Aku teringat lebih kurang 4 tahun lepas.. bila Hj Samuri tanya aku,

Hj Samuri : Zal, ko dah kaya dah??
Juruukur : Lom lagi Hj
Hj Samuri : Apa kaya bagi ko Zal?
Juruukur : Bila saya ada 500K.. saya kayalah..

Lepas tuu.. masa pun berlalu.. Aku selalu lah jumpa budak budak dia jee.. Uruskan hartanah Hj Samuri. Maklomlah orang kaya.. banyak tanah nak kena urus.. Sampai lah tahun lepas, masa tu kat Bangi Kopitiam..Hj Samuri tanya soalan yang sama..

Hj Samuri : Apa kaya bagi ko Zal?
Juruukur : Bila saya ada 1juta saya kaya lah.. Hj ” heheh..
Hj samuri : Nanti, bila ko ada 1 juta pun .. ko kata ko pun tak kaya..

Bila dengar Hj cakap macam tuu.. aku pun pening-pening kejap. Dalam maksud kata kata Hj nii.. Malam tuu.. aku masih lagi pikir.. sampai nak tido pun, aku masih lagi teringat ingat kata kata Hj. Lama gak aku carik jawapan.. Aku carik dalam internet, borak ngan kawan kawan.. Semua jawapan macam hampeh jee.. Macam apa yang fikir jee.. Sampai lah aku jumpa buku RICH DAD POOR DAD.. Masa tu aku beli kat MPH, bahasa Melayu lagi.. heheh.. Aku pun baca lah buku tuu..

Dengan tekun aku baca.. Apa yang cantiknya.. semua soalan Hj tadi, ada jawapan dalam buku nii..
Dalam buku nii lah juga baru aku dengar konsep pasif income.. habis jee baca buku nii.. aku pun tipon Hj

Juruukur : Hj, dulu Hj ada tanya sy, Zal, apa kaya bagi ko. Kaya tuu.. bila pasif income saya lebih banyak dari perbelanjaan.. saya kaya lah Hj..betul kee??
Hj samuri : Betul Zal.. tahniah Zal.. ko dah dapat jawapan dia..
Juruukur : Tima kasih Hj.. ingat kan saya

Lepas tuu.. aku pun carik lah info pasal pasif income.. kebetulan masa tuu ada kursus CASHFLOW 101 anjuran Pak Di. Sebab dalam buku RDPD tuu ada bagi tau.. kalu nak paham pasal pasif income kena main game CASHFLOW 101 nii.. Jadi aku pun datang lah.. Kursus tuu buat kat kedai CC Pie2020, kat bandar Baru Bangi..heheh.. masa tuu aku tak kenal Pie lagi.. dia tak glamour macam sekarang nii.. heheh

Masa main game nii..pada sesi pagi aku kalah.. sebab aku betul betul jadi diri aku. Tak pandai uruskan duit.. tak tau teknik dapatkan pasif income. Bila sesi petang lak.. aku masih kalah lagi.. geram betul lah dibuatnya.. hari tuu kebetulan PIPIT jadi fasilitator. Aku bincang ngan PIPIT, apa perlu aku buat untuk aku paham pasal pasif income nii.. konsep and teknik dia. PIPIT syorkan aku baca balik buku RDPD, pas tu paham kan.. pastu datang balik main kali ke dua. Aku ikut lah nasihat PIPIT tuu..

Alhamdulilah.. kali kedua aku main, aku berjaya keluar dari RAT RACE, baik sebelah pagi mau pun petang.. Best lah.. Sambil main tuu.. kita orang pun borakk.. borak.. salah seorang peserta tuu bagi tau.. kalau nak belajar pasal financial.. layari blog pie2020.com.. sebab mamat tu hebat dalam financial planning.. heheh

Aku pun apa lagi.. start lah carik info.. datang lah TT Pie kat RJ. Kenal kenal lah.. Dari situ lah baru aku belajar OD, Auction, Od Rumah, pasif income.. CPO, share. Kalu tak selama nii dunia aku ukur jee.. Ada cara mudah buat duit.. tapi aku tak nampak.. Sebab tuu.. aku panggil Pie tuu sifu..banyak financial vocab aku tau.. heheh

Renungan hari nii : Fikirkan.. Apa usaha yang aku boleh buat sekali, boleh dapat pasif income selamanya..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR