Archive for November 19th, 2008

KENAPA ORANG KAYA SUKA INVEST KAT TANAH & KEDAI

Aku perhatikan.. orang kaya suka sangat invest kat tanah & kedai. Malam tadi misalnya, klien aku call mintak nasihat pasal tanah yang baru dia dapat, 557 ekar kat Gua Musang. Tanah kurnia. Tindakan yang perlu dia buat untuk pastikan tanah tadi boleh dapat geran

Invest kat tanah nii, lebih kepada keuntungan kapital. Jadi kita kena simpan lama. Mungkin antara 2 hingga 10 tahun. Mungkin gak lebih dari tuu. Tapi ianya berbaloi. Bila harga tanah tadi naik, macam mana yang kita harapkan.. kita boleh jual

Dalam tempoh menunggu tuu.. Tanah tadi kita boleh usahakan. Buat projek pertanian ke, bela ikan ke, tanam kelapa sawit, tanam getah. Macam-macam kita boleh buat. Boleh dapat pasif income dari projek pertanian lak. Paling tidak.. kita biarkan jee. Jadi semak pun tak pee. Bukan kena bayar maintanance fees punn.. Tapi ingat.. cukai tanah kena bayar beb.. nanti kerajaan boleh ambik balik. heheh

Strategi aku.. aku suka beli tanah kawasan kampung. Tapi tanah tu mesti ada kemudahan jalan tar, ada elektrik, air and telefon. Sebelum beli aku ukur dulu. Pastu aku kasi clear tanah tuu. Kasi sodok pakai scorpion (jentolak). Suruh Indon tanam tiang pagar. Asal nampak sempadan tanah je. Tak yah buat pagar cantik cantik pun. Pastu kasi iklan kat Harakah. Setakad nii.. alhamdulilah.. semua terjual. Target klien aku adalah kontraktor. Dia orang nak buat store barang

Untung kee? Untung lah sikit.. Simpan tak lama pun. Tak sampai setahun

Tanah kat Bangi 1 ekar
Harga beli : RM35k
Upah ukur, pindahmilik, bersih, tanam tiang pagar, iklan : RM5k
Jual : RM110k
Untung : RM110k – RM40 : RM70k

Tanah kat Beranang 1.2 ekar
Harga beli : RM45k
Upah ukur, pindahmilik, bersih, tanam tiang pagar, iklan : RM5k
Jual : RM125k
Untung : Rm125k – RM50k : RM75k

Ada lagi beberapa kes lain. Tak leh nak cerita semua kat dalam blog. hehehe. Walaupun tak de pasif income kat investment tanah nii. Bila untung, park lah duit tu kat ASB. Pastu buat OD. Macam idea Pie tuu. Jadi pasif income dapat lah sikit hasil dividen ASB. hehhe

Invest kat tanah nii memang untung. Pasti untung. Berbaloi sangat

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

APA NAK BUAT, KALAU TANAH KORANG DICEROBOH?

Pagi tadi aku ada meeting kat Klang, untuk bincangkan masalah klien aku. En Hamid ni ada tanah 124 ekar kat daerah Hulu Langat. Dulu kawasan nii bekas lombong. Banyak lah kolam-kolam tinggal

Apa yang berlaku sekarang nii.. Ada orang tengah ceroboh tanah En Hamid.. Buat kolam ikan lagi. Jadi meeting tadi, dia mintak aku bantu untuk buat tindakan yang sesuai, supaya orang yang ceroboh tadi boleh keluar dari tanah dia

Baik En Hamid… saya patuh arahan. heheh. Kecik punya hal lahh

Jadi esok aku akan buat site visit dengan pekerja dia. Pastu ambik gambar kawasan yang diceroboh. Nanti aku akan buat surat kepada Pejabat Tanah untuk maklumkan perkara nii

Pastu aku akan buat kerja ukur kat site, ambik semua maklumat, tandakan sempadan balik dan sediakan pelan. Kalu lah betul.. orang tuu ceroboh tanah En Hamid.. aku akan hantar pelan yang aku siapkan tuu pada Pejabat Tanah gak. Nanti pejabat tanah akan panggil orang yang ceroboh tuu untuk berbincang dengan En Hamid.

Best borak ngan orang kaya ni. Banyak nasihat yang dia syer ngan aku. Antaranya …

1. Zal.. untuk jadi mewah, invest dalam hartanah.. terutama tanah.. sebab tanah tak ada limit harga
2. Banyak bagi sedekah Zal. Ko bagi 1 pasti ko dapat balik 10
3. Kalau ko ada idea menarik, syer dengan orang kaya. Jangan simpan jee
4. Aku buat my first milion bila umur aku 40 tahun. Jadi Zal ko boleh capai pada umur berapa?

Cabaran siut… cabarann.. cabaran..

Aku sahut cabaran.. akan ku buktikan.. sebelum umur aku 35 tahun, aku pastikan pasif income aku mesti lebih tinggi dari perbelanjaan.

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR