Archive for March, 2011

BARU AKU BLAJAA

Hari nii aku nak syer ngan korang.. berita sedih bercampur gembira nii.. sebab semalam.. aku baru jee dapat satu surat.. dari satu pemaju nii.. dalam surat tuu.. mereka bagi tau.. dia orang minat nak beli tanah aku..

Lebih sedih tuu.. mereka nak beli tanah aku tuu.. bukan sebab nak majukan tanah tuu.. sebaliknya mereka beli tanah tuu.. pastu mereka nak serahkan tanah tuu kepada kerajaan.. untuk tujuan buat jalan.. hu hu hu.. sedih-sedih

Benda nii lebih kurang macam pengambilan balik tanah laa.. tapi dia orang nii lebih diplomasi sikit.. mereka bincang dulu ngan tuan tanah.. bincang harga.. kalo dua-dua pihak setuju.. mereka bayar harga tanah tuu.. pastu sebahagian tanah tuu.. mereka buat jalan.. dan mungkin sebahagian lagi tuu.. mereka buat masjid kee.. sekolah agama kee.. macam tuu laa.. sedih sedih

Tuu laa satu-satunya tanah yang aku ada.. hasil dari blog buruk nii.. tapi itu pun mereka nak ambik jugak.. hu hu hu

Kalo sebelum nii kekawan.. aku selalu sangat terlibat ngan kerja-kerja pengambilan balik tanah nii.. siap aku bole bagi advice lagi kat klien.. macam mana proses nak buat pengambilan.. prosidur dia.. tanpa ada perasaan kesian kat tuan tanah..

Tapi bila tanah aku kena.. ayooo.. baru aku blaja beb.. macam perasaan tuan tanah.. bila tanah mereka kena ambik.. sedih kesannya beb

Aku sayang sangat tanah tuu broo.. walaupun tanah tuu sekangkang kera.. tapi lokasi tanah tuu.. memang best.. depan tanah tuu.. kawasan kilang.. pastu ada tapak petrol stesen lagi.. pastu dekat ngan kawasan perumahan.. dekat lak ngan hiway.. ayoo yooo

Tapi apa kan daya.. aku hanya insan biasa broo.. hu hu hu

Untuk atasi sedih aku tuu.. aku cepat-cepat laa call jurunilai.. kita orang bincang laa nilai tanah tuu.. sebab aku nak tahu gak.. kalo si pemaju tuu jadi ambik.. brapa sen laa aku dapat..

Atas nasihat si jurunilai tadi.. aku blaja lagi.. satu benda baru.. macam mana cara terbaik.. supaya aku bole dapat.. nilai tanah yang paling best..

Aku tak tahu laa kekawan.. samada keputusan aku selama nii.. invest kat rumah.. kat gold.. kat tanah nii.. bagus ke tak.. apa yang aku tahu.. semua nya aku main belasah jee.. he he he

 Apa pun.. doa kan aku yee kekawan.. moga-moga aku tabah hadapi cabaran nii.. sebab tanpa sokongan korang.. sapa laa aku

“Ya Allah.. aku ingin mengadu kepada Mu Ya Allah.. Sesungguhnya aku baru jee dapat satu surat dari satu pemaju.. dalam surat mereka.. mereka menyatakan minat untuk beli keseluruhan tanah aku Ya Allah..

Ya Allah.. aku tak tahu.. samada bagus aku jual keseluruhan tanah aku tuu.. atau pun aku jual kepada mereka sebahagian sahaja tanah aku tuu Ya Allah

Lantaran itu Ya Allah.. aku mohon kepada mu Ya Allah.. agar kau berikan aku petunjuk mu, hidayah mu, jalan keluar mu Ya Allah..

Agar aku dapat menilai peluang yang hebat ini Ya Allah.. rezeki yang besar ini Ya Allah

Ya Allah.. engkau laa tuhan yang memberi rezeki.. engkau laa tuhan semesta Alam.. bantu lah hamba mu ini Ya Allah” Amin

Ok laa kekawan.. salam

NOTE : BAGI KEKAWAN YANG BELOM ADD AKU.. SEBAGAI KAWAN FACEBOOK TUU.. KASI ADD AAAA.. DAN BESAR HARAPAN AKU GAK.. KALO BOLE.. KORANG PESAN LAA KAT KEKAWAN KORANG YANG LAIN KAT LUAR SANA TUU.. AJAK DIA ORANG.. LAYARI www.mindahartawan.com.. INGAT TUUU.. HE HE HE

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

PELUANG ADA DI MANA-MANA

Hari Sabtu baru nii.. aku ada meeting ngan Hj R.. kita orang bincang bebrapa kes tanah Hj R.. ada yang Hj R nak beli.. ada yang dia nak upgrade.. pastu ada lak yang dia nak jual.. hebat hebat

Aku seronok bila bincang ngan Hj R nii.. sebab setiap kali dia nak buat investment.. dia akan focus kepada pasif income..

Maksud aku.. dia akan kira.. berapa ROI projek tuu? Nilai projek tuu? Berapa modal nak pakai? Berapa downpayment? Ansuran setiap bulan? Pasif income setiap bulan yang dia kan dapat?

Kalo projek tuu.. pasif income dia banyak.. dia akan focus kepada projek tuu.. kalo sebaliknya.. dia carik projek lain.. hebat tau Si Hj R nii..

Projek dia yang terbaru nii.. dia nak beli kebun sawit.. kebun sawit yang umur pokok tuu.. dalam 4-5 tahun macam tuu.. maksudnya.. dia beli jee ladang tuu.. terus dia dapat hasil..

Aku tengok.. banyak gak dia buat study benda nii.. tapi setakad nii.. belum ada yang ngam.. tengah mencarik ladang-ladang yang bagus

Tengah-tengah berbincang tuu.. aku tanya Hj R.. apa komen dia.. bila pihak kerajaan.. ketatkan loan untuk beli rumah ke-3.. pastu macam-macam peraturan ngan kad kredit? Dia bagi tau.. “kita perlu siap sedia dengan cash”

Aku tanya lagi.. bila tsunami berlaku kat Jepun.. pastu ada pergolakan kat Libya.. pastu Libya lak nak kena serang.. apa peluang bagus kita ambik?.. dia jawab lagi.. “tengok saham-saham yang berteraskan minyak ngan komoditi dan jangan lupa tengok emas sekali”

Power beb dia jawab.. pendek jee jawapan dia.. tapi dalam maksud dia beb.. he he    

Satu benda yang aku blaja ngan Hj R nii.. kalo kita invest.. focus laa kepada pasif income.. Insyaallah peluang ada kat mana-mana.. pastu pasti kita selamat..  

Ok laa geng..  salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

REUNION NGAN KEKAWAN SEKOLAH

Hari nii aku ada reunion ngan kekawan sekolah.. untuk makluman korang.. dulu aku sekolah kat Maahad Hamidiah Kajang.. kita orang budak hostel beb.. makan reramai.. mandi reramai.. pastu belajar sesama

Lepas SPM.. masing-masing pun sambung belajar.. dan aku lak sambung belajar kat UTM.. ambik bidang ukur tanah..  

Kira lepas SPM tuu.. kita orang jarang sangat jumpa laa.. kira hari nii.. jejak kasih laa nii.. hampir 18 tahun kita orang berpisah.. hari nii bertemu kembali kat Bangi Golf Resort.. kira hari nii.. hari bersejarah beb.. he he

Wahhhh… ramai kekawan aku.. yang dah berjaya-jaya beb.. berpangkat besar.. bisnes besar.. best laa tengok dia orang.. he he he

Kalo dulu.. masing-masing single mingle jee.. tapi tadi.. waaahhh berderet anak masing-masing.. he he.. ada yang ada 2 anak.. ada yang 5 anak.. wahhhh power power beb.. he he he

Yang sedihnya .. untuk program jejak kasih tadi.. aku tak sempat lepak lama.. sebab aku ada banyak kenduri kawin.. pastu aku ada banyak meeting.. tapi tak pee.. Insyaallah untuk jejak kasih akan datang.. kita datang lagi   

Ok geng.. korang layan gambar gambir classmate aku dulu-dulu.. he he

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL    

SAMBUT BESDAY SI NAUFAL

Aku baru jee sampai rumah nii.. dari sambut besday Si Naufal aku.. besday dia yang ke-6… ayooo dah besar dah anak aku..he he he.. tahun depan dah nak masuk darjah 1

Rasa cepatnya masa berlalu.. aku pun tak perasan.. pejam celik.. pejam celik.. dah 6 tahun dah anak aku.. he he.. pada waktu yang sama.. benda nii ingatkan aku gak.. yang sebenarnya.. aku pun dah semakin tua.. ha ha ha

Kali nii kita orang sambut besday Naufal kat Restoran D’Tasik.. kat UNITEN sana.. best gak tempat nii.. relax.. makan best.. pastu yang best tuu.. ada muzik.. sambil kita makan tuu.. ada orang nyanyi kat sebelah.. waaa rasa lain macam laa.. syoookkk je.. he he

Bukan tuu.. band tuu nyanyi.. dari satu meja ke satu meja.. dan kita bole mintak dia orang nyanyi.. lagu yang kita suka

Bila band tuu sampai jee giliran kita orang.. aku pun mintak orang tuu nyanyi.. lagu happy besday untuk Si naufal.. ayooo naufal malu beb.. he he.. pastu aku mintak dia orang nyanyi.. lagu “Aku bukan Superman” dan lagu Wali Band “Baik baik Sayang” he he

Lepas habis makan semua.. kita orang gerak lak gi KL.. pusing-pusing KL.. ronda-ronda KL.. tengok KL waktu malam..

Ok laa geng.. layan gambar-gambar kat bawah nii

 

Ok.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JOM PEKENA TEH TARIK..

Salam semua.. rasanya dah lama kita tak pekena teh tarik sesama.. jadi untuk tujuan tuu.. bagi sapa-sapa yang free tuu.. jom kita pekena teh tarik

Pada : 18/3/2011

Waktu : 930 malam sampai pagi

Tempat : Ramal Junction, Kajang

Jom kekawan.. kita kenal-kenal.. kita borak-borak.. sapa nak bincang pasal tanah bole.. nak bincang pasal rumah lelong bole.. nak bincang pasal pasif income bole.. pasal emas bole.. he he.. kira semua bole laa.. he he

Jangan lupa kekawan.. pesan sekali kat kekawan korang yang lain.. ajak dia orang.. pekena teh tarik sesama ngan kita.. Jom jom..

Ok laa.. Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MODAL KECIK UNTUNG BESAR.. MODAL BESAR UNTUNG KECIK

Salam kekawan.. hari ni aku nak berceloteh pasal modal.. sebab kadang-kadang tuu.. bila kita sebut jee pasal niaga.. ramai yang mengeluh pasal modal.. mereka selalu kata “ aku tak de modal.. macam mana nak niaga”  “modal aku ciput jee” benda benda nii.. antara alasan yang selalu kita dengar.. tul tak?

Aku nak syer ngan korang.. cerita klien aku sorang nii.. En B nii anak orang kaya.. arwah bapak dia dulu banyak tanah.. harta pun banyak.. dan bila bapak dia mati.. banyak harta pusaka tuu.. jatuh kat dia..

Projek terbaru nii.. dia buat satu restoran kat Gombak.. modal untuk dirikan bangunan jee.. RM1.1 juta.. restoran dia memang cun.. lanskap cantik.. memang power laa.. sapa datang kat restoran tuu.. kebanyakkan dia.. mesti kagum punya.. sebab decoration dia memang best habis

Tapikan.. overhead untuk restoran tuu jee sebulan.. dalam RM35K.. tuu termasuk laa gaji pekerja.. elektrik.. air.. telefon.. kira agak banyakkan.. dan hasil untung dari restoran tuu.. cuma RM2K jee sebulan broo..

Berbanding kawan aku sorang nii.. En H nii.. dia jual kek.. dia jual kek kat internet.. dia pakai FB ngan blog untuk market bisnes dia

Jumlah modal.. dia mulakan bisnes nii dalam RM5K jee.. tuu pun untuk beli oven dan pengisar tepung

Pada mula bisnes tuu.. nampak dia agak slow laa.. tapi sekarang nii.. tempahan dia.. power beb… bole kata.. setiap hari.. ada jee tempahan.. tak menang tangan beb

Dan hasil untung dari bisnes tuu.. bole dapat antara RM1500 hingga RM2000 gak sebulan..  kira ok laa tuu.. Bukan tuu jee.. dan aku tengok.. setiap hari.. jumlah kawan FB dia.. semakin hari.. semakin ramai.. hebat hebat

Sebab tuu kekawan.. modal nii.. tak bole jadi alasan.. untuk kita nak start niaga.. sebab banyak bisnes.. yang pakai modal ciput jee.. tapi hasil dia lumayan.. lebih-lebih lagi.. bisnes yang libatkan internet

Ok laa geng.. fikir fikirkan.. salam   

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL