Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah… sebab hari Sabtu baru nii.. aku ada meeting ngan family abang D.. kat Kajang sana

Seronok sangat aku tengok.. betapa sepakatnya keluarga abang D.. uruskan harta pusaka arwah bapak dia orang.. dan betapa smart dia orang pikir.. untuk pastikan bahawa harta orang melayu.. tidak terkubur macam tuu jee

Alkisah ceritanya macam nii.. Dulu bapak abang D nii ada banyak tanah.. kat Beranang ada.. kat Kajang ada.. kat Hulu Langat ada dan tempat-tempat lain pun ada.. tanah si arwah nii tak besar pun.. antara 3 – 8 ekar jee untuk setiap satu lot.. tapi lokasi tanah dia tuu.. majoritinya semua tempat yang prime prime

Dan kalo nak dicampur-campurkan untuk semua tanah-tanah yang si arwah nii ada.. kira power laa jugak.. nilai tanah dia tuu belas juta laa jugak.. hebat hebat

Kalo ikutkan sejarah.. dulu si arwah nii.. noreh getah jee.. pastu bini dia ada niaga kedai runcit sesikit.. belah pagi si arwah pergi motong getah.. dan si bini lak jaga kedai runcit.. belah petang pulak.. mereka sesame niaga kedai runcit.. tuu jee

Untung niaga tuu laa.. si arwah kumpul-kumpul.. pastu belikan tanah.. tanah kebun getah.. tanah kelapa sawit.. semua nii cerita zaman 60-70 dulu-dulu laaa.. sekarang mana nak dapat broo

Bila si arwah meninggal.. harta-harta tuu jatuh kepada anak-anak.. dan masa pembahagian pusaka.. mereka bahagi harta tuu.. ikut faraid.. maksudnya anak-anak lelaki dapat lebih berbanding anak-anak perempuan.. macam tuu laa

Dan alhamdulilah.. masa proses pembahagian tuu.. tak timbul pun isu adil tak adil.. semua adik beradik abang D.. semua ok jee.. alhamdulilah

Dan sabtu baru nii.. family abang D cadang.. nak pecahkan beberapa lot tanah.. supaya setiap adik beradik mereka.. bole dapat geran individu

Yang best tuu… bang D bagi tau..

“Fizal.. kita kena uruskan tanah pusaka nii.. katakan tanah yang kita nak pecah geran nii.. nilai dia RM400K sekar.. kalo 8 ekar sudah RM3.2juta.. kalo kami tak uruskan benda nii.. kami rugi Fizal”

“Bukan tuu jee.. kalo tak urus juga.. orang Melayu rugi.. tak kan mungkin.. kalo kami peringkat anak-anak tak bole urus.. cucu-cucu kami akan datang bole urus.. tak mungkin Fizal”

“Akibat dia.. orang melayu akan rugi sesangat.. mereka banyak tanah.. nilai juta-juta.. tapi tak bole develop.. sebab ramai sangat tuan tanah.. bila ramai tuan.. ramai kepala.. bila ramai kepala.. banyak pendapat.. dan tak mungkin bole sepakat.. jadi susah nak develop Zal.. “

Bila aku dengar bang D cakap macam tuu.. aku syukur sangat.. sebab ada jugak.. dicelah-celah kumpulan orang Melayu nii.. yang mereka bole nampak.. nasib anak bangsa mereka akan datang.. bila mereka gagal untuk urus bebaik.. tanah yang mereka ada..

Apa pun.. percaya laa.. usaha kita hari nii.. bukan untuk kita.. tapi untuk perbaiki nasib generasi kita akan datang.. percaya laa

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL