Archive for April, 2010

SAMBUNG.. JANGAN TAK SAMBUNG

Hari nii.. belah pagi.. aku ada meeting ngan En H kat Kajang.. best meeting kali nii.. sebab ramai sedara mara En H datang.. pak long ada, pak teh ada, En H dan ramai lagi laa

Muafakat betoi keluarga En H nii.. masa meeting tuu.. semua ambik bahagian.. macam-macam mereka tanya.. jenuh gak aku nak menjawabnya.. he he he

Tersebut laa kisah.. mak En H nii.. ada tanah kat Kajang.. tanah lot bungalow.. tak besar pun.. cuma 22,000kp jee.. tanah tuu satu geran dua tuan.. ½ bahagian untuk mak En H.. dan ½ bahagian lagi atas nama makcik En H… mereka nii semua dah tua-tua dah..

Pastu lak.. tanah nii dah nak expired dah.. maksud aku.. dah nak luput tempoh pajakan.. tahun 2020 ni habis laa.. tinggal 10 tahun jee lagi tinggal.. jadi mereka mintak aku bantu mereka.. kasi pecahkan geran tanah tuu.. pastu mohon lanjut tempoh pajakan

Sonang joo bang H.. no problem nii.. ditanggung beres.. he he he

Aku cadangkan laa.. bagi sapa-sapa yang ada tanah.. yang tempoh pajakan tanah tuu.. dah nak luput.. aku syorkan sangat.. bagus korang sambung pajak tanah tuu.. cepat-cepat

Jangan lak.. dah nak habis tempoh.. baru nak sambung.. nanti korang pening nak bayar premium beb.. mahal beb.. ini barang jangan buat main-main ooo

Oklaa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JAWATAN KOSONG

Kami firma juruukur tanah.. yang terlibat dengan kerja-kerja ukur.. ukur kejuruteraan, ukur hidrografi, pembangunan tanah dan lain-lain

Kami sedang mencari : PEKERJA AM

Punyai Certificate/Diploma dalam ukur tanah
Sihat tubuh badan
Tahan lasak

Bagi mereka yang berminat.. sila email @ fax maklumat lengkap diri anda kepada :

JURUUKUR USAHA
NO39A JALAN SS19/6
47500 SUBANG JAYA
SELANGOR
TEL : O3 5631 1939

FAX : 03 5631 1930
EMAIL : usaha2u@gmail.com
Hubungi : Pn Nur

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

HARTAWAN MUDA

Aku baru balik meeting sebenarnya nii.. kat Cheras ngan saudara S. Untuk makluman korang.. saudara S nii baru umur 24 tahun.. kawan blog kita gak… tapi dah start berjinak-jinak ngan tanah.. bagus betoii laa mamat nii

Alkisah ceritanya.. baru-baru nii.. dia ada beli tanah.. dari tuan tanah yang betoi-betoi terdesak.. luas tanah tuu 4 ekar.. kat area Bangi.. tapi geran masih lagi kongsi-kongsi.. harga yang dia dapat.. memang mantooopp habiss..

Dari segi lokasi lak.. tanah dia nii kat kawasan kampung.. lengkap ngan semua kemudahan.. jalan ada.. api air ada.. rumah jiran pun dekat gak

Apa yang aku paling seronok.. mamat S nii.. kreatif laa carikmodal.. dia beli tanah niii cash tau.. tak pakai loan bank pun.. tapi dia loan kat mak, bapak, kakak dan pakcik dia.. sebab katanya.. kalo beli tanah.. pakai loan bank.. interest mahal. .. kalo loan ngan family.. interest bole bincang beb.. bijak.. bijak..

Untuk tanah nii.. dia dah pun uruskan proses pindahmilik.. dan tadi.. aku tengok.. nama dia dah pun tertera dalam geran.. tahniah tahniah broo.. muda-muda lagi.. ko dah kaya

Pasni.. tugas aku lak.. nak kasi pecahkan tanah tuu.. kepada sekar-sekar.. sebab katanya.. pasni dia nak kasi sodok tanah tuu.. pastu nak kasi bersihkan.. dia mau bikin pagar.. pastu nak jual balik..

Jom kita kira sikit.. untung Saudara S nii.. he he he

KOS

Beli tanah 4 ekar : RM100K
Kos pecah geran : RM10K
Sodok tanah : RM4K
Bikin pagar : RM15K
TOTAL : RM129K

JUAL

1 ekar : RM160K
Kalo 4 ekar : RM640K

UNTUNG
RM640K – RM129K : 511K

Uyooo banyaknya untung.. setengah juta tu.. bestnya.. kayo kayo.. he he he

Dan hari nii.. baru aku perasan.. main tanah nii.. tak kira.. samada kita tua atau muda.. kalo kita dapat good info.. good deal.. pastu dapat harga mantoop… pasti kita meletup beb

Kalo laa.. budak muda pun bole berjaya… korang macam mana?

