Archive for November, 2010

ADA DUIT SIKIT, BELI EMAS…. ADA EMAS BANYAK, BELI TANAH

Cuti hujung minggu baru nii.. aku banyak sangat meeting.. ramai betoi jumpa klien.. ada yang nak pecah geran.. ada yang nak upgrade tanah.. ada yang nak ukur sempadan..  macam-macam beb

Sibuk-sibuk pun.. aku tetap luangkan masa untuk membaca beb.. apa orang kata.. membaca jambatan ilmu.. he he he

Korang layan.. gambar buku-buku yang aku baca..

Untuk makluman korang.. sekarang nii.. aku tengah explore pasal emas nii.. blaja macam mana nak invest emas.. buat duit ngan emas.. jual beli emas dan lelain.. Seronok gak paham pasal emas nii.. sebab invest emas nii.. benda yang simple jee.. tapi syoookk beb.. kalo paham

Dan bukan tuu jee.. ghairah punya pasal..  nak paham pasal emas nii.. malam tadi.. aku pergi seminar emas lak kat Seremban.. Si Syukur dan Si Pokli bagi talk.. memang best beb.. simple tapi padat

Aku mula  tertarik kat emas.. bila aku tengok klien aku Si Hj N nii..dia suka sangat beli emas..

Hj N nii kontraktor.. jadi banyak laa projek dia dapat.. buat renovation laa.. supply barang laa.. macam-macam

Apa yang Si Hj N nii buat.. bila dia dapat payment jee..  untung projek jee.. dia mesti beli emas.. simpan emas.. dan kalo dia nak pakai duit lak.. dia pajak jee emas tadi.. dia pusing cashflow dia.. macam tuu.. kalo ada untung lebih lagi.. dia beli tanah lak

Kalo sebelum nii.. Hj N selalu bagi tau..”simpan emas.. simpan emas Zal.. emas nii magnet rezeki..”

Tapi hari nii Hj.. saya dah betoi-betoi paham dah.. apa yang Hj maksudkan.. trima kasih Hj.. sebab ingatkan saya.. tq tq

Ok kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JALAN-JALAN.. CARIK TANAH

Hujung minggu lepas.. aku ada site visit.. kita orang gi tengok tanah area Beranang sana.. bukan apa.. ramai sangat orang kata.. area tuu nak naik.. banyak pemaju perumahan nak datang sana.. nak buat projek area sana

Bila dengar soksek soksek macam tuu.. aku apa lagi.. try laa tengok tanah area sana..  mana laa tau.. kalo ada rezeki.. ada tuan-tuan tanah.. yang nak jual murah-murah.. bole laa aku beli

Ayoo tanah sekarang nii.. mahal laa.. nak beli sekar pun tak mampu sudah.. aku perhatikan area sini.. ramai yang nak jual.. sekar dalam RM200K.. tuu tanah rezab melayu tuu.. kalo freehold.. lagi laa mahal beb

Syok kan main tanah nii.. nilai tanah.. sentiasa naik jee.. lebih-lebih lagi.. kalo lokasi tanah kita tuu.. lengkap ngan semua kemudahan.. ada hiway.. bank.. hospital.. lagi laa cepat naik beb

Bukan tuu jee.. mana laa tau.. kalo kita ada tanah.. dan tanah kita tuu.. sebelah housing projek kee.. sebelah kilang kee.. yang impek dari projek dia orang tuu.. bole bikin.. nilai tanah kita naik beb

Dan paling best.. bagi sapa yang main tanah.. kita bole upgrade tanah kita tuu.. dari pertanian kepada bangunan kediaman.. dari pertanian kepada industry.. ayoo ini benda banyak syokkk ooo

Sebab ramai orang Cina.. mereka kaya.. sebab mereka main.. upgrade-upgrade tanah nii beb.. beli tanah.. pastu upgrade buat kilang.. pastu charge kat bank.. mintak loan kat bank.. bila mereka ada modal.. mereka invest benda lain.. beli tanah jual tanah… beli kedai jual kedai.. macam-macam beb

Ok laa.. broo.. layan gambar kat bawah nii

Salam broo

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

ROBOHNYA ASRAMA KITA ORANG

Pagi semalam aku ada meeting kat Kajang.. kita orang bincang.. pasal nak ukur sekolah.. bincang punya bincang.. baru aku perasan.. kesannya klien aku (saudara L) nii.. mintak aku ukur..  asrama sekolah aku dulu daa..

Adoii..bila aku sampai kat site.. terperanjat beruk aku dibuatnya..  dah roboh daa asrama aku dulu.. korang layan gambar asrama aku nii.. he he he

Nii laa asrama kita orang dulu.. kat sini laa..  kita orang tinggal.. main kat sini.. belajar kat sini.. mandi kolam.. huru hara kat sini.. he he he.. kalo diingat-ingat.. ayoo banyak kenangan manis kat asrama nii.. he he he.. tapi tuu cerita dulu laa

Tapi sekarang.. asrama kita orang tuu.. dah pun dirobohkan..  pihak kerajaan.. dah buat bangunan baru dah.. mereka besarkan sekolah kebangsaan yang  sedia ada.. jeng jeng   

Cantik kan sekolah baru nii.. he he he..  

Ok laa kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

YANG KITA BAWAK KE SANA.. SIKIT AMAL DAN KAIN KAPAN JEE

Semalam aku ada meeting kat Kepong.. bersama aku semalam Hj D dan isteri.. seronok sangat bincang ngan Hj D nii

Hj D nii.. dulu-dulu.. dia nii jadi imam masjid.. kat Kepong  sana.. 28 tahun dia jadi imam beb.. pastu bila dah berumur nii.. dia letak jawatan.. tak larat katanya

Hj D nii ada banyak tanah beb.. kat Semenyih ada.. kat Kajang ada.. banyak tempat ada ooo.. pendek kata… Hj D nii.. memang banyak tanah laa

Dan Hj D mintak aku bantu.. uruskan beberapa tanah dia yang lain.. nak pecah geran ada.. nak ukur pun ada

Borak punya borak.. Hj D bagi tau.. baru-baru nii.. dia ada wakaf tanah kat Semenyih.. tanah tuu 4 ekar beb.. lokasi amat strategik.. dia wakafkan untuk buat pusat tahfiz Al Quran

Adoiii mulianya hati Hj D.. alhamdulilah sesangat.. dalam kita sibuk carik duit nii.. kita kerja siang malam.. carik duit tak habis-habis.. sibuk sini.. sibuk sana.. tapi ada insan lain.. yang sanggup wakafkan tanah dia.. untuk tujuan agama.. masyaallah

Apa yang Hj D nii buat.. betoi-betoi menginsafkan aku laa.. kalo nak banding Hj D ngan aku.. macam langit dan bumi beb.. jauh sangat beb

Sebab tuu aku pesan kat diri aku sendiri.. dan kekawan semua.. kalo kita usaha untuk agama.. untuk Islam.. Insyaallah.. Allah akan bukak pintu rezeki kita

Macam pesan Hj D semalam.. “Fizal.. apa yang saya ada.. adalah rezeki Allah.. amanah Allah.. Allah bagi pinjam sementara kat saya.. kalo saya mati hari nii.. saya tak bawak semua nii.. apa yang saya bawak.. sikit amal yang saya ada.. dan kain kapan Fizal”

Adoiii.. bikin aku menitis air mata laa.. bila Hj D pesan macam nii..

Apa pun Hj.. saya doa sesangat kesejahteraan Hj.. moga-moga Allah bagi kesihatan yang terbaik untuk Hj.. panjangkan umur Hj.. Insyaallah

Kalo laa Hj D bole wakafkan tanah dia.. untuk agama.. korang rasa.. kita bole buat macam Hj tak?

Ok laa geng.. salaam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

LANGKAH AWAL DAH BERMULA

Suka lak aku.. nak buat ebook untuk anak-anak aku nii.. kalo laa orang lain suruh tuu..  aku buat tak pot jee.. aku buat tak peduli jee.. tapi bila anak suruh.. rasa lain laa pulak beb.. he he he.. ada momentum lak nak nulis

Sebagai langkah permulaan nii.. aku dah buat peta minda.. jeng jeng jeng.. korang tengok laa peta minda aku.. he he he

Aku pesan kat diri aku sendiri.. anak-anak dan kekawan semua.. Apa-apa benda yang kita nak buat.. kita mesti ada planning.. mesti ada perancangan.. supaya kerja kita.. lebih tersusun.. lebih kemas

Dalam merancang kerja nii.. aku lebih suka.. pakai peta minda.. bole conteng sini.. bole conteng sana.. kalo ada nak tambah idea.. senang jee.. main bulat-bulat jee.. he he he

Aku ingat lagi.. masa zaman university dulu-dulu.. aku suka gak ambik nota.. pakai peta minda nii.. bila lecturer bercakap.. aku ambik nota.. pakai peta minda

Tapi aku rasa.. student sekarang nii.. tak pakai kot cara cam nii.. sebab sekarang zaman IT.. dia orang semua ada MP3.. ada laptop..  semua dah canggih-canggih beb.. he he he

Ok laa..  Salam..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

MACAM MANA NAK KAYA MACAM ABAH?

Semalam.. kita orang satu family.. pergi ronda-ronda.. pusing sini.. pusing sana.. bawak anak-anak jalan-jalan

Seronok betoi aku rasa.. dapat sama-sama ngan anak-anak.. kalo sebelum nii.. aku asyik sibuk kerja jee.. pastu asyik balik lewat malam jee.. tapi bila sesekali.. dapat sama-sama ngan family.. rasa happy beb

Dan aku rasa tambah happy semalam.. bila anak aku.. Si Naufal @ Apan.. cadangkan kat aku.. supaya aku tulis satu buku.. special untuk dia ngan adik-adik..

“Abah.. Apan rasa.. bagus Abah buat satu buku Abah.. special untuk Apan ngan baby-baby.. abah cerita laa.. macam mana Abah belajar main game CASHFLOW101 tuu.. macam mana abah invest kat tanah.. sebab bila Apan besar nanti abah.. Apan bole tiru macam abah buat.. bagus abah”

“Abah buat laa tajuk.. Macam Mana Nak Kaya Macam Abah.. abah belasah jee buat abah.. buku tuu.. untuk Apan ngan baby-baby jee.. tapi kalo abah nak syer dalam blog abah.. lagi bagus abah.. abah dapat pahala.. Allah sayang abah”

Bila Si Naufal aku bagi tau macam tuu.. aku jadi jemm beb.. he he he.. sebab bole pakai gak idea Si Naufal aku nii.. he he  he.. terharu aku beb.. ngan perangi anak-anak.. he he he

Pastu.. apa lagi.. aku cepat-cepat stop kreta.. pastu aku terus buat peta minda.. tulis pengalaman-pengalaman aku.. yang aku rasa bagus.. aku syer benda nii ngan anak-anak.. dan korang semua

Setakad nii.. semua isi ebook yang Si Naufal cadangkan tuu.. dah pun ready.. tinggal aku nak tulis jee lagi.. bagi aku masa dalam sebulan Insyallah.. nanti bila siap ebook nii nanti.. aku akan upload dalam blog.. Insyaallah

Ok laa broo.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN