Archive for the ‘ Tanah ’ Category

LANGKAH BAGAIMANA SEORANG BAPAK BOLEH BERI TANAH KEPADA ANAK-ANAK MEREKA

SITUASI :

” Bapak saya ada sekeping tanah pertanian. Lokasi tanah tersebut di Pulau Indah. Keluasan tanah pula 3 ekar.

Terdapat 2 tuan tanah dalam geran berkenaan. Bapak saya bercadang nak bagi tanah bahagian beliau kepada kami 4 beradik. Apa yang boleh bapak saya buat? ”

TINDAKAN :

1. Bapak boleh melantik firma jurukur untuk membuat permohonan pecah bahagian tanah. Tujuan permohonan ini bagi mendapatkan geran individu bagi setiap tuan tanah A dan B

2. Setelah bapak memperolehi geran individu. Bapak mempunyai beberapa pilihan :

+ Bapak boleh melantik perunding untuk mohon menukar syarat tanah beliau kepada bangunan kediaman. Setelah selesai, bapak boleh membuat proses pindahmilik tanah dari nama bapak kepada 4 anak beliau

+ Bapak boleh membuka syarikat Sdn Bhd. Pengarah kepada syarikat tersebut adalah 4 orang anak beliau. Kemudian bapak boleh membuat proses pindahmilik dari nama bapak kepada syarikat sdn bhd tadi

+ Bapak boleh melantik peguam untuk membuat surat ikatan amanah. Bapak sebagai pemegang amanah kepada 4 orang anak-anak beliau

+ Bapak boleh melantik perunding untuk mohon tukar syarat dan pecah sempadan tanah. Apabila geran individu diperolehi. Bapak boleh buat proses pindahmilik dari nama bapak kepada nama setiap anak-anak beliau

+ Bapak boleh jual tanah tersebut. Duit untung hasil jualan tanah boleh diberikan kepada 4 orang anak beliau. Duit tersebut boleh dijadikan sebagai downpayment untuk invest property lain yang lebih bagus

Klik SHARE tanda MANFAAT

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah.. bukan apa.. sebab aku ada sikit pengalaman pasal tanah tanih nii.. mana la tau ngan aku share masalah tanah tanih nii.. mungkin bole bagi idea kat korang.. untuk selesaikan masalah tanah korang laakk

Pengalaman aku laa.. lebih 10 tahun aku bergelumang ngan tanah nii.. majority masalah tanah yang aku jumpa macam nii :

Kalo laa tanah tuu tanah pusaka.. kalo laa  mereka nak uruskan tanah pusaka tadi.. bibit-bibit mula masam-masam muka dalam ahli keluarga.. masa nak bahagi harta pusaka tadi… samada nak bagi ikut faraid atau nak bagi sama rata

Pastu benda nii berlarutan laa.. hari raya pun tak datang rumah.. sedara mara kenduri tak datang.. nak bincang pasal tanah jauh sekali laa.. akibat dia.. tanah pusaka tadi terbengkalai macam tuu jee.. ayoo rugi broo.. rugi

Tapi kalo laa tanah tuu kita beli sendiri.. kita beli share-share.. satu tanah kita beli ber-3.. macam mana kritikal pun masalah tanah tuu.. Insyaallah kita masih bole lagi duduk semeja.. kasi bincang untuk selesaikan masalah tanah tadi

Pelikkan broo.. harta yang dapat free.. dapat percuma.. untung banyak.. tak mau bincang.. merajuk katak.. siap kutuk adik-beradik lak tuu.. tapi yang usaha sendiri nii.. bole bincang lak.. he he

Tak pee.. kita tinggalkan masalah nii dulu.. jom kita ikuti macam mana saudara A.. berjaya selesaikan masalah tanah pusaka keluarga dia orang.. yang selama nii.. kes dia agak kritikal broo

Al kisah ceritanya macam nii.. saudara A nii ada tanah pusaka.. tanah tuu kat Bangi.. tanah tuu kecik jee.. 2 ekar jee.. tanah dah pun convert ke bangunan kediaman.. lokasi tanah tuu cun gila.. strategic gila.. harga lak sekaki persegi sekitar RM30 – RM35.. sebelah-sebelah lot tanah.. semua bungalow besar..

Masa nak uruskan pusaka dulu.. ada sikit krisis.. sebab adik beradik lelaki.. nak bahagi harta pusaka tadi ikut faraid.. tapi adik-beradik perempuan lak nak bahagi ikut sama rata.. jadi ada sikit-sikit masam muka laa.. tapi mereka buat keputusan gak.. bahagi ikut faraid

Pastu start laa.. bibit-bibit masam muka.. langsung tak leh bincang pasal tanah.. sampai satu tahap.. saudara A dah agak panic dah.. mereka ada tanah.. tapi tak leh buat apa ngan tanah tuu.. nak jual tak leh.. nak pajak.. nak buat apa pun tak leh..

Jadi saudara A jumpa aku.. kita orang bincang-bincang.. kot kot laa.. ada jalan nak selesaikan masalah tanah dia orang tuu

KIRA NILAI TANAH

Apa yang kita orang buat.. kita orang kasi kira nilai tanah tuu dulu.. katakan sekaki persegi.. area sana sekitar RM30 – RM35

Nii kalo 2 ekar x 43560 : 87120kp

Kalo sekaki  harga dia RM30.. jadi RM30 x 87120kp : RM2,613,600 (nilai tanah keluarga A)

KIRA NILAI SETIAP ADIK BERADIK

Pastu kira laakk.. nilai tanah.. bagi setiap adik beradik dapat.. berdasarkan pembahagian pusaka

Maksud aku macam nii :

A dapat ¼ bahagian x 87120 x RM30 : RM653,400

B dapat 1/8 bahagian x 87120 x RM30 : RM326,700

Dan kira laa seterusnya.. supaya bole tunjukkan kat adik beradik lain.. nilai tanah setiap adik beradik dapat.. semua tuu duit broo.. kayo kayo broo

DAPATKAN QUOTATION DARI JURUUKUR

Pastu baru tunjukkan quotation dari juruukur.. katakan kos untuk uruskan proses pecah geran tuu dalam RM10K.. jadi bahagikan kos juruukur tuu ikut pembahagian pusaka

A dapat ¼ bahagian x RM10,000 : RM2500

B dapat 1/8 bahagian x RM10,000 : RM1250 dan kira seterusnya

UNTUNG

Nilai Tanah – kos juruukur

A untung RM653,400 – RM2500 : RM650,900

B untung RM326,700 – RM1250 : RM325,450 dan seterusnya

Bila dah ada info nii.. pastu korang fikir-fikirkan laa.. korang timbang-timbangkan laa..

Setakad nii.. pengalaman aku laa.. bila kita mampu tunjukkan untung setiap adik beradik yang macam nii.. Insyaallah.. yang masam-masam muka sebelum nii.. bole selesai Insyaallah..

Dia orang bole sepakat balik.. bole duduk semeja balik.. untuk urus harta pusaka tuu..

Apa laa sangat kos juruukur tuu broo.. ciput sangat laa.. berbanding nilai tanah yang korang dapat.. semua tuu duit broo.. untung broo..

Pengalaman aku laa..setakad nii aku lom jumpa lagi.. bisnes yang modal aku RM2500 atau RM1250.. tapi untung ratus ribu ringgit.. dalam tempoh 6 bulan broo.. tapi ngan urus tanah pusaka.. Insyaallah ianya bole..

Kalo aku beli emas sekali pun.. tak leh broo.. tak leh.. untung sebanyak tuu.. he he  

Sama gak laa.. macam kes A nii.. dia gak pakai teknik nii.. tunjukkan untung setiap adik beradik.. sebijik-sebijik dia tunjuk.. dan alhamdulilah sekarang nii.. keluarga dia orang dah sepakat balik dah..

Bagi korang yang ada masalah tanah macam nii.. cuba laa pakai teknik nii.. selesaikan masalah tanah korang.. mana la tau.. ianya berkesan untuk keluarga korang

Aku tak tahu laa.. samada apa yang aku share nii baik tak untuk korang.. Cuma mana-mana yang baik tuu.. korang ambik.. mana yang tak baik tuu.. letak tepi aaa..

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

 

JANGAN MISTERIKAN TANAH KORANG

Untuk hari nii.. aku aku share ngan korang pasal tanah… sebab semalam aku ada meeting kat Port Dickson.. Alhamdulilah ada beberapa kes tanah.. yang aku tengah selesai kat sana.. Wahhh cantiknya PD sekarang nii.. bersih jee.. best jee..

Belah petang lak.. aku ada meeting ngan Dr I, Dr M dan Dr K.. ayooo nii semua geng doctor lak nii.. demam aku nak menjawab masalah tanah dia orang nii.. maklum laa semua gang-gang prof nii.. soalan mesti power-power nii.. he he.. bole terkucil aku dibuatnya.. he he

Tapi alhamdulilah.. kami lebih banyak berbincang sebenarnya.. macam mana nak selesaikan masalah tanah dia orang tuu

Wahh.. kayo kayo laa gang-gang doctor nii.. tanah bersepah-sepah.. kat Bangi ada.. kat Sepang ada.. kat Hulu Langat ada.. bercambah tanah dia orang.. tapi kebanyakkan mereka nii.. beli tanah share-share.. jadi bila nak pencen-pencen nii.. masing-masing nak dapatkan geran tanah masing-masing laa

Maksud aku macam nii.. kumpulan nii banyak beli tanah-tanah  pusaka.. yang satu geran banyak tuan..

Modus operandi dia orang nii macam nii.. masa dia orang muda-muda dulu.. dia orang nii banyak pasang broker.. pasang agen.. broker-broker nii yang carik maklumat untuk dia orang.. kalo dengar jee.. mana-mana tanah nak jual.. satu geran banyak tuan.. bawa jee geran tanah tuu kat dia orang..

Pastu dia orang akan datang site.. tengok tanah tuu.. kalo tanah tuu lokasi cantik.. tanah cantik.. jalan tar ada.. letrik.. tipon.. air semua ada.. apa lagi.. dia orang nii.. akan share-share beli.. kalo laa tuan tanah asal tuu ada  5 orang.. jadi si doctor-doctor nii pun.. akan share-share ber 5 gak laa.. beli tanah tuu

Dulu.. tanah kurang dari sekar.. tak bole pecah geran.. jadi tanah-tanah doctor-doktor nii.. terbengkalai macam tuu jee.. nak pajak.. nak gadai.. nak jual.. semua susah.. pembeli takut nak beli.. nak loan tak leh buat.. sempadan tak jelas.. macam-macam masalah laa

Tapi sekarang nii tak lagii.. kalo kat Selangor laa.. kalo korang ada tanah.. dan tanah korang tuu lebih 10,000 kaki persegi.. korang dah bole pecah geran.. dan korang bole dapat geran individu.. ayoo broo.. bila ada geran.. tuu duit tuu broo.. kayoo tuu broo.. he he

Aku ambik contoh kes doctor nii.. dulu dia orang nii.. ada beli tanah kat Bangi.. tanah tuu tak besar pun.. 4 ekar jee.. share lak ber-5.. beli lak masa tuu ngan harga 150K… murahkan masa tuu.. untung tak untung?.. kalo kita buat pecah geran nii.. ada geran individu nii?

Aku tak pandai nak explain.. tapi cuba korang tengok nii

KOS

Beli tanah masa zaman jahiliyah dulu.. 4 ekar.. he he  : 150K (hutang pun dah habis sekarang ni)

Kos ukur untuk pecah geran : 1OK

Lelain kos.. : tak dee… he he..

Tempoh masa lak.. : 6 bulan jee Insyaallah

TOTAL KOS : RM160

NILAI

Sekarang nii.. kalo tanah kat Bangi nii.. tanah pertanian.. sekar lebih kurang : RM450K

Kalo 4 ekar sudah jadi : RM1,800,000

UNTUNG

NILAI – KOS / 5 ORANG

1,800,000 – 160,000 / 5 : RM328,000

Nii mana adil nii.. doctor-doktor nii lepak-lepak jee.. aku yang susah payah.. bila dapat geran individu.. aku untung sikit.. dia orang untung banyak.. untung 328K tuu broo.. nii tak adil.. inii tidak adil.. he he

Kekawan.. apa laa sangat kos ukur tuu.. berbanding nilai tanah yang korang dapat..

Bila ada geran individu nii senang.. sempadan tanah jelas.. cukai tanah bayar sendiri-sendiri.. nak pajak.. nak gadai.. nak jual.. semua bole.. loan senang dapat.. ayooo..  kayo bro.. kayo .. he he

Sebab tuu. aku pesan diri aku.. aku pesan korang semua.. kalo korang ada tanah yang macam nii.. kasi urus cecepat.. jangan misterikan tanah korang.. focus broo.. tengok pada nilai tanah yang korang dapat.. banyak broo.. amat banyak.. untung broo.. he he

Ok laa.. salam

NOTE : JOM KLIK LIKE..  KLIK SHARE.. SEBAGAI TANDA SOKONGAN KORANG.. PADA MINDAHARTAWAN.COM.. JOM JOM

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

MACAM MANA NAK GANDAKAN.. KEUNTUNGAN EMAS.. KEUNTUNGAN TANAH

Hari nii aku nak share ngan korang pasal tanah lak.. bukan apa.. sebab semalam aku ada meeting ngan saudara H kat Bangi.. Untuk makluman.. Saudara H nii orang minyak.. Wahhh wahhh kekawan.. sekarang nii aku dapati.. ramai betoi laa anak-anak muda kita.. yang kekaya.. terutama mereka yang kerja oil n gas

Kumpulan nii.. duit banyak beb.. gaji mereka main belas ribu.. puluh ribu jee.. uyooo power gila laa korang

Al kisahnya macam nii.. baru-baru ni saudara H ada beli sebidang tanah.. tanah tuu tak besar pun.. sekar jee.. tapi lokasi tanah tuu cun beb.. tepi jalan besar.. sebelah-sebelah tanah.. dah pun ada rumah.. dekat lak ngan surau.. api.. air.. tipon.. semua kowtim.. cun beb

Cuma tanah tuu.. agak rendah sikit berbanding jalan.. tapi bagi aku.. tuu no problem tuu.. walau pun tanah rendah sikit.. tapi kalo kita pandai lantik akitek.. akitek yang kreatif.. apa barang tanah pun.. semua cun beb..

Pandai laa si akitek tadi.. nak design rumah idaman kita..

Untuk tuu.. semalam.. saudara H bercadang..  nak kasi tukar syarat tanah dia tuu.. dari kategori pertanian kepada bangunan kediaman.. pastu baru dia nak pikir.. samada nak jual balik tanah tuu.. atau pun nak buat rumah atas tanah tuu.. ayooo ini macam orang pun ada ooo

Aku maleh nak cerita panjang.. jom kita kira sikit untung si saudara H nii..

KOS

Beli tanah sekar                                : RM350,000

Lantik lawyer urusan pindahmilik : RM5000.00

Lantik juruukur untuk ukur topografi tanah : RM3000.00

Lantik Townplanner untuk buat tukar syarat : RM6500.00

Premium tambahaan kepada kerajaan negeri : RM14,000.00

Bayar caruman parit : RM3500.00

Cukai baru : RM500.00

TOTAL : RM382,500

JUAL

Kalo laa saudara H jual sekaki persegi RM20.00 jee x sekar (43560kp) : RM871,200

UNTUNG

JUAL – KOS

RM871,200 – RM382,500 : RM488,700

Ayoo yooo.. untung RM488,700 oooo.. layan benda nii setahun setengah.. untung banyak macam tuu.. tak yah ada staf.. tak yah ada opis.. tak yah ada oberhed.. untung banyak tuu broo… nii tak adil nii.. he he he

Bagi pandangan aku laa.. bukan senang nak carik tanah yang harga ok.. pastu lokasi cun.. benda nii ambik masa sikit.. kadang-kadang tuu ambik masa setahun dua broo.. percaya laa.. susah..

Jadi kan.. bagi korang ada ada modal besar.. sementara korang dalam proses carik tanah tuu.. bagus korang park duit korang tuu.. dalam emas dulu.. sebab emas penyimpan nilai yang baik.. paling busuk pun.. prestasi emas sepuluh tahun sebelum nii..kenaikan dia.. lebih kurang 25% setahun.. kira ok laa tuu

Pastu bila korang jumpa tanah yang cun.. lokasi menarik.. harga ngam.. korang kasi cairkan emas tadi.. kasi jual emas tadi.. kasi layan tanah lak.. sebab untung tanah lagi syoookkk kekawan..

Jadi kombinasi emas ngan tanah.. memang power gila brooo.. he he

Ok laa..

Salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL

JANGAN BIARKAN DIRI ANDA DISELUBUNGI DENGAN…. MISTERI TANAH

Untuk hari nii aku nak syer ngan korang pasal tanah.. sebab semalam aku meeting ngan sorang klien nii.. Mrs L.. dia nii ada masalah untuk lanjutkan tempoh pajakan tanah.. sedangkan tanah tuu milik dia.. kat atas tanah dah ada kilang besar.. tapi tanah dia tuu di dalam kawasan rezab Melayu..

Alkisah ceritanya macam nii.. 15 tahun lepas.. Mrs L nii ada beli sebidang tanah.. tanah tuu asal dia milik orang Melayu.. orang Melayu tuu mohon tanah dari kerajaan negeri.. pastu bila dapat jee tanah tuu… cepat-cepat dia jual

Jadi Mrs L nii pun beli laa tanah tuu… masa urusan pindahmilik.. dari orang melayu tadi kepada Mrs L.. semuanya ok.. tak dee masalah pun.. tapi bila geran keluar.. alangkah terkezuutttt beruknya si Mrs L nii.. bila dalam geran tuu bagi tau.. yang tanah tuu adalah di dalam kawasan tanah Rezab Melayu

Masa tuu dia ingat.. benda Rezab Melayu tuu tak dee masalah.. selagi dia pegang tanah tuu.. dia bole jual kepada bangsa lain.. nak sambung pajakan tanah tak dee masalah.. nak upgrade tanah tak dee masalah..

Memang betoi pun.. masa dia proses upgrade tanah.. dari pertanian kepada industry.. memang tak dee masalah pun.. semua beres.. dan sekarang nii.. kat atas tanah dah ada kilang besar.. benda nii lagi laa meyakinkan dia

Tapi bila baru-baru nii.. dia buat proses sambung pajakan tanah.. untuk dapatkan tempoh pajakan kepada 99 tahun balik.. pihak kerajaan negeri sudah tolak permohonan dia daa.. ayoo itu jam.. Mrs L bising gila ooo..

Pejabat tanah bagi tau.. mereka tak bole luluskan permohonan tuu.. sebab tanah tuu berada kat dalam kawasan Rezab Melayu.. Cuma orang melayu jee bole sambung pajakan.. bangsa lain tak dibenarkan.. kalo nak jual pun tanah tuu.. hanya bole jual kepada orang Melayu jee.. bangsa lain tak bole..

Ayooo yooo.. koma kejap Si Mrs L.. pening lalat dia kejap.. dia dah invest puluh juta.. last-last tanah dia tak dee value broo.. apa sudah jadi daa

Kesian gak aku tengok Mrs L nii.. dia dah panjat semua pejabat dah.. tapi keputusan dia tetap sama.. tak bole jugak.. adooiiii

Sebab tuu kekawan.. main tanah nii penuh ngan misteri daa.. aku pesan diri aku.. aku pesan kekawan semua.. ambik laa benda nii sebagai ikhtibar.. apa pun.. jangan biarkan diri korang diselubungi dengan… misteri tanah.. he he he

NOTE : Ok laa.. sebelum terlupa.. kekawan jangan lupa tengok harga emas yee.. nampaknya macam nak naik lagi nii.. he he

Pastu bagi mereka yang lom add aku sebagai kawan FACEBOOK korang tuu.. kasi add aaa.. jom kita kenal-kenal kat FACEBOOK lak

Ok laa.. salam

INGAT TANAH, INGAT EMAS, INGAT HAFIZAL