Archive for April, 2009

TANAH UNTUK DI LELONG PADA 20/5/2009

BUTIR-BUTIR HAKMILIK

NO HAKMILIK : HSM 9830
NO LOT : PT 8961
TEMPAT : KAMPUNG NAKHODA
MUKIM/ DAERAH/ NEGERI : BATU / GOMBAK/ SELANGOR
CUKAI TAHUNAN : RM115.00
KELUASAN TANAH : 4,000 KP
PEGANGAN : 99 TAHUN LUPUT PADA 14/7/2084
PEMILIK BERDAFTAR : MOHAMED ALI BIN ABIDIN
KATEGORI KEGUNAAN TANAH : BANGUNAN
SYARAT NYATA TANAH : BANGUNAN KEDIAMAN

SEKATAN KEPENTINGAN : TANAH INI TIDAK BOLEH DIPAJAK, DIGADAI
MELAINKAN DENGAN KEBENARAN PIHAK BERKUASA NEGERI

ENDOSAN : ADA KAVEAT PERSENDIRIAN OLEH ILIAS BIN ABIDIN

BEBANAN : DICAGARKAN KEPADA EON BANK BERHAD

LOKASI TANAH : HARTANAH TERSEBUT ADALAH SEBUAH RUMAH
DUA TINGKAT YANG BERALAMAT DI NO 8961 LORONG NAKHODA 10, KAMPUNG
NAKHODA, 68100 SELAYANG, SELANGOR

HARGA REZAB : RM279,500
BANK : EON BANK BERHAD

NAMA PELELONG : ANBUCHELVAM A/L MANIMUTHU (M. ANBUCHELVAM ENTERPRISE)

NO TELEFON : 03-3250 8423 / 019 9182 309
TEMPAT LELONG : MAHKAMAH TINGGI SHAH ALAM, HARI RABU, 20/5/09 JAM 930 PAGI

KOMEN JURUUKUR : Pada pandangan aku.. tanah nii kureng sikit lah.. sebab ada kaveat persendirian oleh ILIAS ABIDIN. Pengalaman aku.. tanah yang ada kaveat persendirian nii.. susah sikit nak diuruskan.. kena ambik masa lama.. takut-takut .. kita tak cukup masa 120 hari yang diperuntukan .. sia-sia jee duit deposit kita

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

CPO OH CPO

Rasanya.. bagus gak aku syer sikit.. pasal perkembangan CPO aku.. setakad hari nii.. perkembangan dia amat positif laa.. alhamdulilah

Ni semua pun.. hasil bantuan sifu Putra, sifu Hannan dan Si Faizura.. sebenarnya sekarang nii pun.. aku still merangkak-rangkak lagi.. lom boleh berdiri pun.. hehe.. kesian Hannan.. kesian Putra.. hari-hari aku ganggu.. sebab cuma bila dapat tips dari sifu-sifu nii je.. baru lah aku trade.. kalo tak.. aku dok luar jee.. he he

Setakad hari nii.. aku pernah untung 75 tick dalam sehari.. 75 x RM25/tick = RM1875.. tapi rugi pun banyak kali gak.. he he he.. ada sehari tuu.. rugi sampai RM1000.00.. geram beb.. tapi secara purata.. kalo nak dapat 8-10 tick sehari tuu.. boleh sangat.. katakan dapat 8 tick pun.. boleh RM200.. tolak bayar broker RM30.. dapat lah untung RM170.. banyak tuu.. sapa nak bagi.. kita cuma main sms.. pastu call call.. dapat untung RM170..

Pada pendapat aku lah.. kalo nak dapat RM500 sebulan tuu.. hasil dari main CPO nii.. insyallah boleh dapat.

Formula aku trade senang jee.. “masuk biar untung.. tak masuk kita tak rugi.. jangan pulak masuk tapi rugi”..he he.. tapi ada yang bagi nasihat lak.. “ingat cpo.. ingat kurangkan risiko”.. he he

Untuk sapa-sapa nak try main CPO nii.. bagus korang masuk kelas sifu Putra (012-3314327) dulu.. cara dia ajar tuu.. memang sempoi.. tak melalut-lalut.. senang sangat nak paham. Pas kelas tuu.. korang dah leh trade.. sonang joo

Oklah.. selamat mencuba

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

BERJAYA KURANGKAN INTEREST OD ASB BANK RHB

Alhamdulilah.. hari nii aku terima call dari RHB.. maklumkan permohonan aku.. untuk kurangkan interest OD ASB telah pun berjaya.. siap fax lagi surat kelulusan tuu.. alhamdulilah

Sebelum nii.. masa aku mohon OD ASB dulu.. interest rate BLR + 0.00%.. tapi tadi dia bagi tau.. dah pun dikurangkan kepada BLR – 1.00%. tima kasih RHB

Apapun.. aku harap sangat pada CIMB.. bagus korang bagi offer.. yang best-best kat kami nii.. bukan apa.. barulah industri kewangan kita lebih ceria.. kasi lah turun interest tu sikit.. kesian lah kat kami nii.. tindakan korang tuu.. mampu sedarkan bank-bank lain..

Cuba korang tengok AIR ASIA.. macam-macam dia buat.. alangkah bagusnya.. kalo Tony Farnendez (Air Asia) tuu.. dia dibagi lesen untuk buat bank.. mungkin macam-macam offer.. yang boleh kita dapat.. tul tak..?

Apa pun.. sapa-sapa yang lom tulis surat tu.. bagus korang segera bertindak.. sebab tawaran nii.. cuma dibagi kepada siapa yang mohon jee..

Ok gang.. selamat berjaya

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

BERJAYA DAPAT TANAH TOL KAT SUNGAI LONG

Aku syukur sangat.. sebab semalam aku terima surat dari pejabat tanah Hulu Langat.. bagi tau yang permohonan tanah TOL aku.. seluas 1.5 ekar kat Sungai Long.. dah pun diluluskan.. Alhamdulilah

Dulu aku mohon tanah nii.. main hantam jee.. aku dapat info dari kawan-kawan pejabat tanah.. cadangkan kat aku mohon tanah nii.. aku pun isi lah borang.. pastu buat plan.. hantar permohonan kat pejabat tanah

Mana tau.. dapat pulak.. rezeki anak-anak

Perancangan aku.. pasni aku akan ukur tanah nii.. untuk tentukan sempadan tanah.. aku takut laa.. kalo sempadan tak confirm nii.. sebab takut kita ceroboh tanah jiran

Pastu bila sempadan dah confirm.. aku panggil jentolak.. kasi sodok tanah nii.. kasi bersih.. pastu kayu-kayu atas tanah tuu.. kasi bakar

Pastu lak.. aku beli tiang pagar.. kasi pagar tanah nii.. sambil tuuu aku buat pondok kecik.. senang sikit nak lepak-lepak

Last sekali aku tanam pokok.. nanti aku pergi tapak semaian.. beli pokok yang besar-besar.. yang harga murah-murah.. tak kisah lah pokok apa pun.. asal kan pokok tuu besar.. pastu kasi tanam

Bila semua dah tanam.. aku ambik gambar.. pastu mohon tanah kerajaan lak.. kena isi borang jadual 1 dan hantar pelan.. aku harap-harap lah.. kerajaan sudi pajak kan tanah nii kat aku.. kalo dapat 99 tahun pun dah ok.. boleh gak dapat geran

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

PROJEK JUAL TUDUNG

Aku nak mintak tolong kawan-kawan la.. mungkin korang ada sedara ke.. kawan ke.. makcik ke.. kakak kee.. yang niaga tudung.. boleh tak kenalkan ngan aku

Sebab aku cadang nak niaga tudung lak.. he he he…. sekarang nii.. macam-macam ada.. tudung ikin lah.. tudung dato k la.. telekong.. jubah.. aku pun tak reti laa.. tapi bab fesyen-fenyen nii.. kalo tanya wife aku.. mesti dia tau nii. he he he

Projek yang aku nak buat nii.. bukan untuk untung… tapi lebih kepada projek amal

Aku akan JV ngan kawan-kawan yang korang rekmen tadi.. pastu aku akan tolong jualkan tudung tuu.. untuk market obersea.. hasil untung jualan tudung tadi.. 30% akan disumbangkan kepada badan kebajikan.. yang balance 70% tuu.. untuk tambah modal lagi

Jadi.. sapa-sapa ada sedara tuu.. mintak rokmen ekk

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

CEROBOH TANAH JIRAN

Aku nak syer sikit masalah tanah klien aku nii.. al kisah ceritanya.. 20 tahun yang dulu.. Saudara A ada beli lot bungalow kat Bangi.. luas tanah 15,000kp.. dia beli tanah nii ngan pemaju perumahan lah. Pastu Saudara A pun buat lah rumah.. dan duduk kat situu.. dah hampir 18 tahun.. tanpa ada sebarang gangguan..

Tapi baru-baru nii.. dia dapat surat dari pihak kerajaan.. bagi tau.. lot bungalow dia tuu.. dah masuk tanah rezab kerajaan.. huru hara saudara A nii.. bukan setakad tanah dia jee yang kena.. tapi tanah-tanah jiran pun terlibat gak

Kononnya pemaju perumahan dulu tuu.. dah tipu saudara A ngan pembeli-pembeli lain.. kesian saudara A.. huru hara dia

Jadi sapa-sapa.. yang hadapi masalah cam nii.. korang jangan panik.. jangan cepat roboh pagar.. jangan roboh rumah lak..

Apa perlu korang buat.. korang dapatkan copy plan dan semua dokumen dari agensi kerajaan tadi.. pastu korang lantik juruukur bebas.. bagi pihak korang lah.. suruh juruukur nii semak semua dokumen tadi..

Bukan apa… ada banyak sebab kenapa boleh berlaku kesilapan cam nii.. misalnya juruukur yang dilantik kerajaan tadi.. mungkin tersalah koordinat, pelukis pelan dia mungkin tersilap lukis dan lain-lain lagi

Ok.. Kalo lah dah dibuktikan.. oleh juruukur yang korang lantik tadi.. tanah korang tak ceroboh tanah jiran.. bagus korang bawak berbincang lah.. selesai masalah

Tapi kalo sebaliknya pulak.. memang sah korang ceroboh tanah jiran.. ada beberapa pilihan yang boleh kita buat. Antaranya. korang boleh beli sebahagian tanah jiran tadi.. pastu buat pindah milik.. pastu cantum balik geran…

atau korang offer jiran tuu.. beli tanah korang lak..

atau korang jugak bole pajak, atau sewa tanah jiran tadi..

Kalo korang ceroboh tanah kerajaan lak.. korang boleh mohon tanah tadi..

Ok.. bye-bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576