Archive for April, 2011

CUTI-CUTI LANGKAWI

Hari nii aku ada kat Langkawi.. kita orang pergi cuti-cuti Malaysia.. bukan apa kekawan.. bawak anak-anak pergi ronda-ronda..

Untuk cuti kali nii.. kita orang pergi satu opis..family Limtat ada.. family Nur, family Tina, budak-budak bujang..   pak mertua aku pun ada sekali

Adoi happy betoi anak-anak aku.. dari semalam lagi.. Si Aisy aku kata.. “abah nak pergi Langkawi.. nak pergi Langkawi abah” he he he

Bila aku tengok perangai anak-anak aku nii.. emmm tak ubah.. sebijik macam bapak dia gak.. masa kecik-kecik dulu.. he he..

Kita orang bertolak dari KL tadi jam 12 tengah hari.. dan selamat sampai Langkawi jam 1 petang.. dan Insyaallah pasni kita orang nak pusing-pusing Langkawi lak

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

SEMBANG JUMAAT

Semalam aku ada meeting ngan Hj K.. dan focus utama kita orang adalah.. nak selesaikan masalah tanah masjid.. kat Shah Alam

Bukan apa kekawan.. ada banyak isu tanah.. terutama tanah masjid.. tanah surau.. tanah wakaf.. tuan tanah asal dah pun wakafkan tanah tuu.. tapi benda tuu.. tak diuruskan bebaik.. dan sampai sekarang.. masih lagi atas nama tuan tanah asal

Bukan tuu jee.. ada juga masjid yang dibuat atas tanah kerajaan.. dan sampai sekarang.. tanah tuu belum diwartakan lagi..

Bagi aku laa.. dah sampai masanya sekarang nii.. mana-mana tanah wakaf.. yang masih lagi atas nama tuan tanah asal.. kita kena buat sesuatu..kena buat urusan pindahmilik.. supaya dipindah kepada Majlis Agama Islam..

Dan bagi tapak masjid.. tapak surau.. tapak sekolah agama.. yang belum diwartakan tuu.. kasi warta benda nii cepat-cepat.. supaya hak dan kepentingan tempat ibadah kita nii.. lebih terpelihara.. dan tak bole diganggu gugat

Kalo bangsa lain.. bole jaga tapak ibadah mereka ngan baik.. kita juga mesti buat tindakan yang sama.. mereka bole.. kita jugak bole.. dan Malaysia Boleh

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

Semalam aku ada meeting ngan abang T.. kita orang jumpa kat Bangsar.. dan abang T mintak aku bantu dia.. selesaikan masalah tanah pusaka.. family dia orang

Kesian abang T.. tanah tak besar mana pun.. tapi masam-masam muka.. antara adik beradik.. semakin hari semakin teruk..

Benda nii jadi lebih kritikal.. bila adik beradik perempuan mintak hak sama rata.. tapi adik beradik lelaki lak.. mintak bahagi pusaka tadi ikut faraid

Bila benda nii timbul jee.. start laa masam-masam muka.. rasa tak puas hati antara adik beradik.. adoooiii.. apa pun syukur gak.. setakad nii tak dee lagi.. saman menyaman antara adik beradik

Bagi aku laa.. dah laa kita dapat harta free.. duit free.. tanah free.. hasil pusaka orang tua kita.. tak kan laa kita nak gaduh-gaduh lagi.. tak cantik laa macam tuu.. dan sepatutnya kita kena banyak bersyukur bro.. sebab semua tuu.. bukan usaha kita

Bak kata orang tetua.. hati gajah sama dilapah.. hati nyamuk sama dicicah.. he he (berpantun lak juruukur) he he

Sepanjang 10 tahun.. aku bergelumang ngan tanah tanih nii.. bila bincang pasal tanah pusaka jee.. kebanyakkan kes laa.. kalo tak gaduh.. bukan tanah pusaka laa.. mesti ada gaduh-gaduh punya

Hari nii.. mungkin kita tak rasa lagi.. tapi yakin laa.. bila mak bapak kita meninggal nanti.. benda nii pasti semua orang akan hadapi

Untuk selesaikan cabaran nii.. aku pesan diri aku.. aku pesan kekawan lain.. bagus kita ikut Islam.. dan kembali kepada Islam..kurangkan masam-masam muka.. dan bahagi laa pusaka tadi ikut faraid.. percaya laa.. yakin laa kekawan.. tak akan ada.. satu peraturan dalam dunia nii.. seadil hukum Islam

Lepas bahagi pusaka tadi.. cepat-cepat pecah geran.. supaya setiap adik beradik.. bole ada geran individu.. insyaallah ngan cara nii.. masalah pusaka tadi akan cepat selesai..

Ok laa kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MEREKA YANG TAK DEE DEGREE.. TAK DEE MASTER.. MEREKA BUKAN ORANG KEE?

Semalam aku ada meeting ngan Mr N.. dia nii kontraktor.. pastu dia baru nak berjinak-jinak.. nak jadi developer..

Wahhh.. lepas nii kaya laa Mr N.. kalo sebelum nii.. dia selalu bising.. projek kurang laa.. susah mau cari wang laa.. tapi pasni sebaliknya broo.. wang carik Mr N ooo

Maklum laa sekarang nii.. harga rumah tengah naik kow kow.. kalo area Selangor.. kalo rumah 20×70.. senang-senang jee.. bole jual sekitar RM420,000..

Korang bayangkan.. betapa kayanya pemaju-pemaju kat Selangor dan KL.. rumah luas yang sama.. design yang sama.. kualiti yang sama.. kos yang sama.. tapi bila projek kat Selangor dan KL jee.. harga melambung tinggi berbanding rumah kat Melaka dan Perak

Bukan landed jee naik harga.. condo pun naik jugak… waahhhh kaya laa.. bagi sapa yang ada banyak rumah nii.. dan bagi aku.. sekarang nii.. waktu terbaik bagi sapa-sapa.. yang nak jual rumah.. he he he

Semua nii sebab penawaran dan permintaan laa.. pastu ditambah lak ngan pembeli yang panic.. yang tengok harga rumah.. semakin hari semakin naik..

Cepat betoi harga rumah naik.. dalam tempoh 3 tahun jee.. naik kow kow beb.. korang rasa.. macam mana laa nasib anak-anak kita akan datang nii? Mampu kee dia orang tuu.. beli rumah sekitar KL dan Selangor?

Macam mana pulak mereka yang makan gaji.. gaji naik ciput.. tapi harga barang naik kow kow? Mereka yang tak dee degree.. tak dee master.. mereka bukan orang kee? Mereka juga nak hidup.. mereka juga ada family.. tapi soalnya.. bole kee mereka nii bertahan?

Sebab tuu kekawan.. aku ingatkan diri aku.. aku ingatkan kekawan semua.. untuk atasi cabaran nii.. mau tak mau.. kita kena paham financial.. mulakan ngan baca buku-buku ekonomi sikit.. datang seminar sikit.. main game sikit.. terutama MONOPOLI.. CASHFLOW101.. CASHFLOW202

Mudah-mudahan ngan usaha kita yang tak seberapa nii.. bole ubah nasib kita.. dan nasib anak cucu kita akan datang

Fikir-fikirkan.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

BISNES FROZEN PUN MASYUKKK BROO

Baru-baru nii aku ada jumpa kawan sekolah lama.. Si Nurul Huda dan suami.. kita orang jumpa kat Shah Alam

Pada peringkat awal tuu.. kita orang bincang pasal tanah laa.. nak pecahkan geran tanah dia orang nii.. dari satu geran besar.. nak pecahkan kepada 6 lot

Tapi biasa laa.. bincang pasal tanah nii kejap jee.. pastu kita orang merapu benda lain.. he he he

Seronok laa bincang ngan orang bisnes nii.. sebab banyak sangat pengalaman mereka syer.. terutama macam mana jatuh bangun nya mereka dalam bisnes makanan

Untuk makluman korang.. si Huda dan suami. sekarang nii terlibat ngan bisnes frozen food.. mereka ada perusahaan sendiri.. pastu produk mereka tuu.. mereka pasarkan sendiri.. hebat hebat

Macam-macam produk mereka ada.. samosa.. karipap.. dan lain-lain lagi laa

Bukan takad tuu jee.. kalo dulu.. focus mereka.. mereka buat produk.. pastu jual.. tapi sekarang nii.. mereka dah kembangkan lagi.. dah mula buat kursus lak.. mengajar peserta-peserta lain.. teknik buat frozen food.. wooowwww bagusnya

Bagi sapa-sapa yang terlibat ngan bisnes makanan tuu.. yang buat catering.. yang bisnes canteen..  dan yang seangkatan dengannya.. aku nampak bisnes nii.. satu peluang yang sangat besar beb..

Untuk korang… yang nak mengetahui lebih lanjut.. rahsia bisnes frozen nii.. korang bole hubungi terus Puan Nurul Huda : 019 3536314 atau En Isa :  

Ok laa kekawan.. jom layan gambar kat bawah nii

 

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

HATI-HATI JUAL TANAH

Baru-baru nii.. aku ada uruskan tanah abang K.. tanah tuu tanah pusaka.. dan abang K nak buat pecah geran.. supaya dia dan adik boleh dapat geran asing-asing.. dan sekarang nii.. permohonan tuu sedang berjalan..

Yang best tanah abang K nii ialah.. tanah tuu tanah freehold.. sapa-sapa bole beli.. dan lokasi tanah tuu amat strategic.. dan amat sesuai untuk buat kilang

Baru-baru nii.. abang K iklan tanah tuu untuk dijual.. dia nak jual ngan harga RM650K.. iklan punya iklan.. ada sorang minah nii setuju nak beli.. minah tuu cepat-cepat letak RM10K booking fees.. pastu mintak abang K sign satu perjanjian

Abang K apa lagi.. terus sign jee perjanjian tuu.. tanpa rujuk ngan lawyer.. sebab dia ingat.. macam surat biasa jee

Bila dah sign.. pastu dah terima cek 10K tuu.. abang K rasa tak sedap hati.. rasa macam tak syok jee.. dan dia rasa.. macam nak cancel jee urusniaga tanah tuu.. Sebab mode of payment dia tuu.. agak pelik.. macam tipu pun ada

Tapi apa kan daya.. bila abang K cuba call minah tuu.. bagi tau.. nak cancel urusan jual beli tanah tuu.. minah tuu sudah marah-marah.. pastu ugut lagi.. kalo nak cancel gak.. mintak bang K bayar balik double pastu termasuk lawyer fees RM15K.. maksudnya abang K kena bayar RM35K broo

Mana laa abang K ada duit banyak tuu.. Masa bang K mengadu masalah nii kat aku.. aku dapat rasa.. betapa sedihnya abang K..

Disebabkan silap sikit jee.. sign perjanjian tanpa rujuk ngan lawyer.. macam nii jadinya.. nak ditelan mati anak.. nak diluahkan mati bapak.. he he (bermadah lak aku.. he he)

Sebab tuu.. aku ingatkan diri aku.. aku ingatkan kekawan semua.. kalo kita nak sign.. apa-apa dokumen.. terutama libatkan urusniaga yang besar..

bagus refer ngan lawyer.. dapatkan nasihat dari mereka.. sebab ngan satu tandatangan jee.. bole merana sepanjang hidup broo

Fikir-fikirkan..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL