Sekarang nii.. aku perhatikan.. tahap kesedaran orang-orang kita.. dah banyak berubah.. lebih-lebih lagi pasal menguruskan harta pusaka.. bagus laa.. macam tuu

Kalo dulu.. banyak harta pusaka nii terbiar macam tuu jee.. tapi laa ni, tak lagi.. sekarang nii.. anak-anak berlumba-lumba.. nak uruskan harta pusaka mak bapak.. he he he

Aku percaya.. nak uruskan saham.. nak uruskan duit cash.. barang kemas.. kereta.. ASB.. Tabung Haji.. semua tuu senang jee.. tapi sampai tang bab tanah.. ramai yang pening kepala..

Apa pun.. jangan laa korang susah hati.. pasal tanah nii.. tak susah laa.

Katakan laa.. family korang ada tanah kat kampong.. tapi tanah tuu.. geran kongsi-kongsi.. pastu family korang cadang.. nak bagi tanah tuu kat korang.. apa perlu korang buat.. korang lantik jee mana-mana juruukur berlesen.. kasi pecahkan geran tanah tadi..

Tak mahal laa.. jangan laa risau.. Bila dah ada geran individu.. tanah korang tadi akan bertukar menjadi duit..

Pastu korang ada bebrapa pilihan :

Korang boleh jual tanah tadi.. pastu korang boleh dapat cash.. duit tuu boleh park kat ASB kee.. beli rumah lain kee.. beli tanah lain kee.. invest kat tempat lain.. tapi jangan kaweennn lain.. sudah laa… he he he

Korang boleh berlakon ngan pihak bank.. kononya korang nak beli tanah mak korang.. ngan harga tertentu.. jadi korang buat loan.. tapi sebenarnya duit tadi bukan bagi mak korang.. korang yang ambik.. park dalam ASB.. jadi korang ada cash.. ada tanah.. pastu dividen ASB lak yang bayar hutang bank..

Selain tuu.. korang boleh upgrade tanah tadi.. buat lot bungalow kee.. buat lot industri kee.. bikin rumah kee.. pastu baru korang chargeee tanah tuu kat bank.. selalunya hartanah yang ada bangunan.. pihak bank senang nak bagi loan

Bukan tuu jee.. tanah tadi korang boleh upgrade.. tanam sawit kee.. tanam getah kee.. boleh dapat pasif income

Apa lagii? Lu orang pikir laa sendiri.. he he he

Bye bye..

INGAT TANAH, INGAT JURUUUKUR, HAFIZAL 012-3193576