Untuk hari nii.. aku nak share ngan korang.. pasal sikit pengalaman aku.. sepanjang raya nii.. dan sebelum tuu aku rasa.. belum terlewat untuk aku.. ucapkan Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin

Aku mintak maaf banyak-banyak.. sepanjang aku berblog.. kalo ada.. salah silap aku.. aku mintak maaf bebanyak.. mana-mana yang baik dalam blog aku nii.. korang ambik laa.. dan mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaaa

Ok laa.. sepanjang cuti raya baru nii.. kira banyak laa rumah aku singgah.. kita orang datang rumah sedara mara.. sedara jauh.. sedara dekat.. semua kita orang singgah.. apa orang kata.. ziarah menziarahi.. he he

Dalam banyak-banyak rumah yang aku datang beraya.. aku ada sikit tersentuh laa.. bila aku singgah rumah abang M.. abang M nii adalah kawan kepada pak mertua aku..

Dan bebaru ni.. dia baru jee jatuh sakit.. dan akibat sakit tuu.. sekarang nii.. dia tak brapa kuat nak jalan.. kerja pun tak bole.. pastu ada sikit strokk.. pastu nak cakap pun.. suara pun tak brapa jelas..

Pada mula aku sampai kat depan rumah bang M.. aku terkejut kekawan.. tengok keadaan rumah bang M.. susah kekawan.. amat-amat susah kekawan..

Tinggal kat rumah lama.. separuh papan.. berada lak kat dalam ceruk kampung.. tapi punyai halaman rumah.. yang cukup bersih.. rumput pendek.. selesa mata memandang

Melihat keadaan rumah bang M niiā€¦ dah cukup untuk aku blaja sesuatu broo.. sepatutnya wajib bagi kita semua.. bersyukur bebanyak broo.. berjuta-juta kali syukur kat Allah.. kalo kita rasa hari nii.. kita susah sangat.. kalo kita rasa.. kita tak dee duit sangat.. percaya lah.. ada ramai lagi kat luar sana.. yang lagi susah berbanding kita broo.. percaya lahh

Tapi kan kekawan.. aku suka melihat kesusahan tadi.. dari dua aspek.. susah bersama Al-Quran dan susah membabi buta

Walau pun bang M ni hidup susah.. pastu sakit lak tuu.. tapi disebelah bantal bang M.. tempat bang M terlantar ada Al Quran broo.. benda nii cukup-cukup menyentuh aku broo.. sebab bukan semua orang yang sakit.. akan bukak Quran.. baca Quran bila mereka jatuh sakit

Pastu lak.. bang M ada 7 orang anak.. 4 anak bang M dah pun masuk university.. dari 4 orang tadi.. 2 orang dah pun kerja.. sorang jadi ustaz.. sorang lagi pegawai kat jab agama.. dan 3 lagi masih bersekolah.. oiii hebat oooo anak-anak bang M.. anak cerdik-cerdik

Pastu yang aku heran.. walaupun bang M nii sakit.. dia tetap tenang.. air muka dia cukup-cukup tenang broo.. tak dee sikit pun nampak kelam kabut..

Sebab tuu kekawan.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan kekawan semua.. jom kita sesama.. banyak bersyukur..

Syukur dengan rezeki yang Allah bagi.. syukur dengan kesihatan yang kita ada.. dan jangan lupa Quran.. pada waktu yang sama.. kita berusaha.. kita usaha dengan sungguh-sungguh.. dengan konsisten.. Insyaallah dengan cara nii.. kita akan jadi orang yang penuh quality.. Insyaallah

Kalo laa abang M bole buat.. bole sentiasa bersama Quran.. didik anak-anak sampai masuk U.. walau pun dalam keadaan sangat miskin.. korang rasa.. kita bole buat macam abang M tak?

Jom kita renung-renungkan..

Ok laa..

salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL