Terkejut aku.. sebab semalam.. bila kita bincang.. pasal beli tanah, tapi tak buat pindah milik.. kesannya ramai betoi.. yang ada masalah tanah cam nii

Dan salah sorang yang jumpa semalam.. adalah abang A.. Al kisah ceritanya.. dulu-dulu abang A nii.. ada beli tanah 10,000kp kat Semenyih.. ngan harga RM30K

Tanah nii cantik betoii.. berdepan jalan utama.. dan lokasi memang strategic gila laa..

Tanah nii.. luas asal dia.. sekar jee.. kategori lak.. kategori pertanian.. disebabkan tanah nii masih lagi kategori pertanian..  jadi proses pindahmilik ..  dari nama tuan tanah asal kepada nama abang A.. tak bole dibuat..

Pastu lak.. sebagai tanda pembelian tanah nii.. mereka buat agreement surat sekeping jee broo.. penjual sign.. pembeli sign.. tak dee mati stamp.. tak de saksi.. bahaya bahaya

Lebih cemas lagi.. sekarang nii.. tuan tanah asal asyik keluar masuk hospital jee.. kalo berlaku apa-apa kat tuan tanah.. susah mau cakap laa.. betoi takk?

Apa pun.. alhamdulilah sangat.. sekarang nii.. abang A dah sedar dah.. dia nak kasi selesai ini barang.. tak mau lagi main agreement2 cam nii lagi

Pasni dia cadang nak kasi tukar syarat tanah nii.. dari kategori pertanian jadikan bungalow.. pastu buat pindah milik sebahagian tanah.. dari nama tuan tanah asal kepada nama dia.. pastu kasi pecah geran..

Tuan tanah asal dapat 1 geran.. abang A dapat 1 geran.. habis cerita.. walaupun dari segi kos tuu.. agak mahal sikit.. proses nak tukar syarat.. kena bayar premium.. dan macam-macam lagi nak kena bayar

Tapi bagi aku laa.. apa laa sangat kos-kos tuu… berbanding nilai tanah yang abang A dapat.. dan hak abang A atas tanah tuuu..

Bila ada geran individu nii.. kita bole buat macam-macam.. nak charge kat bank bole.. nak jual senang.. nak pajak bole.. tak gaduh pasal sempadan dan macam-macam lagi laa..

Jadi.. kalo korang, company korang atau family korang.. ada masalah tanah cam nii.. bagus kasi selesai laa.. jangan tangguh-tangguh.. jangan terhegeh hegeh.. kasi selesai cepat

Ok laa frenn.. bye bye    

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN