Archive for January, 2010

TIPS INVEST KAT TANAH

Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. tips atau teknik.. sekiranya korang nak invest kat tanah..

Apa yang aku praktikkan.. kalo aku nak beli tanah.. aku akan dapatkan semua info pasal tanah tuu.. misalnya geran dan google earth. Bagi aku laa.. kalo kita nak jadi investor.. aku cadangkan.. bagus kita tengok macam helang.. terbang tinggi.. pastu reki kawasan

Kalo laa kedudukan tanah tuu cun.. baru kita datang buat site visit. datang laa kat tanah tuu.. pada waktu pagi.. dalam pukul 7-9am.. pastu tengah hari lak dari 12-2tgh, petang lak dari pukul 5-730.. dan last sekali malam.. dari pukul 9-10.30mlm.

Sebab nak tengok trafik kawasan tuu.. samada sesak kee.. kosong kee.. sunyi kee… pastu tengok laa sekali cuaca tempat tuu.. dari arah mana matahari terbit dan terbenam.. benda nii penting oo..

Kalo semua ok.. pastu.. aku akan semak info kat pejabat tanah lak.. aku akan buat carian.. nak tengok status tanah tuu.. samada 99 tahun kee atau selama-lamanya.. pastu semak samada rezab melayu atau freehold

Bukan tuu jee.. aku kena semak zooning tanah tuu.. kat Jabatan Perancang Bandar dan Desa.. ini barang cukup penting oo.. kalo laa niat kita beli tanah tuu.. kita nak buat kedai atau kilang.. tapi tiba-tiba zooning tanah tuu.. boleh buat bangunan kediaman jee.. jadi jangan laa beli.. tapi kalo menepati matlamat kita.. baru laa kita beli

Pastu. Aku akan semak ngan jurunilai.. check samada tanah yang aku nak beli nii.. murah kee mahal.. berbaloi ke tak..

Selain tuu.. aku kena refer ngan orang pakar geoinformatik.. orang nii.. pakar maklumat tanah

Pastukan.. aku suruh budak aku.. buat kerja ukur.. kasi tandakan sempadan tanah yang aku nak beli tuu.. benda ni very important.. supaya kita tak tersalah tanah..

Last sekali.. aku kena buat kira-kira sikit.. mau kira untung rugi.. he he he.. kira kos tanah, kos juruukur, kos town planner dan lelain.. .

Bila semua dah puas hati.. dah boleh agak.. untung rugi tanah yang nak beli tuu.. baru aku bayar deposit..

Sonang joo.. he he he he.. Ok laa.. bye bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

RONDA-RONDA TENGOK TANAH

Aku baru jee sampai opis nii.. baru balik ronda-ronda tengok tanah.. ngan saudara Syafiq..

Kesian aku.. orang lain.. hari Sabtu cam nii.. bercuti ngan keluarga.. gi ronda-ronda ngan anak-anak.. aku lak.. tak habis-habis ngan tanah tanih aku.. he he he

Belah pagi.. aku tengok tanah kat Hulu Langat.. wwowo… tempat nii.. memang cun gila.. tepi jalan besar.. luas dia cuma 1.5 ekar.. pastu kereta memang banyak lalu lalang.. trafik lak memang cun habis.. tempat nii.. kalo buat restoran ke, stor barang, tempat hardware ke.. memang bole meletup

Penat site visit.. kita orang gi pekena ikan pari bakar lak.. kat Sg Lui.. best tempat nii.. nyaman jee.. lanskap memang cun.. tak salah aku.. nama kedai tuu.. The Café@Lui.. Syafiq ngan aku.. makan punya laa banyak.. he he he

Pas tengok tanah kat Hulu Langat.. kita orang gerak gi Sg Buluh lak.. tengok tanah area sana.. boleh tahan laa area nii.. banyak rumah besar-besar.. harga lak ok lagi.. tak laa mahal sangat.. kalo aku ada banyak modal.. nak gak invest kat area nii

Apa pun.. hari Isnin depan nii.. banyak homework.. yang kena aku buat.. nak finalized semua info.. pasal tanah tanah yang aku tengok tadi..

Kalo laa.. ada peluang untuk kita syer-syer sesame.. invest sesame.. korang berminat kee.. invest kat tanah nii? Kalo korang minat.. sila bagi nama ngan no handphone.. nanti kita orang akan hubungi

Kalo laa.. bangsa lain bole beli tanah yang juta-juta.. ingat kita apa.. kita pun boleh gak..

Ok.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

HAPPY BIRTHDAY HAFIZAL

Hari nii.. belah pagi aku cuma ada 2 meeting jee.. pastu aku lepak kat opis .. siap qoatation klien

Pastu aku ngan partner aku.. gi ronda-ronda kat Subang Jaya.. tengok rumah untuk dijual.. ayoo banyak mahal laa rumah kat sini… rumah yang saiz 22×80 je pun.. mereka jual sampai RM480K.. mahal banget laa

Rumah dah laa lama.. reno pun sikit-sikit jee.. tapi harga.. mahal tak ingat. Tu la pasaran hartanah.. kalo tempat best.. lengkap ngan semua kemudahan.. freehold lagi.. harga mesti naik gila-gila.. kalo kita tak beli lak.. orang lain yang sapu

Ehem ehem.. apa pun.. aku nak balik awal hari nii.. sebab hari nii.. hari istimewa buat aku.. besday aku daa.. yang ke 34.. he he he.. dah tua aku dah.. uban pun dah bertambah banyak.. he he he

Jadi.. malam nii.. kita orang ada makan-makan.. wife aku nak belanja.. best-best

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

INVEST TANAH KENA KREATIF GAK BEBBB


Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. macam mana teknik pakcik I.. buat duit ngan tanah.. ngan cara yang mudah.. tapi hasil dia.. amat-amat lumayan

Al-kisah ceritanya.. dulu pakcik I ada beli tanah kat Hulu Langat.. 3.8ekar.. ngan harga RM200K. tanah tuu.. ada bukit sikit.. ada paya sikit.. aku percaya.. kalo laa korang tengok tanah tuu.. memang korang pun tak nak.. pastu jauh lak ngan jiran-jiran

Apa yang pakcik I buat.. dia kasi rata tanah tuu.. mana-mana yang paya.. dia kasi tambak.. mana yang bukit.. dia kasi tarah. Jadi tanah tuu.. nampak macam bertingkat-tingkat.. ada platform

Pastu dia pun buat rumah.. bukan rumah mahal pun.. rumah kampong jee.. aku rasa dalam RM40K jee laa.. yang bestnya.. puas laa aku nasihat dia.. pujuk dia.. suruh dia buat rumah dekat ngan jalan tar.. dekat ngan tiang lampu.. tapi dia tak mau.. dia degil..

Korang bayangkan laa.. dari jalan bertar untuk sampai rumah dia.. dalam 250m.. pastu jalan lopak-lopak.. lubang sini sana.. tanah merah lagi.. ayoo kreta bole jahanam beb

Bila rumah dia dah siap.. pastu.. dia pun buat laa kelas tuition.. tuition free lagi.. sapa-sapa anak kampong.. nak belajar tuition kat rumah dia.. amat dialu-alukan.. jadi ramai laa anak-anak kampong datang.

Jadi bila dah ramai datang.. lagi laa jalan tuu teruk.. untuk atasi masalah jalan.. jadi pihak JKKK kampong pun.. mohon laa bantuan.. kasi tar jalan ke rumah pakcik I.. kononya.. senangkan anak-anak kampong.. nak datang study

Wowowo.. bila dah ada jalan tar.. maksudnya tanah tuu dah cantik.. kemudahan semua dah lengkap.. pastu pakcik I kasi pecah sempadan tanah tuu.. kepada 3 lot.. 2 lot sekar sekar.. pastu yang balance tuu 1 ½ ekar.. jadi dapatkan dia 3 geran asing-asing

Aku perhatikan.. pembeli tanah nii.. kalo mereka nak beli tanah.. mesti nak tengok.. rumah yang paling hampir.. ngan tanah yang mereka nak beli.. pastu baru mereka tengok kemudahan lain.. kononya mereka nak dekat ngan jiran-jiran.. kalo mereka nak buat rumah untuk akan datang.. jadi tak takut laa.. sebab ada jiran-jiran

Apa yang pakcik I buat.. mula dia jual sekar tanah dia… ngan harga RM140K..

Pastu tanah sekar lagi.. dia tukar syarat.. kasi jadi lot bungalow.. pastu pecahkan 10 lot.. pastu jual ngan harga RM40K satu plot

Yang satu lagi.. dia tukar syarat gak.. kasi jadi bungalow lot.. pastu pecah kepada 13 plot.. pastu jual ngan harga RM50K untuk 1 plot.. termasuk laa rumah dia.. tuu pun dia kasi jual ngan harga RM90K.. ayoo untung banyak ooo

Dan sekarang nii.. dia dah tak duduk situ lagi dah.. dah pindah ke tempat lain.. dan buat benda yang sama kat tempat tuu.. ayoo banyak cerdik laa.. ini olang tuaa ooo..

Jom kita kira sikit..

KOS
Beli tanah 3.8 ekar : RM200K
Kos rata tanah : RM20K
Buat rumah RM40K
Jalan : free
Pecah geran kepada 3 plot RM7K
Tukar syarat tanah untuk 2 lot : RM7K
Bayaran premium, cukai baru, cukai parit untuk 2 lot : RM18K
Pecah geran kepada 10 plot : RM18K
Pecah geran untuk 13 plot : RM20K
TOTAL : RM330,000

JUAL
1 lot sekar ngan harga RM140K
10 plot ngan harga RM40K x 10 : RM400K
12 plot ngan harga RM50K x 12 : RM600K
1 plot rumah dia : RM90K
TOTAL : RM1,230,000

UNTUNG
Jual – kos
RM1,230,000 – RM330,000 : RM900K

Kalo dibandingkan ngan pelaburan lain.. macam invest kat kedai kee, invest kat francies kee.. aku rasa.. RM900K nii .. bukan laa banyak sangat.. tapi apa yang aku suka.. pakcik I nii.. memang kreatif.. pandai create peluang

Mana laa tau.. bagi korang yang ada tanah.. Nak tiru cara pakcik I nii.. mungkin korang bole cuba.. untung dia boleh tahan gak tuu.. mantop tuu.. he he he he.. korang fikir-fikirkan..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

MASA ITU ILMU

Ahad lepas.. aku ngan family pergi laa Amcorp Mall.. bukan apa.. saje jee pusing-pusing.. layan karenah anak-anak.. he he he..

Best gak lepak Amcorp hujung minggu.. ada jual macan-macam.. barang-barang antic ada.. buku 2nd hand ada.. jam lama ada.. mainan budak-budak ada.. pendek kata.. semua ada..

Anak-anak aku yang paling seronok.. suka betoi dia orang.. semua benda dia nak beli.. nampak Ultraman nak beli.. nampak Batman nak beli.. ini macam kalo… abah bole botak kepala wahai anak-anak ku.. he he he

Kat sini ada banyak CD.. bukan CD Robert Tiyosaki jee ada.. ada banyak lagi CD motivasi orang putih.. macam Brian Tracy dan lelain laa.. tapi aku beli CD Robert jee.. ayooo mahal bebb

Dan sekarang nii.. baru aku paham.. baru aku tahu.. betapa bestnya kalo ada CD motivasi dalam kreta.. rasa masa tuu berharga sangat.. bayangkan laa.. macam semalam jee.. aku boleh layan 4 CD Si Robert.. dan hari nii pun sama gak.. Tuu tunjukkan.. yang aku nii.. banyak travel daa.. he he he

Aku tak tahu.. samada apa yang aku buat nii.. betoi ke tak.. aku tak tahu.. aku main belasah jee.. Cuma aku harap sangat.. kalo sebelum nii.. aku buang masa.. layan benda-benda merapu.. pasni.. masa yang ada tuu.. aku boleh manfaatkan ngan benda yang baik..

Ok laa. Bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

NAK PINJAM CD MOTIVASI BOLE?

Semenjak dua menjak nii.. aku suka sangat dengar CD.. terutama CD motivasi.. nii angkara CD Robert Tiyosaki laa nii..

Al kisah ceritanya.. masa aku beli game CASHFLOW101 dulu.. dalam box tuu ada CD.. tak penah pun aku bukak.. tapi bebaru nii.. aku try laa layan CD nii..

Mula-mula tuu bosan gak.. rasa macam budak skima jee.. tapi lelama tuu.. rasa macam syoookk lah pulak.. he he he

Yelaa.. bisnes cam aku nii.. asyik travel jee.. kejap meeting sini.. kejap meeting sana.. masa travel tuu banyak.. pastu kena jem jem pulak.. banyak laa masa terbuang cam tuu jee.. sebelum nii.. aku asyik layan Era laa.. 92.9 laa.. lama-lama rasa macam dah biasa jee.. tuu sekarang nii.. nak try.. buat benda luar biasa sikit nii.. nak layan CD motivasi lak.. he he he

Jadi kan.. aku nak pinjam laa kat korang.. mana tau.. korang ada CD motivasi yang best-best.. bole laa aku pinjam.. sehari dua jee aku pinjam.. pastu aku kasi balik..

Bagi mereka yang jauh lak.. mungkin korang bole post jee.. kat aku.. pastu nanti.. aku post balik kat korang

Kalo tak pun.. aku sewa ngan korang.. pun boleh.. tapi jangan laa mahal-mahal ekk..

Atau pun.. mana tau.. ada yang nak bagi hadiah kat aku.. aku sudi terima.. he he he.. apa orang kata.. kecik tapak tangan.. lori tanah aku tadahkan.. he he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN