Untuk hari nii.. aku nak syer ngan korang pasal tanah atau rumah atau investment lain.. maklum laa.. kadang-kadang tuu.. bila kita nak start invest nii.. kena lak baru first time tuu.. ada sikit rasa goyang broo.. mana satu kita nak pilih.. samada kita nak invest kat rumah kee.. atau pun nak invest kat tanah ke? Tak gitu kee kekawan?

Bagi aku secara peribadi.. apa pun investment kita.. tak kisah laa.. rumah kee.. tanah kee.. bisnes kee.. tak kisah laa.. tapi focus kita.. mesti kat pasif income kekawan..

Ada beberapa benda yang suka aku perhatikan.. sebelum aku menjebakkan diri dalam satu-satu pelaburan

Pertamanya aku suka semak.. cashflow.. brapa banyak aku bole dapat cashflow.. setiap bulan.. hasil pelaburan yang aku  buat.. lagi tinggi cashflow yang aku dapat.. lagi laa aku suka

Pada waktu yang sama.. semak laak dia punya ROI (return on investment).. pastu semak nilai pelaburan tuu.. termasuk laaa kos dia.. downpayment yang perlu kita keluarkan.. dan brapa banyak lak.. yang perlu kita mortgage kat bank

Bila semua info tuu dah ada.. baru aku buat pilihan.. samada nak invest kee.. atau pun tak.. tanpa maklumat tuu.. aku tak berani buat keputusan broo

Jadi tak timbul laa kekawan.. samada nak invest kat tanah kee.. atau pun rumah.. yang penting.. semak.. semak.. semak cashflow pelaburan kita tuu..     

Aku ambik contoh.. cuba korang layan blog www.abangensem.com.. Korang perhatikan bebaik blog dia tuu.. selain abang ensem ada pasif income.. hasil  rumah sewa dia.. dia juga ada sumber pasif income.. hasil ebook broo

Katakan laa.. setiap bulan hasil jualan ebook dia.. dia dapat RM500.. pastu modal dia buat ebook tuu sekitar RM300.. ROI bisnes ebook abang ensem nii adalah RM500 x 12 bulan/RM300 x 100 = 2000% tuu broo

Bagi kes nii.. aku akan pilih pelaburan nii.. sebab kos dia ciput.. ROI dia besar.. down payment tak dee.. pastu tak yah nak loan kat bank.. nii kira pelaburan yang bagus nii

Jadi kekawan.. aku pesan diri aku.. aku pesan kekawan semua.. jangan terikut-ikut ngan pelaburan orang lain.. orang lain invest rumah.. kita invest rumah.. orang lain invest tanah.. kita pun invest tanah.. jangan kekawan..

Aku syorkan sangat.. buat laa pelaburan berdasarkan cashflow dan ROI.. lagi banyak cashflow.. lagi tinggi ROI.. lagi bagus pelaburan tuu

Ok laa kekawan.. fikir-fikirkan

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL