Archive for November, 2008

PERADUAN IKLAN RUMAH MENARIK

Hari ni aku happy sangat.. mana tak nya.. pukul 8 lagi.. klien dah call suruh datang ofis dia. Ada 2 site baru suruh aku ukur. Alhamdulilah.. rezeki

Lepas tuu sahabat aku tipon. Saudara Sharizal. Dia nii jurunilai berlesen. Selalu gak aku bekerjasama dengan dia. Terutama bagi klien yang terlibat dengan projek nak buat lot bungalow. Nak tentukan nilai tanah, berapa harga boleh jual sekaki. Selain tu.. bila aku nak gi auction.. aku akan rujuk kat dia gak.. nak tentukan nilai rumah yang aku nak bid. Senang kan kalu ada kawan-kawan yang kita boleh bekerjasama. Semua urusan cepat dan tepat. heh hehe

Berbalik kepada cerita kita.. macam mana nak carik duit poket ni. Jadi malam tadi aku ada explore blog Pie. Surf lah dari awal blog dia. Dari bulan December 07 sampai lah laa nii. Mana tau kalu jumpa benda-benda baru yang boleh buat duit. Jadi sambil baca.. sambil tuu aku angan-angan nak jadi kaya.. heh hehe. nak pakai motor besar… nak pakai kereta besar.. heh ehhe

Korang perasan tak, kalau kita baca iklan rumah kat NST .. kat Star ke. Selalunya mereka akan iklan simpel je ” UKAY PERDANA Sri Melor, 4th Floor, 800 sf RM81K, Hafizal 012 3193576″

Kalau iklan tanah lak.. ” AMPANG, KG MELAYU TAMBAHAN, Tapak rumah/dusun, elektrik, air, telefon, jalan tar RM165K, Hafizal 012 3193576″

Kalau iklan lelong ” Reserve Price : RM87,750.00 Assignor : Leau Koo Sien & Too Set Fong, Property Address : No. 25-16-07, Jalan 2/125,Winner Heights Condominium, Taman Desa Petaling, 57100 Kuala Lumpur, Description : A 3 bedroom apartment Floor Area : 886 sq. ft. Tenure : Leasehold, MV from RM110k up, Rent basic from rm650, Hafizal 012 3193576

Iklan Pie lain macam sikit

harga beli = 65k ..
market price = 80k ..
mark up dari snp = harga beli tulis = rm75k…
loan = 90% dari RM75k = 67.5k ….
dapat cash = RM2.5K
monthly installment = rm370 per month..
ikat 30 thn…. interest BLR -1.7% under CIMB….
sewa = rm500…

maintenance = 50 ..
installment kat bank = 370 ..
positive cash flow = rm80…
ROI = 500%
call : Hafizal 012 3193576

Kalau lah orang kaya baca iklan nii. Korang rasa orang kaya setuju beli hartanah yang mana satu ekk?

Bukan apa.. kita kat dalam blog nii. Kebanyakan dah ada pengalaman pasal auction rumah. Peminat hartanah. Ni kelebihan kita. Sedangkan kat luar sana ramai lagi kawan-kawan kita masih lagi tak terdedah pasal hartanah. Aku percaya kalu kita boleh guna iklan yang menarik.. mungkin kita boleh jadi agent hartanah.. dapat gak komisen. Masuukkk tuu geng.

Katakan sebulan dapat 1 kes. Rasanya senang-senang komisen 1.5K boleh dapat kot.. Banyak tuu. Boleh gak invest kat ASB.. heh hehe

Mesti korang tau iklan-iklan rumah yang best best.. jom lah korang kongsikan kat sini.. syer ngan kawan-kawan semua.. Kita pilih iklan mana yang paling menarik? Pemenang akan dapat RM50.00 dari juruukur

Iklan jangan tak iklan..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

AYAM BANDAR, AYAM KAMPUNG, AYAM HUTAN, BAPAK AYAM..

Baru aku tau.. dalam dunia nii, sebenarnya ramai orang kaya. Hari ni aku sempatlah menyusur masuk area lot bungalow kat area Bandar Baru Bangi. Pergi meeting kat rumah klien. Mereka nii kaya ya amat sangat. Bukan dia jee kaya. Jiran-jiran pun kaya. Kagum kejap aku dibuatnya. Apa yang mereka buat aa? Niaga ke? Kerja kee?. Dasyat beb. Tapi macam mana pun aku syukur sangat, sebab mereka semua tuu muslim

Lepas berdiskusi dengan klien nii. Alhamdulillah dapat lah aku 2 job ukur baru. Aku pun mintak lah diri.. On the way balik. Dok tengah memandu, teringat aku kata-kata klien tadi.. baru aku perasan, sebenarnya kita nii dikelilingi oleh 2 jenis kumpulan orang.

Kumpulan orang kaya, banyak duit, tapi tak tau duit nak buat apa. Mereka ni dok rumah bungalow, kereta mewah, beriman, pakaian berjenama, pasif income hebat, positif, sentiasa mencari peluang, ingin kan maklumat tepat dan cepat. Dan satu lagi kumpulan orang miskin, tak de duit, duit tak cukup. heh ehhe hehe. Diri aku nii kat kumpulan mana ekk? Yang pasti setakad nii bukan golongan kaya.. tapi mungkin golongan miskin atau pun papa.. hehe heheh

Hari niii.. aku nak luahkan rasa hati nii. Sebab dah tak tahan dah.. dah nak meletup dah

Penat lah kerja. Terkejar-kejar. Semua nak cepat. Semua urgent. Balik lewat malam. Lelah aku dibuatnya. Kencing pun berdiri, nak terkentut pun tak sempat. heheh hehe… Dok geram-geram layan perasaan. Tu lah aku terfikir, macam mana lah aku boleh bekerjasama dengan orang kaya? Maksud aku..yang kaya tambah kaya.. yang aku miskin nii berubah jadi sederhana.. win win lah

Aku cadang nak buat kerja part time.. tapi nak buat apa ekk?? Nak niaga pasar malam.. nak niaga apa lak? Nak buat ebook.. ada orang beli kee? Tapi apa yang aku tau cuma tanah jee. Sikit-sikit pasal rumah lelong. Sikit-sikit pasal financial. Korang rasa kalau lah aku bagi info rumah lelong ke? tanah nak jual ke? kat orang kaya nii, dia orang minat kee?. Bukan apa.. kalau boleh dapat 1-2K extra money sebulan syok gak kan. Boleh gak invest kat ASB. Harapan tuu melampau.. tinggi menggunung. heh hehe. Usaha tak tak dee pun
Tapi aku ada perasan.. baru baru nii.. Pie ada jual rumah kat Teratak Muhibbah & DTR. Orang lain jual rumah berbulan-bulan.. tapi Pie boleh jual tak sampai sehari.. sold out. Apa ilmu ko pakai Pie?.. Ko pakai pelaris apa ekk? Boleh syer ngan aku sikit.. Nak tanya malu.. cuma aku luahkan dalam blog nii jee
Alangkah bagusnya.. kalau lah aku tau rahsia Pie nii.. pasni boleh aku jadi agent hartanah lak.. Masuukkk tu bebb.. Sebijik rumah boleh dapat 1K tak? Boleh kott
Kawan-kawan kat luar sana tengah tunggu rahsia ilmu macam mana nak jadi investor ala ayam kampung nii.. Macam mana lah aku nak jawab. Sebab aku pun investor ala ayam daging.. Nahas.. nahas aku.. Mampus .. hhe hehe hehe
Renungan hari nii.. Kejap lagi aku nak carik info dalam blog pie2020.com, “rahsia pie jual rumah”
Ehh macam best jee tajuk nii. “rahsia pie jual rumah” Boleh buat ebook nii

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

MACAM MANA NAK CARIK MODAL?

Ramai dari kita nii… tak sabar nak kumpul modal. Kalu boleh terus je hari ni nak ada 1 juta dalam akaun. Tak leh lah macam tuu. Dalam proses kumpul modal nii.. kita kena sabar. Usaha dari satu peringkat ke satu peringkat. Hari ni lebih baik dari semalam, esok pulak lebih baik dari hari nii. Orang Cina kata man man aaa..

Kumpul modal nii ala macam kita belajar kat U laa. Yang seronoknya belajar nii.. proses belajar tuu.. dari tahun satu ada orentasi, pastu masuk tahun dua, ada awek.. belajar sama-sama, pastu cuti sem, masuk tahun 3 dan seterusnya. Tiru buat assignment, tak tido malam, exam lak bawak toyol. Proses nii lah yang best.
Bila konvo pakai baju konvo, ambik degree, lambung topi, ambik gambar dengan awek, kenalkan ngan mak bapak.. semua tuu cuma best sekejap jee. hehe hehe. Betul ke ni?

Samalah jugak dalam proses kumpul modal. Maksudnya aktiviti yang kita buat. Macam mana kita olah financial kita. Ada yang ada modal terus melabur kat swichcash pastu telingkup, kumpul modal balik konon pertanian adalah perniagaan, tanam lah cili, cili lak daun kerinting. Terlingkup. Orang sibuk buat direct selling, kita pun joint, invest lah sampai puluh ribu.. pastu tertipu.

Gagal pastu gagal lagi. Dari sini baru kita belajar. Kita bina network, kenal ramai kawan, belajar teknik invest, konsep invest, sampai lah kita jumpa 1 teknik yang betul untuk invest. Proses nii yang paling mahal. Proses nii yang menguji sama kita ni investor ala ayam daging atau investor ala ayam kampung

Investor ala ayam daging nii.. lebih kepada investor pakej. Semua orang siapkan. Ala macam ayam daging dok dalam reban tuu.. semua tuan siapkan, tuan bagi makan.. dia makan.. tuan bagi makan ubat. dia makan.. tido ada aircond, berak tuan cuci, sampai masa, kena sembelih. Investor macam nii tak syok lah. Tak mencabar langsung

Investor jenis nii langsung tak kreatif. Apa mereka buat untuk dapat modal. Ikut cara orang lain jee. Nak dapat modal, simpan lah duit gaji ciput-ciput dalam ASB, hujung tahun tunggu dividen, pastu keluarkan duit KWSP baru lah boleh invest, insuran matang jee nak keluarkan.. konon nak invest lah, sapa yang kerja kerajaan lak, sibuk lah nak buat loan kerajaan konon nak invest rumah, yang kerja privet lak, ambik loan majikan. Mak bapak bagi tanah.. dia pun cagarkan kat bank.. dapat duit tuu baru boleh invesst. Lebih teruk lagi.. pinjam duit mak bapak.. konon nak invest. Paling ketawa.. ambik personal loan pulak, baru belajar nak invest

Bukan lah idea tu tak bagus. Bagus juga sebenarnya. Sebab terbukti ramai orang yang dah berjaya jadi pelabur guna cara nii. (ayoo aku kutuk diri aku sendiri lah) heh hehe hehe. Padan muka aku.. heh hehe

Untuk lebih cepat berjaya.. aku nampak kita mesti jadi pelabur ala ayam kampung. Kreatif and smart.

Jadi.. esok kita bincang lak “macam mana investor ala ayam kampung carik modal” heh hehe.
Jumpa lagi

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

MACAM MANA NAK KEMBANGKAN MODAL?

Hari nii jadual aku agak padat. Pagi ada site visit tanah En Hamid dan selebihnya meeting dengan klien jee. Selain tuu ada gak 4 jobs kerja ukur baru aku dapat. Alhamdulilah..

Kebanyakkan job ukur nii. Aku dapat hasil rekmen kawan-kawan. Tima kasih geng semua. Korang banyak bantu aku.. TQ TQ

Jom kita berbalik kepada tajuk kita. Macam mana nak carik modal? Sebut jee nak carik modal.. mesti korang fikir pasal duit. RM, dolar, rupiah. Apa orang putih kata “no money no talk.. heeh hehe juruukur speaking London lah

Bagi kes aku.. aku kumpul modal dari kerja ukur yang aku buat. Dapat je payment. Aku simpan ciput ciput. Simpan kat ASB. Sebab kat ASB sambil menyimpan kita melabur gak. Hujung tahun boleh dapat dividen. Proses menyimpan macam nii ambik masa lama. Cara ni tak bijak lahh.

Aku rugi banyak masa. Konsep aku masa tu.. nak mewah mesti banyak simpan cash. Mesti jadi jutawan. Sebenarnya cara nii salah

Aku berterima kasih sangat kat Mr Low, klien aku ni. Sebab dia cadangkan aku jangan buat kerja ukur jee. Kena invest kat tanah. Sebab aku banyak peluang kat tanah. Siap cerita pengalaman dia lagi. Dia mewah bukan sebab bisnes, tapi sebab tanah. Beli tanah, jual tanah. Jadi dari situ lah baru aku start invest tanah

Aku setuju, invest tanah nii kena pakai cash banyak. Lagi banyak cash lagi syok. Untuk langkah selamat, jadi aku ajak kak ipar aku jadi rakan kongsi. Kira back up lah. Sebab masa tu aku tak tau OD, refinance, cagar. Vocab aku pasal financial nii memang zero. Apa yang aku tahu, beli, beli, beli, pastu ukur, pindahmilik, bersihkan, tanam tiang pagar, iklan, jual. Kalau sebut pasal pasif income lagi lah zero.. hee he he . Ni cara aku zaman jahiliah dulu lah.. la nii dah lain dahh.. heheh

Korang yang nak invest property nii, bagus explore pie2020.com. Cara pie carik modal, kembangkan modal tuu, bagus sangat.

Peringatan : Sok malam ada TT ngan pie kat ramal junction, datang jangan tak datang. Pukul 9 malam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

KENAPA ORANG KAYA SUKA INVEST KAT TANAH & KEDAI

Aku perhatikan.. orang kaya suka sangat invest kat tanah & kedai. Malam tadi misalnya, klien aku call mintak nasihat pasal tanah yang baru dia dapat, 557 ekar kat Gua Musang. Tanah kurnia. Tindakan yang perlu dia buat untuk pastikan tanah tadi boleh dapat geran

Invest kat tanah nii, lebih kepada keuntungan kapital. Jadi kita kena simpan lama. Mungkin antara 2 hingga 10 tahun. Mungkin gak lebih dari tuu. Tapi ianya berbaloi. Bila harga tanah tadi naik, macam mana yang kita harapkan.. kita boleh jual

Dalam tempoh menunggu tuu.. Tanah tadi kita boleh usahakan. Buat projek pertanian ke, bela ikan ke, tanam kelapa sawit, tanam getah. Macam-macam kita boleh buat. Boleh dapat pasif income dari projek pertanian lak. Paling tidak.. kita biarkan jee. Jadi semak pun tak pee. Bukan kena bayar maintanance fees punn.. Tapi ingat.. cukai tanah kena bayar beb.. nanti kerajaan boleh ambik balik. heheh

Strategi aku.. aku suka beli tanah kawasan kampung. Tapi tanah tu mesti ada kemudahan jalan tar, ada elektrik, air and telefon. Sebelum beli aku ukur dulu. Pastu aku kasi clear tanah tuu. Kasi sodok pakai scorpion (jentolak). Suruh Indon tanam tiang pagar. Asal nampak sempadan tanah je. Tak yah buat pagar cantik cantik pun. Pastu kasi iklan kat Harakah. Setakad nii.. alhamdulilah.. semua terjual. Target klien aku adalah kontraktor. Dia orang nak buat store barang

Untung kee? Untung lah sikit.. Simpan tak lama pun. Tak sampai setahun

Tanah kat Bangi 1 ekar
Harga beli : RM35k
Upah ukur, pindahmilik, bersih, tanam tiang pagar, iklan : RM5k
Jual : RM110k
Untung : RM110k – RM40 : RM70k

Tanah kat Beranang 1.2 ekar
Harga beli : RM45k
Upah ukur, pindahmilik, bersih, tanam tiang pagar, iklan : RM5k
Jual : RM125k
Untung : Rm125k – RM50k : RM75k

Ada lagi beberapa kes lain. Tak leh nak cerita semua kat dalam blog. hehehe. Walaupun tak de pasif income kat investment tanah nii. Bila untung, park lah duit tu kat ASB. Pastu buat OD. Macam idea Pie tuu. Jadi pasif income dapat lah sikit hasil dividen ASB. hehhe

Invest kat tanah nii memang untung. Pasti untung. Berbaloi sangat

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

APA NAK BUAT, KALAU TANAH KORANG DICEROBOH?

Pagi tadi aku ada meeting kat Klang, untuk bincangkan masalah klien aku. En Hamid ni ada tanah 124 ekar kat daerah Hulu Langat. Dulu kawasan nii bekas lombong. Banyak lah kolam-kolam tinggal

Apa yang berlaku sekarang nii.. Ada orang tengah ceroboh tanah En Hamid.. Buat kolam ikan lagi. Jadi meeting tadi, dia mintak aku bantu untuk buat tindakan yang sesuai, supaya orang yang ceroboh tadi boleh keluar dari tanah dia

Baik En Hamid… saya patuh arahan. heheh. Kecik punya hal lahh

Jadi esok aku akan buat site visit dengan pekerja dia. Pastu ambik gambar kawasan yang diceroboh. Nanti aku akan buat surat kepada Pejabat Tanah untuk maklumkan perkara nii

Pastu aku akan buat kerja ukur kat site, ambik semua maklumat, tandakan sempadan balik dan sediakan pelan. Kalu lah betul.. orang tuu ceroboh tanah En Hamid.. aku akan hantar pelan yang aku siapkan tuu pada Pejabat Tanah gak. Nanti pejabat tanah akan panggil orang yang ceroboh tuu untuk berbincang dengan En Hamid.

Best borak ngan orang kaya ni. Banyak nasihat yang dia syer ngan aku. Antaranya …

1. Zal.. untuk jadi mewah, invest dalam hartanah.. terutama tanah.. sebab tanah tak ada limit harga
2. Banyak bagi sedekah Zal. Ko bagi 1 pasti ko dapat balik 10
3. Kalau ko ada idea menarik, syer dengan orang kaya. Jangan simpan jee
4. Aku buat my first milion bila umur aku 40 tahun. Jadi Zal ko boleh capai pada umur berapa?

Cabaran siut… cabarann.. cabaran..

Aku sahut cabaran.. akan ku buktikan.. sebelum umur aku 35 tahun, aku pastikan pasif income aku mesti lebih tinggi dari perbelanjaan.

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR