Archive for June, 2009

PASTIKAN KALO BELI TANAH MESTI ADA REZAB JALAN

Hari nii aku nak syer.. masalah rezab jalan.. untuk makluman korang.. katakan akan datang.. korang nak invest kat tanah.. salah satu syarat dia.. korang mesti pastikan.. tanah yang korang nak beli tuu.. mesti ada rezab jalan..

Sebab semalam.. aku ada meeting ngan tuan-tuan tanah.. mintak aku bantu.. selesaikan masalah rezab jalan.. sebelum nii mereka beli tanah.. tapi tanah mereka tuu tak dee rezab jalan..

Jadi nak sampai tanah mereka tuu.. kena lalu tanah orang lain.. kalo tumpang lalu sehari dua.. mungkin laa jiran bagi.. tapi kalo dah bertahun tahun.. sapa boleh tahan.. tul tak?

Benda nii berlaku.. masa zaman British dulu laa.. kerajaan British bagi tanah main sedap jee.. ikut usaha tuan tanah.. tanpa ambik kira rezab jalan.. yang penting.. asalkan orang kampong dapat geran.. kononnya jalan keluar masuk.. boleh main hamtam jee

Dulu bole laa.. masa tuu tak banyak pembangunan.. KLCC, KLIA, PUTRAJAYA tak dee lagi.. dulu beli tanah main ekar-ekar.. tapi sekarang nii.. tak lagi.. kita beli tanah main kaki persegi.. sekaki pun kita kira

Untuk selesai masalah tanah cam nii.. tuan tanah ada pilihan.. samada nak mohon haklaluan persendirian atau haklaluan pentadbir tanah.. selain tuu tuan tanah boleh runding ngan jiran.. beli sebahagian tanah jiran.. untuk tujuan jalan..

Ayooo pening kan.. tak pee.. tak pee.. kalo korang ada masalah tanah cam nii.. rujuk ngan juruukur.. semua urusan nii.. juruukur yang buat.. juruukur akan bantu.. Insyallah

Ok.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

MESIN CETAK DUIT

Hari nii aku terima sms dari sifu Hanan.. ayat dia simple.. tapi penuh makna bro.. “tuan, dah jumpa mesin cetak duit? Hu hu hu”

Bagi aku laa.. mesin cetak duit nii.. sama ngan pasif income laa.. kita cuma susah sekali jee.. untuk set up mesin kita tuu.. pastu setiap hari kee.. setiap bulan kee.. kita collect duit jee..

Kalo bole.. idea mesin tuu.. mesti senang nak buat.. tak susah nak urus.. tak banyak songeh, tak dee luput tarikh.. yang susah-susah aku tak mau laa..

Mau tak mau.. kita mesti ada mesin cetak duit nii.. sebab yelahh tak kan kita nak harap duit gaji setiap bulan jee.. kalo laa kita kena buang kerja.. dah gelabah.. dah pening kepala..

Pastu lak.. berapa banyak sangat.. gaji kita boleh naik setiap tahun? Mungkin 5% ke 30% jee.. tuu pun dah banyak.. tuu jee kita dapat.. tapi ada kes gak.. bukan naik gaji.. majikan potong gaji lak.. kononnya ekonomi gawat.. kesiannya

Aku bukan nak untung banyak pun.. untuk 1 mesin.. kalo boleh.. dapat RM200 cukup laa.. kalo kita ada 10 mesin… dah dapat RM2000.00.. cukup laa tuu.. ok sangat lahh tuu.. kalo kita kumpul setahun dah dapat RM2000 x 12 bulan : RM24K

Bukanlah banyak pun RM24K tuu.. kalo banding ngan kekawan kerja oil n gas.. sebulan gaji mereka jee tuu.. ha ha ha

Sifu Pie cetak duit ngan rumah lelong.. beli rumah lelong.. kasi sewa..kalo ada orang nak beli.. kasi jual.. makan sewa.. makan untung jual.. selain tuu dia cetak duit ngan ebook.. buat ebook pastu jual. Lagi dia cetak duit ngan sewa playstation.. barang tak rosak tapi untung masukkkk.. banyak lagi dia adaa.. homestay laa.. dividen ASB laa.. dividen ASW laa.. emas la.. sekarang nii dividen ASD pun dah ada..

Sifu Pokli.. cetak duit ngan rumah sewa, ngan emas, ngan dividen ASB, ngan rumah mahal.. banyak lagi laa

Sifu Faris lakkk.. cetak duit ngan rumah sewa.. jadi agent hartanah.. repair rumah.. carik penyewa.. cuci rumah.. jaga rumah kekawan.. dan banyak lagii..

Sifu Hanan lak.. lagi dahsyat.. cetak duit tak ingat.. hari sabtu ahad pun tak tau cuti.. asyik cetak duit jee.. tak cukup sabtu ahad.. isnin pun jalan.. uyoooo dahsyat betoi laaa

Akuu.. aku lom ada lagi laa.. kalo ada pun ciput jee.. ha ha ha.. malu nak cerita.. ha ha ha

Apa lagi ekk.. selain yang sifu-sifu nii buat.. apa lagi benda simple.. yang boleh kita cetak duit ekk?

Aku suka benda yang sewa-sewa.. apa benda yang bole kita sewakan ekk?

1. tanam limau kasturi.. tanam sekali jee.. pastu setiap hari petik buah.. kasi jual
2. bela ayam kampung.. telor bole jual.. anak ayam boleh jual.. mesin penetas boleh jual.. consultant ayam pun bole
3. tanam pokok ubi banyak-banyak.. setiap hari.. jual pucuk ubi..
4. tanam pokok kari.. hari-hari jual daun kari
5. (korang kasi sambung lagi)

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

KONGSI BELI RUMAH, KONGSI UNTUNG

Hari nii aku ada meeting kat Sepang, kat Bangi dan sebelah petang kat KL.. ayoo… ini hari round the world laa..

Apa pun.. ada banyak benda baru.. yang aku belajar hari nii.. terutama yang melibatkan rakan kongsi.

Klien aku Si I bagi tau.. dia tak nak niaga kongsi-kongsi lagi.. biar dia niaga sorang-sorang jee.. susah sorang, senang pun sorang.. sebab sebelum nii, dia pernah kena tipu ngan partner.. katanya rugi banyak

Bagi kes Hj H dan Mr Y lak, tadi mereka bagi tau.. dia dah kongsi niaga lebih 25 tahun.. dulu mereka mula ngan bisnes supply barang.. sekarang nii mereka dah buat development.. kononnya ngan berpartner.. baru laa bisnes boleh kembang

Sama gak ngan kes kita.. walaupun kita kenal melalui blog.. pastu kenal masa TT.. tapi dah ramai kekawan kita.. beli rumah kongsi-kongsi.. macam Pie ngan Hanan, Faris ngan Farah, Juruukur ngan Keown.. dan ramai lagi laa..

Untuk makluman korang.. kita orang nii berkongsi sebab tak cukup modal, pastu tak dee masa nak uruskan rumah, pastu nak kurangkan risiko.. dan macam-macam lagi laa sebab musabab.. Jadi ngan cara berkongsi nii.. akan selesaikan semua masalah kita orang tuu

Bagi akuu.. kalo kita nak kongsi-kongsi nii.. kita mesti kenal betul-betul partner kita tuu.. jangan pulak main rembat jee.. bahaya ooo..

Pastu kalo kita dah ada partner.. bagus kita kekal ngan partner tuu. Kalo boleh semua hartanah yang kita nak beli.. kita kongsi ngan dia.. kita jemput partner kita tuu untuk invest sama-sama.. susah sesama.. senang pun sesama .. tul tak?

Lain laa.. kalo partner kita tuu tolak.. baru laa kita carik kawan lain

Aku kurang setuju laa.. tukar-tukar partner nii.. beli rumah tuu ngan kawan nii.. beli rumah nii ngan kawan tuu.. kalo buat cam nii.. nanti mesti ada pihak yang kecik hati ooo. Mesti ada rasa, diri mereka tak dihargai oleh partner. Bila dah ada perasaan cam nii.. nanti masing-masing akan bersaing antara satu sama lain… jatuh menjatuh.. dengki-dengki.. tul tak?

Selain tuu.. tukar-tukar pasangan nii gak.. boleh kena HIV oo.. ha ha ha.. hati-hati ekk

Aku syorkan laa.. nak tukar-tukar partner nii tak salah.. tapi mesti dapat kebenaran dari partner.. sama macam kes nak kawin 2 gak laa.. nak kawin lain tak salah.. tapi mesti dapat izin isteri pertama.. kalo isteri pertama bagi.. baru kawin.. kalo tak.. jangan bebuat.. mau melayang pinggan mangkuk.. ha ha ha

Tapi ada gak yang main solo-solo.. tak kisah laa.. nak berpartner kee.. nak solo kee.. asalkan matlamat kita sama.. nak kuasai hartanah Malaysia.. nak angkat martabat bangsa.. uyooo..bole kee? Ha ha ha.. lu orang pikir la sendiri

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

BILA WAKTU TERBAIK BELI TANAH?

Bagi aku.. bila-bila jee kita boleh beli tanah.. waktu gawat kee.. waktu boom ke.. boleh jee kita beli tanah

Sebab tanah nii.. benda yang nyata.. kita boleh pegang.. kita boleh duduk atas dia.. kita boleh upgrade, kita boleh buat projek dan macam-macam laa

Bestnya tanah atau hartanah nii.. dia tak dee chart macam OSK188 tuu.. tunjukkan nilai hartanah semasa untuk satu-satu kawasan. Tak dee.. tak dee.. Berbanding emas atau saham.. setiap hari nilai dia naik turun

Main tanah pulak.. kuasa untuk tentukan harga jual.. terletak pada kita.. pastu lak.. tak dee harga syiling. Jadi kita bebas tentukan harga.. Berbanding emas ngan saham, kita kena banyak berdoa.. kita doa supaya harga dia sentiasa naikk.. baru laa kita untung

Antara petua yang aku cadangkan untuk beli tanah :

. Beli tanah dibawah market value. Bab value nii korang boleh semak ngan jurunilai
. Beli tanah yang ada income. Misalnya atas tanah tuu dah ada kelapa sawit ke, getah kee.. jadi ada pasif income setiap bulan.. tak dee susah nak bayar ansuran bank
. Pastikan kita beli tanah ada matlamat yang jelas.. untuk tujuan apa.. untuk buat rumah kee? Untuk pecah-pecah nak buat lot bungalow kee? Nak buat pertanian kee? Jadi kita kira untung rugi projek dulu, sebelum beli tanah
. Beli tanah ngan orang terdesak.. selalunya harga mesti murah

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

JAWATAN KOSONG

Kami firma juruukur tanah yang terlibat dengan kerja-kerja ukur tanah, ukur kejuruteraan, ukur hidrografi, pembangunan tanah dan lain-lain

Kami mencari : DRAUGHTSPERSON

. 1 tahun pengalaman
. Fresh graduates juga dialukan untuk memohon
. Punyai Certificate/Diploma dalam ukur tanah

Pemohon yang berminat, sila email @ fax maklumat lengkap kepada kami

JURUUKUR USAHA
NO 38B 2ND FLOOR, JALAN BP 6/13
BANDAR BUKIT PUCHONG
47100 PUCHONG, SELANGOR
TEL : 03 8062 3851 FAX : 03 8068 5395 HP : 012 – 2386 329
EMAIL : usaha2u@gmail.com and usaha_ugsb@yahoo.com

Hubungi : Pn Nur / Hafizal

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

BERBALOI KE BELI RUMAH LELONG?

Aku perhatikan sekarang nii.. semakin ramai teman-teman kita dah sedar pasal hartanah lelong. Bukan rumah @ kondo jee mereka rembat.. tapi ada yang dah masuk auction tanah lah pulak.. bagus-bagus perkembangan yang sihat tuu

Aku tak paham… kerajaan sekarang nii asyik bagi tau.. ekonomi dah pulih.. ekonomi dah pulih.. betul kee.. ? sebab semakin hari, kat surat kabar semakin banyak rumah lelong, tanah lelong, kereta lelong. Betoi kee kenyataan kerajaan tuu?

Dulu nak beli rumah lelong memang sempoi.. tak banyak pesaing.. macam rumah aku kat Desa Petaling, Pelangi Damansara.. senang-senang jee dapat RP.. tapi sekarang nii.. sengit betoi laa.. tuu tunjukkan orang kita.. gawat-gawat pun.. mereka ada banyak duit.. mereka nampak peluang kat hartanah lelong.. betoi tak?

Kalo dulu.. lot bumi bersepah-sepah kena lelong.. tak dee sapa yang minat.. tapi sekarang nii.. jangan buat-buat.. kita berebut.. siap lawan-lawan lagi.. tu tunjukkan yang bumiputra sekarang nii.. dah pun mewah

Dulu kat dewan lelong.. nak tengok muka Melayu.. ada laa dalam 10% – 15% jee.. selebihnya bangsa asing.. tapi laa nii.. keadaan dah berubah.. Melayu yang datang lelong dah 50%.. bagus lah.. sebab kita sentiasa bermomentum, tuu tunjukkan kita sentiasa sokong menyokong kawan-kawan lain.. bagus-bagus

Dulu mereka yang datang lelong.. nak beli rumah yang harga murah. Di bawah 30% dari market value.. mereka senyum lebar bila dapat hartanah cam nii.. beli rumah jee terus untung.. tapi sekarang nii, kita pergi lelong.. berlumba-lumba bid harga.. supaya jadi mahal.. lebih mahal dari market value.. tuu tunjukkan yang kita nii apa ekk? Korang pikirlah sendiri

Kesiannya kepada mereka yang malang.. beli rumah lelong, tapi dapat harga mahal

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576