan kediaman. Pastu pindah milik pulak kepada nama anak-anak dia. Sekarang nii.. dalam proses mohon geran asing-asing, tujuannya supaya setiap anak dia boleh dapat geran masing-masing..

Pastu aku call Wak Sudir, nak jumpa dia.. nak bincang masalah tanah.. Turut hadir masa mesyuarat tuu En Rosli.. Borak punya borak… En Rosli suruh aku ukur tanah dia..heheh.. rezeki rezekiii.. heheh.. Aku cadang nak gi Shah Alam pas nii.. Tiba-tiba En Ridwan tipon aku.. ajak aku jumpa kat tanah dia. Kat Sepang.. Apa lagi.. bergegas aku kesana.. Dia mintak ukur kan tanah dia.. dapatkan info pasal tanah tuu, sebab tanah dia terlibat dengan pengambilan. Nanti bila urusan tanah dah selesai.. Dia cadang nak buat restoran..

Lama gak aku ngan dia, banyak nasihat aku dapat. Dia bagi tau kat aku.. bagus aku start invest sekarang, invest kat tanah.. sebab harga tanah tak ada limit.. tak ada syiling prize. Kalau rumah low kos harga max pun boleh gii 90K jee.. macam kes dia..20 tahun yang lepas.. dia beli tanah kat Sg Penchala 1 ekar.. harga masa tu 70K jee.. sekarang nii value tanah tuu dah 1.5M.. Dah jual pun.. memang best borak ngan otai otai nii.. Dia ada banyak properties, ada kat Perak, N9, tapi kebanyakkan nya kat Selangor lahhh..

Dia suka gak invest kat kedai.. misalnya dia beli kedai kat Bandar Baru Bangi. Masa tuu beli baru harga 350K jee, sekarang nii tingkat bawah sewa pd 7 Eleven RM5.5K, tingkat atas lak sewa ngan lawyer firm RM1.5. Boleh dapat pasif income 7K sebulan.. Kayoo kayoo.. Macam gaji profesor lah bang.. hehehhe..

Sebelah petang lak.. aku masuk KL, ada meeting ngan En Hanif.. apa lagi kalu tak pasal ukur mengukur.. Ngam ngam lepas meting.. abang Enal tipon.. nak jumpa aku… ajak jumpa kat Bangi Kopitiam.. Ayoo yoo jauhnya..

Best borak ngan abang Enal. Dulu sebelum aku start bisnes… dia banyak bg motivasi.. galakkan aku bisnes.. masa tuu aku bujang lagi.. Lepas 2 tahun operasi, masa tuu bisnes aku hampir nak jatuh.. hampir-hampir nak makan gaji balik.. Dia gak bagi sapport.. suruh aku bertahan.. Alhamdulilah.. sampai lah sekarang.. TQ bang Enal.. banyak bagi sappott..

Bila borak ngan bang Enal, kami banyak menyentuh pasal ketuhanan..Maha Pencipta. Macam mana nak hubungkaitkan agama dengan perniagaan.. aku cukup tersentuh bila abang Enal kata :

1. Zal, kalu ko nak lebih berjaya, bangun lah pukul 430 pagi, buat qimulail.. buat amalan sunat, solat tahajud, solat taubat, solat hajat, solat witir.. pastu ko rancang aktiviti ko.. catatkan dalam diary..
2. Jangan lupa solat dhuha.. solat dhuha nii pembuka pintu rezeki.. Zal..
3. Jaga mak ko kat kampung. Kalu ko mewah, pastikan mak ko lebih mewah dari ko.. Bahgiakan mak koo
4. Doa kan arwah bapak ko.. mintak ampun, mohon roh bapak ko ditempatkan bersama orang beriman

Dalam borak-borak ngan abang Enal tuu.. tiba-tiba En Nasir call.. nak jumpa aku.. pasal ada 4 site nak ukur katanya.. Aku ajak dia datang Bangi.. Tak sampai 15 minit.. dia sampai ngan abang YB Johan.. Aku pun start bg consult, abang Enal pun ada sekali.. heheh.. akhirnya.. closed deal.. alhamdulilah..dapat lagi jobbss

Tak semena mena Zul pulak tipon.. masa tuu dah pukul 1030 mlm dah… Nak jumpa aku pasal projek kat Pahang. Pastu nak bincang pasal tanah Sg Merab.. Dia tahu aku kat Bangi, cepat dia sampai. Zul nii orang kuat kerajaan Pahang.. heheh.. tahniah Zull.. dah jadi tokeh balak ko dah.. hehhe.. sampai lah pukul 1130.. kita orang pun balik..

Renungan hari nii : Biar miskin di dunia, jangan miskin kat akhirat..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR