Archive for July 7th, 2009

TUKAR HOBI JADI DUIT

Untuk hari nii.. aku nak syer ngan korang.. hasil perbincangan aku ngan Muazam (penghulu juruukur) dan En Amir (sifu ikan hiasan) ha ha ha

Sebenarnya ada banyak benda baru.. aku belajar hari nii.. terutama macam mana nak tukar hobi jadi duit.. memang hebatlah idea korang.. superb.. tima kasih Muazam, tima kasih En Amir.. sanggup syer idea ngan aku

Ok laa.. Aku percaya.. setiap kita nii.. mesti ada hobi.. tak kisah hobi apa pun.. macam Pie & Tuah.. mereka suka rider.. bawak motor besar.. UncleDodi suka fotografi.. sifu gambar..

Keown lak.. suka kereta control.. macam-macam koleksi dia ada.. Tokeh Azman.. suka muzik.. pandai main band.. En Amir pulak.. suka ikan hiasan.. kalo cerita bab ikan jee.. dia laa hero.. ha ha ha

Hobi aku?.. ha ha ha.. malu la nak bagi tau.. ha ha ha.. tapi wife aku bagi tau.. dia nampak sangat.. aku nii suka sangat menulis.. betul kee? Sedangkan aku main belasah jee.. he he he

Korang perasan tak.. hobi nii.. benda yang pelik.. benda yang ajaib.. selalunya kita tak perasan pun.. tapi orang lain yang nampak..

Mana tak nye.. kalo sapa yang minat mancing tuu.. segala mak bapak ikan, segala jenis tali.. batu pancing, mata kail, lubuk, semua benda dia tahu.. Sedangkan masa kat U dulu.. tak pernah pun dia belajar bab ikan, tul tak?

Kata En Amir.. nak tukar hobi jadi bentuk duit.. tak susah pun.. Cuma kena upgrade sikit jee.. kalo dulu kita borak hobi kita.. ngan kekawan jee.. tapi sekarang nii.. luahkan dalam bentuk blog.. ceritakan hobi kita.. dalam blog.. supaya bole syer ngan ramai kekawan

Pastu ajar kekawan.. kasi free consultation.. dan ajak kekawan lain joint kita.. katakan kalo laa ada kekawan yang minat.. jeng jeng jeng,, itu sudah masyukkkk..

Duit yang kita dapat tadi.. kita kasi kumpul-kumpul.. pastu invest dalam property.. jadi dari duit hobi, pusing beli hartanah.. hebat kan

Kalo laa orang lain, boleh turn hobi mereka jadi duit.. rasa-rasa kita boleh buat tak?

Ok.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

Suka aku war-warkan kat gang semua.. untuk sesapa yang minat nak buat projek pertanian.. korang dialu-alukan untuk datang seminar nii.. mesti meletup punya.. sebab sifu aku (En Daud Otheman) terlibat secara langsung dalam program nii..

Wowowo.. boss Daud siap bagi talk lagi.. ha ha ha

Program nii khas untuk bumiputra jee.. jadi aku rasa.. bagus kita ambik peluang..

Ok.. program nii akan diadakan pada :

Tarikh : 13 Julai 2009 & 14 Julai 2009 (Isnin & Selasa) (2 hari)
Jam : Dari pukul 8.00 pagi sampai 5.00 petang
Tempat : Dewan Serbaguna, Wisma Tani Lot 4G1

Benda-benda yang akan dbincangkan antaranya :

1. Peluang-Peluang Pelaburan Pertanian- Subsektor Tanaman

2. Prosedur dan kaedah Bagaimana Untuk Mendapatkankan Sumber Modal dan Insentif

3. Pendekatan Moa Inc. Dalam Menjayakan Projek Pertanian dan Prosedur Permohonanan Moa Inc.

4. Insentif Percukaian Di Bawah Akta Cukai Pendapatan 1967 Bagi pengeluaran Bahan Makanan Yang Diluluskan dan Tatacara Permohonan

5. Kemudahan Dana ‘Venture Capital’ Untuk Mengukuhkan Projek Pertanian

6. Kemudahan Perlindungan Takaful (Insurans) Pertanian dan Industri Asas Tani

7. Kemudahan Modal bagi Projek Pertanian dan Industri Asas Tani

Jadi untuk sesapa yang minat .. sila bagi nama korang.. korang bole berhubung terus ngan En Daud ( HP : 013 -3987248 )

Datang.. jangan tak datang.. jumpa di sana.. di sana.. ha ha ha

Oklah .. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576