Archive for September, 2009

PETUA BAYAR HUTANG RUMAH

Hari ni.. aku ada banyak meeting.. kejap kat KL, Shah Alam, Bangi, Balakong, Sg Long, Kajang, Puchong.. dan sebelah malam lak kat Subang Jaya.. wowowowo.. ni kira pusing dunia nii.. kalah drebar teksi.. hu hu hu..

Apa pun.. aku seronok sangat.. sebab boleh jumpa ngan semua klien-klien baru nii.. dan Insyaallah.. aku akan cuba buat yang terbaik untuk korang semua.. Insyallah

Ok laa.. berbalik cerita hari nii.. tengah aku seronok meeting kat Shah Alam tadi.. ngan Datin N.. tiba-tiba pihak CIMB Bank call aku..

Mereka bagi tau.. bulan lepas aku sudah terlupa bayar ansuran rumah.. dan mereka mintak.. aku buat bayaran tuu ngan kadar segera.. ayooo maaaluuunyaaa.. pas meeting tuu.. cepat-cepat aku gii bayar..

Bukan tuu jee.. geram punya pasal.. aku kasi bayar advance lagi.. advance bayar untuk 2 bulan yang ke depan.. nii kira formula 2+1 laa.. deposit 2 bulan dan bayar ansuran kat bank setiap bulan..

Ni semua.. raya punya pasal laa.. sibuk beli baju anak.. beli kuih raya.. beli tuu.. beli nii.. last-last terlupa bayar ansuran rumah

Pandai jee aku carik alasan.. he he he.. bukan salah raya laa.. tapi sebenarnya salah aku sendiri.. aku tak uruskan hutang bebaik.. tak bijak uruskan masa.. pastu tak guna petua orang kekaya

Apa pun.. Jangan sesekali.. kita pandang ringan bab bayar hutang nii.. dan jangan sampai lak.. bank senarai hitamkan nama kita.. kalo laa kena cam nii.. susah beb.. susah nak buat loan.. he he he

Setakad hari nii.. Aku pakai petua 2 + 1.. korang pakai petua apa lak ekkk? Jom kongsikan

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

OPIS AKU DAH PINDAH

Suka aku bagi tahu kat kekawan semua.. mulai Isnin nii.. semua aktiviti perniagaan kami.. akan mula beroperasi kat SS19 Subang Jaya.. nii alamat baru kami :

JURUUKUR USAHA
NO 39A JALAN SS19/6
47500 SUBANG JAYA
SELANGOR
Hp : 012 3193576
Tel : 03 5631 1939
Fax : 03 5631 1930
Email : usaha2u@gmail.com
: usaha_ugsb@yahoo.com

Jadi untuk kekawan.. yang tinggal area sini.. bole laa call aku.. bole kita dok lepak-lepak.. he he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

KEJAYAAN Mr AG

Dalam minggu lepas.. terlalu banyak benda baru.. yang aku belajar.. aku belajar macam mana nak kembangkan bisnes ala orang Cina.. hu hu hu

Wowowowo.. tima kasih banyak-banyak Mr AG.. sebab sanggup syer ilmu ngan aku.. apa yang dia bagi tau.. benda yang sangat simple.. tapi cukup-cukup praktikal..

Pesan Mr AG kat aku.. “lu mau kaya.. lu mesti selalu main monopoli”

Untuk makluman korang.. Mr AG nii.. dia niaga hardware.. dah hampir 25 tahun… jual simen, jual pasir, besi dan barang-barang pembinaan..

Apa yang dia buat.. hasil untung niaga hardware.. dia turn beli tanah.. pastu kasi bikin rumah kedai.. pastu kasi sewa ngan Maybank, Hong Leong Bank, 7- Eleven, restoran, klinik.. semuanya sewa ngan dia.. hoyooo masuuukkkk beb..

Selain ada rumah kedai berpuluh bijik.. Mr AG nii ada ladang kelapa sawit.. 356 ekar kat Pahang dan 255 ekar kat N. Sembilan.. wooooo… kayaaa nya

Aku heran laa ngan mereka nii.. bukan ada belajar tinggi pun.. bukan buat bisnes yang canggih-canggih pun.. cakap orang putih pun tak reti.. tapi bab carik duit.. memang tip top laa.. hebat laa

Apa pun.. tahniah Mr AG.. teruskan usaha lu orang

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

LAGI-LAGI PASAL BUKU

Alhamdulilah.. dalam bebrapa minggu nii.. aku dah habis baca beberapa bijik buku.. Antaranya :

1. How To Become A Millionaire tulisan Tony Wong
2. Anda Kreatif Bebaskan Kreativiti Anda tulisan Yew Kam Keong
3. Nota Jutawan Nota Motivasi tulisan Irfan Khairi
4. 21 Success Secrets Of Self Made Millionaire tulisan Brian Tracy
5. How To Succeed In Home Based Business Earn 1,000 000 A Year tulisan Pete Billac
6. The Real Book Of Real Estate tulisan Robert Kiyosaki

Banyak benda baru.. aku belajar dari mereka nii.. antaranya kalo nak kreatif.. mesti berkawan ngan budak-budak.. sebab budak nii.. mereka tak tau takut.. pastu mereka suka explore..

Selain tuu pasal pelaburan hartanah.. banyak idea-idea baru.. yang Robert syer dalam buku dia.. bestttttt

Ok laa.. jom kita membaca

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

MUDAHKAN URUSAN RUMAH SEWA KORANG

Semalam seharian aku gi pusing-pusing area Shah Alam, Subang Jaya & USJ

Bukan apa.. sebab tak lama lagi.. opis aku akan pindah.. dari Puchong ke Subang Jaya.. Jadi aku kena laa mahir selok belok kawasan nii.. Selain tuu.. aku ada laa.. tengok beberapa bijik rumah lelong area nii.. apa orang kata.. sambil menyelam minum air.. hu hu hu hu

Ok laa.. apa yang aku perhatikan sekarang nii.. ramai kekawan kita.. dah ada banyak koleksi rumah.. ada yang 3 bijik, ada yang 7 bijik.. ada lak yang berbijik bijik.. he he he

Percayalah.. lagi banyak rumah sewa kita ada.. lagi macam-macam karenah penyewa.. yang kita jumpa.. antaranya :

Kadang-kadang tuu.. ada penyewa yang saje jee.. lambat-lambatkan bayar sewa.. kita suruh bayar sebelum 7hb.. tapi dia bayar 10hb laa.. 15hb laa.. untuk atasi masalah nii.. apa kata sesekali kita sms dia.. suruh laa dia bayar cepat.. atau pun.. sesekali kita potong air.. cuba tengok.. penyewa call kita tak? aku percaya.. pastu mesti dia berubah punya

Ada pulak.. penyewa lari malam.. dah laa tak bayar sewa.. pastu cabut cam tuu jee.. bagi kes cam nii.. kita ngaapppp jee duit deposit mereka tuu.. pastu kasi repair rumah mana perlu.. pastu kasi sewa ngan orang lain lak

Rumah macam tokang pecah.. conteng sini sana.. tombol tercabut.. paip bocor dan macam-macam lagi.. bagi kes macam nii.. panggil jee Sifu Faris.. mintak tolong dia repair.. Insyallah beres laa

Susah sangat dapat penyewa.. bagi kes cam nii.. kita mudahkan ngan banyakkan iklan.. letak kat depan rumah.. kat 7 elevan. Iklan kat mudah.my, buat iklan mulut ke mulut, iklan kat surau/masjid.. pastu ramai laa yang call korang

Nii antara kes yang pernah aku hadapi.. kes korang cam mana pulak? Jom kongsikan

Ok.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

MINTAK MAAF ENCIK MUSA

Dikesempatan nii.. saya nak mintak maaf banyak-banyak kat En Musa.. sebab tempoh hari.. saya ada syer cerita pasal En Musa dan isteri dalam blog nii.. untuk tuu.. saya dah pun delete post berkaitan En Musa

Sekali lagi.. saya nak mintak maaf banyak-banyak.. saya janji.. saya tak ulang perkara yang sama.. Selamat Menyambut Ramadhan.. Selamat Berpuasa

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576