Archive for the ‘ Emas ’ Category

MACAM MANA NAK BUAT PASIF INCOME NGAN GOLD?

Hari nii aku nak share ngan korang pasal gold…  ayoo bukan apa kekawan.. best lak aku tengok sekarang nii… naik turun gold.. gayat oooo.. gayat.. he he

Korang tengok chart nii :

Bila tengok gold nii.. aku suka hubungkaitkan gold ngan pasif income..

Dan aku suka pakai pendapat Robert Kiyosaki.. Robert kata “ Kaya ialah.. bila kita ada pasif income.. dan pasif income kita tadi.. lebih banyak dari perbelanjaan.. kita adalah kaya” simple jee kan benda nii

Dan Robert  tak kata pun.. “Kaya nii ialah bila kita ada 1juta” tak macam tuu pun.. jadi nii bermakna.. pasif income nii.. jauhhh lebiiihhhh penting.. berbanding jumlah duit yang kita ada.. tak gitu kekawan?

Aku tak tahu.. samada apa yang aku nak share nii.. baik atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu korang ambik.. mana yang tak baik tuu korang letak tepii aaaa… he he   

Jom aku share ngan korang.. pengalaman aku.. macam mana nak buat pasif income.. kalo kat Malaysia nii.. kita ada banyak instrument.. emmmm instrument kee? He he he.. aku pun tak tahu laa.. apa istilah yang tepat.. he he he

Tapi maksud aku.. macam ASB, Tabung Haji, Tanah Untuk Disewa, Gold, Rumah Sewa, Kedai Untuk Disewa, E-Buku dan lelain laa.. semua nii.. antara benda-benda yang bole generate pasif income

Tapi focus perbincangan kita hari nii.. lebih kepada ASB, Tabung Haji, Gold dan Rumah Sewa.. supaya kita bole nampak.. jelas sikit.. benda-benda yang bole datangkan pasif income kat kita

Kita ambik contoh macam nii.. katakan korang ada simpanan RM100K..

SIMPAN KAT ASB (AMANAH SAHAM BUMIPUTRA)

Duit tuu korang park kat ASB.. dan dividen ASB.. berdasarkan pengalaman sebelum nii.. PNB bagi 8% setahun..  korang bole dapat pasif income hasil ASB nii ialah :

ASB        8/100 x RM100,000 : RM8000 setahun..

Dan kalo bahagi 12 bulan ianya jadi RM8000/12 : RM667 sebulan..

Banyakkan.. korang tak yah kerja.. tapi korang ada pasif income.. RM667 sebulan.. sapa nak bagi broo.. he he..

SIMPANAN KAT TABUNG HAJI

OK.. jom kita tengok Tabung Haji lak.. setakad nii.. base kepada pengalaman sebelum nii.. Tabung Haji bagi bonus kepada penyimpan dia.. sekitar 5% setahun.. ini bermakna

TABUNG HAJI    5/100 x RM100,000 : RM5000 setahun

Dan kalo bahagi 12 bulan.. ianya jadi RM5000/12 : RM417 sebulan.. ok gak tuu.. banyak gak kan

INVEST KAT RUMAH SEWA

Rumah gak.. satu sumber pasif income yang baik.. pengalaman aku laa.. kalo kita ada sebijik rumah.. rumah tuu..  dah pun cash.. ngan harga RM100K nii… kalo kat KL sekarang nii.. emmm rumah tuu bole sewa sekitar RM600 – RM1200 sebulan.. bergantung ngan lokasi rumah tuu

Maksudnya hasil rumah sewa tuu.. kita bole generate pasif income.. sekitar RM600 – RM1200 sebulan.. banyak tuu broo.. kayo kayo.. he he

BELI EMAS LAK

Setakad nii.. aku nampak prestasi emas agak memberansangkan.. prestasi agak cemerlang  nampakya.. sebab base kepada info tahun-tahun sebelum nii.. secara purata.. emas naik sekitar

Kalo rujuk chart 10 tahun

1900 – 272 / 272 x 100 / 10 tahun : 59% setahun

Kalo rujuk chart 5 tahun lak

1900 – 561 / 561 x 100 / 5 tahun : 47% setahun

Oii tinggikan kekawan.. aku lebih selesa.. kalo kita ambik 20% jee setahun.. tuu lebih selamat rasanya

Jadi kalo korang park duit korang kat emas..

EMAS    20/100 x RM100,000 : RM20,000 setahun..

Dan kalo bahagi 12 bulan.. sudah jadi RM20,000/12 bulan : RM1666 pasif income sebulan..

Banyak kan kekawan.. bukan banyak.. amat banyak.. dan kalo kita banding ASB, TABUNG HAJI, RUMAH SEWA DAN EMAS.. nampaknya emas jugak bole bagi kita, pasif income yang baik jugak kan

Apa pun.. dalam apa investment yang korang nak buat.. mesti ada risiko punya…  Cuma try laa.. minimakan risiko korang tadi..

Bagi pandangan aku laa.. selagi kat US sana.. masalah financial dia orang tak selesai lagi.. aku nampak.. emas nii bole jadikan sumber pasif income yang baik kekawan..

Selain tuu jugak.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. jangan invest kat satu tempat.. invest kat macam-macam..

Kat emas sikit.. kat ASB sikit.. kat Tabung Haji park sikit.. main sewa tanah sikit.. main blog sikit.. semua laa..

Nampak tak kekawan.. macam mana nak generate pasif.. simple jee kan benda nii.. he he

Cuma yang penting.. focus kepada pasif income broo.. pasif income banyak.. korang power.. pasif income tak dee.. korang lemah.. jadi jom kita kumpul pasif income.. jom jom

Ok laa kekawan

NOTE : JOM KEKAWAN.. KITA KLIK “SHARE” KLIK “LIKE” UNTUK KONGSIKAN KAT KEKAWAN KORANG YANG LAIN.. JOM JOM..  

SALAM

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA NAK GANDAKAN.. KEUNTUNGAN EMAS.. KEUNTUNGAN TANAH

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah lak.. bukan apa.. sebab semalam aku ada meeting ngan saudara H kat Bangi.. Untuk makluman.. Saudara H nii orang minyak.. Wahhh wahhh kekawan.. sekarang nii aku dapati.. ramai betoi laa anak-anak muda kita.. yang kekaya.. terutama mereka yang kerja oil n gas

Kumpulan nii.. duit banyak beb.. gaji mereka main belas ribu.. puluh ribu jee.. uyooo power gila laa korang

Al kisahnya macam nii.. baru-baru ni saudara H ada beli sebidang tanah.. tanah tuu tak besar pun.. sekar jee.. tapi lokasi tanah tuu cun beb.. tepi jalan besar.. sebelah-sebelah tanah.. dah pun ada rumah.. dekat lak ngan surau.. api.. air.. tipon.. semua kowtim.. cun beb

Cuma tanah tuu.. agak rendah sikit berbanding jalan.. tapi bagi aku.. tuu no problem tuu.. walau pun tanah rendah sikit.. tapi kalo kita pandai lantik akitek.. akitek yang kreatif.. apa barang tanah pun.. semua cun beb..

Pandai laa si akitek tadi.. nak design rumah idaman kita..

Untuk tuu.. semalam.. saudara H bercadang..  nak kasi tukar syarat tanah dia tuu.. dari kategori pertanian kepada bangunan kediaman.. pastu baru dia nak pikir.. samada nak jual balik tanah tuu.. atau pun nak buat rumah atas tanah tuu.. ayooo ini macam orang pun ada ooo

Aku maleh nak cerita panjang.. jom kita kira sikit untung si saudara H nii..

KOS

Beli tanah sekar                                : RM350,000

Lantik lawyer urusan pindahmilik : RM5000.00

Lantik juruukur untuk ukur topografi tanah : RM3000.00

Lantik Townplanner untuk buat tukar syarat : RM6500.00

Premium tambahaan kepada kerajaan negeri : RM14,000.00

Bayar caruman parit : RM3500.00

Cukai baru : RM500.00

TOTAL : RM382,500

JUAL

Kalo laa saudara H jual sekaki persegi RM20.00 jee x sekar (43560kp) : RM871,200

UNTUNG

JUAL – KOS

RM871,200 – RM382,500 : RM488,700

Ayoo yooo.. untung RM488,700 oooo.. layan benda nii setahun setengah.. untung banyak macam tuu.. tak yah ada staf.. tak yah ada opis.. tak yah ada oberhed.. untung banyak tuu broo… nii tak adil nii.. he he he

Bagi pandangan aku laa.. bukan senang nak carik tanah yang harga ok.. pastu lokasi cun.. benda nii ambik masa sikit.. kadang-kadang tuu ambik masa setahun dua broo.. percaya laa.. susah..

Jadi kan.. bagi korang ada ada modal besar.. sementara korang dalam proses carik tanah tuu.. bagus korang park duit korang tuu.. dalam emas dulu.. sebab emas penyimpan nilai yang baik.. paling busuk pun.. prestasi emas sepuluh tahun sebelum nii..kenaikan dia.. lebih kurang 25% setahun.. kira ok laa tuu

Pastu bila korang jumpa tanah yang cun.. lokasi menarik.. harga ngam.. korang kasi cairkan emas tadi.. kasi jual emas tadi.. kasi layan tanah lak.. sebab untung tanah lagi syoookkk kekawan..

Jadi kombinasi emas ngan tanah.. memang power gila brooo.. he he

Ok laa..

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL