Sejak dua menjak nii… aku agak sibuk sikit.. terutama nak menguruskan kerja-kerja ukur.. yang tengah berjalan nii.. semua klien nak cepat.. yang kesiannya juruukur aku lah.. kerja sampai lewat petang.. budak-budak opis lak.. balik sampai lewat malam..

Tapi tak pee.. mereka tuu semua.. bole claim obertime.. Itulah dia rezeki kan.. kadang-kadang tuu.. kita terpaksa berkorban.. tul tak? Yang penting.. klien puas hati ngan servis kita.. Insyaallah.. barulah mereka rokmen kita ngan job lain..

Saat-saat cam ni lah.. baru aku paham.. barulah aku dapat bezakan.. antara profesion ngan perniagaan..

Betapa indahnya dunia nii.. kalo lah aku ada perniagaan.. tanpa kehadiran aku.. semua budak-budak aku yang uruskan.. semua masalah mereka boleh selesaikan.. pastu setiap bulan aku dapat pasif income.. syoknya

Cuba tengok bos McDonald, bos KFC, satey Hj Samuri.. setiap hari mereka tunggu duit masuk jee.. tul tak? semua benda.. pekerja mereka yang uruskan.. ni lah baru betul-betul bisnes..

Usahawan cam nii .. Cuma susah pada peringkat awal.. masa nak set-up bisnes jee.. pastu mereka lepak.. bagi aku lah.. mereka nii mampu buat semua nii sebab apa ekk?

Emm.. mungkin sebab mereka ada misi yang jelas kot.. pastu ada team yang baik.. pastu lak ada pemimpin yang bermomentum.. (dahsyat ayat juruukur ni.. he he he) selain tuu.. mungkin gak mereka nii ada cash yang banyak, pastu marketing power, tambah lak ngan system yang bagus, ada ramai penasihat, emm.. last sekali produk / service yang cemerlang

Baru aku sedar.. bagi kes aku.. aku bukan buat bisnis sebenarnya.. Cuma aku nii.. kerja sendiri jee.. aku lah bos.. aku lah kuli.. kalo nak cuti.. boleh cuti.. tak de sapa nak larang.. tapi masih banyak benda.. aku yang kena uruskan sendiri..

Lain pulak ceritanya.. ngan rumah-rumah sewa aku.. ni baru dikira bisnes.. sebab tanpa kehadiran aku.. setiap hujung bulan jee.. duit masuk.. penyewa bank in duit.. pastu sms..

Jadi.. sapa-sapa yang ada banyak rumah sewa tuu… sebenarnya korang adalah bisnesman yang hebat.. TAHNIAH

Selain rumah sewa.. apa benda lain yang boleh kita buat ekkk? Jom kongsikan kat sini.. kasi aku idea sikit.. he he he

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576