Untuk hari nii.. aku aku share ngan korang pasal tanah… sebab semalam aku ada meeting kat Port Dickson.. Alhamdulilah ada beberapa kes tanah.. yang aku tengah selesai kat sana.. Wahhh cantiknya PD sekarang nii.. bersih jee.. best jee..

Belah petang lak.. aku ada meeting ngan Dr I, Dr M dan Dr K.. ayooo nii semua geng doctor lak nii.. demam aku nak menjawab masalah tanah dia orang nii.. maklum laa semua gang-gang prof nii.. soalan mesti power-power nii.. he he.. bole terkucil aku dibuatnya.. he he

Tapi alhamdulilah.. kami lebih banyak berbincang sebenarnya.. macam mana nak selesaikan masalah tanah dia orang tuu

Wahh.. kayo kayo laa gang-gang doctor nii.. tanah bersepah-sepah.. kat Bangi ada.. kat Sepang ada.. kat Hulu Langat ada.. bercambah tanah dia orang.. tapi kebanyakkan mereka nii.. beli tanah share-share.. jadi bila nak pencen-pencen nii.. masing-masing nak dapatkan geran tanah masing-masing laa

Maksud aku macam nii.. kumpulan nii banyak beli tanah-tanah  pusaka.. yang satu geran banyak tuan..

Modus operandi dia orang nii macam nii.. masa dia orang muda-muda dulu.. dia orang nii banyak pasang broker.. pasang agen.. broker-broker nii yang carik maklumat untuk dia orang.. kalo dengar jee.. mana-mana tanah nak jual.. satu geran banyak tuan.. bawa jee geran tanah tuu kat dia orang..

Pastu dia orang akan datang site.. tengok tanah tuu.. kalo tanah tuu lokasi cantik.. tanah cantik.. jalan tar ada.. letrik.. tipon.. air semua ada.. apa lagi.. dia orang nii.. akan share-share beli.. kalo laa tuan tanah asal tuu ada  5 orang.. jadi si doctor-doctor nii pun.. akan share-share ber 5 gak laa.. beli tanah tuu

Dulu.. tanah kurang dari sekar.. tak bole pecah geran.. jadi tanah-tanah doctor-doktor nii.. terbengkalai macam tuu jee.. nak pajak.. nak gadai.. nak jual.. semua susah.. pembeli takut nak beli.. nak loan tak leh buat.. sempadan tak jelas.. macam-macam masalah laa

Tapi sekarang nii tak lagii.. kalo kat Selangor laa.. kalo korang ada tanah.. dan tanah korang tuu lebih 10,000 kaki persegi.. korang dah bole pecah geran.. dan korang bole dapat geran individu.. ayoo broo.. bila ada geran.. tuu duit tuu broo.. kayoo tuu broo.. he he

Aku ambik contoh kes doctor nii.. dulu dia orang nii.. ada beli tanah kat Bangi.. tanah tuu tak besar pun.. 4 ekar jee.. share lak ber-5.. beli lak masa tuu ngan harga 150K… murahkan masa tuu.. untung tak untung?.. kalo kita buat pecah geran nii.. ada geran individu nii?

Aku tak pandai nak explain.. tapi cuba korang tengok nii

KOS

Beli tanah masa zaman jahiliyah dulu.. 4 ekar.. he he  : 150K (hutang pun dah habis sekarang ni)

Kos ukur untuk pecah geran : 1OK

Lelain kos.. : tak dee… he he..

Tempoh masa lak.. : 6 bulan jee Insyaallah

TOTAL KOS : RM160

NILAI

Sekarang nii.. kalo tanah kat Bangi nii.. tanah pertanian.. sekar lebih kurang : RM450K

Kalo 4 ekar sudah jadi : RM1,800,000

UNTUNG

NILAI – KOS / 5 ORANG

1,800,000 – 160,000 / 5 : RM328,000

Nii mana adil nii.. doctor-doktor nii lepak-lepak jee.. aku yang susah payah.. bila dapat geran individu.. aku untung sikit.. dia orang untung banyak.. untung 328K tuu broo.. nii tak adil.. inii tidak adil.. he he

Kekawan.. apa laa sangat kos ukur tuu.. berbanding nilai tanah yang korang dapat..

Bila ada geran individu nii senang.. sempadan tanah jelas.. cukai tanah bayar sendiri-sendiri.. nak pajak.. nak gadai.. nak jual.. semua bole.. loan senang dapat.. ayooo..  kayo bro.. kayo .. he he

Sebab tuu. aku pesan diri aku.. aku pesan korang semua.. kalo korang ada tanah yang macam nii.. kasi urus cecepat.. jangan misterikan tanah korang.. focus broo.. tengok pada nilai tanah yang korang dapat.. banyak broo.. amat banyak.. untung broo.. he he

Ok laa.. salam

NOTE : JOM KLIK LIKE..  KLIK SHARE.. SEBAGAI TANDA SOKONGAN KORANG.. PADA MINDAHARTAWAN.COM.. JOM JOM

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL