Archive for January, 2009

ANNUAL DINNER USAHA GEOMATICS SDN BHD

Pada 23hb January 2009 yang lepas, warga USAHA GEOMATIC SDN BHD ada makan-makan.. kali nii kita orang lepak kat SUNWAY HOTEL. Sambil makan.. sambil borak-borak.. boleh gak eratkan silaturahim

Nii.. gambar orang kuat UGSB.. Pn Nur bersama anak
Nii pulak.. gambar juruukur bersama family.. kat belakang tuu.. Rabiah and Nur

Nii pulak, saudara Limtat bersama family

aii.. juruukur melopong lahh.. bukak mulut.. pedas sangat kuut

Yang tegak berdiri tuu.. partner bisnes aku.. saudara Lim

Ni lah juruukur n keluarga..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

TT BERSAMA PIE2020.COM

Suka aku bagi tahu.. malam nii.. 30hb January 2009, Jumaat malam, jam 9 dan ke atas, kita ada TT kat Ramal Junction, Kajang

Korang semua dijemput datang.. jom kita bincang-bincang, pasal financial, koperasi, hartanah.. dan apa-apa jee

Jumpa di sana.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

ORANG ISLAM MESTI KAYA

Hari ni aku sempat berdiskusi dengan Ustaz Amri. Ustaz Amri ni classmate aku, masa sekolah rendah dulu. Lama betul kami tak jumpa. Dulu kecik jee.. tapi laa nii.. masing-masing dah lebar, ha ha ha

Apa yang istimewa tentang Ustaz Amri nii.. dari dulu sampai sekarang. Kalau jumpa jee dia.. pasti dia bagi nasihat. Macam-macam kami bincang. Tapi topic yang paling aku suka, pasal “orang Islam mesti kaya”

Kata Ustaz Amri.. orang Islam tak dee alasan, kenapa mesti miskin.. kenapa mesti gagal. Sebab Islam tuu berjemaah, bersatu, bantu membantu. Selain tuu, muslim ada Al-Quran sebagai panduan hidup. Dalam Quran semuanya lengkap. Samada kaya atau miskin umat Islam tuu.. bukan salah Islam.. tapi salah SIKAP penganut Islam tuu sendiri

Aku setuju dengan Ustaz Amri nii.. misalnya dalam kes kita. Kita bertuah sangat, walaupun kita muda.. tapi kita sedar awal pasal financial. Semua nii.. hasil usaha sifu Pie, dia sanggup syer pengalaman financial yang dia tahu, dengan orang lain

Bermula dengan blog Pie2020.com.. pastu kita berTT, makan-makan, main-main. Dan alhamdulilah, sekarang nii kita bersatu di bawah Pie2020.com. Hebatnya group kita, kebanyakkannya, adalah mereka yang pendidikan tinggi, ada yang degree holder, master, doctor. Semuanya berjawatan tinggi, bergaji besar dan banyak pengalaman

Pendidikan semata-mata, tak jamin kita untuk mewah. Tapi hasil pendedahan Pie pasal ASB, OD, PRO ASB, hartanah, saham. Jadikan kita semua, bukak mata. Baru kita nampak, peluang tuu ada kat mana-mana. Baru kita paham, apa hak istimewa sebagai bumiputra. Sebelum nii.. kita tak peduli pun

Kat luar sana, susah kita nak jumpa.. orang muda ada 3-4 bijik rumah. Tapi dalam blog nii.. kita boleh jumpa ramai. Yang lagi best, sebab semuanya muslim
Bukan tuu jee.. hasil kerjasama nii gak.. sebenarnya kita lahirkan ramai usahawan. Semua nii lahir tanpa kita sedar. Misalnya Faris, Tuan Bri, Farah, Pie, Azman, juruukur sendiri dan ramai lagi. Sekarang nii.. kita tak nampak siapa mereka nii. Tapi aku percaya.. kesannya kita akan nampak, bila 5-10 tahun akan datang

Berjaya atau gagal mereka nii.. adalah bergantung kepada kita semua. Kalau mereka efisyen, service superb, consultation hebat, harga berpatutan. Kita mesti sokong mereka. Kalau sebaliknya.. kita bagi nasihat dan cadangan membina. Matlamat kita, supaya lahir kumpulan usahawan berjaya dari pie2020.com

Kita jugak kena ingat, mereka yang sokong kita selama nii, yang support, yang buat marketing dari mulut ke mulut. Mereka tak harapkan kita, untuk pakai kereta bmw, pakaian berjenama, handphone power. Tapi mereka nak tengok, apa sumbangan kita pada agama, bangsa

Aku tahu.. ada pihak yang setuju, ada yang tak, dengan apa yang tulis nii. macam mana pun.. untuk Islam tuu berjaya, mewah, kaya. Kita semua mesti bersatu, tolong menolong

Aku akui.. sebelum nii.. memang susah nak paham pasal financial, lebih-lebih lagi, apa yang Pie maksudkan, pasal pasif income.. OD ASB, tapi sekarang nii.. kita dah ada CASHFLOW101.. game yang boleh membantu kumpulan kita, berbincang pasal financial., sambil main.. sambil belajar

Aku doa sangat, mudah-mudahan, 5-10 tahun akan datang, akan lahir kumpulan usahawan muslim berjaya dari Pie2020.com. Akan wujud jemaah dari Pie2020.com, yang punyai pendapatan pasif lebih hebat dari perbelanjaan

Pada waktu tu, bangsa asing akan hormat kita, akan puji agama kita. Insyallah..

Ish.. ish.. juruukur dah jadi pakar motivasi lah pulak.. hah haha hah

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

TERIMA KASIH KERANA REKMEN JURUUKUR

Semenjak kebelakangan nii.. aku syukur sangat dengan rezeki yang Allah bagi.. Alhamdulilah.. setiap hari ada jee orang call. Mintak tolong uruskan tanah mereka. Ada yang nak carik tanda sempadan, pecah lot, buat bungalow dan macam-macam lagi.. kadang-kadang macam aku tak percaya, ada sahabat kita rekman kerja kat Sabah, Johor. Tima kasih semua, atas sokongan yang tak berbelah bagi..

Apa yang berlaku.. sebelum nii.. aku jenis orang yang tak pandai buat marketing. Service aku lebih tertumpu kepada regular klien jee. Samada pemaju perumahan, jabatan kerajaan, syarikat dan individu.. tapi sejak korang rekmen, berlaku marketing dari mulut ke mulut, sekarang nii, klien aku dah pelbagai. Sebab tuu aku percaya sangat, rezeki nii datang hasil rekmen dari korang semua. Tima kasih banyak-banyak. Jasa korang sentiasa aku kenang

Tima kasih tak terhingga kepada :

1. Saudara Keown kita.. sebab rekman aku dengan job universiti. Untuk makluman korang… aku dah pun terima surat tawaran dari pihak universiti. Job nii kami nak siapkan cepat.. sebab lagi cepat siap.. lagi cepat dapat payment. Baru ada untung sikit
2. Saudara Saiful jururancang.. sebab rekman aku ngan pihak anak syarikat PNB. Tanpa sokongan kuat dari ko.. dah tentu job ukur tuu, terlepas kepada pihak lain. Jasa mu sentiasa ku kenang
3. Saudari Murni.. sebab rekman kami untuk ukur 18km sungai kat Johor. Untuk makluman.. 2 minggu lepas.. kami dah pun hantar quotation kepada syarikat yang Murni rekman. Hasil follow up kami.. Mereka dah pun setuju lantik kami. Sekarang nii tinggal nak finalize harga jee lagi.
4. Saudari Nur, sebab rekman kami ukur ladang kat Sabah. Kami dah pun hantar quotation minggu lepas. Insyallah kami akan follow up job nii
5. Saudara Hashim.. sebab mintak kami ukur tanah kat Kajang. Untuk projek pembangunan luar Bandar. Cadangnya nak buat bangunan pusat komuniti
6. Saudara Jalil, sebab terus lantik kami untuk ukur tanah kat Bangi. Tanah nii dulunya disewa untuk nursery bunga. Sekarang nii penyewa nak upgrade.. nak buat pagar baik-baik.. jadi saudara Jalil lantik aku untuk ukur sempadan. Untuk mudahkan kerja pasang pagar, dapat elak dari ceroboh tanah jiran sebelah
7. Saudara Hanif.. sebab suruh aku ukur tanah seluas 25 ekar kat KL. Nak tentukan sempadan dan topografi tanah tuu. Kami dah pun dapatkan info semua tanah tuu. Insyallah minggu depan kami start kerja
8. Saudara Rizal, kenalkan aku ngan Puan Sri Sabrina. Ukur tanah kat Hulu Langat. Istimewa kes Rizal nii… aku dapat kenal dengan ahli politik antaranya Dato Azalina, Dato Mukriz.. tima kasih Zal. Kerja Pn Sri sekarang nii dalam proses, insyallah dalam minggu depan boleh siap
9. Saudara Zam.. sebab ajak aku joint kumpulan ko. Lepas ni kita boleh ajak orang kampung, untuk JV ngan ko.. kita buat lot bungalow

Aku rasakan satu keajaiban yang amat luar biasa. Walaupun kita nii muda, berbanding dengan orang lain. Tapi berkat sokongan, kerjasama, Insyaallah kita boleh buktikan, kita jugak boleh berjaya

Aku doa sangat, mohon semua projek yang korang rekmen nii berjalan lancar. Boleh siap sebelum tempoh yang ditetapkan. Sebab bila kerja siap awal, client akan happy, efisyen akan meningkat, kos buruh kurang, modal pakai sikit. Baru lah ada untung

Korang jangan bimbang, aku tahu apa yang perlu aku buat. Aku seronok sangat, bila kita ada untung, kita syer sama-sama. Apa yang paling mustahak.. aku mahu semua orang happy

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

PASIF INCOME AKHIRAT

Hari ni, apa kata, kita bincang sikit pasal pasif income akhirat. Sebab selalu sangat kita cakap pasal duit, pasal saham, pasal ekonomi. Jadi hari nii.. kita tukar angin sikit lah.. borak-borak, macam mana nak tukar harta kepada pahala..

Kita nii adalah khalifah Allah. Sebagai khalifah, kita ada tanggungjawab. Sebab setiap kesenangan dan kemewahan yang Allah bagi.. ada gak hak orang lain, yang perlu kita tunaikan

Sebagai hamba.. kita mesti sentiasa bersyukur. Kalau kita bersyukur dengan rezeki Allah, tunaikan semua kewajipan, insyallah kita akan jadi hamba yang untung, baik di dunia dan di akhirat. Sebaliknya kalau kita kudukut, tangkai jering, tamak, dengki.. kita sendiri yang akan rugi

Sebab tu.. bagus kita tanam dalam diri kita.. harta yang kita ada, bukan hak mutlak kita selama-lamanya. Sampai masa, kita akan mati. Untuk pastikan, kita mendapat manfaat dari setiap harta kita, baik jugak kalau kita buat pelaburan akhirat. Misalnya bersedekah, bayar zakat, wakaf, syer ilmu dan lain-lain

Bagi kes kita.. kita banyak terlibat dalam inbesment hartanah. Jadi bagus duit sewa rumah, dividen asb yang kita dapat, duit refinance, untung jual rumah, sebahagian nya kita sedekahkan untuk tujuan agama. Yang paling penting, niatkan semua usaha kita, hanya kerana Allah. Mudah-mudahan kita mendapat berkat

Kita jugak perlu yakin, keluarkan zakat tak akan kurangkan harta. Sebaliknya akan menambahkan lagi harta. Selain tuu, kita akan rasa mewah, kaya, bahagia, tenteram

Jadi.. jom kita sematkan dalam diri, untuk merebut gelaran jutawan akhirat. Gunakan kemewahan, kesenangan yang kita ada, sebagai bekalan di akhirat kelak

Ish.. ish.. ish.. macam ustaz lah pulak juruukur nii.. hah haha haha

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

KITA BERJAYA SEBAB SOKONGAN KAWAN

Semalam aku ada meeting kat Semenyih. Sebab klien aku nii (Hj Mokhtar) dia nak buat pecah bahagian tanah. Asalnya, dia beli tanah kongsi ngan kawan. Tapi bila masing-masing dah tua. Mereka nak dapatkan geran individu. Sebab senang katanya, nak pindah milik dari nama dia kepada nama anak-anak. Pastu nanti.. kalau dia mati.. semua urusan tanah, yang dia ada, dah pun selesai. Tak menyusahkan anak-anak

Apa yang bestnya.. dia dapat info pasal service ukur aku nii, dari internet. Cucu dia yang bagi tahu. Aku bertuah sangat.. sebab baru aku tahu, yang cucu dia jugak, kenalkan aku ngan klien lain. Tima kasih banyak-banyak Shahidi. Sebab ko rekman aku ngan projek polis, projek air, koperasi hartanah.. Tima kasih banyak-banyak. Jasa mu sentiasa ku kenang.

Aku janji.. aku akan usaha yang terbaik. Untuk pastikan semua projek tuu berjaya. Alhamdulilah.. setakad nii.. projek tuu sedang berjalan. Nanti.. bila semua dah siap. Aku akan carik ko. Sebab konsep aku bisnes. Aku bukan nak kaya.. nak mewah-mewah. Sebaliknya aku lebih suka syer ngan kawan-kawan

Bila berlaku kejadian macam nii kat aku.. baru aku nampak.. betapa besarnya pengaruh blog dalam bisnes. Kita syer info.. pada waktu yang sama.. kawan-kawan sokong kita. Kenalkan kita dengan rakan-rakan lain. Jadi secara beransur-ansur bisnes kita berkembang. Mungkin kita tak nampak kesannya sekarang.. tapi mungkin ambik masa sikit.. 6 bulan hingga 5 tahun akan datang, baru nampak hasil

Bagi aku, tak ada alasan, orang muslim mesti lemah, tak berjaya, mundur. Sebab kalau kita bekerjasama, sokong menyokong, jangan kan ekonomi jee kita boleh kuasai. Malah lebih dari tuu

Tima semua.. sebab sokong aku.. sampai menyampai pada kawan-kawan lain, service ukur tanah yang aku buat nii

Apa pun.. kalau korang ada masalah tanah..jom kita syer.. insyallah.. aku sedia membantu

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576