Archive for August, 2010

BERITA GEMPAR

Semalam kita orang ada berita gempar.. sebab semalam kereta partner aku.. kereta Jepun dia..  kena curi daa… ayoo macam-macam benda laa sekarang nii.. posa-posa pun.. dia orang bole hentam curi gak

Alkisah ceritanya..semalam… subuh-subuh lagi.. partner aku call aku.. dia bagi tau.. yang kereta dia hilang… ayooo bikin aku terperanjat berukk oo

Mana tak nya.. dia park kereta dalam porch.. rumah lak berpagar.. pagar lak pagar auto.. pastu pagar tuu dia solex lagi.. kereta lak dia kunci bebaik.. siap kunci stereng lagi

Tapi kalo dasar pencuri.. pencurik gak ekk.. kita kunci macam mana baik laa.. kalo dia nak rompak.. dia angkut gak.. dia tak kira punya.. jadi bila si partner aku nii bangun pagi.. sedar-sedar.. pintu gate dah terbuka.. pastu kreta hilang sudah.. ayooo sedih sedih

Dan semalam lak.. kreta aku lak accident.. habis kemek bonet depan.. plat patah.. bumper jatuh.. agak teruk gak.. ayooo.. aku ingat.. nak kasi dia pinjam kreta aku.. last-last .. kreta aku masuk workshop daa.. he he he..

Aku park kreta baik jee.. elok jee.. tapi ada satu mamat nii.. dia gostan kreta.. main gostan jee.. tak pandang belakang.. jadi sudah hamtam kreta aku

Ini kira kebetulan laa.. sorang hilang kreta.. sorang lagi.. kreta kemek.. he he he.. cabaran Ramadhan ni broo

Jadikan.. aku cadangkan sangat.. sapa-sapa yang ada kreta tuu.. korang jaga laa bebaik kreta korang tuu.. tak kisah laa.. kreta apa pun.. kasi jaga bebaik.. bila tak dee kreta.. susah broo.. nak gerak susah

Instolmen  bulan-bulan nak kena bayar.. tapi kreta tak dee.. pastu kalo kreta tak jumpa.. baru bole claim ngan insuran.. lambat tuu.. pastu  nak kena beli kreta baru lagi.. nak bayar down payment lagi..  ayoo leceh daa

Jadi.. jaga laa kreta korang.. macam mana korang jaga diri sendiri.. he he he

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JANGAN GADUH-GADUH.. MALU BANGSA LAIN TENGOK

Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. pasal tanah pusaka lagi.. sebab sejak kebelakangan nii.. aku banyak sangat kes.. yang libatkan tanah pusaka.. yang gaduh sini.. gaduh sana… iskkk.. iskkk… malu daa

Yang bestnya.. tanah dia orang nii kecik jee.. tapi gaduh tak ingat broo.. tak bertegur adik beradik.. sampai berpuluh tahun.. bila raya lak.. tak datang rumah.. ayooo.. apa nak jadi laa nii..

Bangsa lain.. dia orang dah lama develop tanah mereka.. buat housing laa.. buat lot bungalow laa.. ada tuu.. bikin kilang lagi.. macam-macam projek.. dia orang buat..

Tapi orang kita.. masih lagi.. pusing-pusing tang tuu gak.. tak selesai-selesai masalah tanah.. bukan setakad tak selesai.. tapi bawak sampai masam-masam muka lak tuu.. adooiii

Bagi aku laa.. aku syorkan sangat.. kalo kita nak selesaikan masalah tanah nii.. kita jangan kelam kabut broo.. kita urus satu persatu

Kalo perlu kita lantik lawyer.. untuk bantu kita uruskan harta tadi.. kita kasi lantik jee.. brapa sangat laa kos lawyer tuu.. berbanding nilai harta yang kita dapat broo..

Kalo kita susah sangat.. nak bahagi-bahagi harta tadi.. kita rujuk Al-Quran.. ikut faraid.. bahagi elok-elok harta tadi..

Tak pun.. pergi la AMANAH RAYA.. mintak nasihat dari dia orang nii.. pastu minta dia orang bantu.. Insyaallah bole selesai punya

Aku percaya.. kalo laa semua tanah-tanah orang Melayu nii.. semua diurus bebaik.. tak dee lagi.. satu geran banyak tuan.. aku percaya.. orang Melayu nii ramai yang kaya-kaya broo

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

LU MAU.. LU BILI

Baru-baru nii.. aku ada uruskan beberapa kes tanah Aunty L.. Nyonya nii ada banyak tanah laa.. terutama area Banting dan Balakong.. saiz tanah dia.. kecik-kecik jee.. ada yang 3 ekar.. 5 ekar.. tapi banyak geran ooo..

Dulu-dulu.. si nyonya nii.. dia niaga sayur jee kat pasar.. dia tanam sendiri.. jual sendiri.. duit untung jual sayur tuu.. dia kumpul-kumpul.. pastu beli tanah.. asal ada untung lebih jee.. dia mesti beli tanah

Sekarang nii.. nyonya ni dah pun umur 81 tahun ooo.. tua sudah.. tapi dia.. bukan tua sebarang tua bro.. tapi tua banyak harta.. he he he

Bila dah tua –tua nii.. dia cadang.. nak jual semua tanah-tanah dia.. kat anak-anak dia sendiri.. banyak pandai ooo ini orang tua.. lantik jurunilai lagi.. suruh jurunilai buat valuation report dulu..

Pastu berdasarkan dari nilaian yang dapat.. baru dia jual kat anak-anak dia.. mana-mana anak nak tanah.. bole beli dari dia.. ngan harga diskaun 50%..

Aku suka konsep nyonya nii.. “dia mau.. dia bili.. lu mau.. lu bili.. baru adil maa…”

Benda-benda cam.. jarang-jarang aku jumpa kat keluarga Melayu.. banyak mak bapak Melayu.. lebih suka bagi free jee.. harta dia orang kat anak-anak..

Bila anak-anak dapat barang free nii.. pastu tak pernah rasa susah lak.. apa lagi.. anak-anak cepat lupa broo.. anak-anak belasah jual jee harta tadi..

Bukan tuu jee.. ada lak.. yang gaduh adik beradik broo.. tanah sekangkang kera jee.. tapi gaduh berpuluh tahun.. ayooo

Jadi aku rasa laa.. bagus gak.. kita sama-sama ambik ikhtibar dari cerita nyonya tua nii.. kasi seksa sikit anak-anak kita.. kalo nak harta.. kena usaha.. no more.. free free.. he he he

Kalo laa si nyonya tua nii.. yang tak sekolah pun.. pandai urus tanah mereka.. tak kan kita tak bole kuuuttt? renung renungkan

Ok laa broo.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN