Sekarang nii.. untuk makluman kawan-kawan.. aku tengah mengusahakan ternakan ayam kampung.. tapi untuk permulaan nii.. aku start ngan skala kecik dulu.. adalah dalam 100 ekor.. bapak ngan induk ayam.. saje jee untuk suka-suka.

Sekurang-kurangnya kalo aku balik kampung tu.. anak-anak aku tak laa boring.. ada benda la Si Naufal ngan Si Aisy tuu nak buat.. he he he

Projek ayam nii.. abang aku yang tolong jagakan.. dia lah yang tolong bagi makan.. dia lah yang uruskan semua.. aku cuma beli anak ayam ngan beli dedak jee.. he he he

Aku buat ternakan nii.. kat Kg Rinching Tengah, Beranang. Kat kampung halaman aku laa

Konsep ternakan kami mudah jee.. untung main CPO.. convert buat projek ayam.. pastu setiap minggu kami mesti beli anak ayam.. untuk tambah koleksi ayam-ayam kami..

Caranya.. kami ronda satu kampung.. pastu tanya dari rumah ke rumah.. sapa-sapa nak jual anak ayam.. kesannya berebut orang kampung nak jual.. pastu kami beli la.. sekor anak ayam.. harga dia sekitar RM2.00 – RM2.50.. kadang-kadang tuu RM1.50 pun jalan.. murah jee kan.. he he he

Dah beli tuu.. anak-anak ayam tadi kami bawak balik umah.. kami letak dalam kotak. Kotak nii khas untuk anak-anak ayam yang lom tumbuh bulu (ehh cam seksi jee ayat aku nii) he he he.. setiap malam lak.. kami pasangkan lampu.. biar ayam kami tak sejuk..

Bila anak-anak ayam nii dah besar.. sekitar 2 penumbuk.. baru la kami lepaskan dalam reban.. biarkan dia berlari-lari kegirangan

Bab makanan ayam lak.. semua benda kami bagi.. nasi la.. gandum.. jagung .. pisang.. betik.. nangka.. pendek kata.. apa jee benda yang ada kat kampung nii.. semua kami bagi.. asalkan benda tuu free.. belasah jee

Sebab projek kami nii baru start.. kami tak jual ayam. Tapi kami jual telor jee dulu.. sebijik RM0.50.. setakad hari nii.. jualan amat memberangsangkan.. tak yah marketing pun.. mamat indon datang beli.. kononnya telor ayam kampung nii.. bagus makan ngan jamu..

Jadi duit tu la.. kami buat modal pusingan.. untuk beli makanan dan ubat ayam.

Nak suruh ayam nii banyak telor lak.. kami campur belacan dalam makanan ayam.
Mula-mula tuu aku pun tak percaya formula nii.. sebab takut mati lak ayam-ayam aku kang.. tapi bila dah try dalam 2 bulan nii.. terbukti berkesan gak cara nii

Dulu sehari boleh dapat 15-25 bijik telor.. tapi sekarang nii leh dapat 40-50 bijik.. kira ok lah tuu..

Sapa-sapa ada petua pasal ayam tuu.. leh laa syer ngan aku.. ha ha ha.. sebab aku nii baru nak mencuba..

Pasni aku cadang nak tetaskan telor-telor ayam lak.. nak kasi banyakkan anak.. so nanti.. kami kena beli penetas ayam..

Ternak ayam camnii.. nak kena skala besar sikit.. sekurang-kurangnya dalam 1000-2000 ekor tuu.. agak best lah.. ngan jumlah tuu.. baru la nampak duit sikit.. kalo sehari katakan kita boleh dapat 700 bijik telor.. 700 x RM0.50 = RM350.00.. tolak makanan RM150.00 sehari.. bole laa dapat RM250.00..

Sebulan lak.. RM250.00 x 25hari = RM6250.00.. banyak gak kan.. on paper nampak banyak kan.. tapi kalo kita buat betoi-betoi.. barulah kita nampak hasil dia.

Kalo cam projek aku sekarang nii.. masih stok geli-geli lagi.. ha ha ha.. untung ciput je

Insyallah.. kalo kami nak upgrade.. dah tak susah dah.. nak kena pakai modal sikit jee lagi.. sebab reban sedia ada sekarang nii.. kami dah buat besar

Peringkat sekarang nii.. kami tengah ambik pengalaman.. belajar sifat-sifat ayam.. mungkin 3 bulan lagi.. boleh upgrade sudah.. harap-haraplah.. ternakan ayam nii sesuai ngan kami. Insyallah.. korang doakan kami ekk

Ok lah.. layan gambar-gambir ayam aku.. ha ha ha


INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576