Oklaa.. byeeee

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

SEKEPING NOTA.. SEIKHLAS HATI

Best laa sekarang nii.. sebab aku perhatikan.. ramai dah kekawan kita.. mereka dah start.. terlibat ngan pelaburan hartanah.. mereka beli tanah.. jual tanah.. ada gak yang beli tanah.. upgrade.. pastu jual balik.. bagus-bagus.. perkembangan yang amat-amat baikk

Bukan tuu jee.. ada gak yang dah start.. nak urus balik harta pusaka keluarga masing-masing.. kalo sebelum nii.. geran tanah nenek kita.. tak dee sapa yang peduli.. tanah jadi hutan.. tapi laa nii.. dah ramai yang mula sedar.. bagus broo.. bagus

Kita kasi urus bebaik tanah kita.. walaupun sekangkang kera.. pastu pelan-pelan.. baru kita upgrade tanah tadi.. nak buat housing bole.. nak buat kilang bole.. semua bole.. he he he.. untung broo

Aku syorkan laa.. kalo korang ada masalah tanah.. bagus korang rujuk terus kat pejabat tanah.. minta nasihat dari mereka.. caranya senang jee.. korang bikin satu surat.. dalam surat tuu.. korang bagi tau masalah tanah korang..

Dan Insyaallah nanti.. pihak pejabat tanah akan jawab laa surat korang tuu.. lepas tuu.. baru korang bertindak.. samada nak kena lantik juruukur kee.. nak kena lantik town planner kee.. nak kena urus pusaka kee.. ikut macam mana yang pejabat tanah syorkan.. Bukan apa.. aku pun buat benda yang sama gak.. he he he..

Tapikan.. aku perasan sangat.. buat cara cam nii.. tuan tanah lebih suka.. mereka rasa lebih puas.. sebab mereka tahu.. masalah tanah mereka.. dah nampak jalan penyelesaian..

Jadi jangan malu.. jangan segan.. coretkan masalah tanah korang.. pastu hantar kat pejabat tanah.. sonang joo..

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

KERNA DUIT.. MEREKA LUPA HALAL HARAM

Hari nii aku nak syer ngan korang.. pasal dokumen palsu.. macam-macam laa orang sekarang nii.. semua benda dia orang nak tipu.. asalkan benda tuu bole datangkan duit.. mereka lupa halal haram.. main belasah jee

Al kisah ceritanya.. En K sorang nii.. dia nii baru jee berjinak-jinak.. ngan bisnes bikin petrol stesen.. modus operandi dia nii.. dia carik tanah-tanah yang lokasi strategik.. pastu dia bincang ngan tuan tanah.. pastu dia proposed tanah tuu kat syarikat minyak.. kalo syarikat minyak tuu berkenan.. dia orang pun uruskan laa proses selanjutnya.. sampai laa tanah tuu ditukar syarat.. dan bole bikin petrol station

Tapi malangnya.. bila aku semak bebaik dokumen En K nii.. aku dapati.. banyak dokumen palsu.. tajuk permohonan salah.. tipu tandatangan tuan tanah.. urusan tanah tak selesai.. tanah chargee kat bank.. tipu surat pelepasan bank.. tanah kena kaveat.. dan macam-macam laa lagi

Bukan tuu jee.. aku dengar-dengar sebelum nii.. mereka sanggup tipu consultants .. mereka tipu payment engineer, tipu town planner, tipu orang Majlis Perbandaran, tipu juruukur, tipu lawyer.. habis pusing keliling mereka tipu. Astagfirullah

Aku banyak kali.. cuba gak bagi nasihat.. tapi malangnya mereka degil.. kononya semua benda.. dia orang bole kawtim.. bole bagi rasuah.. MasyaAllah.. rendahnya moral orang cenggini

Aku cadangkan laa.. ambik laa benda nii sebagai ikhtibar.. aku percaya.. hidup sederhana tapi berkat.. jauh lebih baik.. berbanding .. hidup mewah sebenarnya keparat

Renung-renungkan

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

MEMULA MAIN LELONG.. PASTU MAIN TANAH

Hari nii.. aku agak lapang sikit.. lepak ofis jee.. sebab nak kena.. siapkan banyak quotation.. macam nii laa nasib orang niaga.. kejap meeting.. kejap kejar klien..pastu klien lak kejar kita.. macam-macam laa.. he he he

Sepanjang aku terjebak ngan dunia ukur tanah nii.. saat yang paling best.. bila ramai klien aku.. mereka bagi tau.. yang mereka dapat untung.. juta-juta.. mereka buat satu dua projek tanah.. pastu tuu untung berkepok-kepok.. syookk laa

Lebih best lagi.. yang untung tuu.. adalah kekawan kita gak.. orang Melayu gak.. dan aku rasa.. kumpulan macam nii laa.. yang patut kita sokong.. sebab mereka nii.. Melayu Baru.. he he he

Dan aku perhatikan.. kebanyakkannya mereka nii.. bermula ngan invest kat rumah lelong gak.. mereka beli 3-4 bijik rumah lelong.. pastu jual balik.. dapat untung dari situ.. mereka start invest kat tanah lak.. dan akhirnya.. mereka bikin million ringgit dari tanah.. tahniah broo

Kalo laa.. mereka ni dah start main tanah.. korang rasa.. korang bila bole mula lak? He he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN