Hari nii aku nak syer ngan korang pasal bisnes.. sebab semalam aku sempat borak panjang lebar.. dengan sorang klien aku nii.. yang aku panggil dia Hj H

Pada peringkat awal tuu.. biasa laa.. kita orang bincang pasal tanah.. sebab aku tengah uruskan tanah Hj H kat Kajang sana.. dia nak buat proses pecah geran.. supaya dia bole dapat geran individu.. dia dapat satu geran.. dan partner dia dapat satu geran

Cantik lokasi tanah Hj H tuu.. tepi jalan besar.. sibuk lak tuu.. dan sekarang nii.. Hj H kasi sewa tanah tuu..

Alhamdulilah.. hasil sewa tanah tuu.. Hj H dapat laa sikit income.. sebulan RM9000.. bole laa untuk dia makan sekeluarga

Biasa laa.. bila bincang pasal tanah nii.. kejap jee.. 15 minit dah selesai dah.. tapi yang selebihnya.. kita orang merapu benda-benda lain

Banyak benda baru aku blaja dari Hj H nii.. terutama pengalaman Hj H buat bisnes.. Hj H pesan kat aku :

1. “Fizal.. kalo awak nak blaja bisnes.. carik laa mentor yang baik.. carik laa mereka yang dah berjaya.. yang pengalaman mentor tadi.. lebih 14 tahun terlibat dalam bisnes.. sebab kita ambik pengajaran dari Surah Yusuf.. 7 tahun senang, 7 tahun susah..

Mereka yang terlibat lebih 14 tahun dalam bisnes.. Insyaallah.. mereka nii dah masak.. dan cukup pengalaman Zal.. dah paham sepak terajang bisnes.. dan kita bole belajar dari mereka”

2. “Zal.. kita perlu banyak-banyak bersyukur Zal.. sekali pun bisnes yang kita usahakan selama nii.. kita cuma untung RM10 jee.. sebab berapa ramai kekawan kita kat luar sana.. yang mula bisnes hebat.. pakai kereta besar… rumah besar.. tapi berakhir dengan bankrappp… dan saya salah sorang dari mereka Fizal”

3. “Zal.. sayang isteri.. sayang anak-anak.. bila ada rezeki lebih.. bagi laa sikit hadiah pada isteri dan anak-anak.. beli kan mereka tanah.. rumah.. kedai dan apa jee asset.. yang asset tadi.. kita bole sewa.. letak atas nama mereka.. kalo berlaku apa-apa pada kita.. kita masih ada lagi asset.. kita masih bole lagi hidup.. dan itu juga berlaku pada saya”

4. “Jangan lupa zakat.. jangan lupa sedekah.. dan jangan sesekali lupa Al-Quran.. kalo kita betoi-betoi orang yang nak belajar”

Oiiikkkk… bila aku dengar nasihat Hj H.. aku jadi bluuurrrr jap broo.. he he.. hebat laa pengalaman Hj H nii.. sorang yang cukup-cukup positif laa

Aku tak tahu.. samada apa yang aku syer nii.. baik atau tak untuk korang.. cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. mana-mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaaa..

Aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan kekawan semua.. dari pengalaman Hj H tadi.. Masyaallah.. hebat Quran broo.. amat hebat

Jadi broo.. jom kita bukak Al Quran.. jom kita baca Quran.. jom kita baca tafsir Quran.. dan jom kita ambik pengajaran dari Quran.. jom jom

NOTE : BAGI KEKAWAN BARU BLOG MINDAHARTAWAN.COM.. YANG BELUM ADD AKU SEBAGAI KAWAN FACEBOOK KORANG TUU.. JANGAN LUPA.. ADD AKU SEBAGAI KAWAN FACEBOOK KORANG AA.. JOM KITA KENAL-KENAL KAT FACEBOOK LAKK

Ok laa kekawan

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL