Archive for the ‘ Pelaburan ’ Category

MACAM MANA NAK BUAT PASIF INCOME NGAN GOLD?

Hari nii aku nak share ngan korang pasal gold…  ayoo bukan apa kekawan.. best lak aku tengok sekarang nii… naik turun gold.. gayat oooo.. gayat.. he he

Korang tengok chart nii :

Bila tengok gold nii.. aku suka hubungkaitkan gold ngan pasif income..

Dan aku suka pakai pendapat Robert Kiyosaki.. Robert kata “ Kaya ialah.. bila kita ada pasif income.. dan pasif income kita tadi.. lebih banyak dari perbelanjaan.. kita adalah kaya” simple jee kan benda nii

Dan Robert  tak kata pun.. “Kaya nii ialah bila kita ada 1juta” tak macam tuu pun.. jadi nii bermakna.. pasif income nii.. jauhhh lebiiihhhh penting.. berbanding jumlah duit yang kita ada.. tak gitu kekawan?

Aku tak tahu.. samada apa yang aku nak share nii.. baik atau tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu korang ambik.. mana yang tak baik tuu korang letak tepii aaaa… he he   

Jom aku share ngan korang.. pengalaman aku.. macam mana nak buat pasif income.. kalo kat Malaysia nii.. kita ada banyak instrument.. emmmm instrument kee? He he he.. aku pun tak tahu laa.. apa istilah yang tepat.. he he he

Tapi maksud aku.. macam ASB, Tabung Haji, Tanah Untuk Disewa, Gold, Rumah Sewa, Kedai Untuk Disewa, E-Buku dan lelain laa.. semua nii.. antara benda-benda yang bole generate pasif income

Tapi focus perbincangan kita hari nii.. lebih kepada ASB, Tabung Haji, Gold dan Rumah Sewa.. supaya kita bole nampak.. jelas sikit.. benda-benda yang bole datangkan pasif income kat kita

Kita ambik contoh macam nii.. katakan korang ada simpanan RM100K..

SIMPAN KAT ASB (AMANAH SAHAM BUMIPUTRA)

Duit tuu korang park kat ASB.. dan dividen ASB.. berdasarkan pengalaman sebelum nii.. PNB bagi 8% setahun..  korang bole dapat pasif income hasil ASB nii ialah :

ASB        8/100 x RM100,000 : RM8000 setahun..

Dan kalo bahagi 12 bulan ianya jadi RM8000/12 : RM667 sebulan..

Banyakkan.. korang tak yah kerja.. tapi korang ada pasif income.. RM667 sebulan.. sapa nak bagi broo.. he he..

SIMPANAN KAT TABUNG HAJI

OK.. jom kita tengok Tabung Haji lak.. setakad nii.. base kepada pengalaman sebelum nii.. Tabung Haji bagi bonus kepada penyimpan dia.. sekitar 5% setahun.. ini bermakna

TABUNG HAJI    5/100 x RM100,000 : RM5000 setahun

Dan kalo bahagi 12 bulan.. ianya jadi RM5000/12 : RM417 sebulan.. ok gak tuu.. banyak gak kan

INVEST KAT RUMAH SEWA

Rumah gak.. satu sumber pasif income yang baik.. pengalaman aku laa.. kalo kita ada sebijik rumah.. rumah tuu..  dah pun cash.. ngan harga RM100K nii… kalo kat KL sekarang nii.. emmm rumah tuu bole sewa sekitar RM600 – RM1200 sebulan.. bergantung ngan lokasi rumah tuu

Maksudnya hasil rumah sewa tuu.. kita bole generate pasif income.. sekitar RM600 – RM1200 sebulan.. banyak tuu broo.. kayo kayo.. he he

BELI EMAS LAK

Setakad nii.. aku nampak prestasi emas agak memberansangkan.. prestasi agak cemerlang  nampakya.. sebab base kepada info tahun-tahun sebelum nii.. secara purata.. emas naik sekitar

Kalo rujuk chart 10 tahun

1900 – 272 / 272 x 100 / 10 tahun : 59% setahun

Kalo rujuk chart 5 tahun lak

1900 – 561 / 561 x 100 / 5 tahun : 47% setahun

Oii tinggikan kekawan.. aku lebih selesa.. kalo kita ambik 20% jee setahun.. tuu lebih selamat rasanya

Jadi kalo korang park duit korang kat emas..

EMAS    20/100 x RM100,000 : RM20,000 setahun..

Dan kalo bahagi 12 bulan.. sudah jadi RM20,000/12 bulan : RM1666 pasif income sebulan..

Banyak kan kekawan.. bukan banyak.. amat banyak.. dan kalo kita banding ASB, TABUNG HAJI, RUMAH SEWA DAN EMAS.. nampaknya emas jugak bole bagi kita, pasif income yang baik jugak kan

Apa pun.. dalam apa investment yang korang nak buat.. mesti ada risiko punya…  Cuma try laa.. minimakan risiko korang tadi..

Bagi pandangan aku laa.. selagi kat US sana.. masalah financial dia orang tak selesai lagi.. aku nampak.. emas nii bole jadikan sumber pasif income yang baik kekawan..

Selain tuu jugak.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan korang semua.. jangan invest kat satu tempat.. invest kat macam-macam..

Kat emas sikit.. kat ASB sikit.. kat Tabung Haji park sikit.. main sewa tanah sikit.. main blog sikit.. semua laa..

Nampak tak kekawan.. macam mana nak generate pasif.. simple jee kan benda nii.. he he

Cuma yang penting.. focus kepada pasif income broo.. pasif income banyak.. korang power.. pasif income tak dee.. korang lemah.. jadi jom kita kumpul pasif income.. jom jom

Ok laa kekawan

NOTE : JOM KEKAWAN.. KITA KLIK “SHARE” KLIK “LIKE” UNTUK KONGSIKAN KAT KEKAWAN KORANG YANG LAIN.. JOM JOM..  

SALAM

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

PERLU KEE BAWAK DUIT KELUAR?

Hari nii aku nak syer ngan korang pasal duit.. best gak bincang pasal duit nii.. sebab baru-baru nii.. aku berkesempatan borak panjang lebar.. ngan kekawan housing developer.. Mr H

Kayo kumpulan nii kekawan.. satu projek perumahan dia buat.. layan projek tuu 4 – 5 tahun.. sekali untung.. main puluh juta kekawan.. uyoooo kayo kayo

Kesannya kekawan.. mereka yang terlibat ngan projek-projek perumahan nii.. bukan invest sorang-sorang tau.. mereka ada kumpulan mereka.. bagi kumpulan Mr H nii.. pelabur dia terdiri dari tokeh-tokeh ikan..

Kayo kesannya tokeh ikan nii kekawan.. mereka syer-syer 5 – 6.. setiap sorang keluar modal masing-masing.. pastu invest dalam property

Pandai betoi kumpulan nii carik duit kekawan.. dan kalo kita nak bandingkan kumpulan nii.. ngan masyarakat kita.. kita jauh ketinggalan kekawan.. kumpulan dia orang nii .. apa barang dia orang bikin.. semua jadi wang.. hebat hebat

Banyak benda baru aku blaja dari dia orang nii.. terutama perkara-perkara yang libatkan land development.. peraturan-peraturan baru dari pejabat tanah.. bayaran-bayaran tambahan dari majlis perbandaran dan lain-lain lagi laa

Selain tuu.. mereka nii banyak beli saham-saham luar negara.. beli hartanah luar negara.. sebab katanya.. untuk dapatkan lebih banyak untung.. hasil daripada  kenaikan nilai pelaburan mereka tuu.. dan seterusnya perbezaan nilai matawang duit luar berbanding ringgit

Ayooo.. ini macam game pun.. dia buat broo.. he he

Bagi aku.. aku setuju tuu.. invest hartanah kat luar negara.. tuu kira bagus tuu.. sebab KWSP sendiri pun buat benda yang sama..

Tapi jangan laa sampai.. bawak duit kita keluar.. pastu simpan dalam bank luar negara.. tak baik tuu..

Korang rasa.. perlu kee.. kita bawak duit kita keluar.. simpan dalam bank kat luar sana.. semata-mata untuk dapatkan sikit keuntungan.. hasil pengukuhan nilai matawang luar bebanding ringgit? Atau pun sekarang nii.. simpan gold.. simpan perak.. pun dah cukup memadai?

Jom bincang-bincang.. jom jom

NOTE : BAGI KORANG YANG LOMM ADD AKU .. SEBAGAI KAWAN FACEBOOK KORANG TUU.. JANGAN LUPA.. KORANG KASI ADD AAAA.. HE HE HE

ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL