Archive for September, 2011

USAHA KITA HARI NII.. BUKAN UNTUK KITA.. TAPI UNTUK NEXT GENERASI BRO

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah… sebab hari Sabtu baru nii.. aku ada meeting ngan family abang D.. kat Kajang sana

Seronok sangat aku tengok.. betapa sepakatnya keluarga abang D.. uruskan harta pusaka arwah bapak dia orang.. dan betapa smart dia orang pikir.. untuk pastikan bahawa harta orang melayu.. tidak terkubur macam tuu jee

Alkisah ceritanya macam nii.. Dulu bapak abang D nii ada banyak tanah.. kat Beranang ada.. kat Kajang ada.. kat Hulu Langat ada dan tempat-tempat lain pun ada.. tanah si arwah nii tak besar pun.. antara 3 – 8 ekar jee untuk setiap satu lot.. tapi lokasi tanah dia tuu.. majoritinya semua tempat yang prime prime

Dan kalo nak dicampur-campurkan untuk semua tanah-tanah yang si arwah nii ada.. kira power laa jugak.. nilai tanah dia tuu belas juta laa jugak.. hebat hebat

Kalo ikutkan sejarah.. dulu si arwah nii.. noreh getah jee.. pastu bini dia ada niaga kedai runcit sesikit.. belah pagi si arwah pergi motong getah.. dan si bini lak jaga kedai runcit.. belah petang pulak.. mereka sesame niaga kedai runcit.. tuu jee

Untung niaga tuu laa.. si arwah kumpul-kumpul.. pastu belikan tanah.. tanah kebun getah.. tanah kelapa sawit.. semua nii cerita zaman 60-70 dulu-dulu laaa.. sekarang mana nak dapat broo

Bila si arwah meninggal.. harta-harta tuu jatuh kepada anak-anak.. dan masa pembahagian pusaka.. mereka bahagi harta tuu.. ikut faraid.. maksudnya anak-anak lelaki dapat lebih berbanding anak-anak perempuan.. macam tuu laa

Dan alhamdulilah.. masa proses pembahagian tuu.. tak timbul pun isu adil tak adil.. semua adik beradik abang D.. semua ok jee.. alhamdulilah

Dan sabtu baru nii.. family abang D cadang.. nak pecahkan beberapa lot tanah.. supaya setiap adik beradik mereka.. bole dapat geran individu

Yang best tuu… bang D bagi tau..

“Fizal.. kita kena uruskan tanah pusaka nii.. katakan tanah yang kita nak pecah geran nii.. nilai dia RM400K sekar.. kalo 8 ekar sudah RM3.2juta.. kalo kami tak uruskan benda nii.. kami rugi Fizal”

“Bukan tuu jee.. kalo tak urus juga.. orang Melayu rugi.. tak kan mungkin.. kalo kami peringkat anak-anak tak bole urus.. cucu-cucu kami akan datang bole urus.. tak mungkin Fizal”

“Akibat dia.. orang melayu akan rugi sesangat.. mereka banyak tanah.. nilai juta-juta.. tapi tak bole develop.. sebab ramai sangat tuan tanah.. bila ramai tuan.. ramai kepala.. bila ramai kepala.. banyak pendapat.. dan tak mungkin bole sepakat.. jadi susah nak develop Zal.. “

Bila aku dengar bang D cakap macam tuu.. aku syukur sangat.. sebab ada jugak.. dicelah-celah kumpulan orang Melayu nii.. yang mereka bole nampak.. nasib anak bangsa mereka akan datang.. bila mereka gagal untuk urus bebaik.. tanah yang mereka ada..

Apa pun.. percaya laa.. usaha kita hari nii.. bukan untuk kita.. tapi untuk perbaiki nasib generasi kita akan datang.. percaya laa

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JOM BACA MAIN TEST.. BACA MAIN TEST..

Untuk semalam.. aku layan baca buku.. aku baca buku Robert Kiyosaki CASHFLOW QUADRANT “Guide to financial freedom” dan buku David J Schwartz THE MAGIC OF THINKING BIG

Nii buku-buku yang aku baca

Malas betoi aku nak baca buku nii.. sebab aku bukan ulat buku broo.. tapi mau tak mau.. terpaksa gak aku gagah-gagahkan jugak.. baca sampai habis.. orang kata apa.. membaca jambatan ilmu.. tuu yang terpaksa teruskan gak tuu

Banyak benda-benda baru aku blaja dari buku nii.. terutama yang libatkan idea inbesmen.. tapi kalo sekadar baca jee.. tak kan ke mana kan broo.. tak pee.. tak pee.. kejap lagi aku test kepoweran aku.. he he.. dalam game CASHFLOW101.. nak tengok ada improvement kee tak?

Benda nii bikin aku teringat zaman sekolah dulu laa… he he.. blaja subjek kimia, biologi & fizik.. dulu sama gak.. memula cikgu ajar.. pastu kita orang masuk lab buat eksperimen.. pastu dapat result.. tapi bila dah tetua nii.. kita ulang benda yang sama.. ha ha ha

Nii dia game CAHFLOW101      

    

Bagi kes aku.. tuu jee cara terbaik aku belajar.. baca main test.. baca main test.. tapi mungkin orang lain.. cara dia orang lain-lain

Apa pun focus kita simple jee.. pasif income.. apa pun kita buat.. focus kepada pasif income.. banyakkan pasif income.. berbanding aktif income..

Ok laa broo.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JOM SHARE MAKLUMAT.. JOM “LIKE” FANPAGE MINDA HARTAWAN

Hari nii aku nak share ngan korang pasal “maklumat”.. bukan apa kekawan.. sebab sebelum nii.. kita  orang ada buat satu program.. kita orang panggil program tuu.. 1TANAH, 1GERAN.. dalam program tuu.. apa kita orang buat..

Kita orang bekerjasama dengan orang-orang kampung.. orang kampung yang ada masalah tanah tanih..  mereka buat kumpulan-kumpulan kecik.. antara 10-30 orang.. pastu mereka jemput kita  orang.. untuk datang tempat mereka..

Sampai kat sana..kita orang pun dengar laa satu-satu masalah tanah dia orang tuu.. dan kami pun share laa maklumat tanah.. dan berbincang dengan dia orang.. berdasarkan masalah tanah dia  orang tuu tadi..

Dan maklumat tuu..sebijik macam mana yang aku share dalam blog nii.. sebijik kekawan..   Cuma kat sana tuu.. versi perbincangan laa.. bole soal jawab terus..  mereka soal.. aku jawab.. berbanding kat  blog nii.. kita lebih kepada membaca.. dan kumpul info

Setakad nii.. lebih 30 tempat dah aku jelajah.. datang tempat mereka.. bincang ngan dia orang..  dengar masalah tanah dia orang satu persatu.. Dan setakad nii pengalaman aku.. aku dapati.. masalah utama dia orang sekarang nii “mereka kurang maklumat pasal tanah tanih”

Akibat dari kurang maklumat nii.. korang paham jee lah..  macam-macam masalah tanah bole  berlaku..  satu tanah banyak tuan.. jual tanah tak dee geran..  tipu urus niaga tanah.. macam-macam laa lagi…

Tapi jangan kita ketawa benda nii.. jangan kita ambik ringan benda nii.. Soalnya mereka yang  kurang maklumat tu sapa ye? Bukan orang lain kekawan.. “mungkin mereka nii mak bapak kita kat kampung sana”. . “mungkin sedara mara kita”..  “mungkin sedara bini kita”..  “mungkin orang sebangsa kita”  atau “mungkin orang seagama ngan kita” nii masalah dia sekarang

Mereka ada tanah.. tanah lak lokasi cantik.. nilai juta-juta.. harga mahal gila..  tapi.. satu geran.. banyak tuan.. korang paham laa.. bila banyak tuan nii.. susah nak sepakat.. nak jual tak bole.. nak charge tak bole.. nak buat development tak bole.. semua tak bole.. akibat dia.. sapa rugi? Kita  rugi bro.. orang kita rugi..

Pengalaman aku kekawan.. aku ada banyak sangat kes macam nii.. dan kalo kita nak bandingkan.. kita ngan bangsa lain.. kita jauh ketinggalan broo.. jauuuuhhhh sangat

Bangsa lain datang kat kami..  mereka nak buat kondo broo.. mereka nak buat projek lot bungalow..  mereka nak buat pembangunan bercampur.. mereka nak buat padang golf broo.. nak upgrade kilang  haram.. tapi bila orang kita datang.. kita baru nak pecah-pecah geran broo.. baru nak buat pecah bahagian tanah broo..

Jauh sangat jurang tuu broo.. orang lain dah untung juta-juta ringgit hasil tanah.. tapi orang kita..  baru nampak.. tanah tuu adalah duit broo.. rugikan..

Pada waktu yang sama.. kita juga kena tengok.. anak cucu kita akan datang.. korang rasa laa..  kalo laa mak bapak kita.. ada tanah.. tapi tak selesaikan masalah tanah dia tuu sekarang.. rasa-rasa kita bole selesaikan kee akan datang? Atau rasa-rasa anak cucu kita bole tolong selesaikan kee akan datang?

Pengalaman aku kekawan.. kalo laa libatkan tanah pusaka..  kebanyakkan dia akan terbiar macam tuu jee.. masing-masing tak peduli kat tanah tuu.. rugi broo.. masyarakat kita akan rugi billion  ringgit.. ada tanah.. lokasi cantik.. tapi tak bole buat apa.. rugi.. tuu yang berlaku sekarang nii..

Dan kalo kita tak share-share info pasal tanah nii.. akan datang.. kita akan tambah rugi broo.. next generasi kita.. akan tambah tambah lagi rugi.. mana bole macam nii bro? Mana bole?

Pengalaman aku.. aku nampak.. sekarang nii.. strategi paling berkesan.. teknik paling cepat.. untuk share info pasal tanah tanih nii.. mesti bermula dari anak-anak si tuan tanah tadi.. dan bukan kepada mak bapak mereka.. biar laa anak-anak muda niii… yang bagi tau mak bapak mereka.. share info tanah kepada mak pak mereka.. penting nya uruskan tanah

Sebab tuu kekawan.. aku seronok sangat.. kalo laa korang rasa.. info tanah tanih.. info pasif income.. yang aku share sebelum nii.. dalam blog mindahartawan.com nii.. baik untuk korang.. baik untuk keluarga korang.. atau baik untuk kekawan korang yang lain..

Aku happy sangat..aku suka sangat.. kalo bole.. jom kekawan.. kita klik “LIKE” kat fanpage MINDA HARTAWAN yang terbaru.. mudah-mudahan ngan cara nii.. setiap kali aku update blog.. aku bole massage terus kat korang semua.. dan maklumat tuu bole sampai kat korang semua

Insyaallah.. korang pulak bole share info tadi kat kekawan FACEBOOK @ TWITTER korang yang lain

Katakan.. akan datang.. MINDA HARTAWAN ada 1000 orang kawan fanpage.. dan katakan lak setiap sorang ada 300 kawan.. ini bermakna 1000 x 300 = 30,000.. ini bermaksud 30,000 kekawan kita yang lain.. akan terima news pasal tanah tanih nii.. benda nii jauh lebih baik.. berbanding apa yang aku buat sekarang nii.. sekitar 30 orang setiap sesi

Sapa laa aku yang kerdil nii.. sapa laa kumpulan kita yang kecik nii.. kalo kita tak bersatu kekawan.. jom kita bersatu.. jom kita mulakan dengan share-share info dulu.. pasal tanah.. pasal pasif income kepada kekawan kita yang lain.. mudah-mudahan dengan usaha kita yang tak seberapa nii.. kekawan lain akan happy.. dan Allah akan redha.. jom kekawan.. jom..jom

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA NAK BUAT PASIF INCOME NGAN GOLD?

Hari nii aku nak share ngan korang pasal gold…  ayoo bukan apa kekawan.. best lak aku tengok sekarang nii… naik turun gold.. gayat oooo.. gayat.. he he

Korang tengok chart nii :

Bila tengok gold nii.. aku suka hubungkaitkan gold ngan pasif income..

Dan aku suka pakai pendapat Robert Kiyosaki.. Robert kata “ Kaya ialah.. bila kita ada pasif income.. dan pasif income kita tadi.. lebih banyak dari perbelanjaan.. kita adalah kaya” simple jee kan benda nii

Dan Robert  tak kata pun.. “Kaya nii ialah bila kita ada 1juta” tak macam tuu pun.. jadi nii bermakna.. pasif income nii.. jauhhh lebiiihhhh penting.. berbanding jumlah duit yang kita ada.. tak gitu kekawan?

Aku tak tahu.. samada apa yang aku nak share nii.. baik atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu korang ambik.. mana yang tak baik tuu korang letak tepii aaaa… he he   

Jom aku share ngan korang.. pengalaman aku.. macam mana nak buat pasif income.. kalo kat Malaysia nii.. kita ada banyak instrument.. emmmm instrument kee? He he he.. aku pun tak tahu laa.. apa istilah yang tepat.. he he he

Tapi maksud aku.. macam ASB, Tabung Haji, Tanah Untuk Disewa, Gold, Rumah Sewa, Kedai Untuk Disewa, E-Buku dan lelain laa.. semua nii.. antara benda-benda yang bole generate pasif income

Tapi focus perbincangan kita hari nii.. lebih kepada ASB, Tabung Haji, Gold dan Rumah Sewa.. supaya kita bole nampak.. jelas sikit.. benda-benda yang bole datangkan pasif income kat kita

Kita ambik contoh macam nii.. katakan korang ada simpanan RM100K..

SIMPAN KAT ASB (AMANAH SAHAM BUMIPUTRA)

Duit tuu korang park kat ASB.. dan dividen ASB.. berdasarkan pengalaman sebelum nii.. PNB bagi 8% setahun..  korang bole dapat pasif income hasil ASB nii ialah :

ASB        8/100 x RM100,000 : RM8000 setahun..

Dan kalo bahagi 12 bulan ianya jadi RM8000/12 : RM667 sebulan..

Banyakkan.. korang tak yah kerja.. tapi korang ada pasif income.. RM667 sebulan.. sapa nak bagi broo.. he he..

SIMPANAN KAT TABUNG HAJI

OK.. jom kita tengok Tabung Haji lak.. setakad nii.. base kepada pengalaman sebelum nii.. Tabung Haji bagi bonus kepada penyimpan dia.. sekitar 5% setahun.. ini bermakna

TABUNG HAJI    5/100 x RM100,000 : RM5000 setahun

Dan kalo bahagi 12 bulan.. ianya jadi RM5000/12 : RM417 sebulan.. ok gak tuu.. banyak gak kan

INVEST KAT RUMAH SEWA

Rumah gak.. satu sumber pasif income yang baik.. pengalaman aku laa.. kalo kita ada sebijik rumah.. rumah tuu..  dah pun cash.. ngan harga RM100K nii… kalo kat KL sekarang nii.. emmm rumah tuu bole sewa sekitar RM600 – RM1200 sebulan.. bergantung ngan lokasi rumah tuu

Maksudnya hasil rumah sewa tuu.. kita bole generate pasif income.. sekitar RM600 – RM1200 sebulan.. banyak tuu broo.. kayo kayo.. he he

BELI EMAS LAK

Setakad nii.. aku nampak prestasi emas agak memberansangkan.. prestasi agak cemerlang  nampakya.. sebab base kepada info tahun-tahun sebelum nii.. secara purata.. emas naik sekitar

Kalo rujuk chart 10 tahun

1900 – 272 / 272 x 100 / 10 tahun : 59% setahun

Kalo rujuk chart 5 tahun lak

1900 – 561 / 561 x 100 / 5 tahun : 47% setahun

Oii tinggikan kekawan.. aku lebih selesa.. kalo kita ambik 20% jee setahun.. tuu lebih selamat rasanya

Jadi kalo korang park duit korang kat emas..

EMAS    20/100 x RM100,000 : RM20,000 setahun..

Dan kalo bahagi 12 bulan.. sudah jadi RM20,000/12 bulan : RM1666 pasif income sebulan..

Banyak kan kekawan.. bukan banyak.. amat banyak.. dan kalo kita banding ASB, TABUNG HAJI, RUMAH SEWA DAN EMAS.. nampaknya emas jugak bole bagi kita, pasif income yang baik jugak kan

Apa pun.. dalam apa investment yang korang nak buat.. mesti ada risiko punya…  Cuma try laa.. minimakan risiko korang tadi..

Bagi pandangan aku laa.. selagi kat US sana.. masalah financial dia orang tak selesai lagi.. aku nampak.. emas nii bole jadikan sumber pasif income yang baik kekawan..

Selain tuu jugak.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. jangan invest kat satu tempat.. invest kat macam-macam..

Kat emas sikit.. kat ASB sikit.. kat Tabung Haji park sikit.. main sewa tanah sikit.. main blog sikit.. semua laa..

Nampak tak kekawan.. macam mana nak generate pasif.. simple jee kan benda nii.. he he

Cuma yang penting.. focus kepada pasif income broo.. pasif income banyak.. korang power.. pasif income tak dee.. korang lemah.. jadi jom kita kumpul pasif income.. jom jom

Ok laa kekawan

NOTE : JOM KEKAWAN.. KITA KLIK “SHARE” KLIK “LIKE” UNTUK KONGSIKAN KAT KEKAWAN KORANG YANG LAIN.. JOM JOM..  

SALAM

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah.. bukan apa.. sebab aku ada sikit pengalaman pasal tanah tanih nii.. mana la tau ngan aku share masalah tanah tanih nii.. mungkin bole bagi idea kat korang.. untuk selesaikan masalah tanah korang laakk

Pengalaman aku laa.. lebih 10 tahun aku bergelumang ngan tanah nii.. majority masalah tanah yang aku jumpa macam nii :

Kalo laa tanah tuu tanah pusaka.. kalo laa  mereka nak uruskan tanah pusaka tadi.. bibit-bibit mula masam-masam muka dalam ahli keluarga.. masa nak bahagi harta pusaka tadi… samada nak bagi ikut faraid atau nak bagi sama rata

Pastu benda nii berlarutan laa.. hari raya pun tak datang rumah.. sedara mara kenduri tak datang.. nak bincang pasal tanah jauh sekali laa.. akibat dia.. tanah pusaka tadi terbengkalai macam tuu jee.. ayoo rugi broo.. rugi

Tapi kalo laa tanah tuu kita beli sendiri.. kita beli share-share.. satu tanah kita beli ber-3.. macam mana kritikal pun masalah tanah tuu.. Insyaallah kita masih bole lagi duduk semeja.. kasi bincang untuk selesaikan masalah tanah tadi

Pelikkan broo.. harta yang dapat free.. dapat percuma.. untung banyak.. tak mau bincang.. merajuk katak.. siap kutuk adik-beradik lak tuu.. tapi yang usaha sendiri nii.. bole bincang lak.. he he

Tak pee.. kita tinggalkan masalah nii dulu.. jom kita ikuti macam mana saudara A.. berjaya selesaikan masalah tanah pusaka keluarga dia orang.. yang selama nii.. kes dia agak kritikal broo

Al kisah ceritanya macam nii.. saudara A nii ada tanah pusaka.. tanah tuu kat Bangi.. tanah tuu kecik jee.. 2 ekar jee.. tanah dah pun convert ke bangunan kediaman.. lokasi tanah tuu cun gila.. strategic gila.. harga lak sekaki persegi sekitar RM30 – RM35.. sebelah-sebelah lot tanah.. semua bungalow besar..

Masa nak uruskan pusaka dulu.. ada sikit krisis.. sebab adik beradik lelaki.. nak bahagi harta pusaka tadi ikut faraid.. tapi adik-beradik perempuan lak nak bahagi ikut sama rata.. jadi ada sikit-sikit masam muka laa.. tapi mereka buat keputusan gak.. bahagi ikut faraid

Pastu start laa.. bibit-bibit masam muka.. langsung tak leh bincang pasal tanah.. sampai satu tahap.. saudara A dah agak panic dah.. mereka ada tanah.. tapi tak leh buat apa ngan tanah tuu.. nak jual tak leh.. nak pajak.. nak buat apa pun tak leh..

Jadi saudara A jumpa aku.. kita orang bincang-bincang.. kot kot laa.. ada jalan nak selesaikan masalah tanah dia orang tuu

KIRA NILAI TANAH

Apa yang kita orang buat.. kita orang kasi kira nilai tanah tuu dulu.. katakan sekaki persegi.. area sana sekitar RM30 – RM35

Nii kalo 2 ekar x 43560 : 87120kp

Kalo sekaki  harga dia RM30.. jadi RM30 x 87120kp : RM2,613,600 (nilai tanah keluarga A)

KIRA NILAI SETIAP ADIK BERADIK

Pastu kira laakk.. nilai tanah.. bagi setiap adik beradik dapat.. berdasarkan pembahagian pusaka

Maksud aku macam nii :

A dapat ¼ bahagian x 87120 x RM30 : RM653,400

B dapat 1/8 bahagian x 87120 x RM30 : RM326,700

Dan kira laa seterusnya.. supaya bole tunjukkan kat adik beradik lain.. nilai tanah setiap adik beradik dapat.. semua tuu duit broo.. kayo kayo broo

DAPATKAN QUOTATION DARI JURUUKUR

Pastu baru tunjukkan quotation dari juruukur.. katakan kos untuk uruskan proses pecah geran tuu dalam RM10K.. jadi bahagikan kos juruukur tuu ikut pembahagian pusaka

A dapat ¼ bahagian x RM10,000 : RM2500

B dapat 1/8 bahagian x RM10,000 : RM1250 dan kira seterusnya

UNTUNG

Nilai Tanah – kos juruukur

A untung RM653,400 – RM2500 : RM650,900

B untung RM326,700 – RM1250 : RM325,450 dan seterusnya

Bila dah ada info nii.. pastu korang fikir-fikirkan laa.. korang timbang-timbangkan laa..

Setakad nii.. pengalaman aku laa.. bila kita mampu tunjukkan untung setiap adik beradik yang macam nii.. Insyaallah.. yang masam-masam muka sebelum nii.. bole selesai Insyaallah..

Dia orang bole sepakat balik.. bole duduk semeja balik.. untuk urus harta pusaka tuu..

Apa laa sangat kos juruukur tuu broo.. ciput sangat laa.. berbanding nilai tanah yang korang dapat.. semua tuu duit broo.. untung broo..

Pengalaman aku laa..setakad nii aku lom jumpa lagi.. bisnes yang modal aku RM2500 atau RM1250.. tapi untung ratus ribu ringgit.. dalam tempoh 6 bulan broo.. tapi ngan urus tanah pusaka.. Insyaallah ianya bole..

Kalo aku beli emas sekali pun.. tak leh broo.. tak leh.. untung sebanyak tuu.. he he  

Sama gak laa.. macam kes A nii.. dia gak pakai teknik nii.. tunjukkan untung setiap adik beradik.. sebijik-sebijik dia tunjuk.. dan alhamdulilah sekarang nii.. keluarga dia orang dah sepakat balik dah..

Bagi korang yang ada masalah tanah macam nii.. cuba laa pakai teknik nii.. selesaikan masalah tanah korang.. mana la tau.. ianya berkesan untuk keluarga korang

Aku tak tahu laa.. samada apa yang aku share nii baik tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik.. mana yang tak baik tuu.. letak tepi aaa..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

 

MACAM MANA NAK KAYA.. NGAN CARA SEMPOI GILA

Hari nii aku nak share ngan korang pasal pasif income.. Oii dah lama aku tak bincang pasal income nii.. he he.. asyik-asyik emas.. asyik-asyik tanah.. sesekali bincang pasal pasif income  nii pun.. ok gak kan.. he he

Bukan apa kekawan.. aku ada sikit pengalaman.. macam mana aku bole ada sikit pasif income.. dan alhamdulilah setakad nii..  pasif income tuu.. lebih banyak berbanding perbelanjaan aku..

Maksud aku macam nii.. katakan laa.. perbelanjaan aku sebulan sekeluarga RM3000.. makan minum..  tipon.. sekolah anak-anak dan lain.-lain.. semua tuu.. aku perlukan RM3000 sebulan.. tapi aku ada sumber income luar.. bukan dari sumber gaji aku.. untuk tampung perbelanjaan tuu..

Jadi katakan laa.. aku kena buang kerja.. isteri aku kena buang kerja.. Insyaallah ngan pasif income tadi.. aku masih bole lagi hidup.. untuk tampung perbelanjaan kita orang sekeluarga.. Insyaallah

Aku tak tahu.. samada apa yang aku nak share nii.. baik atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. dan mana-mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aa.. he he

PENGALAMAN AKU

Kekawan.. aku dah lebih 10 tahun terjebak ngan bisnes.. dan hari nii.. baru aku tahu.. aku nii sorang yang pemalas kekawan.. he he.. aku malas bekerja.. aku malas membaca.. Cuma yang aku suka.. main jee kekawan.. he he

Nasib baik laa profesion aku nii.. sorang juruukur nii.. lebih kepada praktikal.. jumpa klien.. borak-borak.. minum-minum.. tulis blog.. pergi site.. tuu jee.. kalo laa profesion aku yang skima-skima macam akauntan.. lawyer.. mau aku jemm broo. . he he

Tapi disebalik main-main aku tuu.. malas-malas aku tuu.. aku pun nak berjaya gak.. kalo tak bole jadi jutawan pun tak pee.. kalo tak bole jadi doctor pun tak pee.. kalo tak bole jadi glamour pun tak pee..

IMPIAN AKU

Impian aku kecik jee.. cuma aku nak.. aku nak ada sikit pasif income.. dan pasif income yang sikit tadi tuu.. lebih banyak berbanding dari perbelanjaan aku.. tuu dah cukup berjaya bagi aku dah.. he he..

MAIN GAME CASHFLOW101

Pengalaman aku.. macam mana nak kaya.. cara malas gila nii.. apa yang aku buat.. mula-mula tuu.. aku belasah main game dulu.. aku main game CASHFLOW101.. yang boardgame tuu.. masa mula-mula aku main game tuu.. ayooo.. terkial-kial broo.. orang lain expert jee.. aku lak terkemut-kemut.. he he.. slow gila brooo..

Kat bawah nii game CASHFLOW101 yang aku main

Benda nii jadi terkial-kial sebab aku tak paham konsep investment.. aku tak paham pasif income.. aku tak paham capital gain.. aku pun tak paham  apa yang aku nak carik sebenarnya.. aku tak paham Buat akaunting.. macam-macam laa lagi aku tak paham..

BACA BUKU INVESTMENT

Jadi nak blaja benda-benda nii.. terpaksa laa aku beli buku-buku Si Robert Kiyosaki.. bukan aku suka membaca pun.. tapi game punya pasal.. mau tak mau.. kena baca gak broo.. bila baca buku tuu.. paham laa sikit-sikit bab investment nii..

Nii antara koleksi buku-buku yang aku ada

BACA.. MAIN.. TEST

Jadi nak test aku punya kepoweran.. he he.. kefahaman aku pasal investment.. apa lagi.. aku test dalam game CASHFLOW101 tuu.. maksud aku.. habis aku baca satu buku.. pastu aku ajak kekawan main game CASHFLOW101 tuu.. aku ulang teknik nii banyak kali.. baca, main, test.. baca, main, test..

Best gak cara nii.. sebab bila main game nii.. baru aku tahu.. sejauh mana kefahaman aku dalam investment.. kekadang tuu.. kalo gian main game nii.. aku layan sorang-sorang jee broo kat opis.. he he..

AMBIK NOTA.. JANGAN TAK AMBIK NOTA

Dan setiap kali aku berjaya main game nii.. aku akan ambik note.. teknik aku berjaya tadi.. aku invest kat mana.. ? kat hartanah.. kat saham dan lelain.. dan aku simpan dalam buku kecik aku.. benda nii penting kekawan.. sebab nak tengok trend kecenderungan kita

DENGAR CD ROBERT KIYOSAKI.. DENGAR CD AGAMA

Pastu selain tuu.. aku jugak beli CD-CD Si Robert.. maklum laa aku nii kan suka kepoh-kepoh.. jumpa klien sini.. jumpa klien sana.. bincang pasal tanah tanih.. jadi dari aku buang masa je dalam perjalanan tuu.. ada baiknya aku layan CD Si Robert.. kira kreta aku tak berjalan laa.. kalo tak dengar CD Si Robert tuu.. he he

Cuma aku selingkan ngan CD ceramah agama.. dengar CD Robert.. dengar CD agama.. dengar CD Robert…  Dengar CD agama.. aku ulang-ulang benda nii.. Ustaz yang paling aku suka.. Ustaz Samsuri.. sebab ceramah Ustaz Samsuri banyak hadis.. banyak tafsir Al Quran.. tuu yang aku suka tuu.. duit-duit gak broo.. agama nak ada gak.. baru ada balance sikit…

Ni antara koleksi CD-CD yang aku ada

Bila aku dah mahir main game CASHFLOW101.. buku-buku Robert pun aku dah khatam.. pastu dikuatkan lagi dengan dengar CD Si Robert dan CD agama..

PANGGIL PASANGAN.. KIRA INCOME.. EXPENCES.. ASSET.. LIABLITY

Aku pun start laa.. panggil bini aku.. dok sesama..  kita orang listkan.. kita orang punya income.. expences.. asset.. liability.. mula-mula tuu gayat gak broo.. sebab langsung tak dee pasif income.. zero broo.. zero… he he

Nii contoh sheet yang kita orang gunakan

Pastu apa aku buat.. aku gunakan info income.. expences.. asset.. liability.. yang keluarga aku punya sendiri.. aku kasi hantam main dalam game CASHFLOW101 tadii.. dengan cara test macam tuu.. baru aku tahu.. baru aku blaja.. samada aku bole keluar RAT RACE kee tak..

TEST.. TEST.. TEST.. FINANCIAL STATEMENT DALAM GAME CASHFLOW101

Dan bila aku test.. aku dapati.. ehhh bole keluar kesannya broo.. lagi senang kesannya nak keluar RAT RACE.. jadi baru aku ada sikit konfiden laa.. kalo tak test macam nii.. kita tak tahu broo.. akibat dia.. kita rasa tak yakin broo.. kita asyik negative jee pada diri kita sendiri

JUMPA ORANG KAYA.. AJAK MAIN GAME CASHFLOW101.. SEDUT ILMU DIA ORANG

Ok lepas tuu lak.. mana-mana klien-klien aku.. yang power-power tuu.. yang Dato.. yang Tan Sri… yang tuan haji.. yang cerita pasal investment.. berdentum.. bergegar guruh di langit tuu.. sampai aku bole koma.. dengar cara investment dia orang.. mereka nii laa semua jadi mangsa aku

Apa aku buat.. aku ajak dia orang nii.. main game CASHFLOW101.. aku pujuk dia orang.. mintak dia orang luangkan sikit masa untuk aku.. ehhh main golf bole.. tak kan laa main CASHFLOW101 tak bole kot.. tuu jee teknik.. nak sedut ilmu investment dia orang nii.. nak mintak dia orang explain.. susah.. aku pun bukan paham pun.. jadi ajak jee dia orang tuu main game CASHFLOW101.. habis cerita.. vakum semua ilmu dia orang.. he he

JANGAN MEMAIN.. CONTACT PUN BOLE JADIKAN KORANG KAYA

Masa main game ngan orang kekaya nii laa.. aku blaja banyak benda.. teknik investment dia orang.. sepak terajang bisnes dia orang.. tapi kebanyakkan mereka yang aku jumpa.. mereka kaya bukan sebab kebolehan mereka pun.. tapi kebanyakkan mereka.. sebab contact broo.. kenal orang tuu.. kenal orang niii.. tuu jee.. nak kata dia orang power buat investment.. tak dee pun.. kalo ada pun.. sikit sangat laa..

Maksudnya.. ngan modal contact pun.. bole jadikan kita kaya jugak tau.. he he

Jadi pada peringkat nii.. bila aku dah mahir main game CASHFLOW101.. pastu khatam buku Robert Kiyosaki.. dengar CD Robert.. dengar CD agama.. pastu dah ada report card.. yang tunjukkan financial statement aku..  pastu lak.. dah pun ada pengalaman.. sedut ilmu-ilmu orang kaya tadi.. konfiden tuu dah ada sikit

BLAJA CARIK PELUANG.. BLAJA CARIK LUBANG

Baru laa.. aku blaja carik peluang broo.. kesannya tak laa susah pun carik peluang nii.. simple.. amat laa simple broo.. tak susah pun broo.. kalo orang lain cakap.. lubang.. ada lubang bisnes tak.. ada lubang bisnes tak.. nii laa benda dia

Apa aku buat.. aku ikut jee macam mana kad dalam game Robert tuu.. kad Small Deal.. Big Deal tuu..

RAHSIA SEGALA INVESTMENT

Kesannya dalam apa-apa investment yang kita nak buat.. rahsia investment ialah.. nii dia

Korang mesti tahu harga peluang tuu? Pastu ROI (Return On Investment peluang tadi? Pastu nilai peluang tadi.. bole jual balik antara harga brapa dan brapa?

Pastu korang kena tahu.. downpayment yang korang kena? Jumlah loan yang korang nak ambik? Dan paling mustahak.. pasif income yang korang dapat? Lagi tinggi pasif income yang korang dapat.. lagi bagus investment tuu broo. Tip top broo

Bukan susah benda nii.. korang akan paham.. bila korang start main game CASHFLOW101 nanti

RAJIN SIKIT BUAT HOMEWORK.. UNTUK KIRA PELUANG

Jadi bila aku dah tahu rahsia investment.. apa aku buat.. aku buat homework.. buat homework nii kena rajin sikit..

Pengalaman aku.. mula-mula tuu.. bila aku buat homework.. susah sangat nak dapat peluang yang ada positif cashflow.. asyik-asyik negetif jee.. tak pee laa.. aku layan jee.. negetif negetif laa.. belasah jee.. asalkan buat homework

Tapi slow-slow.. aku latih diri aku.. hari-hari aku carik peluang.. tengok peluang kat Mudah.my.. tengok kat Star dan lain-lain.. pastu buat kira-kira.. satu hari.. aku kira sekurang-kurangnya 20 peluang

Nii contoh sheet aku

BARU NAMPAK PELUANG

Dan alhamdulilah sekarang nii.. aku agak mahir dah kira peluang.. dan salah satu teknik kira peluang.. macam mana yang aku kira peluang keuntungan tanah.. kat dalam posting-posting aku sebelum nii.. pasal beli tanah.. upgrade tanah.. jual tanah..

Kalo peluang tuu baik.. pasif income cantik.. waktu tuu modal ada.. aku pun rembat laa..

TAK DEE MODAL..KASI JV (JOINT VENTURE) ATAU MAKAN KOMISEN

Tapi kalo peluang tuu biasa jee.. pasif income pun biasa jee.. apa lagi.. aku carik kekawan yang kekaya.. aku jual peluang tuu.. aku ambik laa sikit komisen.. ataupun aku ajak kekawan tadi.. joint venture (JV)

Bila JV nii.. modal keluar sesama.. bila jual lak peluang tadi.. untung bahagi sesama.. simple jee benda nii.. tak dee tipu-tipu laa.. lurus jee benda nii

BARU NAMPAK HASIL

Setakad nii.. alhamdulialah sangat.. komisen yang aku dapat.. hasil jual peluang tadi.. dapat ciput-ciput tuu.. aku kumpul-kumpul.. pastu aku sumbat kat gold.. tak pun sumbat kat ASB pun bole gak

Nanti bila hujung tahun.. gold naik.. kita biarkan jee laa.. nilai gold tuu..

Maksud aku macam nii..

Harga gold terkini – harga gold masa korang beli dulu / 12 bulan = pasif income hasil gold

Bagi ASB lak. Katakan korang ada RM300K ASB… bini korang pun ada RM300K.. jadi total ASB korang ada 600K.. jadi kalo dividen dapat 7%..

Maksudnya 7/100 x 600K = dividen ASB yang korang dapat setahun.. pastu / 12 bulan = pasif income hasil ASB

Kalo Tabung Haji pun sama.. Kalo korang nak pakai duit tuu.. korang ambik laa.. kalo tak.. korang simpan jee dalam tuu.. samada gold, Tabung Haji atau ASB tadi

Tuu lom lagi pasif income rumah sewa korang.. pasif income bisnes kekecik korang.. pasif income tanah sewa korang.. pasif income ebook korang.. ehhh banyak lagi laa.. kayo kayo

RAJIN SIKIT.. INSYAALLAH MESTI JUMPA LUBANG

Percaya laa.. bila korang rajin sikit buat homework.. kira peluang.. tak kisah laa peluang tuu baik kee tak.. korang belasah jee..Insyaallah pengalaman aku.. pasti korang akan jumpa.. peluang yang best broo

ULANG-ULANG-ULANG CARA NII

Ulang-ulang laa proses nii.. sampai korang keluar RAT RACE.. sampai pasif income korang lebih banyak dari perbelanjaan korang

Aku tak tahu laa.. samada apa yang aku share nii.. baik ke tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik.. mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaa..

Dan tak adil aku rasa.. untuk aku jual ilmu nii.. apa laa sangat ilmu yang aku ada.. pengalaman yang aku ada.. rezeki yang aku ada.. berbanding Ilmu dan Rezeki Allah.. memadai laa kalo korang add aku HAFIZAL AHLAN kat FACEBOOK korang.. tuu pun dah cukup bernilai bagi aku..

WAWASAN MINDAHARTAWAN.COM

Aku doa sangat..  mudah-mudah ngan aku share pengalaman aku nii.. akan ramai lagi.. kekawan blog mindahartawan.com akan bebas kewangan.. korang ada pasif income.. yang pasif income korang lebih banyak berbanding perbelanjaan.. best broo

NIKMAT BILA ADA PASIF INCOME POWER

Nikmat broo.. pengalaman aku.. nikmat paling besar.. korang kerja tak pressure broo.. korang pergi kerja.. dari 8 sampai 6 petang.. umpama korang buang masa jee.. buat geli-geli jee he he.. tak dee gaji pun tak pee.. sebab korang dah ada pasif income.. kalo korang dapat gaji.. kira bonus laa.. tak best kee macam tuu

Selain tuu.. mesti mak bapak mertua korang happy.. korang pasti jadi menantu kesayangan dia orang broo.. sebab bila dia orang tahu.. korang ada pasif income stabil.. tuu bermaksud.. korang bole jaga anak mereka.. dan cucu-cucu dia orang ngan selamat.. tak best kee broo

Bukan tuu jee.. mak bapak korang.. pihak surau.. pihak masjid.. pihak sekolah.. semua happy ngan korang.. sebab bila dia orang nak minta derma.. ngan selamba jee.. korang bole bagi.. sebab korang ada pasif income.. 

Bab bayar rumah.. bayar kreta.. bayar bil.. jangan cakap laa.. semua kaw tim broo.. Insyaallah

TAK KISAH.. BUDAK UPSR.. PMR.. SPM.. PhD.. SEMUA BOLE KAYA 

Korang perasan tak.. teknik yang aku share nii.. tak tengok pun qualification korang.. sijil korang UPSR kee.. korang SPM kee.. korang doctor kee.. tak kisah.. yang penting.. main sikit.. usaha rajin sikit jee broo..

MINTAK TOLONG

Aku happy sangat.. kalo laa info nii baik untuk korang.. berguna untuk korang.. bagus untuk kekawan FACEBOOK @ TWITTER korang.. aku seronok sangat..  kalo bole.. korang.. ajak isteri korang dan ajak kekawan korang yang lain gak.. mak long.. angah.. acik.. kira semua laa.. kalo bole.. korang klik LIKE.. klik SHARE.. button kat bawah nii.. he he

Pastu jangan lupa.. add aku.. HAFIZAL AHLAN sebagai kawan FACEBOOK korang.. semua tuu sebagai tanda sokongan korang pada mindahartawan.com.. he he.. Sapa laa aku yang kerdil nii.. tanpa sokongan korang

Kalo laa orang lain.. bole ada pasif income.. pasif income dia orang lebih banyak dari perbelanjaan dia orang.. korang rasa.. korang bole buat tak? Korang fikir-fikirkan.. renung-renungkan..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL