Archive for June, 2010

JANGAN SAMPAI PENYAMUN CURI TANAH KITA

Hari nii aku nak bincang pasal warta tanah.. sebab sebelum nii.. aku dapati banyak kawasan lapang.. tapak sekolah.. tapak surau.. ramai orang mohon beb.. puncanya sebab.. tanah-tanah tuu tak diwartakan..

Pemohon-pemohon nii bijak-bijak beb.. mereka hantar proposal cun-cun kat pak menteri.. mohon kawasan berkenaan

Kononnya projek yang mereka nak buat nii.. projek berimpak tinggi.. bole jana pendapatan dan macam-macam laa.. kumpulan yang mohon tanah jenis nii.. licik betoi beb.. high profile punya kumpulan

Jadi aku cadangkan laa.. korang perhati-perhatikan laa.. tanah-tanah kat kawasan korang.. mana-mana tanah yang belum warta.. tapak surau, tapak masjid, kubur, kawasan lapang, dewan, padang permainan dan lelain, kasi warta.. kasi gazet itu tanah..

Supaya tanah-tanah tadi selamat.. dan korang bole guna sesame..  dan lebih penting.. tanah tuu..  tak jatuh kat penyamun-penyamun tarbus nii.. he he he

Ok laa.. perhati-perhatikan.. he he he

Ok laa bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

ANAK-ANAK KU.. JIRAN-JIRAN KU

Semalam aku borak panjang ngan abang B.. dia nii banyak buat kerja geologi.. jadi dia banyak laa korek tanah sini.. korek tanah sana.. he he he

Selain buat bisnes tuu.. dia gak suka invest kat tanah.. dan yang terbaru nii.. dia beli tanah kat area Bangi.. tak besar pun.. sekar jee.. tapi harga RM500K beb.. kira bole tahan gak harga tanah tuu ekk..

Ikut plan dia.. pasni dia rancang nak upgrade tanah tuu.. nak buat 5 lot bungalow.. 1 lot dia nak buat rumah sendiri.. dan yang lelain tuu.. nak bagi kat anak-anak.. kononya nak suruh anak-anak.. buat rumah sebelah-sebelah rumah dia jee.. dia tak mau dok jauh-jauh.. jadi bole laa.. hari-hari dia main ngan cucu-cucu.. he he he

Best gak konsep macam nii kan.. mesti meriah.. malam-malam bole berkumpul reramai.. pastu pasang lampu terang-terang.. ngaji sekali.. main badminton sesama.. bole main kejar-kejar.. pastu maid bole syer-syer..  cucu bole jaga sekali.. jimat lagi.. ayoo bestnya

Dari segi halaman rumah lak.. kebersihan dan landskap.. bole jaga sesame.. kalo ada pool.. semua bole mandi sekali.. bestnya

Dari segi tanah lak.. masing-masing ada geran masing-masing.. cukai tanah bayar sendiri-sendiri.. anak-anak bole buat loan.. kalo nak buat OD pun bole.. nak cagar pun bole.. untung-untung..

Kira bagus konsep macam nii beb.. anak-anak ku.. jiran-jiran kuu.. aku suka konsep nii..

Kalo laa abang B dah mula.. kita bila lagi nii ekk? He he he

ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR. HAFIZAL AHLAN

TAK RUGI INVEST TANAH

Hari nii.. aku lepak ngan Mr P.. ayoo ini taukeh banyak kaya ooo.. muka selebet jee.. tapi punya laa banyak tanah broo.. bersepah-sepah tanah dia.. kat Klang ada.. Damansara ada.. kat Kajang pun ada.. besar-besar lak tuu.. uyoo banyak syokk laa

Alkisah ceritanya..  dulu-dulu si apek nii rajin kerja.. siang malam asyik kerja jee.. pendek kata.. hidup dia asyik duit duit duit je.. ada duit jee beli tanah.. pastu dia langsung tak jaga kesihatan.. semua benda dia makan.. main belasah jee.. senaman langsung tak dee.. last-last dia kena strookk beb.. sian dia

Bila kena strokk tuu.. mata dia jadi buta sebelah.. pastu lumpuh separuh badan.. bila dia tak bole kerja.. jadi banyak laa.. tanah-tanah dia yang belum habis bayar waktu tuu.. bank kasi lelong..

Jadi.. sekarang nii.. kalo aku jumpa jee si apek nii.. dia selalu pesan

  1. Lu mesti mau exercise Hafiz..hari-hari musti jogging.. peluh mesti mau kasi keluar..  makan mau jaga..
  2. Lu invest tanah aa… mesti mau cash.. kalo bole tak mau hutang.. belakang lu kasi upgrade itu tanah.. belakang kasi jual..
  3. Lu ada wang aaa.. lu mesti beli tanah.. itu tanah aa.. luu simpan.. nanti luu sakit aa.. itu jam aa.. lu kasi jual

Kalo laa si apek tua pun seronok main tanah.. korang bila lagi? he he he

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

CUKUP KEE RM200K.. KASI TAMBAH LAA SIKIT

Hari nii.. aku lepak kat Alor Star.. gi pusing-pusing Alor Star.. he he he.. kita orang ronda sini.. ronda sana

Dan malam tadi.. kita orang ada makan busar.. pak su kita orang belanja.. semua turun beb.. toknek ada.. tokwan ada.. semua family turun.. budak-budak ada.. ayooo ramai sungguh laa.. meriah betoi

Tengah dok makan ramai-ramai tuu.. aku terfikir.. alangkah bagusnya.. kalo laa pihak PNB.. bole naikkan.. jumlah simpanan maksimum ASB kita.. dari 200K ke  500K.. untuk setiap individu.. kan bagus..

Sebab aku rasa.. tahap maksimum 200K nii.. dah lama dah.. dan sampai hari nii.. jumlah maksima tuu.. pihak PNB tak naik-naikkan lagi

Ngan kadar inflasi kita.. yang tinggi.. harga barang mahal.. tol mahal.. semua naik.. tapi jumlah simpanan maksima ASB kita tak naik.. aku rasa.. macam tak kena laa pulak.. sebab ASB.. hanya untuk bumiputra.. nak tolong bumiputra.. jadi aku rasa.. tak salah.. kalo pihak PNB.. bole fikirkan perkara nii

Walaupun kita ada.. banyak amanah saham yang lain.. ASW ada.. DIDIK ada.. mutual fund lain ada.. tapi special ASB nii.. bank bole bagi kita loan.. tuu yang kita seronot tuu…

Orang macam kita.. yang ada modal ciput-ciput nii.. tapi kita suka inbest dalam hartanah.. beli rumah jual rumah.. beli tanah jual tanah.. kalo laa pihak PNB bole naikkan jumlah maksima tuu.. aku percaya… benda nii.. akan banyak membantu

Untung jualan rumah kita.. kita bole masukkan dalam ASB.. kita kasi penuhkan kaw kaw.. pastu kita kasi OD.. pastu kita inbest balik kat hartanah lain.. akhirnya nanti.. sewa kita dapat.. untung jual rumah kita dapat.. dividen ASB kita dapat.. pasif income pun kita dapat.. syokk tuu

Kalo laa.. orang lain bole menuntut macam-macam.. ehh tak kan kita dok diam kot?

Fikir-fikirkan .. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

TAK YAH TAKUT NAK BUAT BISNES BRO..

Apa kata hari nii.. kita borak-borak pasal bisnes.. sebab aku percaya.. ramai kekawan kita.. kat luar sana.. kalo bole.. semua nak buat bisnes sendiri.. tul tak?

Ada yang tengah carik bisnes.. ada yang baru bermula.. ada yang tengah rancak berbisnes.. dan ada lak.. yang tengah pening kepala.. macam-macam beb

Kalo bisnes menjadi.. gaji budak-budak ada.. projek banyak.. sale cun.. dah tentu laa.. kita seronot beb.. tapi kalo sebaliknya.. tuu yang kita meraban.. ke hulu ke hilir..

Proses nak carik bisnes nii laa.. proses yang paling leceh.. sapa-sapa pun sama.. kita rasa macam was-was jee.. kita selalu fikir.. samada bisnes kita nii.. bole jalan kee tak? bole maju kee tak? untung tak? macam mana nak market? Macam-macam kan bro.. betul kan?

Sama gak.. kalo kita mula-mula nak invest.. nak beli tanah kee? beli rumah kee? Mesti rasa yakin tak yakin jee kan.. rasa goyang kee

Kalo korang ada masalah macam nii.. aku syorkan sangat.. korang kembali kepada Allah.. setiap kali korang sembahyang.. korang mesti doa.. belah malam lak.. korang bangun malam.. buat qiamulail.. mohon doa.. banyak doa.. kita mohon.. agar Allah bagi kita petunjuk

Pada  waktu yang sama.. kita mula usaha.. kita carik info.. terus buat bisnes..  sebab.. kalo bisnes kita ok.. investment kita berjaya.. nanti kita akan rasa.. syukur sangat.. tapi kalo kita gagal.. kita akan redha.. kita akan lebih positif

Selain tuu.. kita kena focus.. kalo bole.. siang malam pagi petang.. kita bercakap.. pasal bisnes kita jee..

Kalo laa.. orang lain dah lama berbisnes.. korang.. bila lagi? he he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

NAK TENGOK MASYARAKAT.. TENGOK MASJID

Hari nii aku ada kat utara tanah air.. sempena cuti sekolah nii.. kita orang gi cuti-cuti Malaysia.. bawak anak-anak gi ronda-ronda.. bawak jumpa toknek (moyang) dia orang.. he he he.. adoiii happy betoi budak-budak tuu.. he he he

Sebelum  sampai utara.. kita orang singgah kat Kuala Kangsar dulu.. lepak semalam kat situ.. pastu gi majlis kawin pakcik aku..

Masa kat majlis tuu.. aku sempat laa borak-borak ngan imam kat sana.. walaupun dalam suasana kampong.. tapi masjid dia orang.. memang tip top beb..

Best borak ngan imam nii.. banyak benda aku blaja.. kata tok imam nii.. kalo kita nak tengok masyarakat.. kat satu kawasan.. kita tengok masjid dia orang

Kalo laa masjid dia orang bersih.. toilet cun.. tempat wuduk bersih.. rumput pendek.. landskap menarik.. jemaah ramai.. suasana masjid hidup.. maksudnya.. masyarakat kat sana tuu bersatu.. tapi kalo sebaliknya.. korang paham-paham laa sendiri

Sebab kat masjid.. tempat muslim bersatu.. tak kira kita nii sapa.. menteri kee.. lawyer kee.. akitek kee..tukang kebun kee.. asal kita muslim.. kat masjid kita bersama..

Bila aku amati bebaik kata tok imam nii.. dan bila aku pergi banyak masjid.. aku setuju sangat.. kalo masjid hidup.. masyarakat hidup.. kalo masjid mati.. masyarakat pincang

Kalo laa bangsa lain.. bole hidupkan gereja mereka.. kuil mereka.. tokong mereka.. korang rasa.. muslim bole tak?

Korang renung-renungkan… korang fikir-fikirkan

Bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN