Hari nii aku nak share ngan korang pasal pasif income.. Oii dah lama aku tak bincang pasal income nii.. he he.. asyik-asyik emas.. asyik-asyik tanah.. sesekali bincang pasal pasif income  nii pun.. ok gak kan.. he he

Bukan apa kekawan.. aku ada sikit pengalaman.. macam mana aku bole ada sikit pasif income.. dan alhamdulilah setakad nii..  pasif income tuu.. lebih banyak berbanding perbelanjaan aku..

Maksud aku macam nii.. katakan laa.. perbelanjaan aku sebulan sekeluarga RM3000.. makan minum..  tipon.. sekolah anak-anak dan lain.-lain.. semua tuu.. aku perlukan RM3000 sebulan.. tapi aku ada sumber income luar.. bukan dari sumber gaji aku.. untuk tampung perbelanjaan tuu..

Jadi katakan laa.. aku kena buang kerja.. isteri aku kena buang kerja.. Insyaallah ngan pasif income tadi.. aku masih bole lagi hidup.. untuk tampung perbelanjaan kita orang sekeluarga.. Insyaallah

Aku tak tahu.. samada apa yang aku nak share nii.. baik atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. dan mana-mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aa.. he he

PENGALAMAN AKU

Kekawan.. aku dah lebih 10 tahun terjebak ngan bisnes.. dan hari nii.. baru aku tahu.. aku nii sorang yang pemalas kekawan.. he he.. aku malas bekerja.. aku malas membaca.. Cuma yang aku suka.. main jee kekawan.. he he

Nasib baik laa profesion aku nii.. sorang juruukur nii.. lebih kepada praktikal.. jumpa klien.. borak-borak.. minum-minum.. tulis blog.. pergi site.. tuu jee.. kalo laa profesion aku yang skima-skima macam akauntan.. lawyer.. mau aku jemm broo. . he he

Tapi disebalik main-main aku tuu.. malas-malas aku tuu.. aku pun nak berjaya gak.. kalo tak bole jadi jutawan pun tak pee.. kalo tak bole jadi doctor pun tak pee.. kalo tak bole jadi glamour pun tak pee..

IMPIAN AKU

Impian aku kecik jee.. cuma aku nak.. aku nak ada sikit pasif income.. dan pasif income yang sikit tadi tuu.. lebih banyak berbanding dari perbelanjaan aku.. tuu dah cukup berjaya bagi aku dah.. he he..

MAIN GAME CASHFLOW101

Pengalaman aku.. macam mana nak kaya.. cara malas gila nii.. apa yang aku buat.. mula-mula tuu.. aku belasah main game dulu.. aku main game CASHFLOW101.. yang boardgame tuu.. masa mula-mula aku main game tuu.. ayooo.. terkial-kial broo.. orang lain expert jee.. aku lak terkemut-kemut.. he he.. slow gila brooo..

Kat bawah nii game CASHFLOW101 yang aku main

Benda nii jadi terkial-kial sebab aku tak paham konsep investment.. aku tak paham pasif income.. aku tak paham capital gain.. aku pun tak paham  apa yang aku nak carik sebenarnya.. aku tak paham Buat akaunting.. macam-macam laa lagi aku tak paham..

BACA BUKU INVESTMENT

Jadi nak blaja benda-benda nii.. terpaksa laa aku beli buku-buku Si Robert Kiyosaki.. bukan aku suka membaca pun.. tapi game punya pasal.. mau tak mau.. kena baca gak broo.. bila baca buku tuu.. paham laa sikit-sikit bab investment nii..

Nii antara koleksi buku-buku yang aku ada

BACA.. MAIN.. TEST

Jadi nak test aku punya kepoweran.. he he.. kefahaman aku pasal investment.. apa lagi.. aku test dalam game CASHFLOW101 tuu.. maksud aku.. habis aku baca satu buku.. pastu aku ajak kekawan main game CASHFLOW101 tuu.. aku ulang teknik nii banyak kali.. baca, main, test.. baca, main, test..

Best gak cara nii.. sebab bila main game nii.. baru aku tahu.. sejauh mana kefahaman aku dalam investment.. kekadang tuu.. kalo gian main game nii.. aku layan sorang-sorang jee broo kat opis.. he he..

AMBIK NOTA.. JANGAN TAK AMBIK NOTA

Dan setiap kali aku berjaya main game nii.. aku akan ambik note.. teknik aku berjaya tadi.. aku invest kat mana.. ? kat hartanah.. kat saham dan lelain.. dan aku simpan dalam buku kecik aku.. benda nii penting kekawan.. sebab nak tengok trend kecenderungan kita

DENGAR CD ROBERT KIYOSAKI.. DENGAR CD AGAMA

Pastu selain tuu.. aku jugak beli CD-CD Si Robert.. maklum laa aku nii kan suka kepoh-kepoh.. jumpa klien sini.. jumpa klien sana.. bincang pasal tanah tanih.. jadi dari aku buang masa je dalam perjalanan tuu.. ada baiknya aku layan CD Si Robert.. kira kreta aku tak berjalan laa.. kalo tak dengar CD Si Robert tuu.. he he

Cuma aku selingkan ngan CD ceramah agama.. dengar CD Robert.. dengar CD agama.. dengar CD Robert…  Dengar CD agama.. aku ulang-ulang benda nii.. Ustaz yang paling aku suka.. Ustaz Samsuri.. sebab ceramah Ustaz Samsuri banyak hadis.. banyak tafsir Al Quran.. tuu yang aku suka tuu.. duit-duit gak broo.. agama nak ada gak.. baru ada balance sikit…

Ni antara koleksi CD-CD yang aku ada

Bila aku dah mahir main game CASHFLOW101.. buku-buku Robert pun aku dah khatam.. pastu dikuatkan lagi dengan dengar CD Si Robert dan CD agama..

PANGGIL PASANGAN.. KIRA INCOME.. EXPENCES.. ASSET.. LIABLITY

Aku pun start laa.. panggil bini aku.. dok sesama..  kita orang listkan.. kita orang punya income.. expences.. asset.. liability.. mula-mula tuu gayat gak broo.. sebab langsung tak dee pasif income.. zero broo.. zero… he he

Nii contoh sheet yang kita orang gunakan

Pastu apa aku buat.. aku gunakan info income.. expences.. asset.. liability.. yang keluarga aku punya sendiri.. aku kasi hantam main dalam game CASHFLOW101 tadii.. dengan cara test macam tuu.. baru aku tahu.. baru aku blaja.. samada aku bole keluar RAT RACE kee tak..

TEST.. TEST.. TEST.. FINANCIAL STATEMENT DALAM GAME CASHFLOW101

Dan bila aku test.. aku dapati.. ehhh bole keluar kesannya broo.. lagi senang kesannya nak keluar RAT RACE.. jadi baru aku ada sikit konfiden laa.. kalo tak test macam nii.. kita tak tahu broo.. akibat dia.. kita rasa tak yakin broo.. kita asyik negative jee pada diri kita sendiri

JUMPA ORANG KAYA.. AJAK MAIN GAME CASHFLOW101.. SEDUT ILMU DIA ORANG

Ok lepas tuu lak.. mana-mana klien-klien aku.. yang power-power tuu.. yang Dato.. yang Tan Sri… yang tuan haji.. yang cerita pasal investment.. berdentum.. bergegar guruh di langit tuu.. sampai aku bole koma.. dengar cara investment dia orang.. mereka nii laa semua jadi mangsa aku

Apa aku buat.. aku ajak dia orang nii.. main game CASHFLOW101.. aku pujuk dia orang.. mintak dia orang luangkan sikit masa untuk aku.. ehhh main golf bole.. tak kan laa main CASHFLOW101 tak bole kot.. tuu jee teknik.. nak sedut ilmu investment dia orang nii.. nak mintak dia orang explain.. susah.. aku pun bukan paham pun.. jadi ajak jee dia orang tuu main game CASHFLOW101.. habis cerita.. vakum semua ilmu dia orang.. he he

JANGAN MEMAIN.. CONTACT PUN BOLE JADIKAN KORANG KAYA

Masa main game ngan orang kekaya nii laa.. aku blaja banyak benda.. teknik investment dia orang.. sepak terajang bisnes dia orang.. tapi kebanyakkan mereka yang aku jumpa.. mereka kaya bukan sebab kebolehan mereka pun.. tapi kebanyakkan mereka.. sebab contact broo.. kenal orang tuu.. kenal orang niii.. tuu jee.. nak kata dia orang power buat investment.. tak dee pun.. kalo ada pun.. sikit sangat laa..

Maksudnya.. ngan modal contact pun.. bole jadikan kita kaya jugak tau.. he he

Jadi pada peringkat nii.. bila aku dah mahir main game CASHFLOW101.. pastu khatam buku Robert Kiyosaki.. dengar CD Robert.. dengar CD agama.. pastu dah ada report card.. yang tunjukkan financial statement aku..  pastu lak.. dah pun ada pengalaman.. sedut ilmu-ilmu orang kaya tadi.. konfiden tuu dah ada sikit

BLAJA CARIK PELUANG.. BLAJA CARIK LUBANG

Baru laa.. aku blaja carik peluang broo.. kesannya tak laa susah pun carik peluang nii.. simple.. amat laa simple broo.. tak susah pun broo.. kalo orang lain cakap.. lubang.. ada lubang bisnes tak.. ada lubang bisnes tak.. nii laa benda dia

Apa aku buat.. aku ikut jee macam mana kad dalam game Robert tuu.. kad Small Deal.. Big Deal tuu..

RAHSIA SEGALA INVESTMENT

Kesannya dalam apa-apa investment yang kita nak buat.. rahsia investment ialah.. nii dia

Korang mesti tahu harga peluang tuu? Pastu ROI (Return On Investment peluang tadi? Pastu nilai peluang tadi.. bole jual balik antara harga brapa dan brapa?

Pastu korang kena tahu.. downpayment yang korang kena? Jumlah loan yang korang nak ambik? Dan paling mustahak.. pasif income yang korang dapat? Lagi tinggi pasif income yang korang dapat.. lagi bagus investment tuu broo. Tip top broo

Bukan susah benda nii.. korang akan paham.. bila korang start main game CASHFLOW101 nanti

RAJIN SIKIT BUAT HOMEWORK.. UNTUK KIRA PELUANG

Jadi bila aku dah tahu rahsia investment.. apa aku buat.. aku buat homework.. buat homework nii kena rajin sikit..

Pengalaman aku.. mula-mula tuu.. bila aku buat homework.. susah sangat nak dapat peluang yang ada positif cashflow.. asyik-asyik negetif jee.. tak pee laa.. aku layan jee.. negetif negetif laa.. belasah jee.. asalkan buat homework

Tapi slow-slow.. aku latih diri aku.. hari-hari aku carik peluang.. tengok peluang kat Mudah.my.. tengok kat Star dan lain-lain.. pastu buat kira-kira.. satu hari.. aku kira sekurang-kurangnya 20 peluang

Nii contoh sheet aku

BARU NAMPAK PELUANG

Dan alhamdulilah sekarang nii.. aku agak mahir dah kira peluang.. dan salah satu teknik kira peluang.. macam mana yang aku kira peluang keuntungan tanah.. kat dalam posting-posting aku sebelum nii.. pasal beli tanah.. upgrade tanah.. jual tanah..

Kalo peluang tuu baik.. pasif income cantik.. waktu tuu modal ada.. aku pun rembat laa..

TAK DEE MODAL..KASI JV (JOINT VENTURE) ATAU MAKAN KOMISEN

Tapi kalo peluang tuu biasa jee.. pasif income pun biasa jee.. apa lagi.. aku carik kekawan yang kekaya.. aku jual peluang tuu.. aku ambik laa sikit komisen.. ataupun aku ajak kekawan tadi.. joint venture (JV)

Bila JV nii.. modal keluar sesama.. bila jual lak peluang tadi.. untung bahagi sesama.. simple jee benda nii.. tak dee tipu-tipu laa.. lurus jee benda nii

BARU NAMPAK HASIL

Setakad nii.. alhamdulialah sangat.. komisen yang aku dapat.. hasil jual peluang tadi.. dapat ciput-ciput tuu.. aku kumpul-kumpul.. pastu aku sumbat kat gold.. tak pun sumbat kat ASB pun bole gak

Nanti bila hujung tahun.. gold naik.. kita biarkan jee laa.. nilai gold tuu..

Maksud aku macam nii..

Harga gold terkini – harga gold masa korang beli dulu / 12 bulan = pasif income hasil gold

Bagi ASB lak. Katakan korang ada RM300K ASB… bini korang pun ada RM300K.. jadi total ASB korang ada 600K.. jadi kalo dividen dapat 7%..

Maksudnya 7/100 x 600K = dividen ASB yang korang dapat setahun.. pastu / 12 bulan = pasif income hasil ASB

Kalo Tabung Haji pun sama.. Kalo korang nak pakai duit tuu.. korang ambik laa.. kalo tak.. korang simpan jee dalam tuu.. samada gold, Tabung Haji atau ASB tadi

Tuu lom lagi pasif income rumah sewa korang.. pasif income bisnes kekecik korang.. pasif income tanah sewa korang.. pasif income ebook korang.. ehhh banyak lagi laa.. kayo kayo

RAJIN SIKIT.. INSYAALLAH MESTI JUMPA LUBANG

Percaya laa.. bila korang rajin sikit buat homework.. kira peluang.. tak kisah laa peluang tuu baik kee tak.. korang belasah jee..Insyaallah pengalaman aku.. pasti korang akan jumpa.. peluang yang best broo

ULANG-ULANG-ULANG CARA NII

Ulang-ulang laa proses nii.. sampai korang keluar RAT RACE.. sampai pasif income korang lebih banyak dari perbelanjaan korang

Aku tak tahu laa.. samada apa yang aku share nii.. baik ke tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik.. mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaa..

Dan tak adil aku rasa.. untuk aku jual ilmu nii.. apa laa sangat ilmu yang aku ada.. pengalaman yang aku ada.. rezeki yang aku ada.. berbanding Ilmu dan Rezeki Allah.. memadai laa kalo korang add aku HAFIZAL AHLAN kat FACEBOOK korang.. tuu pun dah cukup bernilai bagi aku..

WAWASAN MINDAHARTAWAN.COM

Aku doa sangat..  mudah-mudah ngan aku share pengalaman aku nii.. akan ramai lagi.. kekawan blog mindahartawan.com akan bebas kewangan.. korang ada pasif income.. yang pasif income korang lebih banyak berbanding perbelanjaan.. best broo

NIKMAT BILA ADA PASIF INCOME POWER

Nikmat broo.. pengalaman aku.. nikmat paling besar.. korang kerja tak pressure broo.. korang pergi kerja.. dari 8 sampai 6 petang.. umpama korang buang masa jee.. buat geli-geli jee he he.. tak dee gaji pun tak pee.. sebab korang dah ada pasif income.. kalo korang dapat gaji.. kira bonus laa.. tak best kee macam tuu

Selain tuu.. mesti mak bapak mertua korang happy.. korang pasti jadi menantu kesayangan dia orang broo.. sebab bila dia orang tahu.. korang ada pasif income stabil.. tuu bermaksud.. korang bole jaga anak mereka.. dan cucu-cucu dia orang ngan selamat.. tak best kee broo

Bukan tuu jee.. mak bapak korang.. pihak surau.. pihak masjid.. pihak sekolah.. semua happy ngan korang.. sebab bila dia orang nak minta derma.. ngan selamba jee.. korang bole bagi.. sebab korang ada pasif income.. 

Bab bayar rumah.. bayar kreta.. bayar bil.. jangan cakap laa.. semua kaw tim broo.. Insyaallah

TAK KISAH.. BUDAK UPSR.. PMR.. SPM.. PhD.. SEMUA BOLE KAYA 

Korang perasan tak.. teknik yang aku share nii.. tak tengok pun qualification korang.. sijil korang UPSR kee.. korang SPM kee.. korang doctor kee.. tak kisah.. yang penting.. main sikit.. usaha rajin sikit jee broo..

MINTAK TOLONG

Aku happy sangat.. kalo laa info nii baik untuk korang.. berguna untuk korang.. bagus untuk kekawan FACEBOOK @ TWITTER korang.. aku seronok sangat..  kalo bole.. korang.. ajak isteri korang dan ajak kekawan korang yang lain gak.. mak long.. angah.. acik.. kira semua laa.. kalo bole.. korang klik LIKE.. klik SHARE.. button kat bawah nii.. he he

Pastu jangan lupa.. add aku.. HAFIZAL AHLAN sebagai kawan FACEBOOK korang.. semua tuu sebagai tanda sokongan korang pada mindahartawan.com.. he he.. Sapa laa aku yang kerdil nii.. tanpa sokongan korang

Kalo laa orang lain.. bole ada pasif income.. pasif income dia orang lebih banyak dari perbelanjaan dia orang.. korang rasa.. korang bole buat tak? Korang fikir-fikirkan.. renung-renungkan..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

Popularity: 16% [?]