Archive for October, 2011

SAPA KATA.. MAIN TANAH TAK BOLEH GENERATE PASIF INCOME

Semalam aku ada site visit dengan Hj N kat Puchong.. kita orang ada site visit.. untuk tengok tanah tanih Hj N

Wahhh wahhh.. kayo betoi Hj N nii sekarang ni.. korang perasan tak.. kalo sebelum nii tanah-tanah rezab melayu.. banyak terbiar macam tuu jee.. tak dee sapa pun nak usaha.. penuh ngan semak samun.. tak generate apa-apa income pun..

Bukan tuu jee.. korang perasan tak.. banyak tanah-tanah kampung nii lengkap ngan jalan tar, letrik, air dan telefon.. tapi tak ramai yang pandai ambik peluang.. ngan kemudahan nii broo

Tapi benda nii berbeza ngan Hj N.. sebab tanah-tanah Hj N sekarang nii.. penyumbang pasif income terbesar untuk dia broo..

Ok.. apa yang Hj N buat.. memula tuu dia kasi ukur tanah dia tuu.. dia ukur sebab nak tahu sempadan tanah.. bila dia dah tahu sempadan.. apa lagi.. dia pun kasi sodok tanah tuu.. pastu dia kasi pagar tanah tuu.. pakai zink-zink second hand.. pastu dia beli kabin second hand sebijik.. letak gak atas tanah tuu

Bila semua dah ready.. apa lagi.. dia pun kasi pergi setiap kedai-kedai hardware sekitar Puchong sana.. dia bagi tahu kat apek-apek tuu.. yang dia ada tanah untuk disewa.. sesuai untuk buat store barang hardware.. sapa nak sewa.. bole sewa ngan dia..

Ayooo kekawan.. sungguh aku tak sangka.. hari nii tanah Hj N dah pun ada penyewa.. Hj N sewa tanah dia tuu.. yang luas 2 ekar tuu ngan RM3000.00 sebulan..

Aku tak pandai nak explain benda nii.. jadi jom kita kira

DESCRIPTION : Tanah kat Puchong.. 2 ekar.. leasehold 99 tahun.. tanah pusaka.. rezab Melayu

SEWA : Hj N sewa kepada hardware.. untuk buat store ngan harga RM3000 sebulan

MAY SELL : harga tanah sekar kat area Puchong sana.. antara RM450K – RM500K sekar..  kalo 2 ekar.. minima RM450K x 2 : RM900K

COST : kos ukur RM2K + kos pagar RM25K + kos kabin RM2K + masuk api air RM2K : RM31K

DOWNPAYMENT : tak dee downpayment sebab tanah pusaka peninggalan arwah bapak Hj N

MORTGAGE : tak dee mortgage

CASHFLOW : RM3K

ROI : 3000 X 12 /31,000 X 100 : 116%

Oiii beesar betoi ROI dia…

Ok.. Jom kita semak pulak.. kalo Hj N jual tanah tuu..   Emmm.. kalo Hj N jual tanah tuu ngan harga RM900K.. pastu dia park kat ASB lak.. katakan dividen ASB 7% setahun

7/100 x RM900,000 : RM63,000 setahun.. kalo sebulan .. RM63,000 / 12 bulan : RM5250.00

Bagi kes nii.. dua-dua masukkkkk nii.. samada Hj kasi sewa pun ok.. atau Hj N jual pun ok.. tapi bagi pandangan aku laa.. kasi sewa pun dah cukup memadai.. sebab nanti setiap 2 tahun.. kadar sewa bole kasi naikkan lagi..

Ayooo kekawan.. bestkan buat projek macam nii.. layan sebijik dua projek macam nii.. dapat pasif income..  banyak gila broo.. he he

Sebab tuu.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. kalo laa korang ada tanah.. cuba tiru teknik Hj N nii.. kayo broo.. kayo.. he he

Dan aku seronok sangat.. kalo laa info nii baik untuk korang.. berguna untuk korang.. apa kata.. korang klik SHARE, atau klik LIKE untuk korang kongsikan dengan kekawan FACEBOOK korang yang lain.. jom jom

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA NAK TUKAR KESILAPAN KECIK KEPADA KEJAYAAN BESAR?

Untuk hari nii..aku nak share ngan korang pasal pasif income.. korang perasan tak.. setiap hari kita tengok macam-macam iklan.. kita tengok iklan kat mudah.my.. kita tengok iklan kat The Star..  kita tengok kat iproperty.com.. iklan rumah lelong dan macam-macam lagi laa

Cuma setiap kali kita tengok iklan-iklan tuu..kita tengok sambil lalu macam tuu jee.. kita bukak satu muka ke satu muka..bukan tuu jee.. habis semua iklan kita tengok.. kononnya.. lagi banyak iklan kita tengok.. lagi banyak peluang yang mungkin kita dapat

Ada lak yang tengok iklan dari pagi sampai malam broo.. hehe

Aku setuju pendapat tuu.. betoi tuu.. kita semua bagus tengok banyak iklan.. Cuma aku syorkan sangat.. apa kata.. jom kita tukar iklan-iklan yang kita tengok tadi kepada peluang yang lebih besar

Maksud aku.. jom kita buat sikit analisis kat iklan-iklan tuu..  supaya kita boleh nampak samada iklan-iklan tadi.. ianya adalah peluang yang besar atau sebaliknya

Kalo peluang tuu bagus.. Return On Investment (ROI) dia baik.. korang kasi rembat laa.. kalo korang tak dee modal.. korang bole jual peluang tadi.. pastu korang ambik sikit komisyen.. atau pun korang boleh JV ngan kekawan korang yang ada modal..

Setakad nii.. pengalaman aku laa.. makan komisyen jenis macam nii memang best broo.. simple gila..

Aku tak tahu samada apa yang aku share nii..baik atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaa..

Apa yang aku suka amalkan..bila aku tengok satu-satu iklan tuu.. aku suka analisis iklan tuu macam nii.. sebagai contoh

DESCRIPTION     : Condo D’Rimba Damansara, leasehold, bumi rezab, luas 1001kp.. expired lagi 97 tahun.. nak jual ngan harga RM280K

SEWA    : Condo nii bole sewa antara RM1200 – RM1500

MAY SELL             :  pastu kalo nak jual balik condo nii.. boleh jual balik ngan harga antara RM285K – RM320K

COST     : aku punya loan.. bank bagi 50% jee.. maksudnya aku kena RM140K

DOWNPAYMENT              :   aku punya downpayment lak.. sekurang-kurangnya RM140K + lawyer RM3K + LHDN RM3K = RM146K

MORTGAGE : RM140K lak

CASHFLOW : bayar instolmen RM700 kat bank + maintenance fees RM200 = RM900.. pastu rumah tuu boleh sewa RM1200.. jadi RM1200 – RM900= RM300 cashflow

ROI         :  RM300 x 12 bulan / RM146,000 x 100 : 2.46%

Ayoooo.. 2.46% jee ROI.. pasif income RM300 sebulan..  sikit sangat nii..

Dan kalo aku bandingkan.. park kat ASB lak.. berdasarkan dividen tahun-tahun sebelum nii.. ASB bagi sekitar 7% setahun.. jadi

7/100 x RM146,000 = RM10,220 setahun.. kalo sebulan RM10,220/12 bulan : RM851.60 sebulan.. pastu tak pening kepala nak bayar maintenance fees.. pastu tak susah nak jaga penyewa..

Jadi condo nii bukan pilihan terbaik untuk aku invest.. sebaliknya condo nii sesuai untuk sapa yang nak beli.. untuk tinggal jee broo

Aku syorkan sangat.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. korang buat laa analisis macam nii.. buat buat dan terus buat.. jangan jemu.. korang tengok iklan.. korang buat analisis.. korang tengok iklan.. korang buat analisis.. sebab ngan cara macam nii.. akan latih minda korang.. untuk jadi investor yang power broo

Kalo laa orang lain bole buat.. korang rasa.. korang bole takkk? fikir-fikirkan

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA BUAT PASIF INCOME DARI TANAH?

Hari nii aku nak share ngan korang pasal pasif income.. aku nak share ngan korang.. macam mana teknik Wak S generate pasif income dengan tanah

Al kisah ceritanya macam nii.. Wak S nii adalah kontraktor.. kepakaran Wak S nii ialah repair tebing sungai.. selain tuu dia selalu gak buat kerja-kerja longkang.. kerja repair sungai.. pembersihan sungai dan lain-lain.. kira bab sungai-sungai nii.. Wak S memang expert laa

Apa yang Wak S buat ialah.. hasil untung repair-repair sungai tuu.. dia pun kasi kumpul laa sikit-sikit.. pastu bila jumlah duit tuu dah agak ok.. dia pun carik laa tanah.. bukan senang nak carik tanah yang lokasi cun tau.. selalunya ambik masa lama gak..

Cuma focus Wak S.. dua suka tanah yang kat jalan utama.. kereta lalu lalang mesti laa banyak.. tanah rezab melayu pun tak pe.. kalo tanah tuu berpaya atau bergaung pun ok gak.. kira tanah yang orang lain tak suka laa.. itu yang dia carik.. pelikkan.. he he

Pelik bagi kita kekawan.. tapi tak pelik bagi Wak S.. sebab baru-baru nii.. dia ada beli tanah kat Semenyih sana.. ayooo kekawan.. tanah tuu rendah gila.. masa memula dia beli tuu.. aku pun tak berkenan gak laa.. aku pun tak setuju ngan Wak S laa

Tapi Wak S tak peduli.. dia beli gak.. pastu dia kasi repair tanah tuu.. mana-mana bahagian tanah tuu yang berpaya.. dia kasi keringkan.. pastu dia kasi tembok sikit tanah tuu.. pastu dia mintak tolong kekawan kontraktor dia yang lain.. kalo mereka  ada tanah.. atau batu-batu.. yang tak tahu nak buang kat mana.. kasi buang kat tanah dia tuu..

Wowowo.. hasil dia.. sekarang nii.. tanah Wak S dah jadi rata.. bukan takad rata jee.. dah ada orang sewa lak atas tanah tuu.. dah ada restoran.. dah ada bengkel.. ada car wash.. ada gerai-gerai kecik.. oiii macam-macam ada oooo…

Ayooo yooo.. ini macam kalo.. Wak S bole dapat banyak pasif income nii.. dan semalam dia bagi tau.. setakad nii.. hasil pasif income tanah tuu.. sebulan dia dapat RM6K broo..

Jap aku kira.. untung tak projek Si Wak S nii

KOS

Beli tanah berpaya 1.5ekar tuu : RM240K

Repair tanah + buat longkang : RM20K

TOTAL : RM260K

SEWA

Sewa sebulan RM6K

ROI

RM6000 x 12 bulan / RM240,000 x 100 : 30%

Ayooo.. tingginya ROI tanah Wak S.. wahhh kayonya Wak S.. apa pun.. terima kasih bebanyak Wak S.. sebab share info nii kat saya.. Insyaallah.. kalo ada rezeki.. saya pun nak tiru macam mana wak S buat nii.. untung brooo

Ok laa broo.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

Hari ni aku nak share ngan korang pasal tanah.. nii berkaitan masalah tanah abang A… dia beli tanah tuu dah lama dah.. aku rasa dah lebih 10 tahun kott

Tanah nii kat Semenyih sana.. lokasi tanah amat cun.. tepi jalan besar.. depan tanah kawasan kilang.. kenderaan lalu lalang memang banyak.. tanah Rezab Melayu.. luas tanah 4 ekar.. pegangan selama-lamanya.. emmm kira tanah nii betoi betoi prime area laa..

Masalah kritikal tanah nii ialah.. dia satu geran ada 17 tuan.. pastu lak ramai tuan tanah dah pun meninggal.. yang tinggal semua golongan veteran- veteran..    

Apa yang berlaku.. baru-baru nii abang A ada mohon pecah bahagian tanah.. supaya tanah abang A bole dapat  1 geran individu.. manakala yang 16 tuan tanah lain tuu.. masih lagi geran kongsi-kongsi..

Kira masa buat permohonan sebelum nii.. semua tuan tanah setuju laa.. semua turun tanda tangan.. ikrar sumpah setia.. mereka tak dee halangan pun pada abang A.. nak buat pecah geran.. asalkan mereka tak yah keluar sesen pun.. kira cantik laa tuu

Dan baru-baru nii.. permohonan pecah geran tuu dah pun lulus.. dan kita orang dalam peringkat akhir nak siapkan geran sementara..

Dan sekarang nii.. satu-satu masalah timbul broo..   

Ada salah sorang tuan tanah sudah jumpa abang A.. dia mintak sikit duit pampasan pada abang A.. kononnya disebabkan dia turunkan tandatangan.. bagi kerjasama.. abang A bole dapat geran individu.. jadi sebagai balasan.. dia mintak sikit saguhati daripada abang A.. dia mintak RM5K broo

Ada pulak yang datang pada abang A.. mintak duit pampasan jalan.. sebab katanya bila abang A mohon pecah geran.. ada tanah yang mesti diserahkan untuk tujuan jalan.. jadi sebabkan tuu.. mereka rugi.. jadi mereka mintak pampasan RM120K

Ada pulak yang komplain.. mereka tak setuju kedudukan tanah abang A… kononnya kedudukan tanah abang A bukan seperti dalam pelan.. tapi dah ubah ke tempat lain..

Ayooo yooo kekawan.. ini macam orang pun ada.. pening kan… aku pun tak paham laa dia orang nii.. masa buat permohonan pecah geran.. semua ok jee.. tapi bila abang A nak dapat geran individu.. macam-macam mereka kacau

Yang best tuu.. mereka nii.. satu agama.. satu bangsa lak tuu.. he he

Malu kekawan… bangsa lain.. mereka dah buat juta-juta ringgit dari tanah.. mereka dah buat project condo.. projek perumahan.. buat kilang.. macam-macam lagi.. tapi bangsa kita.. masih lagi tak selesai-selesai masalah tanah broo..  malu laa

Korang rasa-rasa laa.. ngan sikap macam  nii.. bole kee kita nak bersaing ngan Muthu dan Achong.. ? tak mungkin kekawan..

Sebab tuu kekawan.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. kalo laa korang ada tanah.. yang tanah tuu.. satu geran kongsi reramai.. aku syorrrrkan sangat.. korang kasi urus tanah tuu..

Kalo korang nak buat duit.. korang bole upgrade tanah tuu.. kan untung buat macam tuu.. pastu korang bole pajak.. bole cagar.. bole buat loan kat bank..

Kalo korang tak minat tanah tuu.. korang bole jual jee tanah tuu.. sekurang-kurangnya.. korang bole dapat duit.. pastu ada gak orang Melayu lain.. yang bole dapat manfaat dari tanah tuu.. kan tuuu jauh lebih baik berbanding gaduh-gaduh pasal tanah..

Apa pun.. jom kita pesan-pesan pasal tanah tanih nii kekawan.. kita pesan kat mak bapak kita.. kita pesan kat mak pak mertua kita.. kita share kat kekawan FACEBOOK kita.. kalo mereka ada tanah.. pastikan mereka ada geran individu.. tak mau lagi.. satu geran.. ramai tuan..

Percaya laa.. ngan sikit usaha kita hari nii.. akan cemerlang generasi kita akan datang.. percaya laa..

Jom kita renung-renungkan

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MAHAL KEE TANAH REZAB MELAYU?

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah.. sebab semalam makcik N banyak kali tipon aku.. konon katanya.. dia nak beli tanah sekitar Bangi sana.. oiii banyak betoi info tanah makcik nii ada.. tanah sini nak jual.. tanah sana nak jual.. power betoi makcik N nii

Focus makcik N pada tanah rezab Melayu laa.. tanah pertanian.. pegangan selama-lamanya.. Harga tanah lak antara RM100K – RM250K sekar.. tanah lak lengkap ngan jalan, letrik, air dan tipon.. sebelah tanah lak ada jiran-jiran

Soalnya sekarang nii.. mahal kee harga tanah rezab melayu?

Mahal kekawan.. amat mahal.. kalo dulu kita senang-senang je beli.. sekar dalam 70K – 100K.. tapi tanah yang sama.. luas yang sama.. sekarang mereka jual ngan harga RM200K – RM250K broo.. tak sampai pun 5 tahun

Pastu kita nak mintak diskaun sikit pun.. orang kampung tak bagi ooo.. pastu pandai lak tuu bagi alasan.. he he

Macam baru-baru nii.. aku ada intai-intai tanah sekitar Bangi sana.. tanah tuu 1.5ekar.. lokasi cun.. jiran-jiran lak semua buat bungalow besar.. tuan tanah nak jual ngan harga RM220K.. jadi apa lagi.. aku pun mintak diskaun sikit laa..

Wah pandai betoi tuan tanah bagi alasan..

“Zal.. rumah kat Bandar Baru Bangi 20×70.. tanah pajakan 99 tahun.. sekarang mereka jual ngan harga RM450K.. apartment kat Sepakat Indah 1000kp pun RM150K..”

“Rumah kat Bandar Seri Putra lak 22×70 RM400K.. Condo kat Bandar Seri Putra 850kp pun RM150K.. Projek kat Semenyih.. harga sebijik rumah 20×70 pun sekitar RM280K.. awak rasa tanah saya 1.5ekar RM220K mahal kee? RM220K/65340kp = RM3.37 kp mahal kee?

Bila tuan tanah bagi alasan macam tuu.. aku pun jemmm gak broo.. he he.. pandai betoi dia bagi alasan.. siap pandai bagi perbandingan harga lak tuu.. he he

Bagi aku laa.. macam mana mahal pun tanah rezab melayu.. sebenarnya kita masih lagi mampu untuk beli kekawan.. tak laa mahal sangat kalo nak bandingkan ngan tanah freehold..

Tak kisah laa.. market tanah Rezab Melayu hanya terhad kepada orang Melayu jee.. sebab sejarah dah buktikan.. sekalipun tanah Rezab Melayu terhad kepada orang Melayu.. tapi yang pasti.. nilai tanah berkenaan tetap jugak naik.. jadi apa nak takut betoi tak?

Sebab tuu.. kalo korang ada duit lebih sikit.. intai-intai tanah rezab melayu.. percaya laa.. kalo kita tak mampu beli tanah hari nii.. korang rasa anak cucu kita akan datang.. mereka mampu ke?

Jom fikir-fikirkan.. jom renung-renungkan..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JOM TENGOK-TENGOK TANAH REZAB MELAYU

Untuk hari nii.. aku nak share ngan korang pasal tanah.. wah wah sekarang nii.. aku dapati.. makin ramai kekawan mindahartawan.. dah terlibat ngan investment tanah beb..

Kalo dulu.. dia orang bermula ngan rumah lelong.. beli rumah lelong.. pakai loan bank.. pastu kasi repair-repair sikit rumah tuu.. pastu kasi sewa.. pada waktu yang sama.. dia orang kasi iklan rumah tuu.. rumah untuk dijual.. pastu kalo ada pembeli.. dia orang kasi jual rumah tuu..

Untung dari jualan rumah tadi.. ada yang park kejap kat ASB.. ada yang park kat gold.. pastu dia orang carik rumah lelong lain lak.. dan mereka ulang-ulang proses yang sama.. beli rumah lelong.. sewa kejap.. pastu jual balik..

Cuma sejak kebelakangan nii.. susah sangat nak dapat rumah lelong.. sebab dah ramai.. pandai invest rumah lelong nii..  kekadang tuu.. mereka terpaksa lawan antara gang sendiri.. untuk dapatkan sebijik rumah lelong.. mana berbaloi macam nii?

Jadi.. mereka yang otai-otai tuu.. yang ada sikit untung.. hasil main rumah lelong sebelum nii.. sekarang mereka dah start main tanah lak..

Focus mereka area tanah rezab melayu.. yang dekat ngan taman perumahan.. lengkap ngan jalan tar, tipon, letrik dan air.. kebanyakkan mereka.. start ngan tanah rezab melayu.. 2-3 ekar dulu..

Aku ambik contoh kes saudara A.. tanah kat Sepang.. luas 2.7 ekar

KOS

Beli tanah : 350K untuk 2.7 ekar

Kos juruukur : 15K

Kos townplanner : RM10K

Premium tambahan kpd kerajaan negeri : RM15K

Caruman parit : RM12K

Cukai baru : RM1K

TOTAL : RM403K

JUAL

Sekaki area tuuu… aku percaya harga paling rendah pun sekitar RM15/kp

Kalo 2.7 ac @ 117612kp

Katakan 70% jee bole jual.. yang lelain tuu.. serah untuk jalan.. kawasan lapang.. Tnb..

70/100 x 117,612 : 82328kp

Emmm 82328kp x RM15 : RM1,234,926

UNTUNG

RM1,234,926 – RM403K : RM831,926

Ayooo kekawan.. layan benda nii setahun setengah.. untung 200% oooo.. kayo kayoo.. he he.. tuu baru buat lot bungalow simple-simple jee tuu.. tuu lom buat infra lengkap tuu.. lagi laa masuukkkk broo

Dan aku nampak sekarang nii.. benda nii ada market tau.. sebab ramai kekawan.. start suka beli tanah rezab melayu.. maksud aku lot bungalow.. yang luas tanah tuu sekitar  5000kp – 6000kp.. sebab katakan :

Beli tanah : 5000kp x RM30 : RM150,000

Buat rumah setingkat : RM150 x 2000kp (built up) : RM300K

Perabot simple2 dan kitchen cabinet : RM30K

TOTAL : RM480,000

Apa laa sangat RM480K tuu.. berbanding keselesaan yang korang dapat.. lebar tanah 50×100 dan built up rumah 2000kp..  

Harga rumah sekitar Shah Alam, Subang Jaya dan USJ pun.. rumah 20×70 teres 2 tingkat .. jauh lebih mahal berbanding harga nii broo..

Sebab tuu aku nampak.. hari nii.. tanah rezab melayu. Yang lokasi pinggir bandar.. sebelah kawasan perumahan.. tanah-tanah nii ada potensi besar beb.. amat besar potensi tanah nii..

Kalo sebelum nii.. tak dee sapa pun pandang tanah rezab Melayu.. tapi hari nii.. jangan main-main ooo.. nilai tanah Rezab Melayu.. dah mahal oooo…

Sebab tuu aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. kalo korang ada duit lelebih tuu.. perhati-perhati laa tanah rezab melayu pinggir bandar broo.. potensi dia amat besar broo..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL