Archive for January, 2011

MASYAALLAH.. MASYAALLAH…. REZEKI.. REZEKI

Semalam.. sempena besday aku.. kita orang sekeluarga pergi laa Genting Highland.. turut serta semalam family Faiz.. family angah dan family Yan.. ramai beb semalam.. meriah sungguh.. he he

Kat Genting.. kita orang bermalam kat Awana Hotel.. aku perhatikan.. anak-anak aku paling happy.. ayoo lasak betoi dia orang.. kejap lari sini.. kejap lari sana.. penat gak laa.. aku kejar budak-budak tuu.. he he

Bukan budak-budak jee happy.. bapak budak pun seronok gak.. he he he

Pengalaman aku laa.. sepanjang kat Genting tuu.. bila aku jumpa jee pelancong.. terutama dari belah Arab, dari India dan Cina.. bila dia orang jumpa jee family kita orang.. mesti dia orang tanya “ “You have 4 babies? Small small” he he

Bukan sekali dua beb.. tapi berpuluh kali.. siap ambik gambar lagi ngan kita orang.. ketawa aku daa… he he he.. dia orang heran beb.. macam mana kita orang bole jaga.. 4 budak kecik yang nakai-nakai nnii.. he he he

Ada tuu pelancong dari Abu Dhabi.. bila dia tahu jee.. 4 budak nii.. anak-anak kita orang.. siap peluk aku lagi.. pastu kata “ masyaallah.. masyallah.. rezki.. rezki” he he

Best gak dapat pengalaman baru nii.. he he he.. jadi bagi sapa-sapa yang nak rasa.. pengalaman macam nii.. tunggu apa lagi geng.. kasi tambah laa anak-anak korang.. he he he

ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

HERO HERO KU

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

ANAK-ANAK KU

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JOM KITA TEMPOH CABARAN INI

Bagi aku laa.. dah sampai masanya pihak-pihak yang terlibat ngan pembangunan tanah.. macam pihak PBT.. pejabat tanah.. jabatan teknikal.. termasuk laa pihak bank.. pihak consultant.. lawyer.. pemaju.. pihak pembeli.. pihak penjual.. kira semua pihak laa.. untuk kita sama-sama carik jalan keluar.. bagi mempercepatkan proses land development

Bukan apa kekawan.. kesian kat investor-investor kecik macam kita nii… bagi sapa-sapa yang ada pengalaman tuu.. terlibat ngan beli rumah.. samada rumah lelong kee.. subsale kee.. pastu jual rumah.. pasti korang paham.. apa yang aku maksudkan nii

Proses untuk jual beli.. nak buat loan.. nak buat pindahmilik pun.. ambik masa yang agak lama.. macam mana pulak ngan proses tukar syarat tanah dan benda-benda lain beb.. slow beb

Kesian broo.. bagi sapa-sapa yang invest.. yang pakai duit loan tuu.. akibat kelewatan benda nii.. banyak duit korang.. terbuang macam tuu jee.. terbuang bayar interest bank je.. kesian kesian

Tuu sebabnya.. ada sesetengah pemaju atau investor nii.. mereka sanggup kowtim.. kasi ang pow.. semata-mata nak kasi proses tadi cepat jalan.. lagi cepat permohonan tuu lulus.. lagi banyak dia orang jimat interest

Selain tuu.. malu beb kalo investor luar tahu benda nii.. mesti dia orang tterkejut beruk punya.. he he he.. sebab benda-benda simple cam nii pun.. kita ambik masa berbulan-bulan untuk selesaikan

Untuk atasi masalah nii.. aku yakin.. kalo kita bijak manfaatkan internet.. pastu ada kerjasama antara semua pihak.. masalah nii.. kita bole selesaikan ngan cepat

Kita cuma ada 9 tahun jee lagi.. sebelum kita nak jadi negara maju.. kejap jee lagi beb.. korang rasa laa.. pada 2020 nanti.. macam mana keadaan kita?

Selain tuu aku nampak.. mana-mana negeri.. yang bole selesaikan masalah nii cepat.. pastu efisyen.. kalo sebelum nii.. kita ambik masa 6-9 bulan atau lebih untuk lulus.. tapi kalo negeri tuu.. bole selesaikan benda-benda nii.. dalam masa sebulan atau kurang.. aku percaya.. pasti kerajaan negeri tu.. susah nak tumbang beb.. he he..

Aku tak tahu.. samada apa yang aku merapu nii… betoi atau tak.. tapi aku merapu nii.. berdasarkan penglaman aku yang ciput nii.. he he he

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

JAGA ZAKAT.. JAGA SEDEKAH.. JAGA EMAK

Semalam aku berkesempatan.. borak panjang lebar ngan Hj M.. Hj M nii tokeh minyak beb.. kira banyak laa petrol stesen dia ada

Yang terbaru niii.. dia cadang nak bukak 2 lagi petrol stesen.. satu kat Nilai Negeri Sembilan dan satu lagi kat Sepang.. Dan Alhamdulillah.. aku dibagi peluang untuk sama-sama blaja.. menguruskan 2 projek Hj M tuu  

Best bincang ngan Hj M nii.. macam-macam aku blaja.. jadi bila ada peluang borak tuu.. apa lagi.. aku pun start laa cucuk jarum.. he he

Bukan apa kekawan.. kalo bole.. aku nak tahu gak.. apa rahsia  kejayaan Hj M.. teknik yang dia amalkan.. untuk kembangkan bisnes dia..

Hj M bagi tau.. “Fizal.. saya tak de rahsia apa pun.. Cuma saya amat jaga zakat & sedekah saya.. dan saya amat jaga mak saya.. tuu laa agaknya yang bukak rezeki saya Zal ”

“Fizal.. saya jaga mak saya.. sampai apa saje yang dia nak.. saya akan tunaikan.. malah saya akan bagi.. lebih banyak dari apa yang dia harapkan”

Jem aku kejap beb.. bila Hj M pesan macam tuu..  mulianya Hj M.. orang lain sibuk nak kembangkan bisnes.. sampai lupa zakat dan sedekah.. sampai lupa mak kat kampong.. tapi ada orang lain.. yang betoi-betoi jaga benda nii. Alhamdulilah sangat

Sebab tuu.. aku pesan kat diri aku.. kat kekawan semua.. jom kita ambik ikhtibar dari kisah Hj M.. jom jom

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

WHY GAME ARE BETTER TEACHERS

Semalam kita orang layan CASHFLOW101 lagi.. kita orang main kat UPM.. best sangat

Turut hadir semalam.. sifu besar kita.. En Daud..  Tuan Pengetua.. Institut Pertanian Serdang… tuan pengetua pun layan game nii beb.. he he he

Kita orang start main pukul 3 petang.. dan habis pukul 5.. kejap jee main.. walaupun kejap.. sempat gak kita orang layan 2 game.. he he he

Aku suka main game nii.. sebab bagi aku laa.. investing and financial analysis are subject that you cannot learn by reading.. kita kena blaja ngan praktikal

Maksud aku.. macam korang blaja bawak basikal.. blaja berenang.. blaja bawak kreta.. benda-benda nii.. mana bole korang blaja ngan membaca beb.. tapi korang kena blaja ngan praktis praktis banyak kali.. lagi rajin korang praktis.. lagi laa kita cekap beb

Selain tuu aku nampak.. bagi sapa-sapa yang baru berjinak-jinak nak jadi usahawan tuu.. aku syorkan sangat.. main laa game nii.. banyak kali.. kasi mahir betoi-betoi game nii..  lagi mahir korang main game nii.. lagi mudah korang buat bisnes.. lagi bagus korang uruskan financial korang.. Insyaallah

Aku tak tahu.. samada apa yang aku syorkan nii.. baik atau tak.. betul kee tak.. aku main belasah jee nii beb.. he he he

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN