Hari niii.. belah pagi.. aku ada meeting kat Sepang.. pastu belah tengah hari lak.. ada meeting kat Kajang..

Pengalaman aku laa.. sebelum nii.. biasanya orang jumpa aku.. nak suruh ajar.. macam mana nak mohon tanah kerajaan.. tapi baru-baru nii.. Si H jumpa aku.. dia tunjuk surat kelulusan tanah.. yang family dia dapat…. kat area Puchong.. uyooo

Al kisah ceritanya.. tanah nii.. family dia dapat.. sekitar tahun 90an.. tapi waktu tuu.. tak dee sapa yang ambik pott pun.. sebab mereka tak tau.. hal tanah tanih nii..

Benda nii berlarutan laa sampai ke hari nii.. dan baru-baru nii.. Si H jumpa aku.. dia bawak semua dokumen.. pastu terangkan laa masalah tanah dia kat aku.. satu satu dia cerita.. sedih aku tengok muka dia..

Mula-mula tuu.. H nampak bluurrrr jee… tak tau.. nak buat apa ngan surat kelulusan tuu.. tapi bila aku explain one by one.. apa perlu buat.. strategi yang dia bole buat.. last last.. dia senyum sampai ke telinga.. he he he

Tanah yang H dapat tak besar pun.. cuma lebih kurang 20,000kp jee.. tapi area Puchong beb.. aku rasa.. mau sekaki kurang-kurang pun dalam RM25 tuu.. kayo kayo.. 20,000kp x RM25 : RM500,000… aduhhhh bestnya.. duit freee tuu.. rejeki terpijak tuu broo

Aku cadangkan laa.. sapa-sapa yang dapat tanah kerajaan tuu.. bagus uruskan laa tanah korang sampai dapat geran.. bukan apa.. senang kita nak urus niaga.. nak jual…. nak pajak.. nak gadai.. semua senang.. sebab pihak bank.. dia orang tengok geran.. kalo ada geran.. ada nilai.. tak dee geran.. mereka tak pandang pun

Selain tuu.. kalo tanah kita tuu.. ada terlibat ngan pengambilan balik oleh kerajaan.. kena nak buat jalan kee.. nak buat parit kee.. senang kita nak dapat pampasan

Apa pun.. tahniah kepada saudara H.. ko sudah jadi orang kaya sekarang.. he he he he..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN