Archive for March, 2010

TANAH KURANG SEKAR.. DAH BOLE PECAH GERAN

Ni aku nak syer ngan korang.. kami baru jee dapat… satu Pekeliling Pengarah Tanah dan Galian Selangor.. dalam pekeliling nii.. mereka bagi tau.. cara macam mana nak mohon pecah bahagian tanah (pecah geran).. bagi tanah pertanian yang kurang sekar

Korang ingat tak?.. sebelum nii.. aku ada bagi tau.. pasal tanah pertanian yang kurang sekar.. bole pecah geran.. dan sekarang nii.. baru lah benda ni berkuatkuasa..

Bila benda nii berkuatkuasa.. aku nampak.. banyak faedah yang kita dapat.. sebab kalo laa korang ada tanah pusaka.. dan korang bercadang nak pecahkan geran.. supaya sanak saudara korang.. boleh dapat geran masing-masing.. aku rasa.. nii laa peluang korang.. untuk selesaikan masalah tanah korang tuu

Kalo sebelum nii.. korang terpaksa kongsi gerann.. satu geran.. banyak nama.. nama pakcik ada.. nama makcik ada.. nama tok pun ada.. kalo nak pecah geran.. gaduh-gaduh lak.. tapi ngan ada pekeliling nii.. masalah tanah korang tuu dah bole selesai..

Apa pun.. benda nii.. aku lom pernah try lagi.. sebab benda nii.. aku baru jee terima.. pada 24hb Mac 2010.. panas lagi nii.. jadi.. biar aku try satu dua kes dulu.. sampai selesai.. kalo dah semua ok.. baru aku war-warkan lagi kat korang..

Ok laa.. Bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JALAN-JALAN JB

Aku sebenarnya baru balik dari JB nii.. dah lama aku tak turun JB.. uyooo.. banyak berubah sudah.. dulu lain.. sekarang lain sudah.. he he he

Kat JB.. aku lepak kat Pulai Spring Resort.. best gak tempat nii.. damai jee.. tenang jee.. dekat lak ngan UTM.. pastu sekitar situ.. banyak lak kedai makan.. besttt

Anak-anak aku yang paling seronot.. dalam perjalanan tuu.. kejap dia orang nyanyi laa.. kejap dia orang lompat-lompat laa.. tapi last-last .. dia orang bantai bergaduh.. ayoooo.. ada yang ngangis.. ada lak yang kena tarik telinga.. he he he.. biasa laa budak-budakan.. he he he

Bila lepak kat JB ni.. bikin aku terkenang sejarah silam laa.. zaman aku jadi student dolu-dolu.. kat UTM.. he he he.. teringat zaman buat assignment.. zaman lepak rumah sewa.. masa tuu.. kita orang dok berlima.. sekali ngan Kelana, Farid, Doremon, Maliki.. he he he.. best betoi zaman tuu.. malam-malam.. dokk lepak kat kedai mamak.. pastu balik rumah sewa.. pastu sambung study sampai pagi.. he he he

Apa pun… semua tuu sudah berlalu.. sejarah tetap sejarah beb.. dan sekarang nii.. hidup aku.. hari-hari ngan tanah tanih.. he he he..

Makan tanah.. main tanah.. tidur pun tanah.. he he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

BISNES KUBUR PUN BOLE KAYA BEB

Hari nii aku meeting ngan Mr S.. kita orang bincang.. pasal nak buat projek kubur Cina

Sekarang niii… bisnes kubur cam niii.. banyak untung ooo.. sebab tuu.. mereka nii ya ya sangat nak develop buat kubur

Bukan senang nak buat projek kubur nii.. mula-mula tuu.. pihak pemaju akan panggil pakar fengsui mereka.. buat lawatan tapak dulu… kasi tengok tempat tuu.. ada ong kee tak..

Kalo tak dee oangg… fengsui lak tak cun.. mereka akan carik tapak lain laa… Kalo sebaliknya.. tempat tuu ada onnggg.. ayoooo happy betoi dia orang

Tanah kubur cam nii.. kena upgarade beb.. kena tukar syarat tanah tuu.. dari pertanian kepada kategori perniagaan (kubur).. pastu mereka kena bayar premium tambahan lagi.. mahal tuu

Istimewa kubur mereka nii.. bagi setiap lubang kubur tuu.. ada geran masing-masing.. maksudnya.. setiap lubang.. ada geran individu beb.. bestkan.. he he he he

Pastu lak… mereka design landskap kawasan kubur tuu.. cun-cun.. best-best.. sampai ada klassss gituu

Jadikan.. bila ada geran cam nii… pastu ada landskap lak.. pihak bank pun.. bole laa bagi loan.. bagi pembeli lak.. mereka boleh pilih.. lokasi mana mereka mau.. mau ngadap matahari terbit.. mau ngadap barat.. mau dok ngan jiran.. terpulang laaa.. asalkan korang bayar jeee fees dia

Advance laa dia orang niii kan… bisnes kubur pun bole kayaa… he he he

Ok laaa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JANGAN BIARKAN TANAH PUSAKA ANDA

Ni.. aku nak pesan kat kekawan semua.. terutama yang ada tanah pusaka.. aku syorkan sangat.. korang uruskan tanah pusaka tuu.. jangan biarkan cam tuu jee.. rugi beb

Walaupun ramai yang complain.. kos nak uruskan tanah nii.. mahal laa.. pastu ada yang bagi tau.. mereka gaduh adik beradik laa.. tapi bagi aku.. apa pun cabaran yang datang.. korang duduk bersama.. atasi semua cabaran tuu

Setakad hari nii… aku banyak jumpa.. terutama tanah Rezab Melayu.. satu geran banyak nama… ada yang 10 nama.. ada yang 42 nama pun ada.. macam-macam laa.. kalo tak diuruskan tanah nii.. lambat laun.. tanah nii tak dee nilai beb.. sayang ooo

Baru-baru nii.. aku ada uruskan tanah sorang klien nii.. nama dia En A.. tanah dia kat Bangi.. luas tanah tuu 4 ekar.. tapi part dia.. cuma sekar lebih jee.. dan hari nii.. urusan tanah tuu.. dah pun selesai..

En A dah pun dapat geran individu.. horeeeyyy… ayooo banyak happy ini orang.. siap belanja aku makan lagi.. he he he.. dan aku dapat tahu.. dia dalam proses jual tanah tuu.. ngan harga RM600K.. ayoooo manyakkk syookkk oooo

Bagi aku laa.. apa laa sangat RM10K tuu.. bayaran uruskan tanah tuu.. berbanding nilai RM600K yang dia dapat..

Kalo korang ada tanah pusaka.. korang fikir-fikirkan benda nii

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

DI MANA TANAH ORANG MELAYU?

Korang nak tahu.. sepanjang hampir 10 tahun.. aku bergelumang ngan tanah tanih nii.. Dalam tempoh tuu.. aku cuma jumpa… 4 orang jee.. orang Melayu.. orang biasa.. individu biasa.. yang ada tanah 250 ekar dan lebih.. di Lembah Klang

Selebihnya.. tanah milik GLC.. tanah consortium.. tanah perbadanan kerajaan.. tanah milik syarikat bursa saham

Tapi sebaliknya bagi bangsa lain lak… tanah mereka bersepah-sepah.. kumpulan mereka yang ada tanah… lebih 250 ekar.. ramai betoii.. kejap beli 1000 ekar, kejap beli 800 ekar.. kejap develop 250 ekar.. dan macam-macam lagi.. mereka nii bukan orang glamour pun.. orang biasa jee.. tapi kaya raya

Kalo kat Pahang.. lagi laa ramai.. apek-apek tua.. naik Suzuki Jeep.. pakai seluar pendek.. baju pagoda.. tapi dia orang ada tanah ratus ekar beb.. dan mereka tanam kelapa sawit

Bila aku tengok keadaan nii.. aku sedih gak.. sebab majority orang kita.. cuma ada tanah.. sekar dua jee.. tuu pun tanah rezab Melayu.. adoiii macam mana kita nak bersaing ngan bangsa lain nii?

Nii cuma pengalaman aku jee.. andaian aku.. aku tak tau.. samada keadaan nii betoi atau tak.. jadi apa komen korang??

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

PESAN HJ O.. PESANAN KERAMAT

Lama betoi aku tak ke udara.. dalam tempoh 2 minggu nii.. banyak betoi.. benda-benda baru aku blaja

Baru-baru nii.. aku berkesempatan borak-borak ngan Hj O.. Hj O nii macam kita gak.. suka invest dalam hartanah.. dia suka beli landed property.. bila rumah tuu siap.. pastu dia jual balik.. jadi dapat laa dia untung sikit..

Selain tuu.. hobby dia.. suka beli bungalow lama.. dia kasi repair-repair.. kasi cun-cun.. pastu jual balik.. ayooo banyak kaya laa ini orang tua

Tapi kan.. sepanjang aku borak-borak ngan Hj nii.. aku cukup tersentuh laa.. bila Hj O banyak kali pesan kat aku.. dan aku rasa.. bagus gak aku syer ngan korang semua..

Pesan Hj O

“ Hafizal.. walaupun kita ada pasif income yang hebat, walaupun kita ada harta jutaan ringgit.. tapi.. kalo kita tak mampu.. bawak anak kita pergi masjid.. solat jemaah.. kita adalah orang yang gagal Hafizal”

“ Hafizal.. kita tak cukup hebat.. kita tak cukup integriti Fizal… kalo kita tak mampu sembahyang subuh berjemaah kat masjid”

“ Hafizal.. sehebat mana kita membaca.. walaupun beribu buku kita baca.. dari kalangan penulis yang hebat.. tapi.. kalo kita tak mampu luangkan masa.. 30 minit setiap hari.. untuk baca Al-Quran.. kita adalah orang gagal Fizal”

Ayoooo.. bila Hj O pesan macam tuu.. tiba-tiba jee aku jem beb.. terkedu jap waktu tuu.. berubah air muka kejap

Ya Allah.. aku syukur sangat.. sebab dalam sibuk-sibuk aku usaha.. carik harta dunia.. ada gak insan mulia.. bagi nasihat cam nii kat aku

Untuk Hj O.. terima kasih banyak-banyak Hj.. sebab ingat saya.. saya janji.. saya akan ingat pesan Hj.. dan saya akan ubah sikap.. terima kasih Hj O.. Saya doakan Hj sekeluarga sihat sejahtera. Amin

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN