Archive for June, 2011

KORANG NAK YANG MANA.. LEASEHOLD @ FREEHOLD?

 Hari nii aku nak syer ngan korang pasal tempoh pajakan.. sebab sejak dua menjak nii.. ramai sangat kekawan developer aku.. mereka mengeluh beb.. bila permohonan mereka.. untuk melanjutkan tempoh pajakan.. dikenakan premium yang tinggi oleh pejabat tanah

Maksud aku macam nii… katakan korang sekarang nii ada rumah… atau pun ada tanah.. dan properties korang tuu.. properties leasehold.. samada pajakan 99 tahun.. atau pun 60 tahun.. apa yang berlaku.. secara beransur-ansur.. tempoh pajakan tanah korang tuu.. akan luput broo

Bila tempoh nii nak luput.. korang sebagai tuan tanah.. korang ada hak untuk mohon kat pejabat tanah.. untuk lanjutkan tempoh pajakan tanah korang tuu.. kepada tempoh yang asal.. macam mana pun.. tang kelulusan tuu.. bergantung dengan kelulusan pihak kerajaan negeri

Kalo mereka kata bole.. maka korang bole laa lanjut tempoh pajakan.. kalo sebaliknya… sendiri mau ingat laa broo.. he he

Mereka yang banyak mohon tempoh pajakan nii.. kebanyakkannya mereka yang generasi kedua atau ketiga.. pastu pihak developer.. pastu pemilik ladang dan lelain lagi..

Korang bole bayangkan tak.. hari nii korang beli hartanah.. kat area Shah Alam.. Bangi.. area tanah yang leasehold nii.. sebijik rumah pun.. paling busuk dalam RM450K.. penat lelah korang bayar instolmen bulan-bulan.. selepas 50 tahun akan datang.. rasa-rasa brapa laa nilai hartanah korang tuu ye?

Ngan kadar inflasi yang tinggi sekarang nii.. pastu ngan harga barang yang mahal.. aku percaya.. nilai hartanah korang jugak.. akan naik.. mungkin pada waktu tuu.. bole cecah jutaan ringgit broo.. mungkin 1 juta.. 2 juta mungkin.. mahalkan.. he he

Walaupun nilai dia mahal.. tapi tempoh pajakan hartanah korang tadi.. semakin hari semakin kurang broo.. jadi untuk terus kekal.. pemilikan hartanah korang tadi.. masa nii laa.. korang kena lanjut tempoh pajakan..

Aku percaya.. nak lanjut tempoh pajakan nii.. semua orang bole mohon.. tak dee masalah.. tapi bab nak bayar lanjut tempoh tuu.. ramai yang pengsan broo..

Nak tahu pengsan atau tak.. jom kita kira :

Katakan korang beli sebijik rumah 22×80 = 1760kp ngan harga RM450K

Luas 1760kp nii = 163.5mp

Katakana 50 tahun akan datang, nilai rumah tadi jadi RM1.2juta

Ini bermakna nilai 1mp pada waktu adalah RM7339

¼ x 1/100 x RM7339 x (99 -50) x 163.5 = RM146,991

Korang rasa.. ngan jumlah nii.. RM146,991 rasa-rasa anak cucu kita mampu kee?

Sebab tuu kekawan.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan kekawan semua.. untuk rumah kediaman korang.. kalo bole laa.. bagus beli yang freehold broo.. tuu yang terbaik.. yang rezab melayu pun tak pee.. asalkan pegangan selama-lamanya

Tapi bagi tujuan investment.. benda nii tak laa penting sangat.. sebab korang beli property.. pastu korang sewa.. pastu bila nilai dia naik.. korang bole jual.. jadi korang dapat laa untung sikit.. he he

Ok laa.. fikir-fikirkan.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

DAH RAMAI UPGRADE TANAH BRO

 Hari nii aku nak syer ngan korang pasal perkembangan tukar syarat tanah.. sebab sejak dua menjak nii.. aku dapati ramai sangat kekawan blog kita.. yang dah start.. menukar syarat tanah dia orang.. daripada kategori pertanian kepada bangunan kediaman

Dan aku rasa.. ini satu benda yang sangat bagus nii.. sebab kalo sebelum nii.. masyarakat lain jee yang asyik upgrade tanah.. dari pertanian kepada industry.. dari pertanian kepada perniagaan.. tapi sekarang nii.. masyarakat kita dah pun mula dah.. bagus bagus

Dan kalo benda nii berterusan.. insyaallah tak lama lagi.. banyak tanah-tanah rezab Melayu.. yang sebelum nii.. kurang dapat perhatian.. pastu harga murah.. tapi nanti beransur-ansur.. nilai dia akan naik oooo

Tambah lak sekarang nii.. ngan harga rumah yang tengah naik menggila..terutama kat Selangor ngan KL.. aku amat konfiden beb.. usaha korang untuk upgrade tanah korang tuu.. satu usaha yang sangat bagus..

Sebab korang dah pun optimiskan.. potensi tanah korang tuu.. ketahap yang paling maksimum broo

Ramai yang tanya kat aku.. mahal kee belanja untuk upgrade tanah nii?.. sebenarnya tak mahal broo.. murah sesangat broo kalo dibandingkan ngan tanah freehold

Best kalo tanah kita dah upgrade nii.. sebab kita bole cagarkan tanah tuu kat bank.. pastu nilai dia mahal.. pastu nak jual pun senang.. pembeli baru senang dapat loan.. nak jual sikit-sikit pun bole.. urusan pindahmilik senang dan banyak lagi laa.. ayooo pendek kata.. semua duit duitttt tuu bro.. he he

Kalo laa masyarakat lain.. dah lama buat benda nii.. upgrade tanah pastu jual.. korang rasa.. masyarakat kita bole tak? Jom korang fikir-fikirkan

Ok laa geng.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JOM CARIK PELUANG

Hari nii.. aku nak syer ngan korang pasal teknik nak carik peluang.. macam kekawan kita selalu cakap..” aku invest kat rumah lelong”.. “aku invest kat rumah subsale”.. “aku lak invest kat saham.. kat emas” dan macam-macam lagi laa

Kadang-kadang tuu.. hangin gak kita dengar.. bila kekawan kita tuu.. pandai betoi carik peluang.. dan bole kata… semua investment dia orang tuu. semuanya bikin untung broo.. dan kalo bole.. kita nak gak tahu.. teknik mereka tuu menilai peluang..

Apa yang aku praktikkan sekarang nii.. setiap hari aku buat banyak homework broo.. aku tengok Mudah.my.. pastu tengok The Star.. tengok web lelong.. tengok saham dan lelain lagi

Pastu aku buat sikit kira-kira.. contoh macam semalam.. sebijik property nii kat Seksyen 13 Shah Alam.. apartment 3 bilik.. luas 850kp.. bumi lot.. dekat sangat ngan kolej PTPL.. Giant dan lelain kemudahan

Apartment tuu bole dijual balik antara RM160K – RM175K.. ROI dia 6.96%.. tuan rumah nak jual RM155K.. downpayment lak 77.5K.. mortgage kat bank 77.5K.. cashflow 450

Kesannya benda nii jee yang penting broo.. nak menilai samada peluang tuu bagus atau sebaliknya.. Pastu bila korang dah ada info tuu.. senang untuk korang.. nak menilai samada nak rebut ke tak peluang tuu..

Penting sangat info nii broo.. sebab tak ramai kat luar sana yang tahu..benda -benda nii.. yang perlu kita ambik kira.. sebelum kita nak invest

Bagi korang yang ada modal.. korang tak dee masalah.. korang bole terus invest.. tapi bagi korang yang belum cukup modal.. korang bole share info nii kat kekawan lain.. korang bole dapat sikit komisyen broo.. he he

Percaya laa.. kat luar sana.. ramai sangat kekawan nak info nii broo.. lagi banyak homework korang buat.. lagi banyak peluang korang dapat.. percaya laa

Sebelum terlupa.. bagi korang yang belum add aku.. sebagai kawan FACEBOOK korang.. korang kasi ADD aaa.. bole laa kita kenal-kenal dalam FB lak

Ok laa.. Selamat mencuba.. Selamat berusaha..  Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

BELI TANAH.. UPGRADE.. JUAL.. PECAH GERAN

Semalam aku ada meeting ngan En R.. kali nii dia nak uruskan tanah dia yang kat Gombak pulak.. Banyak betoi tanah En R nii.. kat Hulu Langat ada.. kat Rembau ada.. kat Gombak ada.. amboii kaya kaya.. he he

Modus operandi En R kali nii ialah.. dia nak kasi convert tanah dia.. dari pertanian kepada bangunan kediaman.. lepas tuu baru dia nak jual tanah tuu.. sebab pengalaman dia.. bagi kes tanah kat area UIA Gombak sana.. ramai pensyarah kat area tuu.. mereka lebih suka beli tanah yang sekar dua.. pastu mereka syer-syer

Untuk bolehkan proses pindahmilik tanah tuu dibuat.. dari tuan tanah asal kepada nama pembeli-pembeli baru.. supaya nama memasing ada dalam geran.. jadi tanah tuu mesti ditukar syarat kepada bangunan kediaman dulu

Sebab ada klien yang nak tanah besar.. ada lak yang nak tanah kecik.. bergantung ngan kemampuan memasing.. pastu lak mereka nak beli tanah yang agak murah..

Untuk tuu.. kumpulan nii beli tanah yang macam nii.. tanah mesti dah siap convert.. pastu mereka beli syer-syer.. pastu mereka buat pindahmilik.. pastu mereka kasi pecah geran.. akhirnya setiap sorang ada geran masing-masing

Aku suka strategi marketing En R.. member get member.. maksudnya macam nii.. katakan aku beli tanah tuu 6,000kp.. aku tak dapat apa-apa diskaun.. tapi katakan aku promote lak tanah tuu kat kekawan lain.. setiap kaki persegi yang aku jual.. aku dapat komisen RM1.. ayooo banyak tuu    

Strategi marketing macam nii pun bole buat broo.. hebat hebat..  

Mana laa tau.. korang ada tanah.. dan tanah korang tuu berpotensi buat cara macam nii.. apa lagi.. korang dah bole start dah.. kayo bro.. kayo.. he he

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

LOW QUALITY.. HIGH QUALITY

Semalam aku ada meeting ngan Kak I.. kita orang jumpa kat Bangi.. best laa borak ngan Kak I nii.. sebab dia sorang yang penuh motivasi.. kreatif.. dan kalo bole.. dia mau semua student-student dia.. kaya dan berjaya.. hebat hebat

Bukan senang beb.. nak carik pensyarah yang macam nii.. power tuu

Dan semalam.. aku jumpa kak I.. sebab nak uruskan tanah tanih dia.. banyak tuu tanah dia.. kat Sepang ada.. kat Hulu Langat ada.. pendek kata bersepah-sepah laa tanah dia  nii.. he he

Biasa laa.. bila bincang pasal tanah nii.. kejap jee.. yang lelebih tuu.. kita orang merapu benda lain.. he he

Banyak benda baru.. aku blaja dari kak I.. kak I pesan :

“Fizal.. kalo bole.. amalkan setiap pagi dengan baca Al-Quran.. baca semuka dua.. sebab dengan baca Al Quran.. bole elak kita dari nyanyok”

“Fizal.. awak perasan tak.. semakin kita berumur.. kita semakin cerewet.. kalo dulu kita makan semua benda.. tapi bila dah tetua nii.. benda berminyak.. benda yang high kolestrol.. kita dah tak makan..”

“Kalo dulu kita makan kat semua kedai.. tapi bila dah tetua nii.. kita lebih selesa makan kat restoran atau hotel yang dijamin halal..”

“Kalo dulu kita belasah jee.. rezeki halal haram semua kita balon.. tapi bila dah tetua nii.. kita amat pentingkan quality rezeki tuu”

Bila Kak I pesan macam tuu.. aku dapat rasakan.. betapa pentingnya kualiti nii beb.. bukan takad kerja jee nak quality.. tapi semua benda.. nak kan high quality

Dan bagi aku laa.. ukuran yang paling baik.. untuk ukur tahap quality ni.. mesti berdasarkan Al Quran dan Hadis.. kalo Quran dan Hadis cakap baik.. maka benda tuu baik.. kalo sebaliknya.. kita faham-faham sendiri laa

Ok laa geng.. fikir-fikir.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

BAYAR HUTANG PTPTN PULAK

Hari nii.. aku uruskan aku punya PTPTN pulak.. bila sebut pasal PTPTN nii.. teringat aku masa zaman muda remaja.. kenangan lama kat U dulu.. he he

Kira masa tuu.. PTPTN nii ibarat nyawa beb.. kalo PTPTN lambat masuk jee.. semua kekawan lembik jee.. tak bermaya jee


Tapi sekali PTPTN masuk.. ayooo ramai yang happy beb.. sebab duit tuu laa nak bayar yuran.. pastu nak bayar rumah sewa… duit makan.. duit handphone.. duit minyak motor.. semua sekali laa.. he he

Jadikan kekawan.. bila dah kerja nii.. bagus gak sekali sekala.. korang kasi semak.. berapa lagi baki  hutang PTPTN korang.. bukan susah pun.. korang kasi taip www.ptptn.gov.my.. Korang bole semak kat dalam web tuu

Bagi kes aku.. aku dah semak.. hampir 10 tahun aku bayar PTPTN beb.. tapi belum lagi habis habis.. adoiiii.. banyak pulak lagi baki hutang tuu.. he he

Aku tak tahu laa.. brapa lagi baki jumlah yang perlu aku bayar.. selepas tolak ngan interest.. adoooiii.. harap-harap laa tak banyak lagi tinggal.. tolong tolong.. he he

Setakad nii.. aku rasa.. bayar PTPTN paling best.. kalo kita tak bayar.. tak dee pun orang nak kejar.. pastu lak kalo bayar pelahan-pelahan pun.. interest dia murah.. berbanding hutang ngan bank.. lambat bayar jee.. siap korang.. ramai laa awek call korang.. pastu siap sms lagi.. he he

Cabaran beb bayar PTPTN nii.. sebab interest dia murah.. sekitar 1% – 3% jee.. sedangkan kalo invest kat ASB.. bole untung sekitar 8% setahun.. kalo invest gold lak bole untung sekitar 25% setahun.. banyak tuu beb.. he he

Kira kalo lambat bayar PTPTN pun tak pee.. sebab kalo duit tadi.. park kat ASB.. dividen dia 8% – 3% interest PTPTN.. kita untung lagi 5%.. kalo gold lak untung sekitar 22% tuu beb

Tapi tak pee.. hari nii aku buat satu lagi keputusan  besar.. aku nak kasi settle.. semua hutang PTPTN aku.. aku tak mau lagi hutang-hutang… pening daa.. he he

Kesannya tak laa susah sangat nak bayar hutang PTPTN.. cuma layari website PTPTN.. pastu aku pun mohon pengesahan baki pinjaman bagi tujuan penyelesaian hutang.. Insyaallah dalam tempoh 7 hari.. mereka akan reply.. bagi tau baki hutang aku

Pastu aku bole buat bayaran.. semua hutang PTPTN aku.. tuu jee.. sonang jee benda nii.. semudah A B C.. he he

Ok laa.. aku nak layan lagi MP3 Ustaz Zaharuddin nii.. lagi aku layan.. lagi best lak.. he he

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL