Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah lak.. bukan apa.. sebab semalam aku ada meeting ngan saudara H kat Bangi.. Untuk makluman.. Saudara H nii orang minyak.. Wahhh wahhh kekawan.. sekarang nii aku dapati.. ramai betoi laa anak-anak muda kita.. yang kekaya.. terutama mereka yang kerja oil n gas

Kumpulan nii.. duit banyak beb.. gaji mereka main belas ribu.. puluh ribu jee.. uyooo power gila laa korang

Al kisahnya macam nii.. baru-baru ni saudara H ada beli sebidang tanah.. tanah tuu tak besar pun.. sekar jee.. tapi lokasi tanah tuu cun beb.. tepi jalan besar.. sebelah-sebelah tanah.. dah pun ada rumah.. dekat lak ngan surau.. api.. air.. tipon.. semua kowtim.. cun beb

Cuma tanah tuu.. agak rendah sikit berbanding jalan.. tapi bagi aku.. tuu no problem tuu.. walau pun tanah rendah sikit.. tapi kalo kita pandai lantik akitek.. akitek yang kreatif.. apa barang tanah pun.. semua cun beb..

Pandai laa si akitek tadi.. nak design rumah idaman kita..

Untuk tuu.. semalam.. saudara H bercadang..  nak kasi tukar syarat tanah dia tuu.. dari kategori pertanian kepada bangunan kediaman.. pastu baru dia nak pikir.. samada nak jual balik tanah tuu.. atau pun nak buat rumah atas tanah tuu.. ayooo ini macam orang pun ada ooo

Aku maleh nak cerita panjang.. jom kita kira sikit untung si saudara H nii..

KOS

Beli tanah sekar                                : RM350,000

Lantik lawyer urusan pindahmilik : RM5000.00

Lantik juruukur untuk ukur topografi tanah : RM3000.00

Lantik Townplanner untuk buat tukar syarat : RM6500.00

Premium tambahaan kepada kerajaan negeri : RM14,000.00

Bayar caruman parit : RM3500.00

Cukai baru : RM500.00

TOTAL : RM382,500

JUAL

Kalo laa saudara H jual sekaki persegi RM20.00 jee x sekar (43560kp) : RM871,200

UNTUNG

JUAL – KOS

RM871,200 – RM382,500 : RM488,700

Ayoo yooo.. untung RM488,700 oooo.. layan benda nii setahun setengah.. untung banyak macam tuu.. tak yah ada staf.. tak yah ada opis.. tak yah ada oberhed.. untung banyak tuu broo… nii tak adil nii.. he he he

Bagi pandangan aku laa.. bukan senang nak carik tanah yang harga ok.. pastu lokasi cun.. benda nii ambik masa sikit.. kadang-kadang tuu ambik masa setahun dua broo.. percaya laa.. susah..

Jadi kan.. bagi korang ada ada modal besar.. sementara korang dalam proses carik tanah tuu.. bagus korang park duit korang tuu.. dalam emas dulu.. sebab emas penyimpan nilai yang baik.. paling busuk pun.. prestasi emas sepuluh tahun sebelum nii..kenaikan dia.. lebih kurang 25% setahun.. kira ok laa tuu

Pastu bila korang jumpa tanah yang cun.. lokasi menarik.. harga ngam.. korang kasi cairkan emas tadi.. kasi jual emas tadi.. kasi layan tanah lak.. sebab untung tanah lagi syoookkk kekawan..

Jadi kombinasi emas ngan tanah.. memang power gila brooo.. he he

Ok laa..

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

Popularity: 9% [?]