Aku nak syer sikit.. pasal masalah klien aku sorang nii.. nama klien aku nii Mr Tan. Dia and kawan-kawan ada 10 ekar tanah.. dalam satu geran.. sebab dulu mereka beli syer-syer. Pastu dia lantik aku.. untuk bantu mohon pecah bahagian.. supaya masing-masing boleh dapat geran individu

Aku pun uruskan lah tanah dia tuu.. dari buat plan, hantar permohonan kat pejabat tanah.. buat lawatan tapak ngan SO.. sampai lah geran siap. Dan sekarang nii.. masing-masing dah boleh collect geran kat pejabat tanah

Selalunya.. proses ambik geran kat pejabat tanah nii.. aku lebih suka.. klien sendiri pergi ambik.. bukan apa.. masa ambik geran tuu.. klien boleh terus semak samada ejaan nama, no ic, alamat yang ada pada geran tuu.. betul atau sebaliknya..

Berbalik kes tanah Mr Tan nii.. dari 8 pemilik tanah yang dah ambik geran.. ada 3 tuan tanah nak kena buat pindaan ejaan nama dan IC. Sebab ejaan nama dan ic tu salah. Kesian kan.. Sorry lah Mr Tan.. bab nii bukan salah juruukur.. kami dah bagi maklumat betul.. tapi ni typing error kat pejabat tanah.. human error

Bagi kes macam nii.. nak selesaikan senang jee.. tuan tanah sendiri, mesti datang ke pejabat tanah.. bawak semua dokumen yang perlu.. macam geran original, resit cukai tahun terkini, salinan ic, nombor fail pecah bahagian sebelum nii.. pastu jumpa ngan pegawai yang terbabit. Mintak kat dorang.. borang pindaan ejaan nama atau ic.. sorry lah.. aku tak ingat apa nama borang tuu.. tapi kasi isi borang tu baik-baik.. pastu bawak gii pesuruhjaya sumpah.. mintak dia perakukan borang kita tadi.. dah dapat tuu.. hantar balik borang ngan dokumen yang perlu.. pada pejabat tanah.. pastu korang boleh balik.

Dalam tempoh 2 minggu sekali.. korang kasi follow up ekk.. kasi refresh orang-orang pejabat tanah tuu.. mintak tolong segerakan geran korang.. kalo tak.. lambat beb..

Cuma mereka yang pernah berurusan ngan pejabat tanah jee.. yang faham masalah lambat-lambat nii.. ok lah bye-bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR