Archive for October, 2010

JALAN JALAN.. PERGI SEMINAR

Semalam aku berpeluang.. pergi seminar Dr Azizan kat Wisma MCA Jalan Ampang.. bersama-sama ngan aku semalam.. Saudara Hanan, Saudara Kayzen, Saudara Syafiq dan Saudara Solihin

Kita orang berlima.. dengar talk Dr Azizan pasal marketing power.. ayoo best ooo seminar nii.. bagi aku laa.. sapa-sapa yang buat bisnes tuu.. wajib korang pergi seminar nii.. alaaa tak mahal pun.. kalo pergi dengan group.. baru RM60 sorang jee

Apa laa sangat RM60.00 tuu broo.. berbanding ilmu marketing yang korang dapat.. dan lebih penting lagi.. korang boleh dengar, bole belajar.. dari orang.. yang betoi-betoi expert marketing

Dan aku percaya.. kita yang terlibat ngan inbesmen hartanah nii.. beli rumah jual rumah.. beli tanah jual tanah.. bagus korang datang seminar nii.. percaya laa.. berbaloi-baloi broo

Sebelum terlupa.. bagi sapa-sapa yang belum add aku kat FACEBOOK tuu.. kasi add aa.. korang bukak FB aku.. buka kat FACEBOOK BADGE tuu.. korang add aku jee.. sonang jee broo… add aaa.. jangan tak add.. he he he

Ok laa kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

TANAH RENDAH PUN.. BOLE BIKIN WANG BROO

Hari nii.. aku nak bincang sikit.. pasal topografi tanah.. tanah nii broo.. ada macam-macam.. ada yang rata.. berbukit sikit.. berbukit banyak.. tahap gunung pun ada

Tuu crita tanah tinggi laa.. ada lak tanah yang berpaya.. bergaung.. berlembah.. macam-macam ada broo

Cuma aku perhatikan.. kadang-kadang tuu.. aku heran broo.. macam klien aku sorang nii.. Si Mr W nii.. bagi laa.. tanah yang macam mana pun kat dia.. tanah gunung kee.. tanah lembah kee.. mesti tanah dia.. bole develop punya broo.. nilai naik kaw kaw punya broo

Al kisah ceritanya.. dulu Mr W nii.. ada beli sebidang tanah nii.. tanah tuu kat Semenyih.. luas tanah tuu dalam 5 ekar.. dia cadang.. lepas dia beli tanah tuu.. dia nak develop tanah tuu.. nak bikin kilang

Sebelum dia beli tanah tuu.. dia mintak aku semak dulu.. topografi tanah tuu.. jadi aku pun.. hantar laa juruukur  aku.. ukur tanah tuu.. ukur punya ukur.. dan aku dapati.. tanah tuu.. agak berpaya broo.. pastu paling tak best..  rezab jalan dia.. lebih tinggi berbanding tanah yang dia nak beli

Kalo aku laa.. mesti aku tak mau tanah nii.. tak cun broo.. rezab jalan lebih tinggi berbanding tanah kita tuu.. tapi Si Mr W sebaliknya laa pulak..dia mau beli tanah tuu.. mati-mati dia mau

Dan hari nii.. ayooo cun sudah tanah dia broo.. kilang dia siap sudah.. nilai tanah.. mesti naik juta-juta brooo.. ayoooo.. meleleh air liur broo

Ok laa.. layan gambar-gambar niii.. tanah rendah pun.. bole bikin wang broo

Ok laa.. Salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL

SANA MASJID MANYAK KERETA BUSAT OOO..

Semalam aku ada meeting ngan Mr M kat Subang Jaya.. mula-mula tuu.. kita orang bincang pasal tanah tanih.. last-last menyimpang benda lain broo.. he he he

Satu benda.. yang aku rasa.. bagus aku syer ngan korang semua.. iaitu pasal kereta.. benda nii dah banyak kali aku jumpa.. aku rasa semalam jee.. dah kali ke-5.. klien-klien aku pesan.. benda yang sama kat aku

Mereka pesan.. “Fizal, pegi sana masjid laa, dia punya olang aa.. semua pakai kereta busat-busat.. Merc ada.. BMW ada.. pegi sana laa.. buat network sana.. manyak sinang oo carik wang”

Kalo sebelum nii.. aku anggap benda nii.. macam gurau jee.. tapi bila banyak kali aku jumpa.. macam pelik laa pulak

Sebab yang bagi nasihat nii.. bukannya Muslim.. bukan nya orang Melayu.. bukannya Muhammad.. bukannya Ahmad.. tapi orang-orang Cina broo.. orang bisnes nii

Aku percaya.. mesti mereka nampak potensi masjid kita broo.. selain masjid tuu tempat sembahyang.. tempat beribadah.. masjid gak tempat bina network.. rangkaian sesama muslim broo

Kalo laa bangsa lain.. bole nampak potensi masjid kita.. kita nii macam mana broo?

Jom fikir-fikirkan

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JALAN-JALAN BAWAK FAMILY

Semalam.. aku ada meeting ngan Hj S kat Bangi.. kalo sebelum nii.. aku selalu jumpa klien.. samada kat opis atau kat cafe.. tapi semalam.. lain sikit broo.. kita orang meeting kat masjid lak.. he he he

Al kisah ceritanya.. aku seronok sangat tengok.. modus operandi Hj S ngan ahli qariah dia.. apa yang Hj S buat.. sekarang nii.. dia start beli tanah-tanah sekitar kawasan Bangi, Teras Jernang, Abu Bakar Naginda dan lain-lain

Hj S nii.. dia carik tanah-tanah yang bermasalah.. kalo tanah tuu tak dee masalah.. dia tak mau beli.. he he he..

Tanah Rezab Melayu.. yang satu geran yang banyak tuan.. pastu Hj S ngan ahli qariah dia.. beli tanah-tanah nii.. beli cash lak tuu broo

Kalo laa tuan tanah asal tadi ada 10 orang.. Hj S akan kumpul lak.. 10 orang ahli qariah dia.. syer-syer beli tanah nii.. bila dah beli.. dia orang pun buat laa proses pindah milik

Bila selesai proses pindah milik.. Hj S buat proses pecah geran lak.. supaya setiap ahli qariah tadi.. investor tadi.. bole dapat geran individu.. bila dah ada geran individu.. nilai tanah tadi.. dah jadi lain broo.. mahal sudah broo

Yang best tuu.. bole kata.. setiap minggu.. ada jee info tanah yang Hj S dapat.. pastu dia orang fax / email  kat aku.. jadi aku kena laa buat laa sikit analisis.. terutama dari segi teknikal.. pastu aku bagi laa nasihat apa yang patut

Setakad nii.. alhamdulilah sesangat.. dah 3 projek mereka.. dah pun berjaya broo.. dan yang akan datang nii.. banyak lagi oooo

Jadi aku nampak.. untung sangat buat benda nii.. beli tanah bermasalah.. beli syer-syer.. untung ramai-ramai.. best broo

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

LAGI BANYAK MAIN.. LAGI BANYAK IDEA BISNES

Hari nii.. semua budak-budak aku.. satu opis.. dia orang dah pun bertolak.. pergi bercuti.. ayoo bestnya.. tinggal laa aku sorang-sorang jee.. kat opis nii.. he he he

Lepas Solat Jumaat nanti.. baru aku and family.. nak bertolak lak.. ke destinasi yang dituju.. he he he.. asyik kerja jee.. sekali sekala.. kena gak bercuti beb.. he he he.. kasi segarkan minda sikit.. cuti-cuti kali nii.. kita orang pergi Pahang broo

Boring-boring lepak kat opis nii.. tak tau nak buat apa.. apa lagi.. aku pun layan laa main CASHFLOW101.. sorang-sorang pun jadi broo.. he he he

Aku main sejam jee.. tapi sempat laa layan 14 game.. best ooo.. main kejap jee.. dah keluar Rat Race.. kejap jee keluar Rat Race.. syokk syokkk

Yang best tuu.. aku pakai rekod diri aku sendiri.. tak sangka lak.. dalam tempoh sejam jee.. aku bole keluar 14 kali Rat Race

Pastu.. setiap kali keluar Rat Race.. aku catatkan kat dalam buku note aku.. macam mana aku bole keluar Rat Race tadi.. dan dari situ.. aku buat analisis sikit.. supaya mudahkan aku nak bertindak..  nak gandakan lagi.. pasif income aku

Jadi kesimpulan main game untuk hari nii.. dari 14 kali main game nii.. aku dapati.. 9 kali aku keluar Rat Race.. disebabkan investment aku kat property.. dan 5 kali lak.. disebabkan invest kat bisnes.. jadi.. pasni aku kena lebih focus kat hartanah nii.. invest kuat sikit.. he he he

Ok laa kekawan.. salamm

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN