Archive for September, 2010

RAHSIA KAYA TERBONGKAR – PART 2

Bila korang dah paham.. apa maksud kaya.. hari nii lak.. aku nak syer ngan korang.. pasal macam mana nak blaja ilmu kaya.. setahu aku.. ilmu kaya nii.. tak pernah pun kita blaja.. samada kat sekolah atau pun kat universiti

Akibat dia.. bila kita besar.. bila kita dah start keja.. masing-masing terabe-raba broo.. tak tau macam mana nak blaja ilmu kaya nii..  seolah-olah nak jadi orang kaya nii.. kita rasa.. macam satu benda yang pelik.. yang ajaib..

Lebih malang lagi.. kita orang Islam nii.. kita rasa tak konfiden.. yang kita gak bole kaya.. macam mana kayanya bangsa lain..  konfiden level tuu hilang broo

Jangan macam tu kekawan.. percaya lah.. kita gak boleh kaya macam mana kayanya bangsa lain.. kita bole hebat.. macam mana hebatnya bangsa lain.. malah.. kita lagi special.. kita boleh dekat..  lebih dekat dengan Allah

Hasil penelitian aku.. aku setuju ngan teori Robert Tiyosaki.. kalo korang nak blaja ilmu kaya.. korang main game CASHFLOW101, CASHFLOW202..

Korang beli board game nii.. main game nii banyak kali.. Insyaallah.. ilmu kaya tuu.. ada dalam game nii.. jangan jemu main game nii.. main main dan terus main.. korang buat group korang.. main game nii seribu kali pun tak pee.. kasi main

Pada waktu yang sama .. korang beli CD Robert Tiyosaki gak.. korang dengar CD dia.. dengar banyak kali.. nak pergi kerja korang dengar.. kat opis korang dengar.. nak tido pun dengar.. pendek kata.. kasi dengar laaa

Pastu tambah lagi.. beli buku-buku Robert Tiyosaki.. baca lak buku-buku dia.. sebab bila korang dengar CD Robert.. pastu baca buku dia.. ilmu yang korang dapat.. korang bole apply terus.. masa main game tuu..

Maksud aku.. kita dengar.. kita baca.. kita praktik.. pastu korang buat penilaian.. macam mana pencapaian korang

Pada waktu yang sama.. korang beli gak CD-CD agama.. tak kisah Ustaz mana pun.. USTAZ SHAMSURI bole.. USTAZ KAZIM bole.. asalkan CD agama.. yang bagi talk pasal kebesaran Allah.. hebat Al Quran.. sejarah Rasululluh dan para sahabat.. kasi beli CD-CD nii.. kasi dengar..

Berapa sangat laa harga CD-CD nii broo.. berbanding ilmu Allah tuu

Aku cadangkan.. setiap hari.. korang dengar 1 CD Robert.. pastu dengar 1 CD Ustaz.. pastu korang main game CASHFLOW101.. ulang benda nii banyak kali.. ulang ulang ulang dan terus ulang

Korang mulakan ngan benda simple nii dulu.. blaja ilmu kaya dulu.. tak yah buat apa-apa pun..  main jee dulu

BERSAMBUNG…

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

RAHSIA KAYA TERBONGKAR

Aku rasa.. bagus aku syer benda nii.. ngan kekawan semua.. yelaa kita nii sesama muslim.. terlibat lak dalam pelaburan hartanah.. jadi bagus gak kita paham.. apa tuu kaya?

Aku suka gak kaji benda nii.. aku nak paham.. apa maksud kaya.. kaya nii apa benda? Bila dikatakan kita nii kaya?

Benda nii mutahak broo.. sebab kalo kita tak tahu.. nanti kita jadi meraban.. asyik sibuk duit duit duit jee.. nanti yang kita kejar tak dapat.. yang kita kendung berciciran

Macam mana yang korang tahu.. aku nii suka sangat main game CASHFLOW101.. game nii diasaskan oleh Robert Tiyosaki.. bukan setakad game jee aku ada.. aku gak beli semua buku-buku dan CD CD Robert

Selain tuu.. aku gak buat kajian.. dari penulis-penulis lain.. macam Tim allen.. Coren.. Wallace D Wattles.. Tony Wolf.. Donald Trump dan banyak lagi laa

Bukan tuu jee.. aku gak kaji.. ayat Al Quran.. terutama dalam surah Yusuf dan surah Al Rahman.. dan bebarapa hadith Rasulullah

Hasil kajian aku setakad ni.. aku boleh simpulkan.. yang kaya nii adalah..

“Bila kita ada perasaan benar-benar takut pada Allah.. dan pada waktu yang sama.. pasif income kita lebih dari perbelanjaan kita.. maka pada waktu tuu.. kita adalah kaya”

Bagi syarikat atau organisasi lak

“Bila kita ada perasaan benar-benar takut pada Allah.. dan waktu yang sama.. kita ada rezab tunai selama 7 tahun.. maka pada waktu tuu.. syarikat kita adalah kaya”

Maksud aku macam nii.. katakan company kita.. belanja setiap bulan dalam RM100,000.. nak bayar gaji.. kereta.. ofis dan lelain..

Jadi kita kena ada RM100,000 x 12 bulan x 7 tahun = RM8,400,000.. Pastu kita darabkan ngan 10% lagi inflasi.. 10% x RM8,400,000 = RM840,000..

Jadi kalo kita ada.. RM8,400,000 + RM840,000 = RM9,240,000 .. maka company kita.. kaya sudah.. rezab tunai nii.. mampu bayar gaji staff kita.. sekali pun dalam tempoh 7 tahun tuu.. kita tak dee projek.. tapi kita mampu dan bole bertahan

Ok laa kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JOM TT.. JOM TEH TARIK.. KITA LEPAK-LEPAK

Suka aku war-warkan kat kekawan semua.. malam nii.. kita ada TT kat Doll Tomyam Kajang.. kat area jalan lama Cheras Kajang.. kat Simpang Balak

Jadi sapa-sapa yang free malam nii.. jom laa kita lepak-lepak.. borak-borak.. kenal-kenal.. jom kita eratkan silaturahim

TT nii bermula jam 930 malam.. sampai laa subuh… he he he..

Ok laa.. jumpa malam nii.. Salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

BILA PASIF INCOME DAN AL QURAN DIKOMBAINKAN

Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. cerita pasal kawan.. kawan nii ada macam-macam broo.. kawan ketawa ada.. kawan sedih pun ada..

Bukan tuu jee.. hebatnya pengaruh kawan nii.. sampaikan kalo kita nak tengok.. sapa kita nii.. tengok laa.. 6 orang kawan.. kawan yang paling kita rapat.. pastu otomatik.. kita bole kenal siapa diri kita.. uyoo hebatkan “kawan” nii..

Alkisah ceritanya.. baru nii.. aku call Saudara S.. dia nii.. schollmate aku dulu.. dan bukan apa pun.. kita orang borak-borak kosong jee..selain tuu.. aku nak ucap terima kasih banyak-banyak.. sebab dia nii laa.. yang kenalkan aku.. ngan CD CD agama

Sebelum nii.. aku pinjam dia punya jee.. habis dengar aku hantar.. tapi lama-lama..  jadi syokk broo

Yang seronok tuu bukan apa.. segala masalah yang kita rasa.. masalah yang kita hadapi.. bole terjawab.. ngan dengar ceramah-ceramah nii.. Allah hu akbar

Korang nak tahu.. sebelum nii.. aku selalu bincang pasal pasif income kan.. pasal tanah.. pasal investment.. financial IQ.. kita bncang.. sebab kita betoi-betoi paham benda nii.. pastu kita kata Robert Tiyosaki hebat laa.. Donald Trump number one laa.. barat nii kira power laa..

Tapi bila Si Ustaz sorang nii bagi talk.. cerita kisah nabi Yusuf.. dan surah Al Rahman jee.. bersama hadith hadith Rasulluh.. ngan sikit huraian jee.. uyoooo baru sedar broo.. Al Quran tuu.. jauh lebih ke depan… cerita dia betoi-betoi detail.. berbanding mat-mat salleh nii.. hebat broo.. hebatttt.. takjubbbb aku broo.. touching betoi laa.. masya allah

Dan bila kita kombainkan.. antara penemuan mat salleh nii.. Robert Tiyosaki ngan Al Quran (surah Yusuf dan surah Al Rahman).. korang bole rasa broo.. dia punya aura.. dasyattt broo.. betoi-betoi dahsyaaatttt.. apa yang dikatakan syurga dunia.. syurga akhirat tuu

Dan hari nii.. aku betoi-betoi percaya.. misi kita.. nak ajar masyarakat Islam.. teknik kaya.. beriman.. dermawan.. hebat dunia.. hebat akhirat.. dah pun terjawab.. dan insyaallah aku akan syer ngan kekawan semua benda nii

Trima kasih banyak-banyak.. kat saudara S.. kekawan blog semua.. yang tak henti-henti berdoa.. dan insyaallah..  aku dalam usaha nak jumpa sorang ustaz nii.. Insyaallah pastu nanti.. aku syer ngan korang output dia ..

Ok laa.. salam semua

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

TAK TRY.. TAK TAHUU

Sejak dua menjak nii.. aku selalu fikir.. mengapa laa kita takk ada.. satu system yang kemas.. yang boleh ajar kita.. terutama orang Islam nii.. untuk jadi muslim beriman, kaya dan dermawan

Maksud aku.. kita nak lahirkan kumpulan muslim.. yang bagus peribadi dia.. sembahyang 5 waktu berjemaah.. awal pagi baca Al-Quran.. setiap pagi bersenam.. solat dhuha tak lupa.. setiap hari lak.. mereka luangkan masa.. untuk dengar pasal Islam.. sebelum tido baca Al-Quran.. dan tengah malam lak.. bangun untuk qiamulail

Pada waktu yang sama.. kumpulan nii paham financial.. mereka bole buat analisis pelaburan.. maklumat tadi bole disyer bersama.. dan akhirnya mereka ada pasif income yang bagus.. pelaburan yang bagus-bagus..

Bila mereka capai pasif income yang stabil.. mereka lak.. bole bagi sedekah.. sumbangan untuk islam.. bukan tuu jee.. tapi bole ajar lak teknik tuu.. pada kekawan yang lain

Uyoo.. sapa-sapa bole ajar.. bole create system nii.. pastu bole ajar ngan cara paling sempoi.. baguus sangat beb.. benda ni ada market besar beb

Aku amat percaya.. semua orang pun nak jadi macam nii.. hidup yang seimbang kan.. dunia ada.. akhirat pun ada..

Aku nampak.. nak capai benda nii.. kita perlukan sikit perbincangan.. alim ulama.. ustaz-ustaz kena duduk semeja.. bentuk satu modul peribadi muslim.. pastu buat CD dan buku-buku.. cerita hebatnya ekonomi Islam.. hebatnya Al Quran

Pastu pakar ekonomi lak.. kena ajar kita.. macam mana nak buat anaslis pelaburan.. ngan cara paling sempoi.. cara paling simple

Pastu gabungkan ngan game cashflow101, cashflow202.. catur bistari.. monopoli.. ajar lak ngan cara bermain.. ayooo.. mesti syoookk beb

Kalo laa KUMON.. SMARTREADER..bole buat.. tak kan kita tak bole koott

Jadikan.. aku seronok sangat.. nak buat benda nii.. nak cuba create sistem nii.. tak try.. tak tau beb.. tapikan aku perlukan bantuan korang.. ada kee sapa-sapa sudi bantu aku nii?

ok laa kekawan.. salammm..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JANGAN SAMPAI.. NASIK DAH JADI BUBUR

Semalam abang H call aku.. dia bagi tau.. yang semua jiran-jiran dia.. jiran sebelah kiri kanan dia.. semua masam muka ngan dia.. sebab dia ada bertengkar sikit ngan jiran-jiran tuu.. jadi dia rasa serba salah laa pulak.. dan rasa macam tak best laa pulakk

Benda nii berpunca.. baru-baru nii.. Abang H ada beli tapak rumah.. tapak lot bungalow laa.. jadi bila semua urusan jual beli tanah tuu selesai.. apa lagi.. dia terus pacak rumah

Masa proses nak bina rumah tuu.. kan kita kena buat zink penghadang kat sempadan tanah kita tuu..  supaya orang luar.. tak bole masuk tapak pembinaan

Apa berlaku.. jiran kiri kanan dia sudah complain.. bagi tau yang zink penghadang tuu.. sudah buat dalam tanah jiran-jiran tuu.. tapi abang H dan pihak kontraktor.. buat tak pooott jee benda tuu.. selamba badak jee dia

Jadi benda tuu berlarutan laa.. sampai kan kat masjid pun sekarang nii.. mereka masam-masam muka sudah.. masyaallah

Sekarang nii.. rumah abang H dah 90% nak siap dah.. tinggal nak buat pagar jee lagi.. jadi sebelum buat pagar tuu.. abang H mintak aku ukur dulu sempadan tanah dia betoi-betoi.. dan dia tak mau lagi.. gaduh-gaduh sudah..

Pastu dia mintak.. aku jadi orang tengah lak tuu.. tunjukkan sempadan-sempadan tuu ngan jiran-jiran dia

Brapa sangat laa kos ukur tuu broo.. berbanding masam-masam muka yang kita terima.. lot bungalow kita mampu beli.. rumah mahal kita mampu buat.. tak kan ukur tak bole buat kot…?

Jadikan.. aku syorkan sangat.. bagi sapa-sapa nak buat rumah tuu.. kasi ukur laa dulu tanah korang tuu.. pastikan betoi-betoi sempadan tanah korang tuu dulu.. baru bikin rumah..baru senang broo

Ok laa.. bye bye.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN