Archive for May, 2012

BUKAN GAGAL. TAPI BELAJAR DARI KESILAPAN

Hari nii aku nak share ngan korang lak pasal “silap melabur”..  apa yang aku maksudkan ialah macam nii..

Kita salah pilih lokasi hartanah.. akibat dia nilai hartanah tak naik.. sewa susah..

Kita salah beli saham.. akibat dia kita rugi katak..

Kita salah beli tanah.. tanah yang kita beli tak boleh nak tukar syarat..    

Korang ada tak pengalaman buat salah yang lebih kurang macam ni? Pedihkan.. aku percaya.. susah sangat nak gambarkan perasaan tuu kan 

Bukan rugi sikit-sikit.. kadang-kadang tuu cecah juta ringgit 

Dan lebih teruk lagi.. bila kawan-kawan.. bila isteri.. bila family.. semua hamtam kita.. kutuk kita kaw-kaw.. lagi laa sedih kan.. rasa geram jee kan 

Kita melabur sebab nak ubah nasib keluarga.. sebaliknya benda lain yang kita dapat.. 

Bagi korang ada pengalaman macam nii.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. stop dulu dari melabur.. ambik sikit masa.. kasi sikit tenang.. solat dan muhasabah diri 

Nii laa waktu terbaik untuk kita kenal diri kita sendiri.. nii laa masa terbaik untuk belajar sesuatu yang baru.. dan ni la waktu terbaik untuk asuh otak untuk berfikir 

Jangan kita marah-marah.. dan jangan rasa diri drop.. jangan cakap kita gagal.. sebaliknya katakan.. “Aku belajar 1000 teknik yang kurang tepat untuk bina kekayaan” 

Kalo laa syarikat yang diurus oleh mereka yang pakar.. syarikat tersenarai dalam BSKL pun bole rugi…. apa sangat laa kita nii.. pelabur cabuk.. betoi tak kekawan? 

Pengalaman aku.. untuk kita bangkit balik.. bagus jumpa mentor.. bincang dengan mentor..  kaji kesilapan kita.. dan bincang cara terbaik untuk kurangkan  kerugian tadi 

Solat.. doa.. baca Quran.. mengaku pada Allah yang kita nii tak pandai.. kita tak cerdik.. kita nii bodoh.. mohon sesungguh.. agar Allah bagi jalan keluar 

Pada waktu yang sama.. belajar main game CASHFLOW101.. main banyak kali.. main dengan mentor.. sampai kita expert.. sambil tuu.. baca buku motivasi 

Lepas tuu fokus pelaburan kita kepada pasif income.. dan bukan kepada capital gain.. maksud aku.. focus kepada usaha yang kita susah sekali.. penat sekali.. lepas tuu.. kita makan untung jeee.. tak kisah laa.. macam invest rumah sewa.. bagi talk.. buat seminar.. tulis blog.. focus kat dividen amanah saham.. jadi agen hartanah.. MLM dan lain-lain 

Percaya laa kekawan.. mereka yang pernah rasa gagal jee.. mereka nii akan lebih pandai bersyukur 

Klik LIKE tanda setuju 

Ok laa kekawan.. salam 

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

PERCAYA LAH.. TAK DEE MODAL PUN BOLEH NIAGA

Harii nii aku nak share ngan korang pasal “modal berniaga”.. ye laaa.. tak kisah laa sebesar mana bisnes kita.. dan sekecik mana pun pelaburan kita.. semua tuu nak kena pakai modal

Dan lebih penting lagi.. bila kita dah start niaga.. kita kena pastikan pulak.. yang modal pusingan nak bayar gaji pekerja.. nak beli barang.. nak bayar sewa opis dan lelain.. semua tuu nak kena ada..  

Disebabkan benda nii.. ramai usahawan kita.. bila nak niaga jee.. mereka akan jemmm.. alasan dia orang.. “tak dee modal nak niaga” dan lelain lagi

Akibat dia.. banyak idea bisnes yang best-best.. bole untung banyak.. akan terkubur macam tuu jee.. kira rugi laa kekawan  

Aku seronok sangat.. bila bincang pasal masalah modal nii.. aku suka bawa kekawan.. untuk kita sama-sama perhatikan.. cara Rasullullah berniaga..

Seorang anak yatim piatu.. tak dee mak… tak dee ayah.. bila mak meninggal.. pastu dibesarkan pulak oleh pak sedara. Baginda juga pernah ternak kambing.. dan pernah turut sama ikut pak sedara.. dalam urusan perdagangan

Kat Kota Mekah.. baginda dikenali sebagai Al Amin.. seorang yang jujur.. seorang yang amanah.. seorang yang ikhlas..

Kira pendek kata.. sebut jee nama baginda.. satu Mekah kenal baginda.. seorang yang baik.. sampaikan isteri Baginda Siti Khadijah.. tertarik untuk Rasulluluh uruskan perniagaan dia.. disebabkan oleh peribadi Rasullullah tadi

Kalo kita boleh ambik sikit ikhtibar.. dari kisah Rasululluh nii.. kita akan tahu.. yang Rasullullah nii sebenarnya tak dee modal.. Cuma modal paling besar Rasullullah ialah Al Amin.. Seorang yang dikenali dengan sikap jujur dan amanah.. dan bukan kaki kelentong  

Tuu modal yang paling besar..

Dan kalo kita boleh belajar dari kisah Nabi Muhammad nii.. sebenarnya nak niaga nii.. bukan modal jadi masalah utama.. tetapi lebih penting Al Amin yang ada dalam diri kita

Bila kita ada sikap Al Amin tadi.. tak kisah.. niaga apa pun laa.. Insyaallah semua boleh jalan.. kalo kita tak boleh invest kat hartanah sebab masalah modal.. tapi kita boleh mulakan dengan jadi agent hartanah..

Kalo kita tak dee modal nak niaga emas.. tapi kita boleh mulakan dengan jadi agen emas..  dan macam-macam lagi

Jangan jadikan masalah modal sebagai penghalang.. untuk kita tak niaga.. sebaliknya fikir laa.. apa usaha lain yang boleh kita buat untuk besarkan modal?

Kalo laa bangsa lain yang tak tahu pasal Al Amin nii pun boleh berjaya.. korang rasa.. kita boleh buat tak? Fikir-fikirkan

Klik LIKE tanda belajar

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

ASYIK TANAH JEE.. SESEKALI BINCANG PASAL SAHAM.. BEST JUGAK KAN

Hari nii aku nak share ngan korang pasal saham lak.. lama betoi aku nak bincang pasal saham nii.. asyik-asyik tanah.. asyik-asyik pasif income.. sesekali bincang pasal saham.. best gak kan

Bukan apa kekawan..sebab  baru-baru nii.. aku terjebak dengan saham peruntukan khas bumiputera.. yang diuruskan oleh MITI

Aku tak pandai main saham nii.. yang aku pandai.. main saham dalam game CASHFLOW101 tuu.. dalam game tuu.. konsep dia mudah.. beli waktu murah.. jual waktu mahal.. tuu dalam game bole laa.. tapi bila nak trade betoi-betoi masuk BSKL.. aku ada sikit jemm broo

Pada peringkat awal.. aku dah pasang niat.. aku tak mahu lagi main saham.. tapi bila aku dah terjebak dengan saham peruntukan khas bumiputera nii.. aku pun sudah terbeli sikit saham daa..

Bagi kekawan yang baru nak beli saham kat MITI nii.. proses pembelian dia tak lah susah

Mula-mula korang bukak website MITI.. www.miti.gov.my.. Pastu korang klik kat bahagian saham. Pastu korang tengok senarai saham yang akan diterbitkan

Nak tahu harga 1 unit saham.. nak download borang.. nak print borang.. semua korang boleh semak kat website

Pastu korang kena prepare dokumen sokongan lak.. macam buku ASB yang disahkan oleh pegawai PNB, 3 bulan penyata bank yang disahkan… kad pengenalan yang disahkan.. penyata akaun CDS.. borang yang lengkap..

Pastu.. semua dokumen tuu korang hantar kat opis MITI kat Putrajaya.. alamat MITI semua tuu ada dalam website.. lepas hantar.. korang kasi doa banyak-banyak.. he he.. sonang  joo kekawan

Lagi banyak unit korang beli.. lagi banyak borang yang korang hantar.. lagi banyak laa.. peratusan unit yang korang dapat.. dan begitu laa sebaliknya

Bagi kes aku.. aku main saham jenis nii.. lebih kepada capital gain.. maksud aku.. beli waktu murah.. jual waktu mahal.. dan hasil untung jualan saham tadi.. aku kasi convert.. invest lak kat hartanah. Dan kat hartanah laa.. sumber pasif income aku yang sebenar

Bagi kekawan yang dah biasa main saham jenis nii.. anggap laa.. apa yang aku share nii.. sekadar perbincangan biasa.. dan bagi korang yang belum pernah try tuu.. aku syorkan sangat.. apa kata korang cuba.. walaupun sekali.. bukan apa kekawan.. lebih kepada dapatkan pengalaman

Aku tak tahu.. samada info yang aku share nii baik atau tak untuk korang.. Cuma pesan aku.. mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. mana yang tak baik tuu.. korang buang tepii aaa

Kalo laa bangsa lain.. bole beratur panjang untuk beli saham.. korang rasa.. bangsa kita bole buat tak? Renung-renungkan

Ok kekawan..

Klik LIKE tanda belajar

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

DENGAN TANAH.. ORANG TAK DE SCHOOL PUN BOLEH KAYA BROO..

Hari nii aku nak share ngan korang  kisah.. si tukang kebun.. Tukang kebun yang aku maksudkan ialah Hj R

Al kisah ceritanya.. Hj R nii adalah klien aku.. dulu dia nii bekerja sebagai tukang kebun sekolah.. apa dia buat.. belah pagi.. dia jadi tukang kebun.. dan belah petang.. dia dan isteri bela lembu

Hasil dia bela lembu tuu.. untung niaga tuu.. dia kasi kumpul-kumpul.. sebahagian untung dia belikan lembu balik.. sebagai modal pusingan.. dan sebahagian untung lagi.. dia belikan tanah  

Focus pelaburan dia pada waktu tuu.. dia beli tanah.. yang satu geran ramai tuan.. orang kampung yang terdesak nak pakai duit.. yang terpaksa jual tanah.. dan dia beli dari orang kampung tadi

Pada masa tuu..   tanah-tanah yang dia beli tak besar pun.. ¾ ekar.. ½ ekar.. tapi banyak lot broo

Pada masa tuu.. tanah-tanah macam nii.. tanah yang kurang 1 ekar.. tak bole pecah geran.. kira masa tuu.. ramai orang kampung.. ketawakan dia.. kononya Hj R buat investment yang salah laa.. orang tak de school laa.. macam-macam lagi

Hj R.. tak peduli dengan ejekan tuu.. bagi dia.. pantang ada duit jee.. asal ada duit.. sebahagian beli lembu.. sebahagian beli tanah.. tuu jee teknik pelaburan dia

Hasil dia main tanah tanih tuu.. sekarang.. jangan main-main oooo.. Hj R yang tak de school tuu.. jutawan senyap oooo..

Yang best tuu.. Hj R bagi tahu.. dari dulu sampai sekarang ni.. lembu dia sekitar 40-70 ekor jee.. bilangan tuu tak tambah puu.. kalo dia jual.. dia akan tambah balik.. pada kuantiti yang sama

Cuma pengalaman Hj R.. setakad nii.. dia untung.. bukan dari lembu.. tapi sebenarnya dari tanah..        

Dan aku terharu sangat.. bila Hj R bagi tahu.. baru-baru nii.. dia wakafkan 28% dari jumlah simpanan dia.. untuk buat surau dan aktiviti lain.. Ya Allah mulia nya hati Hj R

Teknik dia.. senang jee broo..

KOS

Dulu dia beli tanah kongsi, luas tanah ¾ ekar.. tanah kat Bangi.. baru : RM8K

Cukai tanah dia bayar baru RM5 x 20 tahun : RM100

Kos ukur.. untuk pecah geran : RM8K

JUMLAH : RM16,500

JUAL

Hari nii.. kalo Hj R jual tanah ¾ ekar tuu.. tanah pertanian.. aku percaya.. senang-senang jee  boleh jual : RM250K

UNTUNG

JUAL – KOS

RM250,000 – RM16,500 : RM233,500

Hj R bagi tahu lagi.. “Tanpa bekerja.. tanpa bela lembu.. saya untung RM233K.. semua tuu rezeki dari Allah.. semua tuu jugak ujian dari Allah.. dan kalo saya wakaf 28% dari jumlah tuu.. rasanya tak salahkan Zal?”

Ayooo.. senangnya Hj R kira.. mudahnya dia congak.. dan hebatnya pandangan dia

Kalo laa Hj R.. yang tak dee school pun.. bole wakaf 28% dari keuntungan pelaburan dia.. untuk jalan Allah.. korang rasa.. korang bole buat tak? Renung-renung dan fikir-fikirkan..

Klik LIKE tanda belajar

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

SUNGGUH AKU TAK SANGKA.. DARI BLOG BOLEH JUMPA ARTIS

Hari nii aku nak share berita gembira lagi ngan korang semua.. sebab hari nii.. aku berpeluang untuk meeting dan uruskan tanah sorang artis nii

Artis yang aku maksudkan ialah Pn R.. dia nii glamour sangat.. pada tahun 90an dulu.. anak darah kacukan.. muka kira mix mix gitu.. dan dia amat glamour zaman lagu Isabella dulu-dulu..

Al kisah ceritanya macam nii.. dulu artis nii ada beli tanah kat Hulu Langat.. tak luas pun tanah tuu.. sekitar 3 ekar lebih macam tuu jee..  

Dan tadi.. kita orang meeting.. sebab dia bercadang.. nak tukarkan syarat tanah tuu.. dari pertanian kepada bangunan kediaman.. dan lepas tuu.. dia nak pecahkan kepada 4 plot

 1 plot nak jadikan tapak rumah rehat dia.. dan 3 plot lagi.. nak jual memurah.. ayooo kayo kayoo

Apa aku blaja hari nii.. aku sungguh terharu broo.. sungguh aku tak sangka.. kesannya dari blog.. bole jumpa artis broo.. he he

Aku maleh nak cerita panjang.. jadi jom kita kira.. untung Pn R

KOS

Beli tanah tahun 90an 3.3 ekar : RM100K

Kos ukur : RM4K

Kos Townplanner untuk tukar syarat : RM7K

Premium tambahan untuk tukar syarat tanah : RM30K

Caruman parit : RM10K

Cukai baru : RM500

TOTAL : RM151,500

JUAL

1 plot untuk sekar : paling minimum RM350K.. sebab tanah nii berdepan dengan jalan besar

Kalo 3 lot : 3 x RM350K : RM1.05 juta

UNTUNG

JUAL – KOS 

RM1.05juta – RM151,500 : RM898,500

Ayooo bestnya Pn R.. kalo laa duit yang hampir RM900K nii.. dia simpan kat ASB jee.. tanpa kerja.. tak yah berlakon.. buta-buta jee dia dapat pasif income

8/100 x 898,500 : RM71880 setahun.. dan kalo sebulan lak RM71880/12 : RM5990.. sebulan

Bestnya..  kayoo nya..

Ok laa kekawan.. salam

Klik LIKE tanda belajar

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JANGAN TENGOK MASA LAMPAU.. TAPI RANCANG MASA DEPAN

Hari nii aku nak share berita gembira ngan korang.. sebab semalam.. 1hb Mei.. sempena hari buruh..kami sekeluarga.. sambut ulang tahun perkahwinan kita orang yang ke-8.. ayooo ayoo kejapnya masa berlalu.. dah 8 tahun kita orang kahwin

Apa pun.. aku syukur sangat.. alhamdulilah sangat.. sepanjang 8 tahun berumahtangga nii.. macam-macam benda kita orang blaja.. macam-macam pengalaman kita orang lalui

Kadang-kadang tuu.. kita tak perasan masa berlalu.. tapi bila tengok anak-anak.. baru laa kita sedar.. dah besar panjang anak-anak kita tadi.. tuu maknanya.. yang kita nii jugak.. semakin hari semakin tua.. he he

Apa pun.. mak aku pesan..”Jangan tengok 8 tahun yang dah lepas.. tapi rancang keluarga untuk 30 tahun yang akan datang”

Bila mak aku pesan macam tuu.. terkedu aku kejap broo.. he he

Dalam merancang masa depan nii.. apa yang kita orang buat.. kita orang lebih suka.. plan keluarga untuk jangka masa pendek.. sederhana dan panjang.. kita orang suami isteri duduk sesama.. pastu kita orang listkan.. satu per satu.. masalah-masalah yang kita orang hadapi.. pastu impian-impian yang kita orang nak..

Dari masalah tuu.. kita orang buat satu borang.. senaraikan satu persatu masalah dan impian tadi.. pastu kita orang.. senaraikan lak satu per satu.. strategi dan jalan penyelesaian yang boleh kita orang buat untuk atasi setiap cabaran tuu

Mula-mula tuu..  kita orang rasa macam formal jee benda nii.. tapi lama-lama.. best lak broo.. sebab kita orang boleh tengok.. setiap strategi kita orang tuu.. dah pun buahkan hasil

Apa pun aku blaja.. dalam merancang benda macam nii.. kerjasama suami isteri tuu penting sangat.. bila kita plan.. pastikan kita mesti konsisten bertindak.. mesti rajin.. jangan cepat mengalah

Dan bila kita berjaya.. jangan lupa celebrate.. celebrate simple simple.. macam makan kat restoran best-best.. atau pergi bercuti.. ngan cara tuu.. baru kita rasa.. kejayaan tadi

Setakad nii.. teknik nii.. best sangat untuk kami sekeluarga.. dan aku syorkan sangat.. apa kata.. korang try..

Aku tak tahu.. samada apa yang aku share niii.. baik atau tak untuk korang.. Cuma pesan aku.. mana-mana yang baik tuu.. korang ambik laa.. mana yang tak baik tuu.. korang letak tepi aaaa

Ok laa kekawan.. salam..

Klik LIKE tanda belajar

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL