Archive for October, 2009

PENGALAMAN JUMPA PELABUR MUSLIM

Alhamdulilah.. pada Sabtu Ahad baru nii.. aku berpeluang berjumpa ngan bebrapa otai-otai tanah .. Antaranya Wak S, Haji S, Datin L, Dr K dan Tan Sri M..

Apa orang kata.. borak-borak sambil bertukar pandangan.. terlalu banyak benda baru yang aku belaja dari mereka.. hebat betoi laa otai-otai nii.. mewah tahap cicakman ooo

Mereka nii punyai hobi yang sama cam kita gak.. suka invest kat hartanah.. beli tanah.. beli kedai.. beli rumah corner lot.. buat projek lot bungalow.. beli tanah buat kilang.. ladang sawit dan bisnes-bisnes lain..

Hebatkan pelaburan mereka.. semuanya tahap juta-juta.. Tapi dulu pun.. mereka cam kita gak.. bermula ngan pelaburan yang kecik-kecik gak.. beli tanah 3 – 4 ekar.. pakai loan bank @ koperasi.. pastu mereka tanam sawit.. pastu bila dapat hasil sawit.. mereka invest kat tanah lain lak.. dan seterusnya

Tanah-tanah yang lokasi baik.. mereka upgrade buat lot bungalow.. dan ada yang buat kilang.. sebahagian mereka jual.. dan sebahagian mereka sewa..

Cuma bezanya dia orang nii start awal.. 40 tahun dulu.. dan sekarang nii kutip hasil jee

Bila dah tua-tua.. Laa nii mereka lepak jee.. setiap bulan makan sewa.. pastu setiap hari carik info.. tanah lelong.. tanah murah-murah yang nak jual.. kedai baru yang nak buat.. syok kan kerja cam nii.. mereka ada cash.. boleh invest yang besar-besar, nilai yang juta-juta

Tahniah otai-otai semua.. Tima kasih. Korang pembakar semangat kami..

Bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

DUIT DAN HARTA PUSAKA

Sekarang nii.. aku perhatikan.. tahap kesedaran orang-orang kita.. dah banyak berubah.. lebih-lebih lagi pasal menguruskan harta pusaka.. bagus laa.. macam tuu

Kalo dulu.. banyak harta pusaka nii terbiar macam tuu jee.. tapi laa ni, tak lagi.. sekarang nii.. anak-anak berlumba-lumba.. nak uruskan harta pusaka mak bapak.. he he he

Aku percaya.. nak uruskan saham.. nak uruskan duit cash.. barang kemas.. kereta.. ASB.. Tabung Haji.. semua tuu senang jee.. tapi sampai tang bab tanah.. ramai yang pening kepala..

Apa pun.. jangan laa korang susah hati.. pasal tanah nii.. tak susah laa.

Katakan laa.. family korang ada tanah kat kampong.. tapi tanah tuu.. geran kongsi-kongsi.. pastu family korang cadang.. nak bagi tanah tuu kat korang.. apa perlu korang buat.. korang lantik jee mana-mana juruukur berlesen.. kasi pecahkan geran tanah tadi..

Tak mahal laa.. jangan laa risau.. Bila dah ada geran individu.. tanah korang tadi akan bertukar menjadi duit..

Pastu korang ada bebrapa pilihan :

Korang boleh jual tanah tadi.. pastu korang boleh dapat cash.. duit tuu boleh park kat ASB kee.. beli rumah lain kee.. beli tanah lain kee.. invest kat tempat lain.. tapi jangan kaweennn lain.. sudah laa… he he he

Korang boleh berlakon ngan pihak bank.. kononya korang nak beli tanah mak korang.. ngan harga tertentu.. jadi korang buat loan.. tapi sebenarnya duit tadi bukan bagi mak korang.. korang yang ambik.. park dalam ASB.. jadi korang ada cash.. ada tanah.. pastu dividen ASB lak yang bayar hutang bank..

Selain tuu.. korang boleh upgrade tanah tadi.. buat lot bungalow kee.. buat lot industri kee.. bikin rumah kee.. pastu baru korang chargeee tanah tuu kat bank.. selalunya hartanah yang ada bangunan.. pihak bank senang nak bagi loan

Bukan tuu jee.. tanah tadi korang boleh upgrade.. tanam sawit kee.. tanam getah kee.. boleh dapat pasif income

Apa lagii? Lu orang pikir laa sendiri.. he he he

Bye bye..

INGAT TANAH, INGAT JURUUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

GOSIP HARTANAH

Pagi tadi.. seawal pagi.. aku ada meeting kat Sg Long.. pastu meeting kat Bangi.. he he he.. tuu laa rutin juruukur.. meeting meeting meeting.. tak sudah sudah.. apa pun aku seronok sangat profesion juruukur nii.. sebab aku boleh jumpa ngan ramai klien

Setakad hari nii.. aku syukur sangat.. sebab banyak benda baru.. aku boleh belajar dari klien aku nii.. baik dari segi strategi pelaburan.. upgrade pelaburan.. dan macam-macam laa

Apa daa.. aku melalut nii.. he he he.. sebelah tengah hari lak.. aku lunch ngan saudara KN kat Bangi

Lama betoi… aku tak jumpa saudara KN nii.. istimewanya saudara KN nii.. kalo bab gossip hartanah nii.. banyak info yang dia tahu.. pakar maklumat laa katakan..

Ehh.. korang ingat.. artis jee ada gossip.. ahli politik jee ada gossip.. hartanah pun ada gossip gak… he he he..

Benda gossip nii.. korang jangan caya sangat.. yelah.. kadang-kadang tuu.. benda tuu betul.. kadang-kadang tuu salah.. jadi info gossip-gossip nii.. kalo korang nak caya.. caya 50% jee..

Saudara KN bagi tau.. sekarang nii.. ada pihak tertentu bercadang nak buat lebuhraya baru.. dari tol UIA sana sampai laa kat Sungai Long.. ni kira bypass laa.. kira jalan alternative laa.. jadi bagi sapa-sapa yang nak elak jem kat MRR2 tuu.. bole laa ikut jalan nii..

Dan setakad hari nii.. kononya pihak yang terlibat.. tengah bawak kertas cadangan nii.. kepada pak menteri.. kalo pak menteri kata on.. maka insyallah.. projek nii akan on laa.. sejauh mana kejayaan pihak yang terlibat.. aku pun tak tahu.. kita tengok nanti

Kalo laa projek nii on.. lebuhraya nii.. akan ada bebrapa interchange.. antaranya kat UIA, pastu kat Ukay Height.. pastu kat Ampang.. kat Hulu Langat.. kat Mahkota Cheras.. last sekali kat Sg Long

Wowowo.. nampaknya ada banyak peluang.. yang boleh buat duit nii.. pengalaman aku laa.. bila ada hiway.. pastu ada interchange lak.. selalunya nilai hartanah kat area tuu.. akan naik..

Ingat nii cuma gossip jee tau.. korang jangan caya sangat ekk.. he he he

Note : saudara KN.. jom kita cari tanah area nii.. he he he.. kalo betoi gayanya…. Bole kayooo kitooo.. he he he

Oklaa.. bye bye…

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

PROFESION JURUUKUR SAMA MACAM TUKANG EMAS

Assalammualikum.. kini juruukur.. sudah kembali ke udara.. he he he.. apa pun.. aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak.. kat korang semua.. yang sentiasa bagi sokongan.. dorongan.. sebab tanpa korang.. siapa laa aku…hu hu hu

Untuk hari nii.. aku ada banyak meeting.. kat Banting.. Sepang.. Bangi.. Putrajaya dan Shah Alam.. Bestnya.. jumpa client baru.. seronok laa borak ngan mereka nii.. sebab dia orang nii.. pelabur bijak.. smart investor..

Ok laa.. Berbalik kepada cerita kita.. bila aku meeting ngan mereka nii.. baru aku perasan satu benda.. yang profesion juruukur nii… sama macam tukang emas laa.. kita orang nii… mengkayakan orang yang nak kaya

Maksud aku.. katakan laa.. korang beli 2 ekar tanah dan 2 kilo emas.. pastu korang berjumpa ngan juruukur & tukang emas.. mintak tolong mereka nii.. upgrade tanah korang.. jadikan lot bungalow kee.. industri kee.. emas tadi pulak.. korang kasi buat cincin.. gelang.. rantai dan macam-macam.. apa akan jadi ngan nilai investment korang.. dah tentu melambung tinggi punya.. sapa yang kaya?.. korang gak yang kaya.. he he he. Betul tak?

Jadi peranan si juruukur & si tukang emas nii.. menambah kekayaan korang.. nasib si juruukur & si tukang emas.. tak banyak berubah.. si juruukur dengan teropong dia.. dan si tukang emas dengan tukul dia.. he he he

Mereka nii.. dapat laa sikit upah.. yang tak seberapa.. hasil kemahiran yang mereka ada.. tapi masih lagi.. kais pagi makan pagi.. kais petang makan petang.. kesian kesian.. he he he

Manakala si pelabur pulak.. untung juta-juta.. boleh beli bungalow besar.. kereta besar.. hu hu hu

Nasihat aku.. kalo nak kaya.. jadi laa investor bijak.. gunakan peluang yang ada.. kekawan yang ada.. untuk tambah kekayaan kita..

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576