Hari nii jadual aku agak padat. Seawal pagi aku dah pergi site visit kat Teras Jernang. Nak jumpa saudagar Jamal Hartawan.. heh ehhe.. aku panggil dia saudagar sebab banyak tanah kat Bangi nii dia beli.. pastu dia covert buat lot bungalow.. hebat kan.. tahniah Jamal

Balik pada cerita tadi.. aku pun bertolak dari rumah pukul 8.00am sampai Teras Jernang pukul 830am. Aku bawak lah semua plan yang dia nak. Sampai jee site.. dia dah tunggu aku.. mesti dia dah tak sabar nak tau, tanah mana yang nak jual tuu. Aku pun explain satu persatu.. tanah yang aku maksudkan nii sebenarnya nak jual murah jee.. lot bungalow, siap dah tukar syarat, ada gran individu, ada tiang elektrik, ada air, lot sebelah dah ada rumah.. harga 1kp tak sampai RM11.00.. kira murah sangat lah tuu kalau kat area tempat nii.. selalu nya orang lain jual pun dalam RM22 kp.. sapa beli memang bagus untuk investment. Aku memang berhajat nak beli.. tapi modal nak pakai untuk benda lain lah pulak.. So aku terpaksa lah offer ngan orang lain

Selain tuu.. kita orang bincang gak pasal tanah kat Sungai Buah, Dengkil yang bakal Jamal beli. Aku pun present lah pelan lay out tanah tuu.. Siap bagi tau lagi kalau pecahkan 54kaki x 116kaki dapat 20 lot, kalau pecah 50 kaki x 116 kaki dapat 22 lot.. kalau juruukur lain selalunya mana nak bagi service macam nii.. kalau dah lantik, dah bayar deposit, baru lah mereka buat kerja.. heh hehe.. aku bagi extra service pada klien.. sebab bukan susah pun buat plan tuu.. semua pakai computer.. tak sampai 10 minit boleh siap.. jadi klien pun happy.. cara macam nii, klien boleh rancang.. mereka boleh kira.. samada untung atau rugi beli tanah tu tadi. Selalunya klien akan lantik aku terus untuk buat projek dia.. tapi.. kalau klien tak jadi beli tanah tuu.. klien mesti rekomen ngan member dia yang lain..

Dah penat borak panjang kat site.. kami pun lepak kedai mamak kat sebelah masjid Teras Jernang. Bincang pasal investment lain pulak. Ada gak kami sentuh pasal homestay, pasal tanah pertanian, kedai tomyam, sumber income lain.. heh hehe.. pastu aku ajak dia layari blog pie2020.com.. jangan lupa masuk blog aku gak.. mintak di abagi komen.. sebab Jamal nii ada ada banyak pengalaman buat lot bungalow.. jadi boleh kongsi pengalaman ngan kawan-kawan lain..

Tengah-tengah borak tuu.. Keown call aku… nak comfirm pukul berapa Lokman (orang buat grill) nak datang rumah Bangi kami. So aku bagi tau lah, suruh Keown tunggu kat rumah Bangi tuu jam 1130am. Aku pun sambung borak ngan Jamal sampai pukul 1030am.. pastu kami gerak.. Si Jamal bawak aku.. kenalkan ngan kawan dia, kontraktor buat grill jugak..

Sebenarnya rumah Bangi nii, aku syer ngan Keown.. senang kalau beli syer nii.. sebab apa-apa keputusan yang kita buat, kita sama-sama bincang dulu.. jadi tak lah salah invest.

Jadi pagi nii.. ada 2 kontraktor buat grill akan bagi quotation kat kami.. tak pee lah, lagi ramai kontraktor bagi quotation, lagi bagus.. kita boleh bandingkan harga mereka..

Hazril (kontraktor kawan Jamal) datang dulu.. pastu dia bagi quotation.. harga dia RM750.00.. pastu dalam pukul 1130am Si Lokman pulak sampai.. ukur punya ukur.. Harga Si Lokman lepas nego pulak RM1,050.00. Bezanya mereka nii.. Si Lokman banyak bagi nasihat..dan nasihat tuu kami rasa berbaloi dengan harga dia.. walau pun harga Lokman mahal sikit tapi kami banyak belajar.. Jadi kami pun lantik Lokman.. mintak dia siapkan grill tuu cepat

Sebenarnya kami dah pun sewa rumah nii.. deposit dah ambik.. tapi grill tak siap lagii.. instalment kat bank tak bayar lagi pun.. heh hehe.. biasalah rezeki rumah lelong.. hehheh

Pastu jee.. kami gerak balik ofis aku.. sebab tengahhari nii ada sesi pertama main game Cashflow101. Antara yang hadir.. KEOWN, SAIFUL, SALMI AND JURUUKUR..

Ngam-ngam pukul 1.00pm kami pun start main.. mula-mula tuu sesi suai kenal lah.. kena lah aku bagi penerangan sikit…. sebab maklumlah dia orang nii baru first time main.. tak dee pengalaman.. heh hehe.. biasa lah malu-malu

Pastu dah masuk round yang kelima dan seterusnya.. mereka dah terror.. baru lah syok main.. Baling dadu, bukak kad, ada bukak small deal, ada bukak big deal, ada dapat doodad.. macam-macam lah.. Panas kepala beb.. asyik pikir macam mana nak dapat pasif income lebih tinggi dari expenses jeee. Macam-macam idea keluar.. masa nii lah kita kenal antara kawan-kawan, siapa yang hebat berfikir, yang jujur, yang setia kawan and macam-macam lah

Orang pertama keluar dari RAT RACE adalah SAIFUL.. tahniah Pul.. hebat koo.. tak sampai 1 jam dah boleh keluar RAT RACE.. tapi sebenarnya SAIFUL boleh keluar pun sebab dapat nasihat dari kami nii.. itu lah kalau kita sepakat, kalau kita kerjasama, benda susah macam nii pun kita boleh gak berjaya

Keown pulak keluar RAT RACE dalam pukul 510pm.. lama gak lah.. tapi aku and SALMI tak keluar-keluar.. he hehe.. luck tak berapa baik lah.. disebabkan kami nii kesuntukan masa.. kami pun tangguhkan main game nii pada jam 515pm.. pastu bincang-bincang sikit.. pastu masing-masing bersurai

Insyallah.. kami dah rancang.. dalam tempoh terdekat nii.. kami akan main game ni lagi.. bagi kami expert sikit.. pastu kami akan beli .. kasi tambah game ni lagi..

Untuk kawan-kawan kat luar sana.. jangan lah kecik hati.. jangan lah bimbang.. nanti kami jemput korang semua main game nii.. nii janji kami semua

Doakan kami ekk.. mudah-mudahan usaha kami.. nak buat kumpulan pasif income nii akan termakbul dengan kadar segera.. Tercapai gak azam 2009 aku yang pertama.. Insyaallah.. Amin

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR