Archive for August 13th, 2009

TAHNIAH DATIN LATIPAH

Untuk hari nii.. aku nak syer ngan korang.. pasal kejayaan klien aku sorang nii.. nama dia Datin Latipah

Dulu dia ada beli tanah kat area Sungai Tangkas, Bangi.. tak luas pun.. Cuma sekar jee.. tuu pun dia beli pada tahun 1997.. waktu tuu tak dee lagi GMI, tak dee pembangunan pun area tuu.. gersang jee..

Tapi laa nii.. jangan main-main area tuu.. banyak projek perumahan nak on.. ada GMI, ada MFI, Taman U.. nak buat apartment.. nak buat gated community.. banyak lagi laaa

Istimewa tanah datin nii.. dia beli tanah freehold.. pegangan selama-lamanya pulak tuu.. maksudnya tanah nii sapa-sapa pun boleh beli..

Jadi atas pembangunan kawasan sekeliling.. datin pun ambik langkah bijak.. mengupgrade tanah dia.. untuk jadikan lot bungalow

Dan alhamdulilah.. 2 minggu lepas.. permohonan datin dah pun diluluskan oleh pihak pejabat tanah Bangi.. Tahniah datin

Jom kita kira.. berapa untung datin

MODAL
Beli tanah : RM100K
Bayaran ukur : RM2.5K
Bayaran kepada perancang Bandar : RM18K
Bayaran premium tambahan : RM79K
Bayaran hakmilik : RM600
Bayaran kepada Akauntan Negara : RM60
Bayaran caruman Infra : RM35K
Bayaran ukur kpd LJT : RM8.5K
JUMLAH : RM243,660

NILAI TANAH
Luas 1 lot 5000kp @ RM18kp : RM90K
Kalo 6 lot : RM540K

UNTUNG
Nilai tanah – modal
RM540,000 – RM243,660 : RM296,340

Wowowow.. banyaknya datin untung.. RM296K tuu bro..

Bukan tuu jee.. salah satu lot tuu nanti.. datin cadang nak wakaf untuk buat surau

Ayoo.. syoknya jadi orang kaya ekk.. duit dapat.. pahala pun mereka dapat..

Oklaa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

TUKAR GUNA BANGUNAN

Semalam aku ngan Sifu Shaiful ada meeting kat Port Dickson…

Dalam perjalanan ke PD tuu.. banyak laa benda yang kita orang borakkan.. salah satu benda.. yang aku rasa.. bagus aku syer ngan korang.. adalah pasal tukar guna bangunan

Korang perasan tak.. sekarang nii ada banyak rumah.. yang mengadap jalan besar.. selalunya rumah cam nii susah nak jual.. sebab bising ngan bunyi kenderaan.. pastu lak banyak habok.. tak baik untung tinggal.. market value lak tak naik-naik.. kalo nak jual pun, harga dia memang murah banget..

Tuu dulu.. tapi sekarang nii.. hartanah cam nii sudah berharga beb.. sebab kita boleh mohon.. untuk tukar guna bangunan nii.. dari bangunan kediaman ke show room.. buat tempat use car.. jadikan opis kee.. tadika.. kedai jahit dan lain-lain laa

Bila kita urgrade hartanah tadi.. kita boleh sewa mahal.. trend macam nii.. banyak kat area Bangsar, kat Damansara dan PJ..

Dulu rumah bangalow tapi sekarang nii dah jadi showroom kreta.. kayo laa sapa-sapa ada tanah kat Bangsar

Nak mohon lak.. tak dee susah sangat.. kita boleh rujuk ngan pihak PBT.. macam DBKL kee.. Majlis Perbandaran kee.. nanti mereka akan bantu.. Insyallah

Jadi apa tunggu lagi.. korang kasi invest laaa.. hu hu hu

Oklaa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576