Archive for May, 2010

CUTI-CUTI MALAYSIA

Sempena Hari Wesak nii.. aku nak ucapkan.. selamat bercuti kat korang semua.. biasa laa.. cuti-cuti nii.. ada yang pergi jalan-jalan.. ada yang buat kenduri kawin.. dan macam-macam laa

Apa pun.. bila korang memandu tuu.. bawak laa kreta bebaik yekk.. jangan laju sangat.. jangan gopoh-gopoh.. dan ingat orang tersayang

Aku lak.. cuti-cuti nii.. aku plan.. nak bawak anak-anak gi jogging.. pastu nak ajak dia orang pergi kebun.. aku nak kasi seksa sikit budak-budak nii… he he he

Layan gambar hero-hero aku

Ok laa..  bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

KEJAP HARAM.. KEJAP HALAL

Sejak dua menjak nii.. kita orang agak sibuk.. buat kerja-kerja ukur.. untuk program pemutihan kilang haram..

Banyak beb kilang haram nii.. merata-rata.. kat Sepang ada.. Klang ada.. Gombak ada.. Hulu Langat ada.. pendek kata.. banyak laa

Kilang-kilang haram nii berlaku.. sebab dolu-dolu.. tuan-tuan kilang nii.. mereka buat kilang.. kat tanah yang bukan dizoonkan sebagai kawasan kilang.. mereka main belasah jee.. kat tanah pertanian pun mereka hantam buat kilang

Mula-mula tuu.. kecik jee kilang dia orang.. pekerja pun sorang dua jee.. tapi lama-lama.. bisnes mereka semakin baik.. kilang mereka jadi besar.. pekerja pulak dah beratus-ratus..

Bila dah macam nii.. pihak berkuasa jadi serba salah.. nak roboh salah.. tak roboh pun salah.. kalo roboh..  macam mana lak nasib pekerja yang ramai-ramai tadi.. kalo tak roboh lak.. kilang tuu.. kilang haram.. ayooo pening ooo

Jadi tugas aku.. kasi ukur kilang-kilang tuu.. ambik maklumat kilang tuu.. tentukan sempadan kilang tuu..   bagi info tuu kat townplanner.. kira kerja kita orang nii.. sebagai informer laa.. he he he

Apa pun… aku betoi-betoi bangga kali nii.. dalam perpuluh-puluh kilang haram yang kita orang ukur.. ada terselit..  sorang tuan kilang Melayu.. Alhamdulilah… bagus-bagus.. sebab susah beb.. nak jumpa tuan kilang haram Melayu nii..

Korang jangan bimbang.. Insyallah.. lepas program pemutihan nii nanti.. kilang-kilang korang.. tak haram lagi.. halal sudah.. pastu nilai tanah korang.. naik gila-gila sudah.. manyak syoookkk ooo

Apa laa sangat bayar premium tanah tuuu… berbanding faedah besar yang korang dapat

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

HADIAH UNTUK BLOGGER.. MINDAHARTAWAN

Hari nii.. aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak.. kat Puan J dan suami.. sebab hadiahkan aku sekeping tanah.. terima kasih banyak-banyak Puan J

Untuk makluman.. Puan J nii.. adalah kawan-kawan blog kita gak.. tapi dia nii.. silent reader jee laa.. he he he

Al kisah ceritanya.. baru-baru nii.. aku uruskan tanah Puan J.. dia nak pecahkan geran tanah dia.. Tanah Pn J nii.. pada asalnya geran kongsi-kongsi.. satu geran tapi ada 2 nama.. pastu sekarang nii.. urusan pecah geran dah pun selesai.. masing-masing dah pun dapat geran masing-masing

Bila dah dapat geran tuu.. aku pun gatal-gatal la.. kasi offer laa.. nak beli tanah Puan J.. mula-mula tuu.. nampak Puan J macam tak setuju jee nak jual.. tapi macam mana pun.. katanya biar dia bincang dulu ngan suami

Tapi keesokan harinya.. sungguh aku tak sangka.. Puan J dan suami hubungi aku balik.. dan bagi tau.. dia setuju nak jual.. ngan harga 75% murah dari market value.. ayoooo..waku tuu.. apa lagi.. aku terlompat-lompat girang beb.. he he he

Mana nak dapat deal macam nii beb.. kalo main rumah lelong pun.. susah banget nak dapat .. deal 75% murah.. dari market value nii bro..

Aku tak sangka betoi.. Allah bagi rezeki ngan cara macam nii lak.. syukur sangat Ya Allah.. Alhamdulilah sesangat..

Sekarang nii.. aku tengah uruskan proses pindah milik tanah tuu.. Insyaallah sebulan dua lagi.. bole laa selesai.. Insyaallah

Untuk Puan J dan suami.. sekali lagi.. saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak.. sebab bagi peluang kat saya.. jasa baik Puan J dan suami.. saya tetap kenang.. selama-selamanya. Insyallah. Dan saya janji.. saya akan pegang amanah Puan J

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

SATU PELUANG.. SETIAP HARI

Apa kata hari nii.. kita bincang-bincang sikit pasal rezeki.. korang perasan tak.. ada orang.. rezeki dia nampak mudah jee.. ada kereta besar.. rumah banyak.. anak ramai.. keluarga harmoni.. selalu pergi melancong dan lelain laa.. macam best jee kan

Dan kalo bandingkan ngan kita.. ayooo.. nampak macam rezeki kita.. agak berat jee.. susah jee.. nak gandakan duit kita.. macam-macam halangan

Benda nii berlaku.. sebab kita selalu main banding-banding.. kita banding.. kita ngan orang lebih baik.. lebih kaya dari kita.. kita naik Wira.. orang lain naik Merc.. kita dok low cost.. orang lain dok bungalow.. kita bercuti kat Malaysia.. orang lain gi ober sea.. tuu yang rasa kita kureng tuu..

Kalo kita naik Merc lak.. orang lain naik helicopter.. kita ada Dr.. orang lain ada Profesor.. jadi sampai kesudah laa.. benda nii tak habis-habis beb..

Jadi jangan laa korang sedih.. sebab semua orang.. jumpa masalah nii..

Nak atasi masalah nii.. mudah jee.. kita kena laa kerjasama.. kita carik 3-4 orang kawan.. yang sama-sama macam kita.. sama impian macam kita.. yang nak kumpul pasif income

Setiap hari.. setiap orang.. mesti carik satu peluang.. tak kira laa.. peluang tuu kecik kee.. besar kee.. asalkan carik peluang.. kita tengok rumah lelong.. tanah lelong… saham.. CPO.. francais.. bisnes.. apa jee laa.. asalkan bole buat duit

Bila dapat je peluang tuu.. kita buat analisis sikit.. modal nak pakai brapa? Nak kena loan brapa? ROI berapa? Cashflow bulan-bulan berapa?

Pastu.. info tadi.. kita kasi email kat kekawan group kita.. masing-masing buat analisis lak.. kalo ada sapa-sapa minat.. mereka bole invest sendiri-sendiri.. atau invest  syer-syer..terpulang laa

Korang bayangkan laa.. kalo satu kumpulan.. ada 4 orang.. 4 peluang setiap hari.. kalo setahun 365 hari.. kita dah analisis 1460 peluang.. banyak tuu  beb.. hebat tuu.. kalo 10 tahun.. sudah 14600 peluang.. ayoo manyak best ooo

Jadi sekarang nii.. aku dalam langkah nak perkemaskan lagi group aku.. ada sapa-sapa nak joint?

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

BIKIN STOR HARAM PUN BOLE KAYA BEB..

Hari nii.. aku ada meeting ngan Mr L.. seronok borak ngan dia nii.. banyak benda baru.. aku blaja

Mr L nii ada banyak tanah.. dan banyak tanah dia.. dulu-dulu dia beli.. kawasan pedalaman.. tak dee jalan pun.. tak dee api air pun..

Apa yang Mr L ni buat.. sebelum dia beli satu-satu tanah.. dia lantik juruukur dulu..  kasi ukur sempadan tanah tu dulu..  ukur topografi tanah tuu.. carik sempadan jalan nak ke tanah tuu

Kalo semua ok.. baru dia beli.. lepas dia beli tanah tuu.. setiap hari.. dia mesti datang tanah tuu..  walaupun 10 minit.. dia lepak kat tanah tuu.. dia kasi angan-angan sikit.. mimpi-mimpi sikit.. kononya nak kasi aura tanah tuu datang.. he he he

Pastu.. dia pun mulakan operasi membersih.. mula-mula tu.. dia kasi sodok rezab jalan dulu.. pastu sodok lak tanah dia.. kasi bersih semua belukar.. sampai nampak terang..

Bila dah terang.. dia start lak bikin pagar.. pagar lak.. pakai zink second hand jee.. nak jimat laa katakan.. pastu dia beli kaben 2nd hand.. letak sebijik dua kat tanah tuu

Pastu.. dia apply lak api air.. kasi sambung sampai tanah dia.. menurut kata Mr L.. tanah mesti ada api air.. malam mesti mau terang.. baru ada ummpphh.. baru itu tanah ada value.. tak dee itu api air.. no value..

Last sekali.. baru dia bikin jalan.. jalan pun bukan jalan bertar nii.. jalan letak batu-batu terbuang jee.. asalkan kreta bole masuk.. cukup sudah

Bila semua dah ada.. dia ajak bebudak Indon dia.. tido kat tanah tuu.. lepak malam-malam.. sambil minum kopi..

Pastu.. dia carik penyewa laa.. kasi sewa ituu tanah.. jadi bulan-bulan.. bole makan sewa..  bila value tanah tuu naik.. dia kasi OD itu tanah..

Kalo laa.. orang lain dah lama buat stor haram.. orang kita.. bila nak mula?

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JOM AMBIK PEMBARIS.. JOM MAIN UKUR-UKUR

Untuk hari nii.. hari Jumaat yang baik nii.. apa kata.. jom kita bermuhasabah diri sikit.. jom kita ambik pembaris semua.. pastu jom kita main ukur-ukur..

Mula-mula tuu.. jom kita ukur.. rasanya brapa panjang amal baik yang pernah kita buat.. dan brapa panjang lak.. amal kureng baik.. yang sedang kita buat.. he he he..

Emmm ada 5cm.. ada 10cm.. atau panjang lagi.. he he he.. bab nii.. korang ukur laa sendiri ekk.. he he he..

Pastu. Jom kita ukur lak.. brapa hari kita bangun malam.. bukan bangun kencing beb.. tapi bangun untuk bermunajat.. kita sembahyang taubat.. solat hajat.. he he he.. rasa-rasanya sebulan ada 20 malam? he he he

Pastu.. jom kita ukur lak.. brapa hari.. kita balik awal.. pastu kita bawak anak-anak kita.. solat jemaah kat masjid? sebulan ada 25 hari.. he he he

Dari sekolah rendah.. masuk U dan sampai laa kerja sekarang nii.. korang rasa.. brapa banyak ilmu baik yang korang syer  ngan orang lain? Kalo korang ukur.. ada 10 muka.. 100 muka..? he he he

Bukan tuu jee.. dari gaji yang kita dapat bulan-bulan.. kalo korang ukur.. rasanya brapa banyak korang bagi sedekah?.. ada 10%.. ada 20%.. atau lebih?

Last sekali.. jom kita ukur.. brapa banyak lak pasif income yang kita ada.. ada RM1K, ada RM10K atau pun.. berK K K K.. he he he

Bukan tanah jee bole ukur.. amal baik buruk pun.. kita sendiri  bole ukur ekkk.. he he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN