Archive for July, 2010

MEREKA DAPAT TANAH.. AKU DAPAT AIR LIUR

Semalam aku ada meeting kat pejabat tanah..  nak uruskan tanah keluarga Pn R. Sebab sebelum nii.. Pn R lantik aku.. untuk pecahkan geran tanah mereka.. supaya setiap adik beradik dia orang nii.. bole dapat geran masing-masing..

Maklum laa semua dah tua-tua.. jadi kalo tak diuruskan sekarang.. bila lagi laa nak urus.. tul tak? kalo salah sorang tuan tanah mati.. mesti kecoh punya.. nak ambik pusaka laa.. macam-macam laa.. banyak masalah broo

Dalam usaha Pn R.. nak pecahkan geran tanah dia.. ada laa 2 orang adik beradik dia.. tak setuju nak pecah geran..  adoooiiii.. aku pun tak faham.. apa lagi laa dia orang nak.. tanah dapat free.. dapat tanah pusaka.. pecah geran orang bayarkan.. cuma kita sign plan.. sign borang jee.. tuu pun tak mau

Jadi semalam.. pejabat tanah.. panggil laa.. semua tuan-tuan tanah.. duduk semeja.. datang berbincang.. nak selesaikan masalah tanah keluarga Pn R nii.. yang bestnya semua datang lak tuu

Masa masuk bilik mesyurat tuu.. semua nampak ok jee.. nampak baik jee.. tapi bila sebut jee pasal tanah..  ayoooo broo.. macam-macam maki hamun keluar broo.. mencarut sana.. mencarut sini.. memekik mekik.. ludah sini.. ludah sana.. macam drama broo

Aku yang dok sebelah-sebelah dia orang nii.. habis muka aku basah broo.. kena tempias air liur dia orang.. kat pipi kena.. kat tangan kena..kat seluar pun kena.. ayoooo

Bila keadaan teruk sangat.. jadi ADO suruh laa.. mereka keluar bilik mesyuarat dulu.. suruh dia orang kasi tenang sikit..

Bila nampak keadaan ok sikit.. kita orang pun panggil laa sorang sorang masuk bilik mesyuarat.. yang lain tunggu kat luar.. pelik bin ajaib broo.. bila sorang-sorang masuk.. semua setuju lak.. tak dee sorang pun yang membantah..

Bila semua dah selesai.. pastu.. dia orang berpeluk adik beradik broo.. salam-salam.. minta maaf.. kalo sebelum nii.. tak bertegur sapa berbelas tahun.. tapi semalam.. bercantum kembali… ayooo syahdu betoi laa.. hu hu hu

Yang aku paling suka.. tengok Pn R.. happy betoi dia.. dapat satukan balik family dia orang.. he he he.. apa bole buat.. orang lain dapat tanah.. aku dapat air liur jee broo.. he hehe

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

APA TERHEGEH-HEGEH LAGI.. KASI SELESAI CEPAT

Terkejut aku.. sebab semalam.. bila kita bincang.. pasal beli tanah, tapi tak buat pindah milik.. kesannya ramai betoi.. yang ada masalah tanah cam nii

Dan salah sorang yang jumpa semalam.. adalah abang A.. Al kisah ceritanya.. dulu-dulu abang A nii.. ada beli tanah 10,000kp kat Semenyih.. ngan harga RM30K

Tanah nii cantik betoii.. berdepan jalan utama.. dan lokasi memang strategic gila laa..

Tanah nii.. luas asal dia.. sekar jee.. kategori lak.. kategori pertanian.. disebabkan tanah nii masih lagi kategori pertanian..  jadi proses pindahmilik ..  dari nama tuan tanah asal kepada nama abang A.. tak bole dibuat..

Pastu lak.. sebagai tanda pembelian tanah nii.. mereka buat agreement surat sekeping jee broo.. penjual sign.. pembeli sign.. tak dee mati stamp.. tak de saksi.. bahaya bahaya

Lebih cemas lagi.. sekarang nii.. tuan tanah asal asyik keluar masuk hospital jee.. kalo berlaku apa-apa kat tuan tanah.. susah mau cakap laa.. betoi takk?

Apa pun.. alhamdulilah sangat.. sekarang nii.. abang A dah sedar dah.. dia nak kasi selesai ini barang.. tak mau lagi main agreement2 cam nii lagi

Pasni dia cadang nak kasi tukar syarat tanah nii.. dari kategori pertanian jadikan bungalow.. pastu buat pindah milik sebahagian tanah.. dari nama tuan tanah asal kepada nama dia.. pastu kasi pecah geran..

Tuan tanah asal dapat 1 geran.. abang A dapat 1 geran.. habis cerita.. walaupun dari segi kos tuu.. agak mahal sikit.. proses nak tukar syarat.. kena bayar premium.. dan macam-macam lagi nak kena bayar

Tapi bagi aku laa.. apa laa sangat kos-kos tuu… berbanding nilai tanah yang abang A dapat.. dan hak abang A atas tanah tuuu..

Bila ada geran individu nii.. kita bole buat macam-macam.. nak charge kat bank bole.. nak jual senang.. nak pajak bole.. tak gaduh pasal sempadan dan macam-macam lagi laa..

Jadi.. kalo korang, company korang atau family korang.. ada masalah tanah cam nii.. bagus kasi selesai laa.. jangan tangguh-tangguh.. jangan terhegeh hegeh.. kasi selesai cepat

Ok laa frenn.. bye bye    

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

IKUT CARA P.RAMLEE

Hari nii.. aku nak syer ngan korang pasal beli tanah tapi tak buat pindah milik.. sebab sejak dua menjak nii.. aku banyak sangat kes.. yang dulu-dulu mereka nii beli tanah.. bayar habis dah pada tuan tanah asal.. pembeli tadi dah bercucuk tanam atas tanah tuu.. tanam sawit.. tanam getah.. makan hasil berpuluh tahun .. tapi bila tuan tanah asal mati.. pihak pewaris si mati tadi.. halau si pembeli

Ini semua berlaku.. sebab orang dulu-dulu.. mana dia orang tau.. pasal urusan jual beli tanah.. bagi mereka.. asal mereka dah bayar habis tanah tuu… tanah tuu jadi hakmilik mereka.. mereka terlupa nak buat urusan pindah milik tanah

Bukan orang dulu-dulu jee.. tapi sekarang nii pun banyak gak kes macam nii.. beli tanah kongsi-kongsi.. atas tanah buat rumah.. nama lak tak dee dalam geran.. semua urusan atas dasar percaya jee.. bila tuan tanah asal mati.. dah jadi kecoh

Weiiii… P Ramlee pun dah ajar kita beb.. korang tengok dalam cerita 3 abdul.. abdul wahab.. abdul wahib.. abdul wahub.. semua urusan dia orang.. semua ada agreement.. “kalo ayahda setuju.. ayahda kasi sign.. kalo ayahda marah.. seluruh harta ayahda.. saya kasi jual”.. he he he

Bagi sapa-sapa yang ada kes macam nii.. aku syorkan sangat laa.. korang kasi duduk bincang bebaik ngan pihak pewaris.. jangan cepat merajuk.. dapatkan hak korang balik

Kalo korang ada bukti pembelian tanah tuu. korang kasi kaveat sementara tanah tuu dulu.. supaya tuan tanah asal tak bole buat sebarang urus niaga.. pastu kasi urus kat pejabat.. buat pindah milik

Atau tidak pun.. mintak kerjasama pewaris tadi.. kasi jual tanah tuu.. untung hasil tanah tuu.. korang syer-syer laa.. biar semua merasa

Kalo laa zaman P Ramlee pun.. mereka dah pandai buat agreementttt.. tak kan kita kat zaman IT nii.. masih ketinggalan broo.. maluu daa

Ok laa.. renung-renungkan

bye-bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

LAHIRNYA MUHAMMAD NAJMI

Untuk hari nii.. aku nak syer gembira ngan kekawan semua.. sebab.. aku baru jee dapat sorang lagi babe boy.. alhamdulilah

Uyooo.. sekarang nii aku dah ada 4 boy beb.. tak dee sorang pun puteri nii.. he he he.. apa pun alhamdulilah sangat-sangat..

Anak-anak aku yang lain.. Si Naufal, Si Aisy dan Si Iman.. dia orang happy sangat.. sebab baru jee dapat adik baru.. he he he

Pasni riuh rendah laa rumah aku.. semua boy-boy nii..  hero-hero semua.. kalo dia orang main ultraman ultraman.. mau jadi tongkang pecah umah aku nanti.. he he he

Ok laa.. kekawan.. aku nak gi spial nii.. nak tengok wife ngan baby najmi aku..

Bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

DAH LAA KAYA.. DERMAWAN LAK TUU

Semalam aku berkesempatan.. berbincang panjang lebar ngan Hj S dan Hj J kat Shah Alam.. best borak ngan otai-otai nii.. penuh motivasi.. dan macam-macam benda aku blaja dari otai nii

Al kisah ceritanya.. mereka berdua nii.. sebenarnya dulu-dulu bisnes partner.. masa mereka muda-muda.. banyak laa mereka beli tanah.. beli rumah.. beli kedai.. pendek kata..  banyak laa mereka invest kat hartanah

Jadi bila semua dah berumur sekarang nii.. masing-masing nak pecahkan hak masing-masing.. supaya tanah-tanah tadi.. bole dibagi kat anak-anak mereka… dan sebahagiannya…. mereka cadang nak wakafkan untuk kebajikan

Adoi.. bersentuh aku beb.. insaf aku kejap.. he he.. sebab selama nii.. aku sibuk beli tanah sana.. beli tanah sini.. tamak tamak tamak.. he he.. tapi Hj S & Hj J buat sebaliknya.. dia orang sibuk nak wakaf tanah lak

Bak kata Hj S.. “sekarang nii.. kita duk atas tanah Zal.. bila kita mati nanti.. kita duk dalam tanah.. jadi jangan laa tamak-tamak.. kalo kita ada rezeki lebih.. kasi sedekah.. kasi wakaf Zal..”

Bila aku tengok.. mereka penuh semangat.. bagi motivasi kat aku.. apa lagi.. aku pun tanya laa.. apa rahsia kejayaan mereka.. kalo-kalo mereka bole syer ngan aku…

Mereka pesan :

1. Kalo kita nak kaya Zal.. setiap hari.. kita mesi tengok akaun kita.. sekarang lagi laa senang.. ada internet.. hari-hari bole tengok maybank2u.. tengok berapa income kita.. perbelanjaan kita… asset kita.. liability kita..

2. Bila kita ada rezeki lebih.. kasi sedekah.. jangan kedekut.. jangan tamak..  sebab Allah yang bagi kita rezeki

3. Jangan simpan duit.. tapi invest.. terutama kat hartanah.. beli rumah.. jaga rumah tuu.. kasi sewa.. jaga penyewa.. kalo ada orang nak beli.. kalo untung.. kasi jual.. dan duit untung tadi.. beli property lain.. dan ulang proses nii banyak kali Zal.. Insyaallah boleh Berjaya Zal

Bestkan mereka nii.. dah laa kaya.. pastu dermawan lak tuu.. best best..

Ok laa.. bye bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

KAYAKAN AKU SEPERTI MANA.. KAYANYA ABDUL RAHMAN BIN AUF

Semalam aku ada meeting ngan Ustaz H.. best sangat bincang ngan Ustaz nii.. ini Ustaz bukan sebarang Ustaz broo.. ini Ustaz banyak tanah.. he he he

Selain kami discuss pasal tanah-tanah Ustaz.. yang nak pecah geran.. ada yang nak develop buat bungalow.. ada lak yang nak jual.. ada banyak benda lain yang aku blaja dari Ustaz nii

Bila aku tengok.. Ustaz nii banyak tanah.. dan tak jemu-jemu galakkan aku.. invest kat hartanah.. jadi aku pun tanya laa.. kalo bole Ustaz syer apa rahsia kejayaan dia?

Kata Ustaz.. dia terlibat ngan hartanah nii.. ngan invest kat rumah landed dulu.. single storey.. dia beli.. kasi sewa.. pastu jual.. dapat untung dari rumah tadi.. beli rumah lain.. kasi sewa.. pastu jual.. dan seterusnya

Tapi sekarang nii.. dia lebih focus pada tanah.. beli tanah.. kasi pecah lot.. buat lot bungalow.. pastu kasi jual

Selain tuu.. Ustaz pesan..

Kalo Fizal nak mewah dunia.. mewah akhirat dan dipanjangkan umur.. solat jemaah.. bangun malam.. dan berdoa

“ Ya Allah.. aku mohon kepada mu.. sekiranya aku ini layak menjadi kaya Ya Allah.. Ko kayakan lah aku.. seperti mana kayanya Abdul Rahman bin Auf”

Trima kasih Ustaz.. atas nasihat Ustaz tuu.. Insyaallah saya ingat pesan Ustaz

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN