Archive for May, 2011

JOM LAYAN BUKU.. LAYAN MP3

Hari nii aku layan buku lagi.. apa orang kata.. membaca jambatan ilmu.. he he.. untuk cuti hujung minggu yang lepas.. sempat gak aku layan 3 buah buku dan dengar MP3.. Ustaz Zaharuddin Abd Rahman..

Apa yang aku buat.. kalo aku lepak kat rumah.. sambil buat homework ngan anak aku tuu.. sambil tuu aku layan buku Ustaz

Pastu lak.. kalo aku ronda-ronda ngan family.. aku layan lak MP3 Ustaz.. maksud aku.. sambil aku drive.. sambil tuu dengar talk Ustaz.. kira sambil menyelam sambil minum air laa nii..

Kat bawah nii buku dan MP3 yang aku layan:

Best kekawan layan buku dan MP3 Ustaz nii.. banyak benda baru aku blaja.. terutama urusniaga riba.. dosa riba.. kesan riba nii kepada masyarakat.. dan kesan riba nii kepada diri kita sendiri.. yang selama nii.. aku pun tak tahu

Tak pee.. biar aku layan lagi buku-buku dan MP3 Ustaz nii.. dan lepas nii aku akan syer lak ngan korang 

Ok laa kekawan.. aku nak layan MP3 nii.. nanti Insyaallah.. aku ulas panjang lebar lagi..

Ok.. Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JOM SYER PENDAPAT KORANG

Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. masalah kawan kita nii.. masalah dia tuu macam ni

“Salam Abg Fizal@JuruUkur..                      

Saya ni silent reader kebanyakan blog hartanah. Tapi yang paling saya follow ialah blog Abg Pie sejak 2008 lagi sampai lah sekarang dia dah berjaya.

Saya nak tanya berkenaan hartanah. Saya memang minat dgn hal2 berkaitan hartanah cuma 2008 itu baru grad, jadi modal pon xberapa nak ada. Hehe.

Jadi sekarang ini saya ingin bertanya 1 soalan kepada yang lebih arif. Di bawah situasi saya sekarang.

Saya ada sebuah rumah di Kemuning Utama, S Alam FREEHOLD. Saya beli pd harga Rm325k. Harga MV sekarang sekitar Rm480k, cuma sebab lokasi baik, ramai yang ingin rumah ini. Ada yang sanggup offer Rm560k.

Jadi saya nak tanya Abg Fizal, adakah berbaloi dengan jual pada harga sekarang ?

Untung kasar : Rm 560k – RM 325k = RM 235k.

Saya ingin jual dan beli satu lagi double storey di S Alam Sek 13, harga sekitar Rm 350k LEASEHOLD. Adakah ini berbaloi ?

Untung bersih mungkin sekitar RM 220k setelah tolak penalti bank semua. Jadi untuk rumah baru ini, saya fikir nak letak RM 60k sebagai dowpayment, dan selebihnya letak di ASB. Dan dalam masa 2-3 tahun ASB saya akan capai MAX saving.

Jadi kesimpulannya, saya akan dapat rumah DS tapi status LEASEHOLD, dan juga cash RM150k dlm ASB. Adakah ini satu risiko yang patut diambil atau tidak. Saya masih dalam proses mendapat pandangan beberapa org”

Jom kekawan.. jom kongsikan pendapat korang.. untuk bantu kawan kita nii.. jom jom..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MAIN HARTANAH – PASIF INCOME – SIMPAN EMAS – MAIN HARTANAH MAHAL

Hari nii aku nak syer ngan korang pasal emas.. bukan apa kekawan.. bagi aku laa.. bagus gak kita ambik tahu.. benda lain sikit.. selain kita main tanah.. beli tanah jual tanah.. beli tanah upgrade tanah.. benda emas nii pun kena tengok-tengok gak

Main emas nii.. tak laa sesusah main tanah.. hanya kalo korang ada duit.. pastu duit korang tuu.. korang tak pakai.. aku syorkan sangat.. bagus korang simpan dalam bentuk emas

Mulakan ngan seurat atau seketul emas pun tak pee.. apa yang lebih mustahak.. korang mula monitor pergerakan naik turun emas

Percaya laa kekawan.. kalo korang main tanah.. beli tanah jual tanah.. beli rumah jual rumah.. mau tak mau.. korang mesti terlibat gak ngan emas nii

Maksud aku macam nii.. katakan korang ada tanah.. pastu korang sewakan.. katakan lak.. korang ada rumah.. korang sewakan gak.. jadi hasil duit sewa yang korang dapat setiap bulan tuu..  mungkin sebahagian korang bayar instolmen bank.. dan selebihnya adalah pasif income korang

Masalahnya.. pasif income korang tadi tuu.. korang nak simpan kat mana? pastu lak korang nak simpan dalam bentuk apa?

Kalo pasif income korang banyak.. pastu lak loan korang senang dapat.. kira ok laa.. maksud aku.. korang bole kumpul sebulan dua.. pastu korang bole terus invest kat property lain lak

Tapi kalo macam aku.. pasif income sikit.. bank pun dah tak mau bagi loan dah.. kalo bagi loan pun ciput sesangat.. sekitar 50% jee dari harga rumah.. masalah tuu broo.. aku percaya.. bukan aku jee ada masalah nii.. tapi ramai kekawan lain yang ada 2 bijik property dan lebih.. mesti korang hadapi masalah yang sama

Aku setuju.. kita bole simpan kat ASB.. tapi korang tahu.. betapa ramai kekawan blog kita nii.. ASB mereka dah pun penuh.. dah full broo.. dah maxsimum.. dah tak bole masuk lagi dah

Jadi kumpulan yang ada masalah nii.. apa yang mereka buat.. mereka carik alternative lain.. mereka invest kat emas lak.. pasif income setiap bulan yang mereka dapat tuu.. mereka beli emas.. simpan emas.. sementara tunggu duit pasif income tadi jadi banyak..

Aku tak tahu laa.. samada apa yang mereka buat nii bagus atau tak.. Cuma kalo tengok perkembangan emas.. untuk 5 tahun sebelum nii.. 10 tahun sebelum nii.. nampak macam bagus sesangat broo..

Pastu lak.. bila emas dia orang nii dah banyak.. nilai pun dah naik.. modal pun dah besar.. mereka nii akan masuk balik dalam hartanah broo.. tapi kali nii.. mereka main hartanah yang memahal.. ini game dia orang broo..

Sebab tuu kekawan.. aku tak tahu laa.. apa yang aku syer nii.. bagus atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaa..

Ok laa kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JANGAN BELI TANAH TOL

Hari ni aku nak syer ngan korang pasal tanah TOL.. atau tanah LESEN MENDUDUKI SEMENTARA.. sebab sejak kebelakangan nii.. ramai sangat kekawan blog.. hubungi aku bertanyakan masalah tanah TOL nii

Kebanyakkan mereka.. dah pun terbeli tanah TOL.. bukan murah broo.. ada tuu puluh ribu ringgit.. ada lak yang ratus ribu broo… ayooo

Masa mereka beli tanah nii.. mereka tak paham.. sebab Si tuan TOL tuu bagi tau.. kononya harga tanah tuu murah laa.. pastu bole pindahmilik laa.. pastu nanti pihak kerajaan bole bagi geran laa.. dan macam-macam lagi laa

Bila keadaan nii berlaku.. apa lagi.. pembeli pun cepat-cepat laa bayar deposit.. kononya kalo lambat bayar.. ada pembeli lain nak ambik.. nii semua trik jahat nii..

Lepas dah bayar semua.. duit pun dah selamat masuk dalam poket.. baru laa mereka sedar.. yang mereka dah pun tertipu.. Tipah tertipu.. tipah tertipu.. he he

Kekawan.. tanah TOL tak bole nak dijual beli .. tak bole dipajak.. tak bole disewa.. pastu lak kalo berlaku kematian kepada Si Pemegang TOL.. tak bole diambik pusaka.. pastu lak setiap hujung tahun kena renew lesen tuu broo

Sebab tuu.. suka aku syorkan kat kekawan semua.. kalo laa ada orang.. nak jual tanah TOL dia kat korang.. kasi ayat power kat korang.. kononya dia kenal menteri sana.. menteri sini.. korang tak yah layan laa benda nii.. bohong jee.. buang masa jee..

Kalo korang minat nak beli tanah.. aku cadangkan.. bagus korang beli tanah.. yang ada geran broo.. sekali pun lokasi tanah tuu jauh kat pedalaman.. tuu jauh lebih baik.. dan jauh lebih terjamin broo..

Ok laa kekawan.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

KILANG HARAM.. KEJAP HARAM.. KEJAP HALAL

Salam semua.. hari nii aku happy sangat.. sebab hari nii aku dapat 2 kes.. kilang haram orang Melayu beb.. Susah sangat nak jumpa orang Melayu buat kilang haram nii bro

Majority mereka yang banyak buat kilang haram nii.. adalah bangsa Cina broo.. mereka beli tanah kawasan yang pedalaman sikit.. pastu mereka buat pagar sikit-sikit.. pastu mereka start buat store.. pastu pelan-pelan store tadi jadi kilang.. pekerja pun berpuluh orang

Bila kilang dah siap.. jadi mereka mintak kat kerajaan negeri.. untuk tukar syarat tanah tuu.. dari tanah pertanian kepada industry

Walau pun proses tukar syarat tuu.. pakai modal sikit.. tapi untuk jangka masa panjang.. dia orang untung beb.. sebab bila tanah tuu dah tukar syarat.. dia orang bole pakai geran tanah tadi.. untuk cagarkan kat bank

Dan bila dia orang dapat loan dari bank.. tak kisah laa samada OD kee.. loan biasa kee.. langkah dia orang nii dah lain broo.. masa tuu focus mereka.. kebanyakkan dia orang tuu invest kat property.. beli tanah.. pastu jual tanah.. atau pun beli kedai.. pastu jual kedai.. tuu game dia orang laa

Sepanjang lebih 10 tahun aku bergelumang ngan tanah tanih.. susah sangat aku nak jumpa.. orang Melayu ada kilang haram.. jadi bila aku ada kes macam nii.. kira aku happy beb

Aku bangga bro.. walau pun bukan kilang aku.. sebab ada gak bangsa aku.. yang dah start buat kilang haram.. pastu nak upgrade kilang tuu jadi kilang halal.. bagus –bagus

Apa pun.. abang H jangan risau benda nii.. saya dan team saya.. kami janji.. akan bantu abang H sampai selesai urusan nii.. supaya akhirnya nanti.. abang H ada geran…. Yang tanah abang H adalah tanah industry..

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

TERCEROBOH TANAH JIRAN

Salam semua.. pagi nii aku nak syer ngan korang pasal tanah.. bukan apa kekawan.. sebab semalam aku dihujani oleh banyak panggilan telefon.. bimbang kedudukan tanah memasing

Al kisah ceritanya macam nii.. 6 bulan lepas.. aku ada buat permohonan pecah geran tanah.. untuk klien aku sorang nii.. tanah tuu 3 ekar jee.. satu geran dan ada 2 tuan.. Jadi Hj M dan Kak S mintak aku bantu dia.. uruskan proses pecah geran tanah dia orang

Dan hari nii.. permohonan tuu dah pun lulus.. dan mereka tuu dah pun ada geran memasing. Kira mudah laa dia orang sekarang.. cukai tanah sendiri-sendiri bayar.. sempadan tanah lebih jelas.. nak gadai.. nak pajak.. nak jual pun senang.. pendek kata.. semua senang laa.. semua untung laa

Cuma semalam.. mereka berdua panic sikit… sebab kedudukan tanah yang mereka usahakan selama nii.. mereka tanam ngan pokok getah.. tanam ngan pokok buah.. sebenarnya mereka sudah ceroboh tanah orang lain broo

Bukan sikit broo.. hampir ¾ usaha dia orang tuu.. sudah masuk tanah jiran beb.. ayooooo sedihkan..

Benda nii lebih kritikal lagi.. bila jiran tadi.. keluarkan cakap-cakap kesat.. kononnya haram buat benda macam nii.. tak masuk syurga laa.. perbuatan orang Yahudi laa.. macam-macam lagi laa.. lagi laa panic orang tua tuu broo

Benda ni berpunca dari tak tahu sempadan sebenarnya.. kita ikut sempadan orang tetua dulu je.. mereka kata sempadan tanah kita tuu.. dari pokok kelapa sampai pokok manggis.. kita pun main ikut jee.. kita pun main usaha jee.. tanpa kita ukur bebetoi sempadan tanah kita tuu

Jadi bila team aku masuk.. ukur bebetoi sempadan tanah tuu.. baru mereka sedar.. baru mereka terkezuutt beb

Bagi mereka yang ada masalah macam nii.. korang jangan panic.. benda nii bole bawak bincang.. yang penting.. korang mesti bole terima.. yang korang sudah terceroboh tanah jiran

Bagi kes-kes macam niii.. aku cadangkan :

Kalo terbukti korang dah termasuk tanah jiran.. korang beli laa sebahagian tanah jiran tadi.. korang pakat bebaik.. nilai bebaik.. pastu beli.. pastu korang buat pindahmilik.. pastu korang buat pecah geran.. supaya kawasan yang korang dah terceroboh tadi.. ada geran sendiri atas nama korang

Kalo jiran tak nak jual.. korang pajak laa.. korang bincang bebaik.. kasi pajak tanah jiran tadi.. pajak laa 20 tahun kee atau lebih.. tapi urusan pajak memajak nii.. kena buat bebetoi tau.. lantik lawyer semua

Kalo pajak pun tak mau.. korang sewa laa.. sementara pokok atau bangunan korang ada atas tanah tuu.. korang bayar sewa ngan jiran tadi

Kalo dia tak mau gak.. korang cadangkan lak.. suruh dia beli samada sebahagian tanah korang.. atau kesemua tanah korang tadi.. mana la tau.. jiran tuu setuju cara macam tuu

Kalo tak mau gak.. korang cadangkan lak.. korang pulak beli kesemua tanah jiran..

Kalo semua tak jalan.. jiran nak gak tanah dia… korang terpaksa laa mengalah.. ikut laa balik sempadan tanah korang yang betoi tuu.. dan kalo bole.. jangan sampai saman menyaman.. tak baik beb.. sebab tuu jiran kita

Aku cadangkan sangat.. nak atasi cabaran nii.. bagus ngan rundingan.. pastikan dua-dua pihak untung.. dua-dua pihak tak rugi.. apa laa sangat dunia nii beb.. berbanding akhirat sana

Tak ke mana pun main tanah nii.. last-last kita masuk dalam tanah gak.. dari tanah kita dijadikan.. kepada tanah gak kita kembali.. he he he

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL