Jom kita bincang-bincang pasal geran tanah hilang. Sebenarnya ada banyak sebab kenapa geran tanah hilang. Yang biasanya tersalah letak lah.

Ni antara kes-kes yang pernah aku jumpa

1. Selalunya letak kat dalam fail nii, tapi bila aku carik, tak jumpa..
2. Pastu ada kes, dulu geran tanah nii ayah aku simpan. Tapi lepas ayah meninggal. Bila kami carik tak jumpa
3. Kami beli tanah nii kongsi-kongsi. Ketua kami yang simpan. Tapi bila aku nak pakai geran tuu.. Dia kata geran tuu hilang dalam simpanan lah
4. Aku bagi geran tuu kat Ah Long.. nak pinjam duit.. sekarang nii boleh tak aku dapat geran baru kat pejabat tanah. Bagi tau lah, aku hilang dalam simpanan
5. Geran tanah nii lawyer pegang.. tapi dia hilang kan pulak..

Bagi sapa-sapa yang hilang geran tanah. Apa yang perlu kita buat?

Dapatkan balik resit cukai tanah. Sebab dalam resit tu ada maklumat no lot, nombor geran, mukim, daerah, nama pemilik, alamat terkini. Selain tuu, kalau ada resit cukai tanah nii.. mudahkan proses nak buat carian resmi nanti. Kalau tak dee gak.. Korang boleh pergi pejabat tanah kat mana tanah tuu berada. Kita boleh dapatkan kat sana. Resit cukai tanah. Sambil tuu.. korang boleh tanya.. ngan pegawai pejabat tanah pasal macam mana proses nak buat geran baru

Pastu.. kita buat carian resmi.. carian resmi nii menerangkan perihal tanah tuu lebih lengkap. Kalau kat Selangor cuma kena bayar RM50.00 je.. tak mahal pun. Bila semua tuu dah ada

Buat pulak laporan polis.. bagi tau lah macam mana kehilangan tuu boleh berlaku.. masukkan jugak maklumat tanah kita, no lot, no geran, mukim, daerah. Tak salah aku kena bayar RM2.00

Pastu datang balik pejabat tanah kat bahagian pendaftaran hakmilik. Mintak lah kat dia orang borang geran hilang. Isi baik-baik. Sertakan semua dokumen yang mereka perlukan.. antaranya salinan laporan polis, salinan cukai tanah terkini, salinan geran (jika ada), carian resmi, surat mati (jika perlu) dan lain-lain lagi lah.. Bergantung apa lagi yang dia orang nak. Jangan lupa.. kena bayar gak sikit kat pejabat tanah.. tak salah aku RM100. Pastu nanti pejabat tanah bagi nombor fail rujukan..

Bagus setiap 2 minggu korang follow up ngan pejabat tanah. Bukan apa.. tanya status permohonna korang jee. Mana lah tau mereka tak proses permohonan tuu. Korang boleh call jee pejabat tanah. Tapi lagi bagus korang datang sendiri

Insyallah.. dalam tempoh 3 bulan, korang boleh dapat geran baru.. senang je kan.. tak lah pening sangat.. aku cerita nii bagi kes yang geran korang hilang dalam simpanan

Bagi kes geran arwah ayah hilang, geran hilang dalam simpanan ketua, geran bagi ah long… geran hilang dalam simpanan lawyer.. kita kena buat proses yang sama gak.. cuma nanti ada maklumat tambahan yang kena kita sertakan pada pejabat tanah

Apa-apa pun.. nak lebih senang.. sebelum korang bertindak.. bagus korang rujuk dulu kat pejabat tanah kat mana tanah korang tuu berada..

Jangan malu.. jangan segan.. jom lah kongsikan masalah tanah korang kat sini…

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

Popularity: 1% [?]