Hari niii.. aku nak syer ngan korang pasal pengurusan masa.. sebab hari nii.. aku betoi-betoi blaja.. dari orang kaya.. macam mana teknik mereka.. uruskan masa mereka

Al-kisah ceritanya hari nii.. aku  ada meeting kat Damansara ngan Dato R.. sebab Dato R mintak aku bantu dia..  uruskan beberapa projek hartanah dia..

Disebabkan hari nii.. jadual aku agak padat sikit.. jadi aku pun ajaklah Dato.. untuk lunch sesama.. ikut plan aku.. kononya sambil kita orang lunch.. bole laa kita orang bincang pasal projek tanah dia.. bole laa jimat masa sikit

Mula-mula tuu.. Dato kata ok jee.. dia ajak aku lunch kat area TTDI. Bila Dato kata macam tuu.. apa lagi.. aku pun cargas laa pergi sana

Dalam perjalanan tuu.. tiba-tiba Dato call..  dia mintak tangguhkan lunch..dia mintak  jumpa jam 2 ptg.. kononya pukul 1 tuu.. dia ada meeting urgent

Ayooo.. aku dah laa dekat nak sampai.. meeting kena tangguh laa pulak.. sabar jee laa.. untuk nak buang masa.. apa lagi.. aku pun gi laa ronda-ronda.. tengok rumah-rumah bungalow area tuu

Tiba-tiba azan Zohor pun masuk.. aku pun gi laa masjid .. aku plan.. nak sembahyang jap..  pastu nak gi jumpa Dato.. sebab nanti.. tak laa terkocoh-kocoh.. bole laa aku lunch ngan tenang jee..

Lepas sembahyang.. lepas baca doa.. tiba-tiba ada orang pegang bahu aku.. Aku pun toleh laa.. laaa kesannya Dato R yang pegang bahu aku.. Masyaallah..

Apa lagi.. kita orang pun salam-salam laa.. borak-borak la.. bincang terus masalah tanah dia.. dalam borak-borak tuu.. aku tersentuh beb.. bila Dato R pesan kat aku..

“Fizal.. kalo kita nak senang… urus waktu meeting.. kalo kita nak kaya raya.. urus waktu solat” Ayoo.. bila Dato kata cam tuu.. pening lalat aku kejap beb.. tersentuh hati aku jap..

Hari nii.. baru aku perasan.. patut laa.. sebelum nii.. kalo aku nak jumpa Dato.. pukul 1 atau pukul 4.. dia asyik meeting jee.. dia sebenarnya bukan meeting.. tapi sebenarnya.. dia gi sembahyang jemaah

Apa pun.. trima kasih banyak-banyak tok.. dan hari nii.. aku betoi-betoi blaja.. berlaku depan mata aku sendiri.. aku tengok sendiri.. macam mana orang kaya.. urus waktu solat mereka.. bisnes mereka maju.. solat mereka awal waktu.. hidup mereka terurus

Apa pun.. saya doa sangat.. mudah-mudahan.. Dato R akan lebih berjaya.. dan cemerlang selalu.. Insyaallah

Kalo laa.. orang kaya.. bole urus waktu solat mereka.. korang rasa.. kita macam mana? Fikir-fikirkan

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN